icon

Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy

laduska79
15. jún 2016

Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂

maciatkolulu
16. jún 2016

Za mna urcite bud alternativna skola, alebo DV

myzma
16. jún 2016

@lenkusik ešte ma napadlo, ale opäť to tu bolo povedané, ze je na dohode so skolou, akou formou bude prebiehať preskúšanie, ak škola podporí,nebude robiť stres, preskusanie môže byť opäť obohatením sociálneho života dieťaťa....

lenkusik
16. jún 2016

Netvrdím že sedí doma na zadku, ale je iné sedieť v triede s 12 deťmi a spoločne hovoriť a čítať a počúvať učiteľa a sedieť doma s mamou. Je iné byť v kolektíve, rýchlo sa prezliecť na telesnú, rozprávať cez prestávku a ísť na obed ako obedovat s mamou. Je iné ísť na výlet autobusom s deťmi a učiteľkou ako ísť na výlet s mamou. Je iné ísť na ihrisko s mamou ako sa blaznit so spolužiakmi v druzine. Neviem asi by mi to liezlo na nervy keby sedela stále iba pri maminke.

myzma
16. jún 2016

@lenkusik moji v tejto chvíli pri mne nesedia, bláznia sa spolu so susedou na zadnom dvore, kde ich nevidim a majú svoje kráľovstvo..... plus na krúžkoch s nimi maminka tiež nesedí, nejaka psychohygiena je potrebná 😁😁😁😁 aj pre mna 😁😁😁😁

bubutko
16. jún 2016

@myzma podla mna napr domaca uloha alebo pripravit sa na dalsi den tak, aby som vedel samostatne vyjadrit svoje vedomosti nemusi byt len na skodu. Hodina denne po skole neni vela. V domacej vyucbe sa neskusa, nepisu sa pisomky? Vie to dieta odprezentovat svoje znalosti pred ostatnymi - aj pred autoritou? dokaze samostatne 15 min stat pred ostatnymi a odprezentovat sa, alebo to vyjadrit v pisanej forme?

lenkusik
16. jún 2016

Presne tak kamarátky ma aj doma takže lieta po vonku keď príde zo školy. Aj keď sú viac početné rodinky, rovesníci sú rovesníci ale je to pekné učiť deti doma a nenahat sa ráno a po obede do družiny.

bubutko
16. jún 2016

@lenkusik plus kolko sa toho dieta dozvie vdaka tomu, ze to napadne spoluziaka a ten sa to opyta.

lenkusik
16. jún 2016

No deti musia poznať a hlavne rešpektovať aj inú autoritu a nehanbit sa za to. Musí byť priebojne a nebat sa vystúpiť pred davom a zarecitovat báseň alebo zaspievať pieseň. Zapajat sa aj do ostatných aktivít školy.

myzma
16. jún 2016

@bubutko zistíme 😉

mircalla
16. jún 2016

@maciatkolulu tak moj syn je v skolke prirode,kazdy den vidim fotky a traumu rozhodne nema,ma sa uzasne.neviem,mam trochu pocit ze niektori rodicia sa tak rozhdli preto,ze mali traumaticke zazitky v skole,ini preto,ze mali domace vzdelavanie a nikdy nic ine nezazili.pripada mi to ozaj extremne a nevhodne

myzma
16. jún 2016

@bubutko zistíme 😉 ale tak uvedomte si vsetci, prosím, že napríklad moje deti sa snažím vystavovať pod iné autority. Na krúžku je autorita? Nedeľná skola, tiez autorita, babka s dedkom? Autorita.... existujú rôzne formy, ako môže dieťa zažiť aj inú autoritu ako rodica. verte, že všetky tieto aspekty sme ako rodicia preberali a hľadali ideálnu estu, zvažovali silné stránky a potreby, kde treba zapracovať na posilnení nejakej oblasti 😁

Prosí nerobte z nas asociálov,nasim celom je dať deťom vzdelanie a výchovu najlepšiu, ako vieme a dokážeme.chceme, aby naše deti boli samostatne bytosť so schopnosťou rozoznať dobre a zle, byť asertivni, empatickí,vediet si zastať slabých, ozvat sa, ked treba! Chceme, aby sa rozvíjali svojim tempom, aby rástli, boli prínosom pre našu spoločnosť!

Nerobim to z rozmaru , naše rozhodnutie trvalo tri roky hľadania cesty, odpovedí, svetlá, či je to dobrá cesta pre deti....

Nik z nas nechce svoj deťom ublížiť, chceme pre nich to najlepsie

pes123456
16. jún 2016

sa pozriem ako ide niekto vyučovať doma decká, keď polovica tu ani nevie gramaticky správne príspevok napísať :DD

mircalla
16. jún 2016

@myzma tebe nevadi, ze to dieta si nezazije nic z toho, co som popisala? a aj v tej skole? kto mu da spatnu vazbu? domaci ucitel, vo vela pripadoch rodic? spatnu vazbu davaju sa spoluziaci, deti sa predsa ucia aj od spoluziakov. navzajom si mozu pomahat, rast, splu tvorit, spolu rozmyslat atd.....Miesto toho je hodiny zavrete doma s 1 osobou a potom mozno raz-dva krat tyzdenne ide na nejaky kruzok....ale to nie je to iste, dieta potrebujem kolektiv z x dovodov

stanislavao
16. jún 2016

Zoberte si to tak, ci by ste vy chceli, aby vas mama ucila doma. Ze by nesli do skolky, do skoly a ken s mamou boli cele detstvo doma, do svojich mozno 15.rokov. To je podla mna psycho a aka osobnost z neho bude? Bez kontaktu s rovesnikmi, bez skusenosti, aj negativnych zo skoly. Bez mnohych dospelych ucitelov. Dieta sa v skole uci nielen ucivo, ale aj z prostredia. Aj negativne veci nas posuvaju dalej. Nemali by ste cloveka obrat o tu moznost chodit do skoly a nabrat skusenosti, spoznat mnohe povahy ludi.

mircalla
16. jún 2016

@stanislavao presne tak. toto je podla mna najdolezitejsi aspekt a tiez - nevie, ta kvalita domacej vyucby tiez asi nebude velmi vysoka - jeden clovek tazko pokryje viacero predmetov - len si vezmem cudzie jazyky ci chemiu alebo fyziku neskor? Nuz neviem, ja sama ucim anglictinu, nakolko ju naozaj viem, ale stale mam pocit, ze rezervy su a to hovorim len o anglictine.

sarafortuna
16. jún 2016

Moj nazor... tvoje dvody su trosku divne, prepac... jasne, ze ty by si mala megaindividualny pristup, ved su to tvoje deti 😉 , ale skola je skola. Treba viac tlacit na ucitelov ak ves, ze je v niecom sikovny a nieco ho bavi. Druha vec, ty sa mozes kkudne detom venovat doma a rozvijat ich ako potrebuju. Skydnut to na skolu, ze nemaju uz zaujem o vedomosti nie je feeer, lebo sama vies akych spoluziakov maju deti v skole z ta ucitelka je rada, ak ten najslabsi ako tak drzi tempo. Bohuzial, sikovni stagnuju... Ak nie je zdravotny dovod, alebo nebyvate na lazoch, tak dovod nie je.
Ale ty sama vies 😉 a akopises, mne totiez pride sisi, hoci moja mz 1 rok a tiez ma to napadlo 😀 lebo ludia su divni atd. 🙂 no pred svetom ju nemozem ukryvat, tak ju neuchranim 😒

myzma
16. jún 2016

@stanislavao moje deti nechcú chodiť do škôlky, pritom sú to spoločenské bytosti, nadväzujú kontakt bez problémov, sú ucenlivi, šikovní..... keď sa ich spytas, chcú byť so mnou doma 😁😁😁😁 jejda, vsak uz teraz majú toľko sociálnych kontaktov každý deň....

Ja asi odchádzam z tejto diskusie, keďže každý nový príspevok sa točí o tom istom, prosim, prečítajte si predošlé odpovede 😉 venovala som tomu dnes veľa času na úkor domácnosti a deti, a to som tu mala dnes štyri....

Kto chce vedieť viac, môže ma kontaktovať, popripade pridám do skupiny homeschooling..... vlastne, preto som sem aj pridala prvé príspevky, na podporu zakladatelke 😉

A prosím, neberte to ako moju neschopnosť konfrontacie, ale nemám toľko času to tu sledovať. Všetky podstatné info som poskytla.

A chapem všetky výhrady, keď som o tom pocula prvýkrát od známych, tukala dom si na čelo, či sú normálni, dnes o tri roky neskôr idem tou istou cestou.

Drzte sa, nech máte deti zapisane na hocijakej škole, nech rastu do krásy, zodpovednosti, schopnosti rozoznať dobre od zlého, nech z nich vyrastú krasni a statoční ludia, ktorí budú chcieť zmeniť tento svet k lepšiemu a nebudú sa báť priložiť ruku k dielu.

mircalla
16. jún 2016

@myzma samozrejme, ze nechcu, ked si ich jednak tak vychovala a jadnak nikdy nemali inu skusenost ako byt s mamickou (necitala som to cele, ale skolka asi tiez velka neznama). To, ze nechcu ist do skoly ma urcite dovod a to je vychova. nic ine
A ja teda neviem, aka moze byt motivacia takehoto rozhodnuita so strany rodicov, ale podla mna je ozaj za tym bud trauma z detstva zo skoly ci sikana rodica alebo prilisny ochranarsky syndrom

myzma
16. jún 2016

@mircalla mila mircalla, o škôlke a vyjadrujem pozitívne, robim vsetky kroky k tomu, aby sa tam cítili dobre.... ale nechcú.... prosím, fakt prosím, nesudte,cked nepoznáte rodinu, ani výchovu, ani to, čo som kedy svojim deťom o škôlke povedala, fakt, o toto jedine, prosím, nevynasajte súdy, keď o tom nic neviete, ako tá rodina funguje

Každá rodina má svoje dôvody, rada objesnim svoje, ak je o to skutočný záujem!

mircalla
16. jún 2016

@myzma ak tvoje deti nechcu chodit do skolky, tak by som hladala psychologa a snazila sa prist na to, preco....dieta mi povie, ze nechce chodit do skolky...ok bud doma. dieta mi potom povie, ze nechce chodit do skoly, tak mu skratka vyhoviem...no neviem
Ved skus objasnit, nech sa paci, mozno to dokonca pochopim...

myzma
16. jún 2016

@mircalla začína to byť dosť osobne vzhľadom posledný príspevok a úprimne ma to uraza, vidim toľko detí, ktoré plačú za mamou rano, čo e zle na tom, že si súrodenci vystačia, majú sa brutal radi, nemôžu bez seba dýchať pomsly, čo je prosim ta zle na tom, že dieťa predškolského veku chce byť s mamou?!!!!!!

zitaje
16. jún 2016

uf...
@mircalla na predoslej strane som pisala dlhy prispevok o svojej najstarsej. Od mala je v instituciach, od necelych 3r. v skolke, potom 8r. klasicka skola. Kamosky, s ktorymi by chodila von, nikdy nemala, lebo ju nebavia nakupy v obch. centrach, sminky, tablety, mobily a podobne veci, ktore bavia jej spoluziacky. Napriek tomu, ze bola od mala v institucii, este v 1. triede v druzine plakavala, az kym som ju odtial v oktobri zobrala (bola som doma s mladsou) odvtedy bola spokojna. Raz bola v skole v prirode, v 4.roc., dodnes spomina, ake to bolo hrozne.
Nie vsetky deti su rovnake, nie vsetkym je lepsie v skole, ako doma, nie vsetkym je lepsie so spoluziakmi, ako s rodinou...
Napriek tomu dcera mala vzdy vyborne vysledky v skole, teraz ju zobrali na gympel, vsetko super - ale socialne kontakty v skole moc nepestuje, ona ma kamaratov inde. A zavidi svojej sestre, ze ma moznost ostat doma.
Zato, ze tebe a tvojim detom by DV nevyhovovalo, neznamena to, ze to nemoze vyhovovat a prospievat niekomu inemu.

mircalla
16. jún 2016

@myzma to sa pytas vazne? deti predskolskeho veku...na tom, ze chcu byt s mamou nie je zle nic. na tom, ze sa od nej nechcu pohnut, na tom je zle uplne vsetko....spytas sa to iste, aj ked budu mat 10?

mircalla
16. jún 2016

@zitaje tiez som nezdielala mnohe povrchne zabavy spoluziakov, to neznamena, ze som nechodila rada do skoly. okrem toho neverim, naozaj neverim, ze vsetky jej spoluziacky su ako klon uplne rovnake
Inak moj syn mal posledny rok viac razy hlasky, ze nechce chodit do skolky, mal zopar horsich dni, je tam jeden chalan, co vystkuje rozky....toto predtym nikdy nemal. Je to spravne riesit tak, ze mu skolku zrusim?

zitaje
16. jún 2016

@mircalla ja som to predsa nikdy netvrdila, ze su jej spoluziacky ako klon rovnake... vobec som predsa nic take nepisala.

aaandulkaa
16. jún 2016

@myzma mozem poprosit aj ja o pozvanku do skupiny homeschooling? dakujem

aaandulkaa
16. jún 2016

@laduska79 necitam vobec tuto diskusiu, nakolko nemam na to cas, ale v jednom casopise, neviem, ci ho tu mozem menovat? je clanok o Skola Fantazia. Velmi sa mi ten projekt paci,je to myslim v Banskej Bystrici, podporuju aj homeschooling, ale kedze ja som z BA, mna sa to netyka, ale keby byvam poblizku, nevaham....na nase tradicne skolstvo mam svoj nazor a chapem rodicov, ktori hladaju alternativne cesty. Ale to je na dlhe debaty a do toho sa tu pustat nemienim, ked ma clovek iny nazor a teda vytrca z davu, je pre kazdeho divny...ale treba ist cestou svojho srdca 🙂

mircalla
16. jún 2016

@zitaje ano, ale napisala si, ze si so ziadnou nerozumie. od zaciatku pisem ze taketo rozhodnutie rodica ma dovod - tu mame dovod - dieta jednoducho do skoly chodit nechce. len teraz ci je ozaj naj rozhodnutie teraz to dieta izolovat a ucit doma v bezpeci domova. ono skor ci neskor sa aj tak ocitne v situaciach, ked mu ziadna ochrana rodica uz nepomoze

maryennn1
16. jún 2016

@myzma môžem aj ja poprosiť pridať do skupiny?

zitaje
16. jún 2016

@mircalla odporucam precitat si predchadzajuce prispevky. Piseme v nich viacere, ze DV nie je o izolacii, deti aj ked nechodia do skoly, chodia na kruzky, maju surodencov, pribuznych, kamaratov, znamych a plno roznych socialnych kontaktov, casto aj take, na ake deti v skolach jednoducho nemaju cas, kedze su vacsinu dna v skole.
A vies, zato ze su tie dievcata rozne, este si s nimi nemusi rozumiet 😅 . Ja a @myzma sme tiez uplne odlisne, dokonca sa ani osobne nepozname 😀 a predsa nesuhlasis ani s jednou z nas 😎 😎