icon

Facka od učiteľky v škôlke

lalota
6. sep 2018

Ahojte, mám drobný problém. Dcéra má 4 a pol roka, nastúpila do škôlky. Veľmi sa do nej tešila, ani neplakala, ráno som sa s ňou v prvý deň ani nestihla rozlúčiť, čo sa rozbehla medzi deti do triedy, tak sa tešila. Po obediku som mala po ňu prísť, no keď som prišla, druhá ucitelka mi povedala, že už spi, nech prídem po 15ej. Poobede som však vyzdvihla "živú mŕtvolu"... Dcéra absolútne nechcela rozprávať o škôlke, bola mlkva a vnorena do seba. Podotýkam, že je extrovert. Sipila som, že sa niečo udialo a tak som jej dala čas, aby "to" spracovala. Večer z nej vyliezlo, že ťa druhá ucitelka jej dala facku, lebo nechcela späť ( a to som mala prísť po ňu, no uložili ich na spánok skôr, než som prišla), že jej dala na zadok, lebo nechcela späť... Tanpytala som sa dopredu, odzadu, správa i zľava, no stále hovorila a odpovedala to isté. Susedka ma tiež dcéru v tej triede, no tá je riadny introvert a údajne tiež bola nadmieru v ten deň mlkva, že nechcela rozprávať o škôlke. Dcéra do škôlky chce chodiť, no bojj sa tej ucitelky. Dnes som riešila aj s riaditeľkou, konfrontovaná som sa s daňou učiteľkou, samozrejme zatlkala, ociernovala mňa... To dá dalo čakať. No riaditeľka mi veru, požiadala som o spísanie zápisnice, ja i ucitelka napíšeme svoje vyjadrenia. Rozmyslam o podaní danej veci zriaditelovi event.ministwrstvu školstva.

eni01
8. sep 2018

@lalota ty si ten incident videla na vlastné oči?
to bolo prvý den skolky alebo tam už dcerka chodila?

jeanne0
8. sep 2018

Hmmm, tazka tema......ja som zo skolstva doslova usla a uz nikdy sa neplanujem vratit a nebolo to o detoch ale o ich rodicoch...jedna velka katastrofa...raz mi druhak povedal ze ak ich nepustim na dvor (bola hodina matematiky) tak doma povie ze som mu dala facku a ze potom len uvidim co jeho rodicia spravia. A ci si myslim ze uveria mne alebo jemu? No co myslite ako to dopadlo? rodicom sa stale nieco nepacilo! Ked som odchadzala s tym ze v skolstve koncim tak za mnou rodicia chodili a zrazu dakovali ze ako som si poradila s triedou ktoru vsetky ucitelky odmietli, ze aby som neodchadzala, deti ma maju radi a su konecne ustalene....to ze ma vystvali rodicia im zjavne nedoslo...aj ucitelia su len ludia, treba si to uvedomit (nikdy som ziadne dieta neudrela ani sa nedotkla lebo by to bolo sexualne obtazovanie...ale ked citam ako pisete ze ste videli ako ucitelka schmatla dieta....nie raz som schmatla ale treba si uvedomit comu to predchadzalo)....a tak pre pobavenie mamicka ktora ma neuveritelne zkritizovala za to ze som jej dieta nechala pol dna s pocmaranou rukou od fixky, nedavno zavesila na fb fotku ako jej dieta cele pocmarane zaspalo a ona to zistila az rano...mila mamika ja som mala 20 deti, ty jedno ale samozrejme som vinna lebo som prave to neustriehla

maciatkolulu
8. sep 2018

@lalota zaklad je,ze si problem vyriesila😉dieta si zobrala zo skolky,cim si niekomu urobila velku radost😂niekoho prijali.... ked sa ti chce natahovat,chid dalej a bojuj😀😀😀mne je to smiesne a lutujem tie ucitelky. Dnesna doba a dnesni rodicia,plus deti je hroza. Trochu sebareflexie by nezaskodilo. Tak facka,capnutie po zadku,tvoj neskory prichod atd.... ja neviem. A deti v tomto veku vedia nadherne klamat a zvelicovat. Nuz,ale vyriesene to je,tak neviem co vlastne este chces

p_etrisha
8. sep 2018

@lalota Nehnevaj sa na mna, ale to čo opisujes mi príde ako prejav týrania trvajúceho poriadne dlho a nie následok jednej "facky ". Tiez sa uz trosku krutis v tom či píšeš...Bola tam raz, vzapati druhy den už bolo dobre...neviem ti poradiť...Moje dieťa je extrovert, nezvykne si vymýšľať, ale keď sa chcem niečo dozvedieť, stačí "dobre položiť" otázku a mám to....V praxi-Vidim ze je ina, tichá, zamyslena a spýtam sa čo sa deje, povie nic (napriklad) a vzápätí sa spýtam čo ťa niekto zbil? Tak kľudne odpovie aj kamarátku ktorú pol rok nevidela-takze tolko. A to že facky riesi v hre je výsledok toho, že to som a nadmerne riešite...

eni01
8. sep 2018

Ja si zas neviem predstaviť (mám 4 ročnú dcérku) ako by mi povedala že dostala facku, kedže to slovo ani nepozná, nemá skadiaľ a dieťa vo veku 4 rokov nemá slovnú zásobu tohto typu a tiež si neviem predstaviť ako by mi moja 4 ročná "citovala" učitelku
"Dcere dala facku so slovami, že "choď spať, lebo tí dám ešte jednu". Keď ležala v postieľke, dala jej po zadku, a keď sa chcela posadiť, silno ju zatlačila rukou na hrudniku, aby si ľahla ."
Toto povedalo prestne 4 ročné dieta? nemožné ....
Takže ak ju niekto dospelý videl je to iná záležitosť ale ak su to nejaké dohady ... tak treba zvažovať koho a za čo obviníš.

maciatkolulu
8. sep 2018

@lalota inak ja neorzumiem,ved si ju zo skolky odhlasila a taketo traumy ma po kolkuch dnoch???? Trochu nafuknute podla mna

terezka1947
8. sep 2018

@jeanne0 presne tak....ja tiez neucim...deti su zlate,su to vzdy deti,ci teraz,ci pred 50r.,ale rodicia su ini...a co tak po cuvam spolyziacky,co ostali,tiez bud odisli alebo chcu odist...nie,nie je to o nizkom plate,ale aby riaditelka nutila protezovat VIPdeti,aby sa musela vsetko odpustat jednej skupine a vo vela pripadoch byt neferovi voci ostatnym detom,toooo nie....takto to nejde. Cest vsetkym skolam,kde sa to nedeje. A hlboko sa sklanam pred vsetkymi,rste uciacimi kolegami....byt nonstop v hladaciku rodica,co sa mu paci,nepaci,znepaci....a dieta si moze vymysliet hocico,ycitel je vzdy na vine...nie je to ferovka
Zase,je dost rodicov,kt.diskutuju a nechsju si veci vysvetlit...nastastie.
Ano,aj medzi ucitelmi su taki,aj onaki...ale verte,ze neucia zvierata,su to stale ludia...a nemaju preco sa na detoch mstit,ani im robit zle

kimi203
8. sep 2018

@eni01 ahoj, záleží id dieťatka, mám 3 a pol ročnú dcérku a má veľmi veľkú slovnú zásobu. Situáciu mohla opísať svojimi slovami a mamina ju tu opísala svojimi. Moja mi napríklad v prvý deň skolky povedala, že nechce ísť do škôlky lebo jedna pani učiteľka je zlá. Tá čo ma kvietkovana tričko je dobrá, nedáva deťom po riti, ale tá druhá dáva a kričí. Išla som si umyť sama ruky do kúpeľne a dostala som po riti. Tam nesmieme behať, aj iné deti dostali, keď behali a pani učiteľka kričí... Takže vie reálne opísať situáciu a bola to pravda, mám to overené aj od učiteľky a aj iné mamičky vraveli, že dieťa dostalo v prvý deň skolky.

eni01
8. sep 2018

@kimi203 pozná tvoja dcérka slovo facka? Moja nie, nikdy sa s tým nestretla tak to nemôže ani opísať. Moja by povedala, že ju niekto udrel po hlavičke ked neposlúchala.
Moja dcérka ma tiež veľmi dobrú slovnú zásobu, po slovensky + nemecky kedže žijeme v zahraničí.
Ale takto by to opísal dospelý človek nie 4 ročné dieta a tak ako si napísala, by to povedala aj moja, rozoznáva predsa "učiteľka" "zlá" "zadok" "kričať" atd.
Ale povedala by tvoja dcéra toto: "choď spať, lebo tí dám ešte jednu". Keď ležala v postieľke, dala jej po zadku, a keď sa chcela posadiť, silno ju zatlačila rukou na hrudniku, aby si ľahla ."
Pochybujem, že toto je vyjadrenie 4 ročného dietatka a kedže na to nie je videozáznam alebo niekto kto by to potvrdil a dokázal je to "vysvetlenie" si mamičky čo sa stalo
Po pravde neviem si predstaviť učiteľku ktorá nekričí a nepoznám ani domácnosť kde sa na dieťa nezakričalo ked behalo alebo robilo niečo kde si može ublížiť. Predsa chceme si po deti chodiť v poriadku tak nemožu robiť čo sa im zachce a skrotiť 20 detí v triede určite nie je jednoduché a bez pravidiel to nejde

vevesh
8. sep 2018

@eni01 pravidla je jedna vec, ale fyzicke nasilie druha. Kazdu fyzicku roztrzku mi deti doma referovali- kto, kde , kedy ako udrel a koho- a velmi casto citovali vychovavatelky, ked im podavali vysvetlenie, co sa udialo, co je spravne a co nie a ako sa v danej situacii zachovat. Ak dospely jednu vlepil dietatu so slovami: "ak neprestanes, dostenes este druhu facku" tak velka vacsina deti ti tuto vetu zopakuje. Tolko k tomu, ci 4rocne dieta to pozna alebo nie alebo ci sa vie vyjadrit.

kimi203
8. sep 2018

@eni01 no slovo facka nepozná, keďže ja keď treba jej poviem, že dostaneš po riti a preto to aj použila. Keď mama doma hovorí dostaneš facku, tak to slovo pozná... Keď ležala v postieľke, dala jej po zadku, a keď sa chcela posadiť, silno ju zatlačila rukou na hrudniku, aby si ľahla ." - toto napísala mama svojimi slovami podľa mňa, nie dcérka týmito slovami...u nás to bola vsetko pravda, čo hovorila dcérka, ale ešte zatiaľ neklame. A keď klame, že či sa po ala všetko napr, tak povie áno smeje sa a hneď si chytá nos, či jej nenarastol. Keď mi povedala, že dostala, vedela som ze si nevymysla. Učiteľka aj riaditeľka to chceli zakamuflovat, že veď viete, deti si povymyslaju...oni sa na to vyslovene spoliehajú, že deťom sa veriť nebude, preto som na to už alergická doslova. Len pani učiteľka sa deň predtým k tomu priznala a keď som to už riešila s riaditeľkou, tak to nebolo capnutie po zadku, ale náhodou sa potkla a udrela pri tom dcérku. Pritom deň predtým sa priznala, že sa to stalo a tak ako dcérka povedala.

marsmykkok
8. sep 2018

Trochu prehnane že zle pocitujes že napríklad sa pýta či môže ísť na WC však je asi normálne že v škôlke dieťa musí povedať kde chce ísť a naučilo sa to a teraz si myslí že sa má pýtať aj doma to fakt nie je o týraní v škôlke. Takisto krik s dnesnymi divokymi deťmi sa inak nedá keď vrieskaju jedno cez druhé a ak im chce učiteľka niečo povedať musí zvýšiť hlas aby to prekricala tvoja to možno vníma citlivo. K tomu bitiu a facke ktovie ako to bolo ak je citlivá určite pár vecí prikraslila ťažko určiť podiel viny možno to prehnala učiteľka trochu ale aj tvoja by mala rešpektovať učiteľky a ľahnúť si keď jej povedia. Spat nemusí ale ľahnúť si mohla a ak teraz budeš len na jej strane získa pocit že učiteľov rešpektovať nemusí

oli18
8. sep 2018

Mam 4,5 rocnu vnucku, som s nou neustale a verit sa takemu decku rozhodne da. Tiez ju nosim do skolky a som s nou nespokojna. Je statna a zriadovatel je mesto. Naposledy v auguste po dovolenke mali 6 deti a 2 dni im nevarili. Prvy den ze ok, ale druhy mi to zavrtalo v hlave. Tak som sa ucitelky opytala, ci je to suhlasom zriadovatela. Ze ano. Tak som jej povedala, ze si to overim. To som aj urobila a ved. Odb. Skolstva o nicom nevedel, dokonca sa velmi cudoval, co si dovoluju. A musi sa varit i pre jedno dieta. Povedal, ze overi a spatne mi da vediet. Medzitym uz tamtamy zauradovali a ked mi zavolal spat, tak povedal, ze to nie je pravda, ze dnes varia. A ja som z toho vysla ako vinna. Medzitym volala veduca jedalne dcere, ze varia. Takze v statnych skolkach nepochodite, vsetci sa po uradoch poznaju a kryju. Toto bol druhy pripad s touto skolkou. Asi treba komunikaciu s nimi nahravat na mobil, aby boli dokazy. Alebo dat deti do sukronych zariadeni. Mame skusenost, velmi dobru.

pininka
8. sep 2018

@marsmykkok ano je to normalne, ale nie prvy den v skolke kde este ziadne dieta nepozna pravidla a je v strese z toho ze je vobec v skolke. Na vsetko ke sposob a nie vrieskat na decko ze islo samo na wc prvy den v skolke. Susedin maly odmietol jest sam, tak to ucitelka nechala cely den hladneho. Ked si pomyslim ako som.skakala od jedneho ku druhemu aby sa napapali, ako som ich hladkala aby zaspali po hlavkach. Vsetko je to o pristupe a ked niekto chce byy gestapak, tak bude.

irusa
8. sep 2018

Vysvetli mi niekto čo to je facka po zadku ????

bocianka123
8. sep 2018

@jeanne0 asi tak nejako..v dnesnej dobe . je skolstvo ..zial.... hlavne o rodicoch...a nie o uceni a uciteloch...mmch tiez zasnem coho su castokrat rodicia schopni...

irusa
8. sep 2018

Kto vie,či nebola po prázdninách až tak akčná a nevedela sa vtrepat do kože... Ak je dala po zadku musela mať na to aj dôvod za pekné správanie by jej predsa neustedrila...inak fakt veľká poklona pred učiteľkami v škole..nie že musia mať pevné nervy na detí ale aj pevné nervy na rodičov...čo sa týka môjho dieťaťa,ak sa nevie vtrepat do kože kľudne mu môže učiteľka uštedriť po zadku... A ani by ma nenapadlo riešiť s riaditeľom,alebo dokonca na ministerstve...

0martina0
8. sep 2018

neviem čo si otom myslieť aj moja dcera vo štvrtok plakala lebo ju pani učiteľka vykričala ked som sa jej pytala prečo tak zmenila temu vyhybala sa pohľadom a presne tak reaguje ked niečo zle spravi tak ked si to zaslužila nemamproti nič ale ak važne to dieťa dostalo facku a bolo na druhy den vo škôlke tak to obdivujem lebo moja keby dostala facku tak by mi asi museli volať nech si pridempo nu lebo by ju neutišili asi by mali zaviesť kamerove sistemy aby to fungovalo na zaklade pravdy

janulka1802
8. sep 2018

@irusa podľa mna je len facka po tvári po zadku by som to nazvala capnutie

kikusa008
8. sep 2018

@irusa dôvod na to, dat po zadku? To vážne? To ako keď spravíš chybu po dovolenke v zamestnaní, môže ti dať zamestnávateľ po papuli?

ibrunova
8. sep 2018

Dcéra mohla byť mĺkva a nervózna aj preto, že maminka sľúbila, že na obed príde a neprišla, tak musela ídť spať..

irusa
8. sep 2018

@kikusa008 ideš porovnávať trucovacne deti s pracujúcimi rodičmi ??? Inak si v poriadku ??? Deti máš vychovávať a veru niekedy si od dobroty zaslúžia aj po zadku... mimochodom ak v práci urobíš chybu odzrkadlí sa ti to na výplatnej páske... Ako nechápem o čom píšeš...porovnavas neporovnateľne....ten tvoj status mi vyvolal úsmev na tvári...asi si to mala v pláne...silou mocou sa zapojiť do diskusie

kikusa008
8. sep 2018

@irusa presne, nemám čo robiť, tak som silou mocou chcela zaujať.. Aby mi niekto cudzí išiel siahať na dieťa-lebo áno, aj jedna po zadku od učiteľky neprípustna a ešte napíšem tak debilne, že však keď sa nevpratala do kože... To fakt? Sú rodičia, ktoré vedia deti aj inak vychovávať a nie len bitim.. Však choď do takého Anglicka a daj dieťaťu po zadku na verejnosti, čo to spraví...

p_etrisha
8. sep 2018

@kikusa008 riešiť jedno a riešiť 20 je sakra rozdiel. A keby si mám vybrať či moja dostane po riti lebo nerespektuje učiteľku alebo mi ju vrátia zlamanu, lebo sa jej niečo stane preto že nerespektovala, tak kde ta volba bude?
Ak dieťaťu 35x povie v klude že niečo nesmie a dieťa to nerespektuje, ruku na srdce neušla by ti ruka? Ja si nemyslím že tie deti otlka lebo nevie čo od radostí, ale keby rodicia robili čo majú tak je to v škôlkach asi jednoduchšie....Lenže keď učiteľka musi vychovať ešte aj rodiča...A keď hlavne vidim ako rodicia nerešpektujú učiteľky-čo potom tie deti? Krásny príklad...

mircalla
8. sep 2018

@p_etrisha Ucitelka ma 20 deti, nie kazde dieta poslucha zakazdym, tipujem, ze ani tvoje. Zakazdym ked neposlucha, neje dost rychlo, nejde dost rychlo atd mu tresnes? To bol prvy tyzden skolky....a uz po prvom tyzdni ma problem? Ja co som videla, tak tak chlapcek sa previnil len tym, ze nesiel dostatocne rychlo z jedalne. Kebyze sa ucitelka dotkne mojich deti, tak tam koncia. Od ucitelov to je jednoducho neakceptovatelne. A nie som citlivka, mna samu doma obcas zbili

p_etrisha
8. sep 2018

@mircalla ja nevravím že zakaždým...ale celkom chápem keď musí opakovať všetko 30x každému, tak jej musí sibat. A to si myslím ze je naša úloha naučiť deti poslúchať a rešpektovať

mircalla
8. sep 2018

@p_etrisha A ako vies, ze musela jej dcere alebo inym detom vsetko 30 krat opakovat? To si ako na to dosla? Co ak ucitelka je skratka typ, co je ujdu nervy pri kazdej malickosti?

myjusiatko
8. sep 2018

@p_etrisha aha, posluchat a respektovat sa nauci bitim... ucitelka je studovany pedagog a ma vediet taketo situacie zvladat. Nesmie si dovolit dieta udriet.

kikusa008
8. sep 2018

@p_etrisha ver tomu, že dobrý pedagóg takúto situáciu zvládne bez hocijakej fyzického násilia...A ak ma dieťa normálnu výchovu, má voči učiteľke rešpekt, takže ak moja aj neposluchla na prvýkrát, hneď poobede mi rozprávala, že na ňu pani učiteľka zvýšila hlas a ona sa hanbila....

p_etrisha
8. sep 2018

@mircalla tvoje dieťa funguje na prvý krát? Vždy a čo všetkom? Toto odsledujes hoci na ihrisku...No ak je labilna tak to je druhá vec, ale potom by si to už asi niekto "odskakal" a už by ju riesili...
@myjusiatko ale jasne ze nie 😁Lenže učiteľka je proste vždy jednou nohou v base...Opakujem keby jej možno nesupne, stane sa nieco horsie. Rodic v dnešnej dobe málokedy uzná že ma nezvladnutelne, rozmaznane decko, ktoré doma môže vsetko a je v šoku keď od neho zrazu niekto niečo chce...