Facka od učiteľky v škôlke
Ahojte, mám drobný problém. Dcéra má 4 a pol roka, nastúpila do škôlky. Veľmi sa do nej tešila, ani neplakala, ráno som sa s ňou v prvý deň ani nestihla rozlúčiť, čo sa rozbehla medzi deti do triedy, tak sa tešila. Po obediku som mala po ňu prísť, no keď som prišla, druhá ucitelka mi povedala, že už spi, nech prídem po 15ej. Poobede som však vyzdvihla "živú mŕtvolu"... Dcéra absolútne nechcela rozprávať o škôlke, bola mlkva a vnorena do seba. Podotýkam, že je extrovert. Sipila som, že sa niečo udialo a tak som jej dala čas, aby "to" spracovala. Večer z nej vyliezlo, že ťa druhá ucitelka jej dala facku, lebo nechcela späť ( a to som mala prísť po ňu, no uložili ich na spánok skôr, než som prišla), že jej dala na zadok, lebo nechcela späť... Tanpytala som sa dopredu, odzadu, správa i zľava, no stále hovorila a odpovedala to isté. Susedka ma tiež dcéru v tej triede, no tá je riadny introvert a údajne tiež bola nadmieru v ten deň mlkva, že nechcela rozprávať o škôlke. Dcéra do škôlky chce chodiť, no bojj sa tej ucitelky. Dnes som riešila aj s riaditeľkou, konfrontovaná som sa s daňou učiteľkou, samozrejme zatlkala, ociernovala mňa... To dá dalo čakať. No riaditeľka mi veru, požiadala som o spísanie zápisnice, ja i ucitelka napíšeme svoje vyjadrenia. Rozmyslam o podaní danej veci zriaditelovi event.ministwrstvu školstva.
Viete v škôlkach pracujú vyhorené učiteľky,čo už nevládzu,majú alergiu na deti,krik...to všetko treba riešiť v školstve....po 20rokoch by som im dala inú prácu,v administratíve,alebo niečo iné, myslím že v každej škôlke je roboty dosť.... mladí po škole nemajú prácu, prečo? Sú plný energie,nápadov, s deťmi ich to baví.....učiteľka,ktorá má 39rokov praxe, nehnevajte sa na mňa,ale podľa mňa ju to nebaví,nemá už nervu na detí,tak po nich ziape a používa telesné tresty
@danielle799 toto nie je celkom pravda, rovnako nervozna moze byt aj mlada, a naopak-starsia moze mat trpezlivost. Nie je to o veku, je to o cloveku, kazdy je iny, nie kazdy sa na pracu v skolke hodi.
@danielle799 a kde su tie zastupy nezamestnanych uciteliek? U nas bol problem zohnat 8 uciteliek do MS a museli sa prosit dochodcom. A o SKD radsej nehovorim, tam mame 3 na dochodku a ked si povesia, ze koncia, tak som zvedava....
@p_etrisha Tak by som to neriesila ani ja. Ale zaraza ma, ze prvy tyzden nove dieta a toto. Ja sama som nervacka, na pracu ucitelky by som sa nedala, nemam na to bunky. Dobry pedagog to musi zvladat bez nasilia. Ja osobne sa im cudujem, ze maju nervy. Napriek tomu nasilie nie
@dskjhfdlkdjhl Dcerina je starsia a zatial sa zda byt super kludna a mila
@mircalla my sme zazili aj starsie, aj mladsie ucitelky (uz sa ma sice skolka netyka), ale az na jednu ucitelku, sme boli spokojni a to starsia dcera vystriedala 3 a mladsia 2 skolky. Ani z jednej sme neodchadzali pre nespokojnost.
@jajka257 u nás robia samé staré a keď sme sa my mladé hlásili tak nás ani na pohovor nezavolali... Zobrali nekvalifikovane lebo vraj nemali koho... Podľa všetkého naše žiadosti rovno zahodili.. Lebo viac sa im oplatí zobrať nekvalifikovanu ktorej musia dať menej ako nám kvalifikovanej... Takže namiesto mojej práce s nou som robila niečo iné a dívala sa ako chodí po mesta žena s deťmi ktorá ani nevedela čo je to isced...
@p_etrisha áno áno, aj pre mňa je reakcia prehnaná, ja som skôr reagovala na vetu že a však čo s ňou mala robiť, isto bola po prázdninách jak z divých vajec, že aj ona dovolila učiteľkam, keď sú jej deti zle, aby ich capala po zadkoch... To mne príde pre učiteľku úplne tabu, biť cudzie dieťa..
Tak je velky rozdiel dat facku a dat po zadku. Práve tieto učiteľky s 39 ročnou praxou sú najhoršie, dovolia si na dieťa pomaly viac ako vlastný rodič. Po maximalne 10 rokoch by mali zmeniť zamestnanie
Podľa mňa je to tiež celé prehnané a nafúknuté....Facka a capnutie po zadku sú 2 rozdielne veci...Nehovorím že dieťa klame, ale mohlo to byť celé uplne inak. Mohla dostať len po zadku a určite nie len preto že nechcela spať....Skôr v tom bolo niečo iné(možno si nechcela ísť lahnúť alebo sa prezliecť a učiteľka jej dala slabo po zadku)a dcérenka sa s tým jednoducho nepochválila. A chápem aj učiteľku ak dá dieťaťu po zadku, má tam 20 detí som zvedavá ktorá z mamičiek by to zvládla alebo ešte nikdy nedala svojmu dieťaťu po zadku....Ja nie som za bitie, ale výchovné capnutie po zadku dieťaťu nie je tragédia. hlavne ak neviem ako to celé naozaj bolo. Možno dieťa vyrušovalo ostatné deti ktoré chceli spať, neviem si predstaviť čo iné môže urobiť učiteľka s dieťaťom ktoré nepočúva, nemôže ho dať do inej miestnosti a kedže vyrušuje nebude spať ďaľších 19 detí, lebo jedno je neposlušné....Ja by som sa spýtala najskôr učiteľky ako to celé bolo a aj iných detí ktoré pri tom boli.
Dobra ucitelka v skolke je nanezaplatenie. Doslova. Ved je to clovek ktoremu zverujete prvykrat ako uplne cudziemu to najcennejsie co mate. A travi s nim vacsinu svojho dna. ked si predstavim ake je tazke mat trpezlivost so svojimi 1-2-3 detmi tak ake to musi byt s 10 cudzimi. Vyzaduje to maximalnu sebadisciplinu a v prvom rade vychovu seba sameho aby som mohol vychovavat niekoho dalsieho. Ponizujuce spravanie fyzicke alebo psychicke tresty niesu vychovne a pre mna osobne niesu akceptovatelne. Ak odmietnutie spanku vyvola popisovanu reakciu tak ma dana osoba asi veeelmi nizku frustracnu toleranciu. Mozno by nebolo odveci zistit aj medzi ostatnymi rodicmi ci maju take skusenosti s danou ucitelkou aby sa to nestalo aj niekomu inemu. Niektorym detom (a rodicom) to je jedno ak take nieco zazivaju aj doma ale napr. u mojho syna ktory take spravanie nepozna by sa to dost negativne prejavilo. Casto sa tieto veci prejavuju presne v nevedomi zmenami spanku chodenia na WC a podobne.
Inymi slovami skusi niekto nieco take na moje dieta tak zabudnem na vsetko sebaovladanie a dobre sposoby 🙂.
Uplne normalne 🙂 asi kazdy moze potvrdit ze facka ci capnutie po zadku je hlavne o emocii rodica. V mojom pripade asi amok a vyvrtka 🙂 jasne ze toto niekedy zazivame ale zatial sme vzdy nasli lepsie a ucinnejsie riesenie. Nasilie nechavam v talone na fakt zavazne veci..neviem ked budu decka drogovat fajcit alebo??? . No ako moj synovec hovori ze niekedy to co clovek resp. rodic povie boli viac ako ked dostanes po zadku takze to sa tyka aj toho psychickeho trestu (teda blbej komunikacie) ze to nepouzivame. Mozno niekomu je to divne ale my sme obkopeni vela rodicmi co maju podobne nazory a decka su zlate a v pohode. Samozrejme maju svoje blbe nalady a tazke emocie ale su vychovane.
@1988majka ked budu deti drogovat, tak vtedy bude hodne pozde a facka isto nic nevyriesi.
@dskjhfdlkdjhl tak presne ako sa hovoti ohybaj ma mamko pokym som ja janko neohnes ma mamo ked ja budem jano. Detom treba davat hranice a vychovat ich ked su male potom uz je neskoro, u nejakych cca 15 a viac rocnych je uz prave rozumnejsie riesit vsetko ako so seberovnymi a dat im trocha volnosti a povolit pravidla lebo inak dovrsia 18 a urobia kopu somarin
Ja mám kamarátku čo má dieťa v neskoršom veku a teda jeho učiteľky v škôlke obdivujem. Štvorročný chlapec rozmaznaný, nevychovaný a nikoho nerešpektujúci. V škôlke pravideľne počúva že chlapček nepočúva a má svoj svet. Ale nepočúva ani mamu, lebo od mala sa mu všetko povolilo a všetko išlo len cestou vysvetlovania hoci to nefungovalo. Nie raz som kamarátke povedala že už dávno mal za určité veci dostať na zadok , hlavne ak nepomáha napomínanie a neustále opakovanie že to nesmie. Každý extrém je zlý. Kamarátka to pochopila až vtedy keď jej skoro vybehol na cestu medzi autá. Dovtedy vždy keď utekal z ihriska na cestu tak ho dobehla a začala mu vysvetlovať že to nesmie(chlapec sa ešte smial že ho naháňala), prípadne ak ani nespomalil tak po ňom kričala, až raz je skoro vbehol pod auto. Tak potom mu už sem-tam dala po zadku, ale čo už u 3ročného rozmaznaného dieťaťa. Teraz to v škôlke prebieha tak, že každý den počúva že chlapča učiteľky nepočúva, ostatné deti idú von alebo spať a on si pokračuje vo svojej činnosti(kreslí si alebo sa hrá), všetko mu treba opakovať viac krát aby poslúchol, tak učiteľky to berú že má svoj svet. Len horšie to bude v škole....
To som povedala zo srandy 🙂 myslim ze pravidla sa daju a maju nastavovat inym sposobom. My pravidla mame a funguju. Kazdy ma svoj sposob. Ja svoj a vy svoj. No tu sa rozpravame o skolke a o osobe ktora ma byt kvalifikovana na vychovu deti. Konkretne popisovane spravanie ak je to teda pravdivo popisana situacia a na dieta ktore len nastupilo do skolky je jednoducho mimo nech sa na to pozeram akokolvek. Alebo sa to niekomu zda normalne?
urcite by sa to malo nejako riesit...niekde v zahranici nesmie na verejnosti capnut po zadku ani vlastna mama, lebo ich niekto moze udat...a nie to este facku....ja si nedovolim dat vlastnemu dietatu facku...a studovana osoba,ktora by mala vediet zvladat kadejake situacie s detmi to spravi? dieta sa nevie branit a casy kedy mohol ucitel udriet dieta su davno prec, nastastie...
Možno, ak by ste zašli k psychologicke, tá by to vedela rozlúsknuť... A ak to videla druhá učiteľka, alebo deti, tak by som to riešila... A keď ma 39 ročnú prax, tak to má koľko rokov? By mala aj ísť do dôchodku, nie?
A popytala by som sa iných rodičov, či aj iné deti... Ak áno, keď sa budete viaceré sťažovať, tak...
Ak by moje dieťa dostalo po zadku, tak zisťujem prečo....A ak by napriek upozorneniu nepočúvlo učiteľku a tá mu dala po zadku, tak dám za pravdu učiteľke. Dieťa dávam do škôlky s tým že je zaň učiteľka zodpovedná, to ale znamená že dieťa ju musí poslúchať a rešpektovať. Žiaľ dnes veľa rodičov dáva deti do škôlky s tým že všetko sa tam naučia(sami jesť, obliekať, či poslúchať). Ale v triede je 20 detí nielen to ich dieťa, treba sa venovať všetkým deťom. Ak je v triede malákov 5 detí čo sami nevedia jesť, nemôžem očakávať od učiteľky že všetkých 5 nakŕmi lebo to nevedia - hlave ak majú na obed 30minut. Každé dieťa občas neposlúcha lebo nemá svoj deň - ale učiteľku či iného dospelého ktorý je zaň zodpovedný poslúchať musí.....Sú tu príspevky že učiteľka nemá na dieťa kričať alebo mu capnúť po zadku ak ide samo na záchod a ona o tom nevie, ale čo keď tam dieťa spadne a ublíži si? Učiteľka má v triede 20 detí za ktoré je zodpovedná a ustriehnuť 20detí sa jednoducho nedá. Tak ak dostane moje dieťa po zadku a je na to dôvod a moje dieťa pred capnutím neposlúchne čo mu učiteľka povie, tak v prvom rade budem riešiť moje dieťa že prečo neposlúchlo. Dnes neposlúchne že má ležať a zajtra na prechádzke vybehne pod auto...
@kikusa008 no ak vieš super vychovávať a dokážeš sa mu plne venovať....tak určite tvoje dieťa nemá potrebu vyhľadávať takéto zariadenia ako je napríklad škôlka... dokážeš ho vychovať aj sama bez zásahu cudzích osôb...fakt by som chcela vidieť správanie tvojich detí...či by si tiež nezaslúžili niekedy capnutie po zadku....tvárite sa ako keby to dieťa prišlo domov zo školky s modrinami...ak by vaše deti boli tak super vychované tak takéto kraviny neriešite....jeminenku učiteľka capla výchovné dieťa po zadku...ruky jej preto polamat... Bez dôvodu to určite nebolo.. treba v prvom rade riešiť to dieťa...výchova je v prvom rade na vás a nie na učiteľke...
cest vynimkam,resp.nechcem sa dotknut deticiek,kt.maju vaznu diagnozu
ale teraz je drze dieta=hyperaktivne dieta,osobnost....cize,to,ze nepocuva ani rodicov,to znamena,ze sme vlastne na neho hrdi....ma buducnost,tesime sa,ze si vie povedat svoj nazor
co tam po tom,ze v skolka nie je o nasom dietati,ze je tam XY deti,kt.tiez potrebuju svoj priestor,cas,moznost rozvijat sa,ze kazdy rodic dava svoje dieta rano do nejakeho skolskeho zariadenia s tym,ze sa o neho dobre postaraju a nic sa mu nestane....ale nie za cenu toho,ze kvoli jednemu dietatu je dalsich cca 20 odstavenych,lebo ucitelky maju co robit s jednym.
@irusa moje dieťa chodí od 2 rokov do škôlky, má voči učiteľkam rešpekt, a v živote som na ňu nepočula nič zlé od nich.. Tu je chvalabohu iný systém, 5 deti na jednu učiteľku, takže majú aj jedného fakt nezbedneho, ktorý bije deti, ale učiteľky si s ním vedia hravo poradiť... Aj ja som už capala na zadok, avšak nie, nepomohlo mi to, sú aj iné metódy, ja považujem bitie nie za výchovné, ale za zlyhanie...

@kikusa008 musí, ja nevravím že nie. Nevravím ani že to bolo správne, absolútne nie. Ale myslím si že riešiť to ministerstvom je prehnane