icon

Hanblivé dieťa v škôlke

8. okt 2025

Ahojte maminy, syn 4.5r. Šiel v sept 1x do škôlky. Je taka hanbliva povaha medzi inými detmi, doma a na ulici je úplne normálny živý....v škôlke je skôr hanblivy, nechce sa hrat s detmi, hra sa sám alebo s učiteľkou, aj aktivity porobi z kazdeho chvíľku a dosť a neje nic (aj doma je slaby jedak) .......bol uz aj dva týždne doma co bol chorý, učiteľka mi stale hovorí ze mu mam dohovoriť, rozprávame sa kazdy vecer pred spaním, rozprava mi ako bolo a tak a ked sa ho spýtam prečo sa nehrá s kamaratmi tak ktovie ze tak ....ma dve učiteľky, jedna mi hovorí ze časom sa to upraví, je to pre neho niečo nové ked chodí 1x do škôlky a ta druha ucitelka stale cosi na neho. Chodi len doobeda
Ďakujem za povzbudive slová 🙂

anonym_60b9de
8. okt 2025

Nič iné zvláštne si si na ňom nevšimla? Synovec sa správal rovnako a vykľul sa z neho Asperger. On už v škôlke počítal príklady, vedel čítať....

anonym_ce685a
8. okt 2025

@anonym_autor a čo s tým spravíš? Nič. Nemôžeš sa za dieťa hrať v škole ani mu kamarátov hľadať. Čakaj a uvidíš. Možno je fakt nejaký asperger, alebo len introvert. Sú také deti v každej škôlke. Možno sa časom rozbehne.

jennky13
8. okt 2025

@anonym_autor a nie je to len tym, ze prisiel do triedy, kde uz boli vytvorene dvojice, ci skupinky deti, ktore sa spolu hraju a tvoj syn potrebuje proste len cas, aby zapadol a nasiel si kamaratov? Ucitelka by to mala chapat a necakat, ze ty to vyrieisis dohovorom, ved aj my dospelí potrebujeme cas, aby sme zapadli uz v rozbehnutom kolektive.
Ak je to tak, tak ju popros, nech ho nenanpadne do toho kolektivu pomoze zaclenit.

michaella24
8. okt 2025

Môj je silný introvert, tiež sa tam radšej hrá sám. Možno s nejakým jedným dieťaťom, ale koľkokrát, keď odchádzame zo škôlky, iné deti ho prídu ešte pozdraviť k plotu a on pozerá do zeme. Nikdy sa nemal k deťom. Myslela som, že škôlka to trošku zmení, ale veľmi máličko. Mne vždy odpovie, že sa hrá radšej sám. Tiež slabo jedáva, ani v škôlke tomu veľmi nedá, dokonca sa nám šprajcol po druhom týždni v škôlke, že už tam nechce chodiť, lebo nevládze papať a nestíha ako iné detičky. Ale to sme nakoniec vyriešili s pani učiteľkami, že o tom vieme, poznáme ho, že málo papá, aby ho tiež zbytočne nenútili, keď nechce. Vtedy sme mu vysvetlili, že pani učiteľky vedia, stačí, keď povie, že si neprosí, že to je v poriadku, že mu nechutí toľko papať, aby sa tým netrápil. Tiež ma mrzí, že občas keď ho pozorujem na dvore, keď idem po neho, že sa tam prechádza sám alebo hojdá sám, ale nemôžem ho nútiť, je skrátka taká povaha. Aj ja som introvert, tiež sa mi veľmi nechce komunikovať s ľuďmi. Rešpektujem ho.

autor
8. okt 2025
@anonym_60b9de

Nič iné zvláštne si si na ňom nevšimla? Synovec sa správal rovnako a vykľul sa z neho Asperger. On už v škôlke počítal príklady, vedel čítať....

@anonym_60b9de to slovo počujem prvy krat 🙂 a co take by som si mala všimnúť? 🙂

autor
8. okt 2025
@anonym_60b9de

@anonym_60b9de čítala som o tom aké príznaky a tak ale nic take nieje možno jedno co sa týka syna

anonym_60b9de
8. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_60b9de čítala som o tom aké príznaky a tak ale nic take nieje možno jedno co sa týka syna

@anonym_autor každý Asperger sa správa inak, ale väčšinou si všimneš, že nemá rád zmeny, neoblečie si hocičo, v teplákoch je schopný ísť so školou do divadla, malé dieťa sa hrá najradšej samé (lego, kocky..), neskôr si všimneš, že nerešpektuje nikoho, žiadna autorita, väčšinou nevedia plávať.... Je toho viac, trošku naštuduj a sleduj ho.

autor
8. okt 2025
@anonym_60b9de

@anonym_autor každý Asperger sa správa inak, ale väčšinou si všimneš, že nemá rád zmeny, neoblečie si hocičo, v teplákoch je schopný ísť so školou do divadla, malé dieťa sa hrá najradšej samé (lego, kocky..), neskôr si všimneš, že nerešpektuje nikoho, žiadna autorita, väčšinou nevedia plávať.... Je toho viac, trošku naštuduj a sleduj ho.

@anonym_60b9de ma mladšieho brata o rok a stale sa hraju spolu, plávať este nevie ani sme ho zatiaľ do toho nedavali

anonym_bac949
8. okt 2025

Učiteľka ti povedala, že potrebuje čas. Ak to tá druhá učiteľka nevie pochopiť a hučí do teba, tak to povedz tej prvej. Možno jej ona dohovorí.

anonym_481c28
8. okt 2025

Otázka je, či mu to tak vyhovuje, že sa hrá sám, alebo sa chce zapojiť, ale nevie ako. V prvom prípade by som to nechala tak, možno len viac chodila do herní a na ihrisko, kde môžeš nenásilne ho nabádať, aby sa pripojil k ostatným. V druhom prípade by bolo dobré dať ho do škôlky skoro ráno, keď je tam ešte málo detí. Vtedy sa ľahšie k niekomu pridá, alebo niekto sa pridá k nemu, ešte tam nie sú vytvorené skupinky, ktoré sa hrajú spolu. A ak sa s niekým aspoň trochu zahrá, hneď dohodnúť s mamou toho dieťaťa, či by sa mohol prísť k vám hrať. Proste uľahčiť mu to čo najviac a vytvoriť podmienky.

anonym_bd3396
8. okt 2025

@anonym_autor to, čo opisujes, nie je až také neobvyklé a nehladala by som za tým nejakú diagnózu. Daj mu cas