Problém 3-ročného v škôlke

domusiatko
4. okt 2022

Ahojte maminky. Potrebujem pomoc, poradiť.
Syn nastupil v septembri prvý x do škôlky. 2.10 mal 3rôčky. Prvý deň bol v škôlke len do 12tej celý čas pre plakal stim že kde je mama, kde je mama(stále sa opakoval). Tak sme sa dohodli s riaditeľkou že bude len do 10tej. Len proste ani tie dve hodiny nepomôže. Malý preplace aj tie dve hodiny, nechce sa ani hrat vobec nič.
Vlastne týždeň bol v škôlke a dva týždne doma co sme boli chorý. Teraz je v škôlke po chorobe týždeň a jeden deň. Neviem ci ho to prejde a je mi to strašne ľúto keď tam ma aj tie dve hodiny pre plakať a vôbec sa nehrat ne spoznávať s detičkami. Vôbec sa nechce malý zapojiť. Keď sme na ihrisku alebo niekde vonkz nemá problém hrať sa s druhými detičkami. Ale čo sa týka škôlky čistá hrôza, mam taky pocit ze si ani nezvykne. Mam s toho strach. Nechcem aby mu to sadlo na psychiku a mal nejakú depresiu alebo niečo. Aj keď je víkend malý stále len mami nejdem do škôlky, plakať v škôlke a vysvetľujem mu to ze je doma je víkend do škôlky nejde ale proste ma asi s toho strach. Takže aj keď je doma stále hovorí ako nejde do škôlky.
Tak neviem co ďalej ci ho nechať ešte ten pol rok, rok doma a potom ho dat. Alebo vydržať? Prosím o váš názor ďakujem

ariannazara
4. okt 2022

Nemôžes tam s nim páru dní byt? Aby tam nebol sám, možno by sa osmelil ja som tam bola s mojim.

simona20201309
4. okt 2022

@domusiatko tie 2 hod nemajú vôbec žiaden zmysel. Ak máš možnosť, nechaj si ho doma, nech trochu zabudne a skúsiť to znovu neskôr. Za tie 2hod nemá šancu tam nadviazať nejaké kamarátstva. Keď príde o 8, akurát končia hry, idú cvičiť, jest, potom riadená aktivita.... naozaj to nemá zmysel. Ja by som ho potom na tvojom mieste nechala aspoň na pol dna, nech zažije s deťmi aj naháňačky na dvore,... (možno od januára? Už ako ty uznáš za vhodne)
A ďalšia vec, určite tvoju neistotu, strach a smútok vycíti. Najprv daj do pohody seba, potom to môžeš očakávať aj od synčeka. Skus samu seba presvedčiť, že je mu tam dobre. Ak ho ľutuješ, nebodaj pred ním mu dáš najavo ako ti ho je ľúto, tak tak skoro neocakavaj zlepšenie. Držím prsty!

veronikahuli
5. okt 2022

@domusiatko a rozprávaš sa snim o tom? Vie prečo tam musi chodiť? Prečo tam nemôžeš ostať snim? Vie čo ho tam čaká? Vie co tam bude robiť? Je dôležité uz nejaký čas dopredu sa pripravovať na škôlku a rozprávať o tom v pozitívnom, vysvetľovať čo tam bude robiť a uistovat ho ze prídeš... Tvoj strach a neistita mz nepomáha. Moj je extremne na mňa naviazaný, a rok predtým ako nastúpil do škôlky sok kúpila knihu o škôlke každý deň sme ju čítali a vždy som mu o škôlke rozprávala... Stále pri každej príležitosti som hovorila ze toto bude robiť aj v škôlke.. A absolutne žiadny problém nemá od prvého dňa, revajuce deti v skolke uisťuje ze maminka príde a nemusia plakať.... Úplne bezproblémov je v škôlke a aj učiteľka hovorí že ostatným deťom vysvetľuje aby neplakali 🙂

qetka
5. okt 2022

toto sme my mali v skolke cely prvy rok. Druhy rok prisiel, prezul sa, zakyval cau a isiel sam. Ziadny plac - ani naznak. Takze niekedy cas pomoze. Ci to bude aj vo vasom pripade - moze a nemusi. Tiez si ten prvy rok nezvykol, lebo bol vkuse chory, takze sme vzdy po chorobe sli od zaciatku. Raz, ked vydrzal myslim 7 pracovnych dni po sebe, tak neplakal…
Moj brat toto robil celu skolku, cele 3 roky a moj jeden spoluziak dokonca az do 2. triedy v skole. Pamatam si to, ze s nim mama isla pod nase okna a vzdy plakal - v skole v satni 10 minut rumazgal za mamou…

Moj syn ten prvy rok kazdy den plac, mama, mama. Rano sa budil s tym, ze este ani neotvoril oci a uz krical, ze nejde do skolky… Dlho sme sa pripravovali, vraveli sme my co je skolka, pozreli si aj knizku, videa, boli sme sa predtym pozriet na skolkarskom ihrisku…
Vysvetlovali sme, rozpravali sme sa, kazdy den sme mu vraveli, ze prideme, vzdy som prisla kedy sme sa dohodli, ked chcel ocka, babku, prisla babka, ocko, vzdy povedal, ze v skolke bolo dobre a uz nebude plakat a rano bum, nechcem tam ist, hysak na cele sidlisko. A vzdy, ked sa obliekali, isli von, spat, na obed, tak stale len mama, mama… A to mi v pohode vydrzial u kamosky, u hocikoho z rodiny, ale skolka bola zla a tiez kruzok, kde chodil cvicit (tam som musela sediet a pozerat sa, ostatne mamky pekne vonku na kavicke mohli byt) 🤷‍♀️

vinetuu
5. okt 2022

@domusiatko ak nie ste financne nutena dat dieta do skolky, nechajte si ho doma ...netrapte ho. Uzite si spolocny cas, vytvorte mu zazemie a pocit bezpecia. Vyrastie rychlo.

domusiatko
autor
5. okt 2022

@vinetuu ja som tehotná, termín mam vo februári takže som doma. Ale chcela som aby sa mali naučil bit v kolektíve naučil sa nové veci.

domusiatko
autor
5. okt 2022

@ariannazara neviem neskúšala som sa spýtať a ani riaditeľka nič také ne naznačila

domusiatko
autor
5. okt 2022

@simona20201309 práveže ho neľutujem denno denne mu hovorim že v škôlke je dobre, v škole sú detičky ale proste on ma tvrdú hlavičku a ide si svoje. Pre plakal pol dna, pre plače 2 hodiny. Nechce sa hrať povie mami nebhdem sa hrať, nechcem plastelínu...atd..

domusiatko
autor
5. okt 2022

@veronikahuli pripravovala som ho na to veľmi dlho než nastúpil do škôlky. Hovoril ano ppjde do škôlky aj ze sa tesi
No bum prvý deň v škôlke čistá Katastrofa. Keď sa ho spýtam ako bolo v škôlke povie dobre, plakal.
Človek sa snim porozpráva o škôlke povie a uisťujem ho ze vždy prídem pre neho, ze v škôlke je dobre pani učiteľka je dobra aj detičky. Ale neplatí na neho absolútne nič. Vôbec vôbec. On si ide svoje a hotovo. Ráno vstaneme a hovori furt dookola PLAKAŤ V ŠKÔLKE. Poviem mu ze je veľký chlapec, ze nebude plakat, prídem zachvilku pre neho, pôjdeme nidco kupiz. Absolútne nič neplatí. Takže už neviem ako na neho. A chcela som aby chodil do tej škôlky keďže vo februári cakame druhe babatkk. Chcela som aby sa naučil malý nove veci, mal nových kamarátov, atd..

domusiatko
autor
5. okt 2022

@simona20201309 u nás sa začínajú hrať o 8smej, malého vozím pred 8smou. Ale Maly sa vobdc nechce zapojiť, sedí a plače, nervaci, de je mama

ariannazara
5. okt 2022

@domusiatko môj bol týždeň v pohode pekne spal, hral sa a dnes to zacalo. Plač neskutočný, chce ísť s mamou domov. No nechala som ho tam tak som zvedavá 🙊

lucyk1992
5. okt 2022

@domusiatko a učiteľky má aké? Ako sa tebe pozdávajú?

domusiatko
autor
5. okt 2022

@lucyk1992 ja sama neviem 🤷🏻‍♀️ raz tak raz tak.. To by bolo najlepšie vytvorit nejako niekde nejakú skupinu a poslať hlasovku 😃 lebo to by sa mi sem celé ani nedalo co by som sem rada napísala.

saxana000
5. okt 2022

Pravdepodobne nie je pripraveny..cerstve tri roky nie je tri a pol.ak mas moznost nechaj ho este doma a pohladaj nejake ine zariadenie kde bude kolektiv deti..nejaky kruzok-tanecnu-plavanie-baby balance materske centrum kde sa viac socializuje a skolku skusite o rok..duplom ak ma prist babetko bude to pre neho obrovska zmena..o rok mu nervova sustava dozreje a moze byt uplne iny..

domusiatko
autor
5. okt 2022

@saxana000 no som zvedavá co mi dnes povedia učiteľky keď prídem pre neho. Ale počítam ze určite žiadna zmena. Nechám si ho pravdepodobne doma, nebudem ho trápiť. Nechcem aby mal nejaké psychické problémy.

simona20201309
5. okt 2022

@domusiatko to sa tiež neodporúča- príliš veľa rozprávať o škôlke, príliš často spomínať škôlku...
Plač pri nástupe je úplne v poriadku. Niekto plače prvé dni, niekto po týždni, niekto po mesiaci. Nehľadaj hneď chybu v ucitelkach, ako ti radili vyššie. Neboj, určite ich tam nebiju, ani mu nikto neublizuje. Toto mam fakt najradšej....hneď hľadať chybu v škôlke. Co sa tam stalo? Nič. Proste plače.
Skus to menej riešiť. Nerozoberat. Nerozpravat sa o tom celý deň, nepresviedcat, ...
Priniesla by som ho na pol8, keď ešte nie je toľko deti, keď sa ešte ma možnost pani učiteľka venovať mu aj osobne, sadnúť si s 2-3detmi a hrať sa s nimi. O 8 je predpokladám natresk, plná trieda deti, a ak je to štátna škôlka, tak určite sa už dlho nehrajú, ale nasleduju ranné cvičenia, hygiena, desiata. Ved sa ich opýtaj, aký majú režim. Mal by visieť niekde na viditeľnom mieste.
Moje skúsenosti sú také, že najväčší problém s adaptáciou mali tie deti, ktoré prichádzali najneskôr a boli v MS najkratšie-tzn. Doobedu. Nemajú priestor na vytvorenie priateľstiev. Najviac sa vyhrajú ráno, keď nie je plná trieda, potom von na dvore, q počas poobedneho spánku je tiež veľa príležitostí na huncustva. (Pred spaním zvykneme čítať, rozprávať sa, veľa krát pri zaspavani deti vystrajaju ,,potajomky", chichunaju sa, kým zaspia)
Ja som presvedčená, že tie 2h adaptacii nenapomahaju.
Máš k tomu zlý postoj podľa mňa. To je ako keď zvykne ráno rodič povedať,,zvládneš to"?! Ako co??? Statne skúšky? V prvom rade musíš uveriť, že tam nezazije nič traumatizujuce. Ze mu tam nikto neublížuje. Dobre vieme, ako dieťa už v prenatalnom období vie vycítiť matkine emócie. Aj teraz to tak je.
Skus zmeniť prístup, nerieš tu skolku viac ako je potrebné- nerozoberaj to pred malým s muzom, babkou, susedou, kamaratkou- skratka vyjdete zo škôlky a idete svoj program.
Ak to bude stále rovnaké, daj mu aspoň mesiac od škôlky oddýchnuť a potom to Skus znovu.

simona20201309
5. okt 2022

@domusiatko my ľudia sme rôzni, aj učiteľky sú rôzne. Každá je iná, má iný štýl, inú povahu, iný temperament. Každá má iný prístup k placucemu dieťaťu, niektorá viac kričí a paradoxne ju môžu mať deti oveľa radšej ako tu, co nezvýši hlas ale nedokáže im prejaviť emócie. Nehladala by som problém v ucitelkach. To ako zvládne adaptáciu, ako sa s tým popasuje, to záleží len a len od vás. Podľa Hermana je stres z nástupu do MS jeden z prvých skutočných stresov, ktoré dieťa zažije a píše o ňom ako o pozitívnom strese, ktorý dieťa ,,nezabije ale posilni"
Ak by išlo o moje dieťa a bola by som v tvojej situácii, skúsila by som to ešte pár dní a ak by sa ti nezlepší, dala by som až o rok. (Keďže by som bola doma s druhým dieťaťom, keby nebolo veľmi náročné a dalo by sa to zvladnut)

lenqua_12325
5. okt 2022

Je malý a potrebuje mamu. Nech je teda s mamou.
A áno, takéto násilné odtrhnutie mu môže spôsobiť peknú traumu.
Nie všetky deti nastúpia do škôlky a po 2 hodinách plaču za mamou sa vzdajú.

dahra
5. okt 2022

@domusiatko - ja som takto nechala deti doma, vsetci traja isli až keď mali 4 roky. (najmladšia šla v septembri a v novembri mala 4 roky - aj to ju šôlka nebavila). Všetky však bez plaču. Dlhší čas doma pomohol. Aspoň nenosili choroby domov. Niektoré 3-ročné deti vôbec nie sú ešte zrelé na socializáciu.

lenqua_12325
5. okt 2022

@dahra za toto nás zametú pod zem 😀

domusiatko
autor
5. okt 2022

@simona20201309 už som sa s riaditeľkou o tom rozprávala, maly ostáva doma a nastúpi na skúšku zas v marci.
Po dnešku mi už stačilo . Neobvinujem nikoho.Každé dieťa je samozrejme iné 😊
Ďakujem pekne za vašu správu

domusiatko
autor
5. okt 2022

@simona20201309 ja nehľadám problém v učiteľkach ani v nikom 😊. Malý je úplne iný doma v kolektíve vonku a úplne iný v škôlke 🤷🏻‍♀️. Nebavím sa s malým každú sekundu o škôlke samozrejme ze sa bavíme o niečo inom ale keď mi spomenie škôlku samozrejme ze mu pekne odpoviem a uistim ho ze tam nieje zle.

domusiatko
autor
5. okt 2022

@dahra nechala som si ho doma a pôjde to skúsiť v marci uvidíme ci to niečo pomôže ta doba😊. Nebudem svoje dieťa trápiť keď nieje na to ešte pripravený.
Som jeho mama a radšej si ho nechám doma ako keby som ho mala nechať trápiť a pre plakať dve hodiny v kuse alebo pol dna v kuse bez prestávky.

domusiatko
autor
5. okt 2022

@lenqua_12325 ale nikto vás nezmetie pod zem 😃. Každá matka sme iná ci vo výchove ci v názoroch alebo v iných veciach. Hlavne každá mama sa snaží pre svoje dieťa len to najlepšie 😊

gertrudaosem
5. okt 2022

@domusiatko prečítala som narýchlo... No nie je to o tom že ty máš z toho úzkosti, depresie atd?? Prenasas to na dieťa?

domusiatko
autor
5. okt 2022

@gertrudaosem vôbec to na neho ne prenášam ani mu to nedávam na javo práveže 🤷🏻‍♀️.. Práveže mu vysvetľujem v škôlke je dobre, musí chodiť do škôlky aby bol šikovný, je tam veľa detičiek s ktorými sa bude hrať, veľa hraciek... Práveže ho k tomu MOTIVUJEM.

moonikajan
5. okt 2022

@domusiatko môj išiel 2 roky a 8 mesačný prvý krát. 2 týždne bol nadšený a potom o škôlke ani počuť. Pár dní sme ho lámali. Potom mali týždeň prazdniny. Potom choroba. Stale sa nechcel vrátiť. Tak som povedala, že ešte rok ostane doma (aj tak bol covid a škôlky na pol roka zavreli). Na ďalší rok išiel v septembri bez plaču a bez problémov. Už sa to nezopakovalo. A to predtým sme ho nevedeli dostať z bytu ani do auta. Bol v úplnej panike zo škôlky. Na druhý rok v pohode.

domusiatko
autor
5. okt 2022

@moonikajan no dúfam vto ze nebudeme mat problém ani my keď pôjdeme neskorejsie 🙏

moonikajan
5. okt 2022

@domusiatko verím tomu, že áno. Tie deti sa naozaj menia s vekom. Je to vidieť.

domusiatko
autor
5. okt 2022

@moonikajan uvidíme 😊ved každé dieťa je iné. Ale snáď nám to len pomôže