icon

Je čas poslať synčeka do škôlky?

13. nov 2024

Ahojte mamky, prosim poradte.
Syncek 3r a 2m je prihlaseny do skolky. Avsak v auguste sa nam narodil druhy syncek, ktory nemal lahky start do zivota. Preto sme skolku posunuli a zatial do nej starsi nechodi. Je to zive dieta, velmi zvedave a dost samostatne. V zmysle, vytiahne si maly nozik, vezme jablko, misku a ide si sam od seba narezat jablko.. mna ide picnut… alebo si pritiahne stolicku k chladnicke a vyberie si jogurt a lyzicku, otvori si ho a zje. Mame obdobie ja sam! Je velmi rychly a vsetko chce robit, vsade chce byt. Je aj uzasny pomocnik. Moja mama ma stale velmi milee poznamky ako by uz mal chodit do skolky, ze potrebuje kamaratov atd atd. Ano viem, kamosi su super, teraz je na ihrisku velmi malo deti tak sa nema s kym socializovat, aj ked sa stretavame s jeho sesternickami v podobnom veku a vysalia sa spolu dost. Som na materskej a je mi proste dobre s nimi, aj ked je to niekedy o drzku. No stale pocuvam, ze by mal ist do skolky a ja sa citim ako zla mama, ze ho o nu oberam. Nechcem zatial doma choroby, musim chranit mladsieho. Co by ste robili vy? Dakujem vam za precitanie. P

Strana
z2
oblecenie99
15. nov 2024

@h2 To isté som išla písať.. a viem, že je to individuálne, ale keď na to pôjdeme "štatisticky" , keď už, tak by som nedala akurát teraz, v zime a v najzasoplenejšom období a počkala si na jar. U nás je napr. škôlka aj 1 mesiac v lete, tak môže potiahnuť aj v lete, ak ide o tú socializáciu a spol. Ale teraz je na to myslím ten najhorší čas..

samik88
15. nov 2024

Ahoj ,ja som dala syna do škôlky. Druhý sa narodil v máji. Tiež som bola presvedčená, že tú škôlku už potrebuje. Tiež si sám vyberie jogurt s chladničky, otvorí a zje. Nožíky má zakázané aj keď by rád krájal všetko 😅 . Najprv chodil do škôlky rád ,teda keď neberieme do úvahy prvý preplakaný týždeň. Ale teraz tam nechce chodiť,chodí viac-menej na silu čo mi je veľmi ľúto. Neviem čo sa stalo,ale chce byť radšej doma s nami. Mladšiemu doniesol hneď druhý tyždeň sople a bojujeme s nimi doteraz a ešte zrejme dlho budeme. Je dobre,že si ho tam nedala hneď od septembra ,bábätko má slabú imunitu do pol roka. Kľudne si to mohla odložiť na budúci september. Zvláštne,že takéto rady ti dáva práve mama. Moja práveže vravela presný opak,nech ostane ešte s nami doma. V škôlke si nemôže robiť čo chce ,tam sú už pravidlá ,ktoré musia detičky dodržiavat a je to pre nich veľká zmena. Hlavne to,že sú bez maminky a možno cítia trošku aj krivdu,že mama je doma s mladším bračekom a cítia sa odstrčení. Ale ja som ho dala tiež z toho dôvodu,že je veľmi živý a neviem ho tak ustrážiť keď sa musím starať o mladšieho. Takže musíš sama uvážiť čo by bolo pre vás najlepšie. Ale podľa mňa si práveže dobrá mama preto lebo si ho do škôlky ešte nedala. Najlepšie mu je doma,vidím to teraz na svojom. Za ten rok mu nič neutečie.

lucia147852
15. nov 2024

Správ tak ako ty cítiš. Škôlka sa preceňuje. Dieťa v tomto veku ešte nevie vytvárať nejaké pevne kamarátstva. Ak ti to doma s oboma vyhovuje je to úplne v poriadku. Škôlky vznikli po vojne, aby mali matky kde odložiť deti a mohli ísť makať. Len teraz sa z nich robí mantra. Máš doma 2 deti, stále máš viac času sa obom venovať ako učiteľka, ktorá ich ma 20

krasolienka1
15. nov 2024

Syn išiel do skolky až teraz od septembra v januári ma 5
Mám doma ešte dvojročnú dceru
Tiež som od 2 a pol roka počúvala preco nejde do skolky
Neriešim stále sa nájde niečo čo druhým bude vadiť

paulita
15. nov 2024

Je takmer isté, že zo škôlky bude nosiť choroby. My sme takmer skončili s 3 a pol r. dcérkou v nemocnici. Aj keď bola do 3 rokov zdravučká, nebrala žiadne antibiotiká. Od nástupu do škôlky sa to rapídne zmenilo. 😨 Potom choroby od dieťaťa chytajú aj rodičia aj keď dovtedy mali silnú imunitu...

beatinka
15. nov 2024

Náš má 3r a 5 mesiacov a nechodí do škôlky. Nemáme doma malé, má len dvoch dospelých súrodencov. Ale keďže nechodím do roboty, bolo by mi blbé ho odpratať, keď som doma. Tiež počúvam z okolia, kedy do škôlky a pod. Ale neriešim. S mužom sme sa dohodli, že má čas. Zatiaľ sme dohodnutí na budúcom septembri. To bude mať 4r a 2 mesiace.

monikafloris
15. nov 2024

Krásne ste napísala,je vám s nimi dobre. Ten čas sa uz nikdy nevráti. Moja isla v 4 r,nic jej neuniklo,mladsiu tiez tak dám. Pripomienky iných si nevšímajte. A presne choroby... načo si budete týmto vedome komplikovať život?😆 Prajem vám,aby ste sa zbavili vycitiek,a uzivali si každý deň,aj ten ťažký,viem co hovorim, zažila som🤭🙂

mazda323f
15. nov 2024

Len a len ty vies odpoved a akokolvek sa rozhodnes, tak za tym stoj, nenechaj sa odradit. Najstarsia augustova isla do skolky v 3 rokoch a od prveho dna bola samostatna, papa mamka a ani sa neobzrela. Druha dcéra, opacna povaha, ak by som nevzala pracu v skolke a nebola tam prvy rok s nou, tak ho cely preplace. Prvy chlapcek mal len nieco cez rok, ked sa velmi predcasne narodili dvojicky. Ja som nevladala, kolotoc odsavania, nemocnice, prebalovania, cvicenia.. nestihala som sa mu venovat, on isiel do zurivosti, separacka, vybuchy hnevu.. v dvoch rokoch isiel do malej skolky o 7 detoch, kde ho pani ucitelka prebalovala, davala mu pred spanim flasu a pod.. a on bol stastny, ze sa moze zapajat, tvorit, lepit, chodit von, tancovat.. ze sa mu niekto plnohodnotne venuje, kde ma rovesnikov. Ukludnil sa, odplienkoval, zbavil cumla, zacal opakovat basnicky, pocita, atd..
Takze ja mam 3 rozne skusenosti, 3 rozlicne deti, rozlicne situacie. A pre kazdeho to bolo vtedy to naj rozhodnutie, ake som spravila, aj ked boli vsetky rozlicne.
Takze este raz, ty vies zhodnotit, co tvoje dieta potrebuje, tak si za tym uz len stoj 🩵 drzim palce

hendikep
15. nov 2024

pozri, ked budes stara, Ty sama budes vediet kolko casu si s detmi stravila…, ci si sa im dostatocne venovala atd. Male su len raz, ja som bola v rovnakej situacii ako Ty, prveskolkarske dni svojej 3rocnej dcery som prezila v porodnici. Nasledne prisla ziarlivost na mladsiu, tak som si ju nechala polrok doma. Potom sa do skolky pytala sama, ale ano to bolo reci este aj od susedy, ze ci starsia chodi do skolky… ale komu sa budes zodpovedat? sama sebe, ostatnych do toho nic a neviem kde vsetci beru drzost miesat sa do tychto veci … nikdy nerob nic pre ostatnych ak to tak necistis. A hlavne, na Tvojom mieste to riesim v prvom rade so synom, ci do skolky chce alebo nie. Chorobam sa nevyhnes tak ci tak 🤷‍♀️

3petka
15. nov 2024

Je super že sa vie obslúžiť sám, samozrejme nebezpečné veci mu treba vysvetliť no nezakazovať. Nech ťa vždy aspoň upozorní čo ide robiť aby si bola v obraze.

čo sa škôlky týka už sa musíš rozhodnúť ty.... Ale ak máš malé bábo a bojíš sa choroby, nedala by som aspoň prvý rok.

juliet86
15. nov 2024

urob podla seba. ak tebe je dobre s tvojimi detmi na materskej tak s nimi bud! ja osobne aom typ ktory toto nedaval. ale.ak,ty,to davas garantujem ti ze stlyncek o nic neprichadza. vzdy mu mozes najst nejake kruzky v okoli ak ti ide o to nech sa uci na autoritu lektora ci trenera a.k.a ucitela a spoluoravu s inymi detmi

petko81
15. nov 2024

Ja som dala.ma 2.5 roka išla od septembra.mladšia mala v októbri rok
A mladšia tiež pôjde ak ju zoberú na budúci rok do škôlky.
Strašné sa teší každé ráno

mamatroch
15. nov 2024

Urcite urob podla seba. Ak si s detmi doma rada, nechaj si ho pokojne doma. Tiez mam doma taku "samostatnu jednotku" a spokojny bol vsade, i doma, i v skolke. Siel ako 3,5-rocny, ale keby som nemusela do prace, bolo by nam spolu i nadalej doma. Paradoxne teraz, ked je uz predskolak, tak chce byt doma este viac a to ma hotovy sviatok, ked ho niekedy necham doma... To mi vzdy povie, ze uz mu zacinaju letne prazdniny.
S dcerami som bola tiez rada doma, jednoducho si mama, ktora ma rada svoje kuriatka pod svojim kridlom, uplne Ta chapem. Ten cas, kym su mali, je taky vzacny a tak rychlo utecie. A neboj sa, syncek tym urcite nestrada, o to skor, ze ma kontakt aj so sesternicami. Je to i pekna prilezitost, sa postupne zosuladit so surodencekom. A postupne si najdete i rezim, ked bude babatko pravidelnejsie spat a budes sa starsiemu vediet viac venovat, vyrabat s nim alebo sa aj len tak hrat, spievat si, upiect spolu kolac...
Plus este je tu presne ten argument chorob. Starsia sla do skolky ako 3,5-rocna, este ma cakal rok materskej s mladsou a hovorila som si, ze aspon si postupne zvykne na skolku (chodila najskor len na doobedie), no tie choroby uff... po necelom mesiaci skoncila v nemocnici so zapalom pluc, o dalsie styri mesiace skoncili v nemocnici obidve, mladsia sa dusila...
Ked sa narodil syncek, starsia uz bola skolacka, mladsia v predskole, ale veru som ju zo skolky odhlasila a bola 2-3 mesiace doma (to este nastastie nebola predskola povinna) a nelutujem. Bol to pekny cas a vyhli sme sa tym zimnym chorobam, v ten rok este aj dost zla chripka zurila, no dakujem, toto som naozaj u novorodenca nepotrebovala riskovat.

Tak sa neboj urobit tak, ako to citis Ty. Jasne, su i narocne dni, ale ked je vam dobre spolu, tak si to vychutnajte. A neboj sa, syncek nic nezmeska. Ak by si predsalen mala pocit, ze potrebuje nejake cielene "ucenie", v papiernictve je milion pracovnych zositov na grafomotoriku, prve pocitanie, vyfarbovanie... mozete skusit.

chelgi
15. nov 2024

A ty tiez zdielas nazor, ze starsiemu skolka prospeje? Ak ano tak co sa tyka chorob - doniesli sme v septembri novorodenca. Starsia zacala chodit do skolky, bola chora uz 2krat, vtedy som ich drzala dalej od seba, ale to bol len taky trojdnovy soplik a do tyzdna bola fit. Najmladsia sa nenakazila ani raz, klop klop. Manzel robi z domu ci chodi do prace? Lebo predsa chorobu moze doniest aj on potom. A ked by si chcela travit viac casu so starsim, mozes sa dohodnut v skolke aj na pol den, ze pred spanim ho este vyzdvihnes napriklad 🙂

pillow11
15. nov 2024

Ja by som urobila podľa seba, ak je vám takto doma spolu dobre, neriešila by som co si myslia iní. Môj starší syn chodil do škôlky od 4 rokov, mladší od 3. Nemyslím si, že starší o niečo prišiel. Ak by som mala možnosť, nechala by som aj mladšieho tak..

alex5896
15. nov 2024

Tiež sme to mali náročné narodili sa dvojičky ale už mali 7 mesiacov keď malá šla do škôlky úprimne chorý sme od októbra kašeľ sople dookola sa v tom točíme oči zapálené .....bla bla...záleží aké má zdr.problemy malé bábo .... Starší sasocializuje sa rýchlo ja by som pockala aj keď som opačná situácia ....proste bojujeme s chorobami už keď nastúpila meniť to nejdem ale vravím dvojky mali 7 mesiacov boli predčasne narodené ale neboli ani na jiske iba ich ohrievali 🫶

25jesss25
15. nov 2024

Na tvojom mieste by som ho nedávala teraz v zime, ako bolo spomenuté- vstávať po tme a v zime, načo keď nemusíš 😉 čo by som dala za to aby sme mohli mať opäť tie pomalé, kľudne rána... A plus tie choroby. Čo bude mať z tej socializácie, keď bude týždeň v škôlke a 2 doma chorý a ešte nakazi aj teba aj mladšieho súrodenca...
Ako písali vyššie, skúsila by som na jar, ak by chcel on, ak by nechcel tak do septembra ma kľudne čas 🙂

autor
15. nov 2024

Zienky dakujem vam velmi pekne za vase realne skusenosti. Ani som necakala take mile odpovede. Doma spolu nam je naozaj dobre. Snazim sa venovat obom detom bud spolocne v trojici alebo samostatne ked mladsi spi, to sme aj dve-tri hodiny sami. Zosity s aktivitami pouzivame uz minimalne rok, citame si spolu, kreslime, malujeme s vodovkami, tancujeme. No proste mame ten den aktivny aj doma, tiez chodime kazdy den von. Ked zas starai spi tak mam cas byt sama s mladsim. Nezanedbavam teda nikoho.. Manzel ma stavebu firmu a chodieva okolo piatej domov a hned ked dorazi sa podiela na vsetkom. Jasne ze obcas je to mega narocne, najma ked mladsi nevie zaspat a ja som nervozna a to do toho starsi vyzaduje pozornost alebo hneva.. ale takych dni je menej. Necham ho zatial doma aspon do jari a aj nie tak pojde az v septembri. Ja to vidim aj na krsniatkach ako stale su chore, raz jedna raz druha, rodicia hladaju niekoho kto ich postrazi. A neviem si predstavit, ze by sme ochoreli vsetci a nedajboze este aj manzel - zivnostnik. To si nemozeme dovolit ani po financnej stranke.. platit poplatok za skolku ked tam bude z celeho mesiaca tyzden a manzel bude doma chory, bez platu.
Akurat neviem jednu vec. Ak by som ho aj odhlasila - je to vobec mozne? - prijmu ho na buduci rok? Moze ho riaditelka neprijat z dovodu, ze by uz neverila, ze bude chodit? Ako to prosim funguje?

kvetinka719
15. nov 2024

Deti do 4 rokoch nepotrebujú kolektív, sú na to už normálne relevantne štúdie… pokiaľ máš možnosť, nechaj ho doma. Tobôž, ak mladšie malo ťažší štart do života.

wella47
15. nov 2024

Moja dcéra bola tiež s nami doma dva roky. Predtým chodila rok do jasličiek (ako 2-ročná a tie choroby a plače... 🙄).Keď som ostala doma do synom,zostala s nami.Potom šla na pol dňa do predškolskej.Ale ona nemala potrebu ísť do škôlky.Ja som sa jej doma plnohodnotne venovala.V škole je super žiačka.S bratom si doma vytvorili pekný vzťah.😊A mali sme pokoj od chorôb.

wella47
15. nov 2024

Treba sa slušne diplomaticky dohodnúť.Moja tiež bola prijatá a potom som to slušne odriekla s tým,že do predškolskej by som ju rada dala k nim.Teraz prenechávam miesto mamičke,ktorá musí ísť do práce a potrebuje umiestniť dieťa do škôlky😊.

kikuska_wedge
15. nov 2024

Ten neuveritelny kolotoc chorob by som si pre babatko nepriala. Takze nie, nedala by som. Nic mu neutecie.

helenbozka
15. nov 2024

3 ročné dieťa už potrebuje aj tú škôlku. Ak ho prijali a s týmto problém nemáte, tak ho tam daj. Ochorieť Ti môže aj pri obyčajnej prechádzke spojenej s nákupom, tomu sa nevyhnete, zvlášť nie od novembra do februára. Mám susedu, ktorá má 3 ročnú dcéru (3 r a 4 m)... Na nej tú absenciu fakt vidieť! Mamka ju chce mať doma, ale to dieťa sa už nudí a dookola hry s maminou ju evidentne nebavia.

senta_sofia
15. nov 2024

Poziadaj o prerusenie dochadzky, da sa aj z rodinnych dovodov a nemusis riesit prihlasku od septembra. Ak bybs tym mala skolka problem, da sa aj zo zdravotnych dovodov,keby ti to dal lekar, napr. aj s ohladom na zdravotny stav toho babatka.

kominar
15. nov 2024

Pre kolektív .

lacibo
17. nov 2024

Ja tu patrim k tym skusenym a zrelym, kedze mam tri deti od 26 po 8 rokov😅..na tvoju otazku si musis odpovedat ty sama v spolupraci s manzelom..tu je kazda mamicka v inej situacii a s inymi podmienkami..kazda poradi iba podla seba..odporucam rozhovor s muzom..povedat si vsetky pre a vsetky proti..tiez si treba realne predstavit den ako by vyzeral so skolkou ( ten bez skolky uz poznate).. kto by vodil, vyzdvihol, ci by si chodila s mensim alebo by ho niekto postrazil zatial, treba si zratat vydavky na skolku, a v neposlednom rade ci by sa tvoj syn dokazal na skolku tesit kazde rano..ci si uz natolko veri, ze zvladne byt v neznamom prostredi..to je vsetko individualne..rozhodnutie je na vas rodicoch a babke by som to uz len oznamila ako hotovu vec..ona nemoze rozhodovat za vas

mooonika1975
17. nov 2024

Absolútne nie je potrebná škôlka, ak dieťa ma sa s kým , u teba sesternice, stretávať. A to som učiteľka v mš

hanaxxx
17. nov 2024

Znama mi minule hovorila, ako lutuje, ze dala dceru do skolky, ked mala doma novorodenca. Ten druhorodeny ma teraz zdravotne nasledky, lebo ako malicky chytil kazdu chorobu od sestry. Ja by som v prvom rade pozerala na zdravie. tvoj starsi syn bude aj tak podla vsetkeho vacsinu casu doma s chorobami, tak si tych kamaratov a kolektiv aj tak neuzije.

Strana
z2