icon

Je dlhý spánok v škôlke dôvod na zmenu?

katuska93
8. jan 2024

Ahojte,
prosím, aký dlho majú vaše deti spánok v škôlke? Ako to zvládajú detičky, čo nikdy nespia?
U nás majú 2 a štvrť hodiny, teda oficiálne dve, ale 11.45 sú už v postieľkach a do druhej musia ležať. Môžu mať mojkáčika, ale nesmú sa s ním hrať. Je to trieda, kde najmladšie deti majú už aspoň 4 a pol roka. Nie je to strašne dlho? V minulej škôlke mali iba hodinku a aj kamoška čo robí v škôlke hovorila, že tiež nemajú tak dlho, a teda že deti ktoré nezaspia sa smú potichu hrať. Bol to pre vás dôvod zmeniť škôlku? Lebo moje dieťa tam vyslovene trpí, nechápem, prečo by nemohlo aspoň potichu listovať v knižke po tom, čo všetky ostatné deti zaspali.. Inak tam chodí rado, ale toto riešime každý boží deň, že tam nechce spať a zjednáva, nech prídem pred spánkom.

Strana
z9
slovakboy
14. jan 2024

@andreatytler 👏👏👏veľmi sa mi páčia tvoje príspevky k tejto téme. A zavidim Kanaďanom. Prečo je u nás stále tá výchova (drezúra) k nedobrovoľnej poslušnosti?

andreatytler
15. jan 2024

@slovakboy Dakujem. Ludia maju mylnu predstavu ze ta poslusnost je respekt. Ze je to nieco dobre pre neho a pre spolocnost.

ivankatal
15. jan 2024

@barbr potrebu spánku sa snažia naplniť. Keď nespíš,ale len ležíš,je to rovnako "aktivita" ako napr.aj to tvorenie,akurát nudnejšia(už nie fyziologická potreba),tak možno aj z toho dovodu su spiace deti (veľakrát) prioritou. Keď počas lezania dieta potrebuje ísť na wc,to mu snáď neodoprú.
Skratka to tak je. Väčšinou sa dá dohodnúť,väčšinou je každý normálny človek naklonený kompromisu,ale ak sa nájde taký čo z nejakého dôvodu nie je,nespravime nič. A sme zase tam,kde sme boli. Zbytocne budeme rozoberať "ako je to mozne"..evidentne to moze je a ako vidíte,s takým človekom nepohnete.
A toto je naozaj drobnosť. Predstavte si,keď natrafíte v škole na takého učiteľa alebo rodiča,keď nie sú ochotní riešiť šikanu. Toto si podľa mňa zaslúži pozornosť a nie,že moje dieťa leží v teple a pokoji na podložke

simsalabim
15. jan 2024

@andreatytler a aj nazor, ze ak to vyhovuje vacsine (alebo ta vacsina je ticho), je to tak urcite spravne… prehliadanie prav inych- hoci mensiny- nie je spravne. Slepa poslusnost je u nas bohuzial, zakorenena. Rovnako aj tvrdenie, ze sa daco neda namiesto hladania sposobov, ako sa to da. Ze sa to da, ked sa chce, dokazuju aj priklady z tejto diskusie.

ivankatal
15. jan 2024

@simsalabim vieš,ono na to,aby sa dalo dohodnúť je potrebné dvoch ludi,ktorí sú ochotní nájsť riešenie a sú naklonení diskusii. Ak jedna strana nie je ochotná,tak nakoľko sa jedná o naše deti,je vždy lepšie zvoliť cestu menšieho zla. Ísť do konfliktu s neochotnou škôlkou môže narobiť väčšiu škodu,ako to,že dieťaťu vysvetlím, že by bolo dobre urobiť niečo,čo ho síce nebaví,ale ani mu to nijako neuškodí alebo proste hľadám alternatívy.

barbr
15. jan 2024

@ivankatal ved isteze ked vidím,že cesta nie je lebo nie je vola, tak nebudem hrotit situaciu. Otazka autorky bola ze ci je ok, ze deti ležia vyse dve hodiny na lehátku a nemozu nic robit. Ja som napisala ze mne sa to zda neprimerane a popisala som skusenost zo skolky kde chodi/li moje deti. Autorka nepíše ci sa to snazila riesit v skolke… a zrazu su tu mamy, ktore to vnímajú podobne ako ja označené za agresívne zeny co nevedia vychovávať svoje deti. A pani učiteľkám by v triede vznikla anarchia keby upustili zo svojej rigidity. A jasne ze rodic je nútený takuto situaciu nejak vyriesit ale kde v tom celom je dieta? Ved ten ucitel na neho neberie absolutne ziadny ohľad. Bud tu bude lezat alebo si ho dajte inam, ale ze dieta musi opustiť známy kolektiv, kamarátov, prostredie a zvykať si na nove, to je tomu učiteľovi fuk. To je ozaj pedagog? Ved dieta beriem zo skolky ak sme skúsili nejake alternatívy a cesta sa nenasla. To naozaj ako rodic chcem tak vela? A vy stale zlahcujete tu situaciu ze ved lezi v teple v posteli a co taka šikana. Tak isto nejdem zrovnávať šikanu s ležaním v posteli ale ak dieta ma odpor k skolke lebo mu je dlho lezat dve hodiny tak nie su tie pocity porovnateľne? Ja sama mam spomienky na skolku skor negativne, vtedy samozrejme nikto nikdy nic neriešil lebo tak to bolo a hotovo, ale ja si nemyslim ze tak je to spravne. Ze mame vsetci s prepáčením drzat hubu a krok a ked sa ti nepaci tak sa zariaď, lebo to nie je moj problem.

ivankatal
15. jan 2024

@barbr ja to beriem tak,že sa snažila to riešiť a nepochodila. Aspoň tak by som to robila ja,najskôr riešim s konkrétnymi ľuďmi a až potom sa pýtam na názor nezainteresovaných- len informatívne,lebo to,že ja a 100 ďalších jej dám za pravdu,situáciu nevyrieši. Každopádne, ak nie sú ochotní ustúpiť,tak zostáva vyriešiť situáciu po svojom. A to je podľa mňa to,čo tí ktorí s vami nesúhlasia majú na mysli..lebo keď bude učiteľka trvať na svojom,matka na svojom, pôjdu hlavou proti múru,pre dieťa sa nič nezmení aj tak,akurát bude z toho viac v strese. Tak to vnímam ja.
Je tenká hranica medzi tým,kedy ešte ide o rešpektovanie nejakých nariadení/autority,.. a kedy už ide o prispôsobovanie sa na úkor...každý to môže vnímať inak.
Pre niekoho je riešenie tejto situácie aspoň drobnosť,ktorú by malo dieťa počas tých 2 hodín v posteli,pre iného je to málo a chce,aby jeho dieťa vôbec neležalo. A teraz čo je správne? Čo je ešte ok a čo už nie? Tak aby sme rešpektovali nespavca,ale zároveň aj tých čo spia. Dá sa dohodnúť,ano..diskusiou. ale ak nie je ochota alebo ma niekto prehnané nároky,tak sa nezmení nič.

simsalabim
15. jan 2024

@ivankatal tak ale od mamin nespavcov si si tu citala prispevky o nevhodne dlhom odpocinku s povinnostou mat zatvorene oci a o tom, ze dieta nesmie mat ani len knizku. Ustupok nulovy a teda ziadny respekt voci jeho potrebam. Som si ista, ze hociktory rodic by privital ten drobny ustupok. Nam stale tvrdili, ze v predskolskej triede uz spat nebudu a dovtedy sme to ako tak vydrzali, niekedy sa nam pidarilo dceru vziat na obed domov, inokedy to musela pretrpiet. Ustupok zo strany skolky nebol ziadny a ani v predskolskej triede, a hoci na mimoriadnom rodicku sa vacsina rodicov vyslovila proti spanku, skolka to nerespektovala a trvala na 2 hod spanku. Tazko tu z toho vyvodit iny zaver ako to, ze ucitelky chceli 2 hodiny pokoj. Ja som to potom vyriesila papierom od dr., a cuduj sa svete, napriek tomu, ze moja dcera nebola ani na lehatku, kto chcel spat, zaspal a ostatni nespavci lezali (so zatvorenymi ocami).
Ja si naozaj myslim, ze ak skolka chce, situacia sa da riesit. Trvat na tom, ze dieta spat musi, hoci v papieroch sa hovori o odpocinku a o individualnom pristupe, spravne nie je. Spravne je sa zamysliet, ako by sa to dalo vyriesit, vyskusat to, dat tomu sancu tyzden-dva a potom urobit zavery. Lebo ono sa to da, ved v tejto diskusii bolo prikladov viac. Nie je spravne, ked si dieta este v dospelosti spomina prave na ten zly pocit z nuteneho spanku, hresenie a tresty a na nic ine zo skolky. Len toto je hlavne na vas, ucitelkach. Bez vas sa to tazko zmeni.

andreatytler
15. jan 2024

@simsalabim Velka pravda s tym ignorovanim prav mensiny. Neskutocne ako silno je toto myslenie zakorenene.

ivankatal
15. jan 2024

@simsalabim aj v rámci jednej škôlky majú rôzne učiteľky rôzny prístup. Vždy je to o ľuďoch.. a všade. Ci prídeš do obchodu,sadnes si do reštaurácie,vlaku,..ani 100dobrých kolegov nezmení prístup jedného,ktorý zmýšla inak.
Niekto tu porovnával prístup v Kanade. Ani tam nie sú škôlky 100% tip top,lebo veď pracujú v nich ľudia a tí nie sú dokonalí. Ako aj tu na SVK,mnoho ľudí je spokojných v rámci pomeru cena/služba ktorú dostávam a nájdu sa takí,ktorí spokojní nie sú. Moja dobrá skúsenosť neznamená,že všetko všade klape ako má.
Môj syn tiež často povie,aká je učiteľka hrozná,že ho napomenula počas jeho odpočinku, že on nič nerobil,ale snažím sa mu vysvetliť, že ona to môže vnímať inak alebo ak to aj bolo neprávom,nech si to nevšíma, veď na tom nezáleží, pokiaľ ho len napomenula. Nech si to tak neberie..inak sú učiteľky super,aspoň z môjho pohľadu a vnímam to tak,že čím viac by som tomu venovala pozornosti,tým viac to aj on rieši. Takto prehodíme pár slov,on sa postazuje,povie,že áno,možno sa jej zdalo a viac nerieši 🤷‍♀️ ale tak aj deti sú rôzne,aj mamine,aj učiteľky. Co platí u nás,inde nemusí a tak.

ivankatal
15. jan 2024

@ivankatal mne keď na niečom veľmi záleží a je to pre mňa dôležité, tak jasne,ze idem aj do konfliktu a riešim to,tak isto aj syna učím aby povedal svoj názor,ale nie je to nutné za každých okolností. Niekedy to nestojí za tu energiu co tomu venujeme 🙂 a v prípade neochotnej učiteľky buď nad ňou mávnem rukou alebo hľadám iné možnosti. Závisí do akej miery je ten problém pre mňa vážny,či to naozaj neviem zmeniť svojim pristupom

simsalabim
15. jan 2024

@ivankatal zbytocne polemizovat nad tym, ci dietatu verit alebo nie (lebo ucitelka to tak nemyslela). Ak rovnaku vec povedia viacere deti, asi na tom nieco bude. A je rozdiel vec zbytocne neriesit pred dietatom, aby to nevnimalo ako velky problem a je rozdiel snazit sa vec riesit s ucitelkami. Lebo pre nas to bol velky problem, nechcdom sa aj tvarila, ze nie je. Tak, ako sa rodic ohradi, ak ucitelka v 1.triede ZS da trebars na ulohu prepisat 28stran v slabikari - lebo by to trvalo neumerne dlho a pre dieta to sposobilo utrpenie. Alebo ak dieta donutia dojest obed, az sa povracia. Lezat vyse 2 hodin do zatvorenymi ocami v case, ked som plna energie, by bolo utrpenim aj pre mna. To, ze by to bolo v teplej posteli, je nepodstatne. Ale polhodinku by som si uzivala. Moja dcera tym nutenym spankom neskutocne trpela. Viem, ake to bolo a preto tu diskutujem, hoci je uz dospela. Lebo ak sa co len jedna ucitelka MS zamysli nad tym, ako by sa ten odpocinok dal riesit tak, aby to pre niektore deti nebolo trapenie, tak tato diskusia mala zmysel.

ivankatal
15. jan 2024

@simsalabim ja mu verím,len sa snažím jeho zlosť spracovať, ponúknuť mu iný pohľad aby tomu porozumel a nie ho v tom ešte povzbudiť. Hlavne keď to pre mňa absolútne nie je situácia,ktorá by si vyžadovala nejaké ďalšie kroky. Len ho napomenula.. Paradoxne tej istej učiteľke večer vyrábal darček 🤦‍♀️😄 keby ho v tom hneve podporím,tak v nom akurát vypestujem nenávisť voči nej a pritom ju má inak zrejme rád.
No ale áno,ak to co i len jednu presvedčí, tak to zmysel má. Ja si ale myslím,ze v praxi majú kopec osobných skúsenosti,kde musia vidieť,ze aj malo niekedy stačí na vyriešenie problému a ak ani to nezmení ich pohľad,tak toto asi tiež nie. Možno majú aj kopec takých skúsenosti kde ako sa hovorí "podáš prst a zoberú ti celú ruku".

lailla7
13. mar 2024

@dzejny656 Prosim mohli by ste mi poradit, ktora skolka v BA takto funguje? Nas syn je tiez nespavec a lezat ticho je nadludsky vykon.

Strana
z9