Je dobré dať dieťa na celý deň do škôlky?
Mama dieťaťa ktoré nastupuje do škôlky ostáva ďalej na materskej dovolenke s jeho mladším súrodencom. Aké sú argumenty pre to aby trávilo v škôlke celý deň a aké pre to aby už obedovalo, spalo a aktívne trávilo popoludnie v kruhu svojej rodiny?
Zaujíma ma psychologická a sociálna stránka veci. Napr./ "Už by sa malo odpútať nech je tam celý deň"/alebo/ "škôlka mu rodinu nenahradí, pol dňa v kolektíve úplne stačí"/ ... a pod.
@janickacrazy to je skvele, ze to tak riesia, mozem sa opytat, ze kde byvas, kde je taka skolka??? momentalne riesime tuto istu dilemu, syn ma 3,5 roka, nastupuje v septembri do skolky, som doma na MD s coskoro rocnou dcerou, vidim, ze syn kolektiv potrebuje, doma sa kus nudi, nemam na neho az tolko casu kvoli malej, ktorej sa musi prisposobovat a dokonca byt ticho, kym slecna zaspi, lebo zle spava (a ani kvoli zlemu spanku nema "rezim", takze planovat si s nou nieco je hroza 😀 ale to sem nepatri)...v kazdom pripade, mam dilemu, ci syna nechat na cely den/polden, je na mna velmi naviazany, od narodenia bol dost narocne a citlive dieta, este nikdy nezaspal sam, len v mojej spolocnosti (este tatovej a starkinej), takze, aj ked mu vysvetlujeme, ze pojde do skolky a bude tam aj spat, netusim, ako to zvladne a ci vobec a mozno budem prekvapena 😀...v kazdom pripade, necham to na neho, no neviem, aky postup je u uciteliek, ci kazde dieta vnimaju individualne, alebo pausalne ako celok (vsak poniektori tvrdia, ze kazde si zvykne, no niekedy za aku cenu...vsak 😒 ) a dalsia vec, ja by som chcela, aby sme boli este aj spolu, nielen cez vikendy, ci po veceroch, a tak som zatial rozhodnuta, ze tri dni v skolke, skusime na cely den, a dva dni doma a uvidime ako sa to vyvinie...v kazdom pripade, nic silit nebudem a necham to aj na syna...
@pandorka27 neda mi neopytat sa. Pises, ze syn ide do skolky od septembra - nemali ste este stretnutie rodicov buducich prvacikov s riaditelkou? Ved dnes myslim ze uz vo vsetkych skolkach prebieha najprv adaptacny pobyt, t.j. prvy tyzden alebo dva chodia prvacikovia do skolky iba na doobedie, niekde dokonca iba na dve hodiny. Zisti si to v tvojej skolke ako to je. Ak by nahodou takyto adaptacny pobyt nemali, tak by som si na tvojom mieste urobila sama, teda dala by som dieta najprv iba na pol dna a podla toho, ako sa uchyti, by som to predlzila. Lebo ak bol doteraz iba s tebou a rodinou, tak tych 8 hodin moze byt pre neho veelmi dlhych.
@hradnapani v nasej skolke pred 3-mi rokmi ziadny adaptacny proces nebol v zmysle, ze by deti systemovo ostavali len 2 ci 4 hodiny. Bolo to na dohode uciteliek s rodicmi a dokonca som sa rozpravala s jednou maminou z inej triedy, ktorej vraj povedali, ze nie je velmi vhodne, aby dieta chodilo stale len na 4 hodiny...
Ja si myslim, ze zaklad je, aby v tom mala mamina jasno, co vlastne chce. Ci je cielom, aby dieta v blizkej dobe zvladlo byt cely den v skolke, lebo mama musi ist do prace a inak sa neda, alebo aby sa pravidelne stretavalo s rovesnikmi, alebo aby si zvykalo na kolektiv a skolkarsky system, atd.
Mne sa napr. velmi paci, co napisala @pandorka27 , ze by chcela byt s malym viac, nez len po veceroch a vikendy - a uplne to schvalujem.
Moje mladsie dieta chodilo cely cas len na 4 hodiny, kedze sa to dalo tak zariadit a bolo to uplne dobre 🙂
A presne ako pises, moja starsia v skolke (na cely den) plakavala, ze jej tam je strasne dlho bezo mna ☹ tusim z toho mame obe dodnes miernu traumu...
@hradnapani veruze nic take...dokonca ani ziadny papier, ze co priniest do skolky a tak, len nastup 2.9., stale vyzvedam od ostatnych, ze co mu tam zhruba treba, no pojdem sa opytat buduci tyzden priamo do skolky. riaditelka je dost pristupna, povedala, ze v skolke sa nic nemusi, teda, ked som vyzvedala, ci si ho mozem nechat na par dni aj doma, prip. nenechat na spanok a pod...keby bolo zle nedobre :-P ale v kazdom pripade, takmer kazdy mi odporucil, ze hned ho dat na cely den...ale uprimne, neviem si to predstavit, v uplne novom prostredi, medzi neznamymi a este aj spat tam, ale mozno to len ja si neviem predstavit ako jeho matka 😉 a mozno to bude uplna katastrofa ☹
@pandorka27 mna tiez nahovorila riaditelka pri starsej, ze ju mam nechat na cely den a bolo to zle-zle... podla mna ak nemusis, tak naco - ber to ako nazor, ze nie kazdy je za cely den v skolke 😉
Inak mozno bude pred zaciatkom sk. roka vylepeny na dverach oznam, co treba priniest 🙂
@zitaje @pandorka27 "sranda", lebo v mojom okoli funguju takmer vsetky skolky s tym adaptacnym pobytom. Nasa riaditelka trva na tom, ze viac ako styri hodiny prve dva tyzdne nechce dovolit, resp. niektorym vynimkam, ktore to budu mat tazke vybavit si to v praci, to povoli, ale az ten druhy tyzden (a hlavne, ak to budu deti zvladat). A celkovy adaptacny pobyt sa konci az v novembri, kedy dieta definitivne prijmu (ak sa dobre adaptuje). Takze ja som naozaj zila v predstave, ze to uz takmer vsade takto.
@zitaje dakujem za prispevok za osobnu skusenost, sama som zvedava, ako to cele dopadne. syn ma napr. prekvapil, ked som isla vlani rodit, syn mal 2,5 a nikdy nezaspal s nikym inym, len somnou, kazdy vecer, kazde poobedie, proste nic ine nepoznal, aj ked nevravim, ze ma to niekedy nestvalo, ale tak sa to vyvinulo (aj preto, ze bol dojceny, takmer 3 roky - s 2mesacnou prestavkou pocas tehu, ked som nemala mlieko - a vacsinou zaspal popri dojceni) a mala som strasne obavy z toho ako to zvladne pocas mojho pobytu v porodnici, sla som rodit do stiavnice, aby mohol byt somnou, no kedze som nemala hned vlastnu izbu, ostal doma s tatom, no zvladol to perfektne, dokonca skoro cely tyzden, vobec v BS ani neostali somnou na izbe, ani po navsteve, uplne krasne prijal sestricku, mna vymojkal, spolu s nou (NEZABUDNUTELNY ZAZITOK) a uplne v pohode odisli domov, vsetko mu bolo vysvetlene a ked sme prisli domov, vsetko fungovalo ako predtym, len nas bolo viac...a samozrejme, nezabudol na to, ze uz ma mama zase mliecko a vypytal si aj on, co som mu neodmietla, aby sme predisli zbytocnemu ziarleniu 😵 tak uvidime, ze ci ma zase prekvapi a bude to fajn v tej skolke, aj ked s tatom to bolo ine, alebo to bude cele zle 😒 no necham sa prekvapit...ale silit to nechcem urcite.
Tak mne starší syn chodil aj do jaslí-tam sme mali adaptačný týždeň. V škôlke vôbec nie, ale je to zase na dohode, dohodnúť sa to určite dá. A určite by som dieťa dala do škôlky či som doma alebo nie....Potrebuje sa "socializovať" a mať kolektív okolo seba. Ono sa viac toho bojíme my ako tie deťúrence 😀 , malého som tam nechala, on mi ledva zakýval, že "čau maminka" a už bol úplne v inom svete 😀 .Ja som teraz na MD a syn ide už v sept.do školy 🙂
@pandorka27 Ja som z Považskej Bystrice. Ja na tvojom mieste by som ho dala na tie 4 hodiny a uvidíš ako sa mu tam bude páčit, vela detí zo začiatku plače, takže bud pripravená na všetko. Nie je problém potom sa dohodnút nechat ho na celý den. Ja si napr. dodnes vyčítam, že som staršieho dala hned po týždni na celý den, aj ked plakal chúda malé, dost dlho, ale vtedy mi tiež všetci hovorili a šak ho daj na celý den, ved si zvykne. Pri mladšom som túto chybu už neurobila a vidím, že je to lepšie, dieta je aj doma viac aj do školky sa teší a starší sa prvý rok do školky vobec netešil.
hm, asi ide o to, kto ako vnima ten "cely den" ak cely den znamena, ze dieta ide o tretej domov po vyspati sa v skolke, myslim, ze este dost casu poobede ma na to, aby travilo cas aj s rodinou, pripadne malo aktivity doma s mamou, a pod. Ak cely den znamena, ze tam trci do zaverecnej, tak to asi nie. Ja si myslim, ze ak nema problem so spanim, tak si tam kludne moze odpocinut, to uz je jedno. A obedovat by som ho nechala tam. Nech sa uci stolovat v kolektive, to mu neuskodi. Jedine, ze by im tam davali nejake slichty 😅 . Obcas ho mozes zobrat skor, keby ste mali daky vylet v plane a tak...Alebo uvidis, ako sa bude adaptovat, kazde dieta je ine.
@evittam to je fajn,moc rozmyslat,ci dieta dam ci nedam do skolky...moj sa jednoducho uz 2.rok nedostal..a je teda doma s nami...sukromnu sme nevladali platit...aj tie tri dni bolo pre nas moc..a on aj cirkus robil..msl malo casu na adaptaciu...budem doma este 7,5m.,neviem,co dalej,ale ked takto bude doma so mnou..tak budu tie ucitelky asi velmi prekvapene,ze 5,5r.im bude robit cirkus...
@gombickaaa osobne som za to,aby bolo dieta cely den..mozno je fajn na zaciatku adaptacia,ale neskor radsej na cely den..aj tak bude mozno chorlavejsi na zaciatku...ved nebudes po neho chodievat pred zaverecnou...
Ono je dobre neprenasat nase obavy na dieta..tym,ze my sme akoby neboli stotozneni s jeho chodenim do skolky,tak to mozno aj on zle znasal..kedze plus,ako som pisala vyssie,sme to nevladali platit (sukromna),tak sme ho nechali doma...ale teda..som rada,ze je leto,aspon sa vyhra s kamosmi a obnovil priatelstva,v zime to bola bieda.
@lauricka Tak neviem ako sa u vás chápe tá "záverečná" ale u nás sú všetky štátne škôlky max.do 16.00, možno 1-2 do 16.30. A šlichty im určite nevaria - sú na to predpisy ako a čo im musia variť......Teda my sme boli spokojní so všetkým.
siska - škoda,že sa ti nedostal, a že robil cirkus - no keby si nemala inú možnosť len ho dať do škôlky, tak by si zvykol - neboj sa - to dieťa skúša ako všetko.... 🙂
@evittam u nas aj do piatej a sukromne aj do siedmej. A verte, ze su deti, co aj 10 hodin su v skolke. Hm, predpisy ako predpisy, predpisy su znacne derave a nedokonale. Nedavno bola o strave v skolkach reportaz v jednom mamickovskom casopise a moc pekne tie jedalnicky nevyzerali. Ale o tomto tema nie je.
@evittam ozaj a co sa tyka posudzovania deti a ich priprvenosti na skolku alebo zvladanie kolektivu, to je tak individualne, ze sa to neda posudzovat na zaklade len toho, co ste zazili so svojim dietatom. Niektore su tam dvojrocne stastne a ine stvorrocne na nervy. Kazdopadne tiez suhlasim s tym, ze dieta v urcitom veku potrebuje kolektiv rovesnikov. Skoda, ze situacia nie je ruzova a mnohe mamicky na MD musia mat doma aj tie starsie deti, ktore uz by mali byt v skolke. Na druhej strane, ak su stale odtial chore, tak pre babo doma to vyhra nie je...Proste, su to zlozite zalezitosti. Kazda rodina je ina, kazda situacia je ina.
nasa nastupila do skolky ako 16 mesacne minuly rok, na 2 x 3 hodiny, aby si zvykla. Od 1.septembra ide na cely den, od 8.00 do 17/18.00 a v tej dobe bude mat 2 roky a 4 mesiace. Celkovo si skolku oblubila, je tam s detmi, vela jej to za ten rok dalo a podla uciteliek nebude problem s adaptaciou na cely den. Mozes sa dohodnut, ze bude chodit najprv len doobeda a ked si zvykne, tak aj poobede, ak mas pocit, ze by to mohol byt problem, ale keby to bolo na mne, tak je v skolke cely den hned (len tu je to brutalne drahe)
@evittam ved ja viem...on by si zvykol,aj tak si bude musiet zvyknut. Ked sa konecne dostane a bude robit cirkus,budu to pocuvat tie ucitelky...ja budem v praci...len ich to bude zdrzovat,predsa,to uz budu predskolaci...
Ako my mu nerobime strasiaka,mame aj knizku,ktoru obe deti velmi rady citaju - Bobrik v skolke,napriek tomu,ked mu spomeniem skolku,nadsenie neprejavuje,skor naopak. Pritom vrzj zrely je,potvrdila to psychologicka. Aj mu vsetko vysvetlujeme,aj sme sa hravali na skolku.
Teraz to neriesim,az to pride,budeme ho pripravovat opat intenzivne...
Viem,ze ta skolka nebola zla,len on prosto je taky...jz som do skolky nemohla chodit,az do skoly a ako prvacka som tazko niesla,ze mama je doma so sestrou...ale hysaky som nemala,bola som uz starsia,len som si poplakala. 🙂
Ale urcite treba dat dieta na cely den. Na tom trvam. Aj jeho sme tak dali,sicelen tri dni,ale cele. Do 16 sme boli tam. (skolka bola 30min.pesi a malu som lusela budievat,aby sme do 15:15 opustili byt,bolo to v zime,tak nemohla naobliekana spat v byte).
Podla mna jednoznačne na celý den.Staršieho som nosila párkrát na pár hodín v tom čase v auguste na adaptovanie ,ale v septembri išiel hned na celý den a aj tak plakal týžden.Podla mna to je zbytočné,dieta bude plakat aj tak ...alebo nebude.Dokonca teraz som sa stretla s kamoškou,ktorá zapísala malého do našej škôlky,ale je nezamestnaná,tak rozmýšla,že ho nedá a bola sa spýtat v škôlke či by ho nemohla nosit na pól dna,ale jej učitelka radila,že radšej nie lebo si zvykne nato a potom ked tam bude musiet ostat na celý den tak bude cirkusovať znovu.Môj malý ide do škôlky od septembra a rovno na celý den a vôbec som ho nenosila cez leto na pár hodín.
Moja trojrocna ide tiez od utorku do skolky a nehodlam ju brat po pol dni, aj ked som doma s mladsou.
Ked som sa uz raz rozhodla ju tam dat, tak nech je zvyknuta na nejaky rezim. Tiez si myslim, ze si dieta na to zvykne a ked pride k tomu, ze tam bude muset ostat cely den, tak bude len vymyslat. Ved s mladsou od tej tretej do vecera maju dost casu aj si liezt poriadne na nervy :-P
A takisto je to aj priklad pre tu mladsu. Bude vidiet ze skolka je na cely den a tak to ma byt. Ta mladsia potom co? Po nej sa zvycajne nastupuje do prace a tiez to budem potom brat nefer, ze starsia bola pol dna a mladsia musi byt cely? Ked do skolky, tak poriadne 😉
Jediny dovod rpeco som ja malu nechvala cca mesiac-mesiac a pol, chodit na pol dna (ale to mala 2 roky) bolo zdravotne hladisko... nakolko predtym byvala po nastupe do kolektivu hned chora, preliecili sme, otuzovali, imunoglukanovali a dala som ju na pol dna na odporucenie lekarky, zvykla si, nechorela... ostala tam na cely den. Inak by som to dieta nechala na cely den v kolektive.. maju program aj poobede, rezim.. doma my len vymysla, nechce spat, potom spi do 5-6tej atd a dookola cirkusy okolo toho. Ja mam skor problem, ze my mala nechce ist ani domov ked po nu prideme skor 🙂))) Som zvedava co bude od utorka v novej velkej skolke 🙂
Vsetko je o povahe dietatka. U nas ideme skusit aspon na pol dna, lebo plienky ((. Chvilu bezplienkove obdobie fungovalo a teraz ani tuk (total nespolupracuje). Pani riaditelka suhlasila, ze skusime uvidime. Drzte palce.
urcite aspon ziska socialne kontakty.......
moji krpci isli do skolky obidvaja ako 2rocni. na cely den. a su uplne v pohode. su spolocenski, hravi, priatelski. maju vela kamaratov. myslim, ze je to v poriadku. dnes deti vela "ofukujeme". v inych krajinach, napr. v belgicku, maju mat.dovolenku iba 3 mesiace. potom ide dieta do jasli. nemyslim si, ze tam z tych deti potom vyrastaju monstra 😉
My sme chodili vsetci do jasli a do skolok a nic nam nie je ;)
Moja isla do skolky ako 2,5 r a od prveho dna na celi den.Dnes uz ma skoro 5 r.teraz nastupi uz do tretej triedy a tesi sa uz velmi 🙂 a nebolo to preto ze by mi vadila alebo ze by som nanu nemala cas,ale proste som chcela aby bola medzi deticka a z duhej strany v skolke potrebovali deticky aby sa nezatvorila
ja som teda uz síce babka, ale moj starsí syn chodil do skôlky najprv plakaval cca 5 dní ale potom si zvykol a dcera mala 2 roky ked som potrebovala ist do práce tak som ju chcela dat na doobedie nech si najprv zvykne. ale riaditelka skôlky bola este moja bývala uciteľka co ucila mna v skôlke mi vtedy povedala: daj ju hned na celý den, nech vie ze tu zostáva a bude, ked by ak plakala. tak ked bude len doobeda bude plakat znova ked ju tu nechas spinkat a veru aj tak bolo, malu som tam nechala pekne hned na celý deň, ani nepípla a bol pokoj.--teraz to isté riesi moja dcera s vnuckou. tiez jej radím, ak chces aby tam aj tak zostávala na celý den, nechaj ju tam od zaciatku a sa uvidí-- samozrejme keby zle reagovala. tak sa to porieši, ale dufam ze to bude ok dieta potrebuje deticky to je darmo🙂)))
tak ja pár dni dozadu som pisala,že dávam malého hned na cely den do škôlky.Tak dnes bol prvykrat, ráno ked nás videl odchádzat tak spustil taky rev že aj na ulici sme ho počuli cez okno.Ale vraj po piatich minutach sa upokojil a už bolo dobre.Pekne papal aj spinkal iba žiadal učitelky aby si aj oni lahli k nemu a spali 😀 /doma si musim k nemu lahnut kym zaspí/ a prišli sme prenho o 16-tej .

neda mi nezapojit sa. takze u nas to bolo tak, ze som dcerku 2.9. (mala 3 roky a 4 mesiace) odniesla 1x do skolky a odtial rovno do porodnice. kedze manzel pracuje, mala musela byt v skolke cely den hned od zaciatku. prve 2 tyzdne super, potom zacala strajkovat, kedze do rodiny nam pribudol syncek, ale prekonali sme to a teraz chodi do skolky velmi rada, dokonca musim chodit pre nu az medzi poslednymi, inak sa stazuje, ze sa nestihla este s detmi pohrat 🙂 takze ja by som povedala, ze to dost zavisi od povahy dietata a jeho schopnosti adaptacie. naopak z vlastnej skusenosti mozem povedat, ze pre mna ako dieta bola skolka jedna velka trauma. kedze mamina bola doma s mladsimi surodencami a bolo jej ma luto dat do skolky na cely den, ale nastupit som uz musela, kedze som bola predskolacka, tak som chodila na 4 hodiny a veru ostatne deti, ktore tam boli nacely den uz mali vytvorene kamaratstva, ma medzi seba neprijali, proste vacsina deti tam bola cely den a boli uz zohrate. taktiez som bola ako dieta skor introvert. takze pre mna skolka bola trauma, no pre moju dceru super, ale ona je teda uplne ina povaha 😀