Je mi ľúto, že sme dali dcére odklad
Ahojte. Dcéra má na konci augusta 6 rokov. Boli sme v CPP povedali, že jednoznačne odklad. V matike je super ale inak, že skákala psychologicke do reči, že zo začiatku super a potom sa nevedela sústrediť. Nevedela nájsť rovnaké obrázky, hlásky na začiatku chodíme aj k logopedovi. Učiteľky v škôlke boli tiež za odklad. Mám už staršie dcéry na škole a máme aj teraz aktuálne prvacku. Ona tiež týmto v CPP neprešla a dali sme ju do školy. Učí sa celkom dobre. Teraz som sa nechala presvedčiť. Dcéra stvrtacka teraz odchádza na druhý stupeň a tak trochu som dúfala, že ju bude učit tá istá učiteľka, keďže bude mať prváčikov. Nechala som sa presvedčiť na odklad ale teraz mi to začína ľúto aj keď viem, že asi to tak malo byt. Mali ste aj vy takéto pocity ? Prebolí to ?
No vidíš,ja mam opačný pripad,psychologicka povedala dat ho do školy a kludne mohol byť ešte rok v škôlke,dosť sa v škole trapi s učením.
Takto pred rokom vo Februari sme to riesili aj my. Skolka ju nechcela pustit ale nikdy sa konkretne nevyjadrili, kde vidia problem. V skole pred zapisom su deti pozvane na 45 min test. Tam ucitelka, co moje Dieta v zivote nevidela, povedala, ze mame dat odklad. Tesne Pred tym Ale vychvalovala ako je vsetko ok. Na otazku preco odklad, sa nevedela poriadne vyjadrit a placla, ze je Este Mala. Ze ako Bude vlacit tu velku aktovku. Na druhej strane, pediatricka dokonca pisala odporucenie na predcasne zaskolenie (dcera je narodena koncom decembra). Tak isto na teste skolskej zrelosti psychologicka povedala, ze co vsetci maju za problem, zaskolenim o rok mozem dosiahnut aj to, ze Bude v skolke Robit len problemy a sa Nudit. Poslwdny polrok sme uz mali problem dostat ju do skolky. Nechcela tam ist a to do skolky chodila rada. Ku koncu bola viac doma ako v skolke. Nakoniec sme si to vydupali a nastupila do skoly ako 5 rocna. A hla , ziadne problemy. Ani Po kognitivnej Ani po socialnej stranke. Prave naopak. Je jedna z najlepsich ziakov, este ani raz nepovedala, ze do skoly nejde, tesi sa tam kazdy den a Este nevymeskala ani jednu hodinu. Je to mala Papula a Dokaze si vsetko vydiskutovat a vybavit aj Sama. Apropo vzrast. Nie, nie je vobec najmensia. A Ani aktovka ju Este nezabila ako vtedy ta ucka predpovedala. Rodic si pozna vlastne dieta najlepsie. Samozrejme ak z kazdej strany je odporuceny odklad, zvazila by som to. My sme sa rozhodli spravne. Pol. roka do konca minuleho sk. Roka som tu mala nervozne, urevane, nestastne Dieta. Ako zacala chodit do skoly je to zrazu to usmievave, Stastne, ukecane dievcatko.
My ti neporadime. Tvoje dieta nepozname. Ak mas pocit, ze Dieta Patri do skoly, Tak ho prihlas.koniec koncov posledne slova Ma rodic. Pripadne Negativa budes musiet znasat ty a hlavne tvoje dieta. Len koli tej istej ucitelke by som Ale Dieta do skoly nedala ak vsetci odpprucaju odklad.
Nema co preboliet..urcite je to lepsie pre nu 🙏🙂 ja sa priznam,ze som isla do skoly tak ako sa ma ist,psychologicka povedala,ze som "sposobila" a vies co?Mylila sa..prvy rok som sa velmi trapila v skole ako prvacka,plakala som denno denne,tazko sa mi ucilo 😔 doteraz citim a vnimam,ze som.mala mat odklad aspon o ten rok..Urcite by som si tym padom vybrala aj inu strednu skolu,bola by som viac vyspelejsia rozumovo a aj do kolektivu..Jednoducho.povedane,ja som.potrebovala ten odklad..
A myslim,ze tej tvojej dcere odklad neublizi,skor naopak..☺️🙂♥️ takze no stress,uvidis bude to dobre,a este budes vdacna,ze to tak dopadlo🙏🍀
vies co,, no objetivne to nikto nevie povedat,, syn mal spoluziacku, ktora isla do 1.triedy ako 5 rocna a s prehladom strcila do vrecka aj deti 6 aj 7 rocne, ktore mali odklad, povahovo aj vedomostne.... a naopak dcera mam v triede aj spoluziakov, ktori maju odklad+ zle im roky vychadzaju teda su takmer o 2 roky starsi, vedomostne su niektori na urovni, ze rozdiel vobec nepoznat, resp.. aj mierne pozadu....jeden je trosku sikovnejsi,, ale zas ina spoluziacka ho schova do vrecka a to nema ani odklad,,,,
Treba sa čím skôr informovať v škole a odklad stiahnuť. Keď máš byť z toho “na prášky”…
Ja som dala odklad februárovému dieťaťu, potreboval to, prišiel o kamarátov, učiteľku, ale získal lepší vzťah k učeniu a to je základ pre nasledujúcich 13+ rokov
Nwter sla o rok neskor a o nic neprisla praveze keby sla na 6 rokov by to bolo tazsie. Aj ucitelka na zapise povedala ze ten rok pomohol a patri k najlepsim v triede
Prečo je pre teba dôležité, aby dieťa išlo do školy v 6. rokoch? Odkladom nič nestratí, skôr získa. Vôbec nejde o to, či je teraz v škôlke dobrá v matike, či vie už teraz komplet abecedu, ale o schopnosť sústrediť sa dlhší čas. Žiadne dieťa odkladom ani neskorším nástupom u jesenných detí nikdy nič nestratilo. Je to naopak výhoda do života.
Robíte dobre, že dáte na rady odborníkov. Ušetríte si zbytočný stres a nervy, ak by to dcérka v škole nezvládala. Pozornosť je nesmierne dôležitá, 45 minút je naozaj dosť. Ja učím 2.stupeň, tento rok chodím aj k prvákom učiť ANJ, a teda mám tam deti, ktoré mali mať odklad, ale rodičia nesúhlasili. A trápime sa všetci, dieťa, rodič a ja tiež. Dieťa odkladom (ak bol opodstatnený) nič nestratí, môže len získať. Ja mám predčasne narodených synov, ktorí majú čoskoro 6 a do školy ich nedávam. Poznajú abecedu, čísla a mnoho iného, ale toto nie je všetko. Ak je dieťa hravé a neudrží pozornosť, treba mu dať čas.
My sme odklad ani nezvazovali, dcera je julova, sikovna, vyrecna, rozvazna. V skolke by sa dalsi rok nudila.
V skole bola tiez sikovna, ALE je velmi hrava a ma pomale prac.tempo. Robit s nou ulohy, vobec stihat na hodine, co treba, stihnut cez prestavku WC, desiatu, to bol boj. Teraz je druhacka. Patri medzi najlepsich ziakov, ale s ulohami a "rychlostou" ma stale problem. Stale sa radsej hra ako uci. A ja si vycitam, ci sme jej predsa nemali dat odklad. Aby viac vyzrela.
Nikdy nevies, ako si konkretne dieta bude pocinat v skole, no radsej odklad a do skoly nastupi zrelsie ako potom riesit problemy s ucenim.
Pracujem s detmi, vidim, ako sa vedia za niekolko mesiacov zmenit, vyzriet, zlepsit sa. Netreba tlacit na pilu a dat i na nazor uciteliek, psychologa.
Ja som synovi nedala odklad a veru mali sme dať.
Preboli? To az tak ?? Nie nelutovala som to ani sekundu, zbytocne by sa trapil syn aj my. Ten rok mu velmi prospel, je sikovny
@ivik4 presne ako u nás nič lepšie som pre syna nemohla urobiť ako mu dať odklad. Nič mu neušlo a od septembra hurá škola
Dcéra je tiež augustová a dávala som jej odklad. Ona mala odporučenie kvôli emocionálnej nezrelosti. Neľutovala som ani raz, že ten odklad mala aj keď rozumovo zrelá bola. Určite odkladom nič nezmeškala, skôr jej to len prospelo.
Ahoj, napíšem ti ako matka 2 integrovaných detí a aj ako učiteľka... daj jej odklad, ak ho má mať. V opačnom prípade sa bude trápiť dieťa, rodič a aj učiteľ...
Ver odborníkom a nič nelutuj.Nie je nič horšie, keď nebude stíhať, nepôjde jej to...hneď taká frustrácia v prvom ročníku.Odklad jej prospeje
Letne deti do skoly nepatria🙂presne ti poviem, kto z prvakov je letny🙂
No ja napíšem môj názor prvý synček tak isto neodporúčali,lebo bol hyperaktívny a napriek tomu som ho dala a zvládol všetko super ,má už 17 parádny futbalista a škola športová v Bystrici a druhého skôr narodený naopak spomalený trošku tiež neodporučili, všetko vie len ma trošičku horšiu motoriku a neodporúčali psichologicky, v škôlke a bol na zápise a ho veľmi chválili prešiel všetkým takže ho dávam,napíšem potom neskôr ako dopadne ale dieťa si musíme sami poznať,držím palce všetkým prváčikom❤️👏🍀
Nie je zrela, urcite odklad. Syn je koniec augusta a siel ale je velmi sikovny. Opacny pripad, mojim znamym 3x neodporucili a aj tak dali. Vysledok velke trapenie a zle znamky, biju sa teraz po hlave preco nepocuvali psychologicku.
Vobec ti to luto nemusi byt..ja som dala starsiemu synovi odklad je narodeny v juny. aj ked ho mat nemusel ale dobre som spravila. Mladsi odklad nemal a prave to lutujem ze som nedala odklad aj jemu..je narodeny v januari.
Ahoj. Moja dcéra je 27.8 narodená. Učiteľky v škôlke aj psychologičky co s nou robili v škôlke ten test napísali jasne, ze do školy zrelá je ,ze dokonca prejavuje známky zvýšenej inteligencie...ja som len spomenula ci nemma uvažovať nad odkladom ,že je koniec augusta a hneď mi bolo povedané ze určite nie... boli veci ktoré tam ma napísané že "doladiť" ,napr dní v týždni ale to sa asi len zasekla lebo teraz ich odrecituje 😀😃😄 a také veci co trebalo ,sme sa pomaly doučili... chcem tým povedať ze ak jej odporucili odklad, tak asi naozaj mal byť... čiže, myslím ze by ťa to malo veľmi rýchlo "preboliet" a neriešiť to ani v sebe, ani nahlas... 🙂
Určite nemusíš ľutovať, učiteľka , ktorá vyhovovala tebe a staršej , nemusí mladšiemu dieťaťu. A tým že je augustová, nie je o čom , ani jednu pochybnosť nemaj
Kamoska dala odklad, roky mu vychadzali, chlapec sikovny, no este bol dost hravy , nuc nestratil. Len potreboval trosku ,, dozriet,,.
Nie sme sice taky isty pripad ako vy ale dcera je narodena 12.9. cize nema odklad ale pojde normalne tzn ze bude kvazi najstarsia v triede. Uz teraz patri v ms medzi najvyssie deti a naozaj pri niektorych dievcatkach vyzera byt starsia o dost. Najprv som myslela ze ju budeme tlacit do skoly ale potom ma to preslo nechcelo sa mi absolutne riesit nejake posudky atd. Ale raz mi jedna mama povedala ze netlacte na pilu dajte ju tak ako ma ist lebo aj ked 1. A 2. Rocnik bude v pohode stihat moze vas to dobehnut v 3. A fakt ze nas syn je prave tretiak a ma aj o rok starsich spoluziakov ktori mali odklad a ten rozdiel je markantny nastastie len fyzicky lebo syn je hlavicka ale je to prcek oproti svojim spoluziakom. A naozaj ten treti rocnik dava zabarat detom. Cize absolutne by som na vasom mieste nelutovala lebo ak mate odklad odporucany tak na co robit dietatu stres atd. Dajte mu ten cas.
Dcérka je nar. 9.9., zvažovala som, že ju dám do školy skôr, bola aj na testoch v CPP, všetko zvládla, len mi bolo povedané, že tým, že chce byť vždy prvá (že to má v sebe akoby vrodené), tak, že by sa veľmi doťahovala na v podstate o rok starších, že ju mám nechať v škôlke. Do školy išla teda až ďalší šk.rok, je šikovná, na vysvedčení má čisté 1, a to končí sekundu na 8-ročnom gymnáziu, teda 7.ročník ZŠ. Nikdy som neľutovala, že nešla do školy skôr. V triede vždy patrila medzi vyššie detičky, ale aj medzi tie najšikovnejšie. Čiže odporúčam, dajte na názor odborníkov, určite nič nestratí tým, ze ostane v škôlke o jeden rok dlhšie. Práve naopak, môže tým získať.
Môžeš sa na to pozrieť aj opačne: Ak by odklad nemala, tak by ti mohlo byť ľúto, že sa už bude trápiť v škole, že bude najmladšia v triede, že sa mohla ešte rok hrať v škôlke. Psychologička aj učiteľky boli za odklad, aj ony chcú pre tvoju dcérku dobre 🙂
Čo znamená učí sa celkom dobre? Znamená to, že má samé jednotky, lebo máloktoré dieťa má v 1. ročníku dvojku a to len ojedinele z diktátu. Väčšina má samé jednotky a prvé trojky sa objavia na vysvedčení až na 2. stupni ZŠ. Do 1. ročníka nastupujú v dnešnej dobe deti, ktoré vedia čítať a takmer všetky poznajú tlačené písmená. Vedia napísať meno aj priezvisko tlačeným a počítať do 20 so sčítaním a odčítaním do 10. Takto pripravených príde asi tretina. Ostatní poznajú písmená alebo vedia počítať, ale všetci plynule vedia rozprávať o učive z prvouky a teraz z nových predmetov ako príroda a spoločnosť, atď. Problém je s tými, ktorí majú nejakú rečovú vadu, ktorá by mala byť do nástupu do školy odstránená. Veď boli na to celé 3 roky od nástupu do škôlky. Také deti nechcú nič povedať, odmietajú čítať,... Ťažko zabrániť ostatným, aby mimo vyučovania sa im nevysmievali.
V prípade ťažkého zvládania školy pre nezrelosť, môže ju škola vrátiť do MŠ v 1. polroku 1. ročníka. Môžem ťa uistiť, že pre dieťa vrátiť sa zo školy do škôlky je ťažký stres a psychika dieťaťa si to odnesie do budúcna.

Myslím, že ste nič nepokazili tým, že dcérka pojde do školy s ročným odkladom.Pamatam si synovu spolužiačku zo škôlky, ktorá sa z 1.rocnika vrátila do škôlky,lebo nebola dostatočne zrelá na návštevu ZS/chcem zdôrazniť nezrelost,lebo o rok zvládla 1 ročník a celé štúdium v pohode...