icon

Je moje dieťa pripravené na škôlku?

michaelaaa02
16. sep 2025

Dobrý deň, prosím mamičky poraďte mi. Som na rodičaku, môj syn bude mať v novembri 3 roky. Dali sme ho do škôlky od septembra, zatial chodí len na pol dňa max.4 hodky, ale každé ráno plače, že mu bude smutno. Je na nás dosť naviazaný, vedeli sme, že to bude ťažké. Pre mňa bol signál, že potrebuje ísť do škôlky to, že strašne rád sa hral s deťmi na ihrisku a zapájal sa, sama som cítila, že sa potrebuje posunúť, potrebuje detský kolektív, socializovať sa. P.učiteľka mi hovorila, že prvý týždeň super, druhý horšie, hlavne koniec týždňa a dnes po sviatku zas zle. Vnútri plače, nechce sa zapájať, keď sa ide von už lepšie, ale vnútri je to zle. Zmení sa to, zlepší sa to (predsa tam chodí len 2 týždne) alebo ešte moje dieťa nie je pripravené do škôlky a nedozrel na to? Stále mi hovorí, že mu je smutno za maminkou, obávam sa, že nie je zrelý na také odlúčenie každý deň. Prosím ukludnite ma, že sa to zlepší a chce to len čas 😔

anonym_be1953
16. sep 2025

U nás v škôlke plačú azda všetky deti. Niektoré sa po chvíľke upokoja, niektoré sú umrnčané celý čas.. Nám učiteľky povedali, že dieťa potrebuje čas. Ide o veľkú zmenu a prvé veľké odlúčenie. Vraj netreba hneď panikáriť a že po čase (po nejakom adaptačnom obdobi - väčšinou prvý mesiac) vyhodnocujú, či dieťa je zrelé na škôlku alebo nie. Každý rok vraj dajú nejakým deťom odklad, resp chodia len na pár hodín. Ale ako to funguje inde, to neviem.

janka1224
16. sep 2025

Ja by som ešte počkala ako to pôjde ďalej. Určite zatiaľ max. na 4 hodiny. Ak by sa začal do seba uzatvárať tak radšej s tým počkať. Tiež som mala syna, ktorý bol na mňa naviazaný zo začiatku sa ráno len plakalo, v škôlke sa nechcel do ničoho zapájať, dokonca ani nesedel pri stole s deťmi... Veľmi záleží aj na učiteľkách. Ja som ho takto nechala iba na 4 hodiny 4 mesiace a potom už začal aj spávať. Ak máš obavy skús sa porozprávať s učiteľkami ako to vidia oni zo skúseností.

michaelaaa02
autor
16. sep 2025
@janka1224

Ja by som ešte počkala ako to pôjde ďalej. Určite zatiaľ max. na 4 hodiny. Ak by sa začal do seba uzatvárať tak radšej s tým počkať. Tiež som mala syna, ktorý bol na mňa naviazaný zo začiatku sa ráno len plakalo, v škôlke sa nechcel do ničoho zapájať, dokonca ani nesedel pri stole s deťmi... Veľmi záleží aj na učiteľkách. Ja som ho takto nechala iba na 4 hodiny 4 mesiace a potom už začal aj spávať. Ak máš obavy skús sa porozprávať s učiteľkami ako to vidia oni zo skúseností.

@janka1224 presne ako hovoríš... nezapaja sa, plače, nedá si vysvetliť, az vonku trosku sa ukludni... prvy tyzden sa zapajal, hral sa s detmi, ucitelky ho chvalili, uz sme uvazovali, ze tam bude aj spinkat... potom prisiel zrazu plac... očividne zistil, že tam musí chodiť každý deň, pravidelne, ale ved s maminkou mu bolo dobre doma... teraz musí dodržiavať aj pravidlá, disciplínu a je to pre nho velka životná zmena a zároveň psychická záťaž...

janka1224
16. sep 2025
@michaelaaa02

@janka1224 presne ako hovoríš... nezapaja sa, plače, nedá si vysvetliť, az vonku trosku sa ukludni... prvy tyzden sa zapajal, hral sa s detmi, ucitelky ho chvalili, uz sme uvazovali, ze tam bude aj spinkat... potom prisiel zrazu plac... očividne zistil, že tam musí chodiť každý deň, pravidelne, ale ved s maminkou mu bolo dobre doma... teraz musí dodržiavať aj pravidlá, disciplínu a je to pre nho velka životná zmena a zároveň psychická záťaž...

@michaelaaa02 áno presne ako píšeš, veľmi ťa chápem nakoľko som si tým sama prešla. Nám napríklad veľmi pomohla jedna učiteľka keď bola ráno nebol problém , čupla si k nemu zobrala ho do náručia, pohladkala a hneď bolo lepšie. Ale tá druhá len gúľala očami ... vtedy to aj pre mňa bolo horšie keď som odchádzala. Postupne si ale zvykol lebo zistil že tam musí chodiť a pomaly sa to všetko zlepšovalo. Spávať som ho tam ale nenechala až potom som sama videla že to skúsime. A tam bol opäť problém s tou jednou učiteľkou ktorá veľmi nechcela, ale naopak tá druhá ho povzbudzovala. Nakoniec sme to celé pomaly zvládli, ale do škôlky aj tie ďalšie roky chodil nerád ... a dokonca aj ako predškolák niekedy plakal. Teraz je prvák a celý šťastný už nechodí do škôlky. Veľmi držím palce je to náročné obdobie.

anonym_6b9d90
16. sep 2025

mali sme to podobné, mne syn ochorel a potom išiel z choroby do choroby tak sme ho nechali od pol roka doma a išiel znova až ako skoro4-ročný

michaelaaa02
autor
16. sep 2025
@janka1224

@michaelaaa02 áno presne ako píšeš, veľmi ťa chápem nakoľko som si tým sama prešla. Nám napríklad veľmi pomohla jedna učiteľka keď bola ráno nebol problém , čupla si k nemu zobrala ho do náručia, pohladkala a hneď bolo lepšie. Ale tá druhá len gúľala očami ... vtedy to aj pre mňa bolo horšie keď som odchádzala. Postupne si ale zvykol lebo zistil že tam musí chodiť a pomaly sa to všetko zlepšovalo. Spávať som ho tam ale nenechala až potom som sama videla že to skúsime. A tam bol opäť problém s tou jednou učiteľkou ktorá veľmi nechcela, ale naopak tá druhá ho povzbudzovala. Nakoniec sme to celé pomaly zvládli, ale do škôlky aj tie ďalšie roky chodil nerád ... a dokonca aj ako predškolák niekedy plakal. Teraz je prvák a celý šťastný už nechodí do škôlky. Veľmi držím palce je to náročné obdobie.

@janka1224 no dohodli sme sa, že skúsime zatiaľ nech chodí len max.na 4 hodinky, učiteľky samé vidia, že to s nim bude trošku ťažšie... ale sú super, syn hovorí, že ich má rád, len je to veľká zmena preňho, chce to asi len čas a trpezlivosť... predsa ešte nemá 3 roky, potrebuje ešte asi dozrieť... Len sa čudujem, že ako lietal za deťmi stále v mojej prítomnosti, zapajal sa, utekal za detmi, ze sa chce s nimi hrat a v skolke je zas úplne iný, lebo tam nie je mama... ani po skolke uz ich nevyhladava, zrazu je ako vymeneny... och trápi ma to, každé ráno sa ho snažím povzbudiť, vysvetliť, ale vždy je to s plačom nie len doma, ale aj v skolke, hlavne v triede, ked su vnutri, ze place, vonku ako tak sa hrá...

basska_b
16. sep 2025

On lietal na ihrisku za detmi, lebo vedel, mal istotu, ze keby cokolvek, si tam ty. Teraz nechape, kde si, kedy prides, k pani ucitelke asi este nema taky vztah vytvoreny. Mozno mu vadi aj ze placu aj ine deti. Vonku je to take magicke, aj moje deti ked sa vnutri biju a je dusno, ja poviem ideme von a vonku si kazdy najde nejaky kamen, palicu a je dobre... otazka je, ci mas nejaku inu moznost, ci uz musis ist do prace. Zatial si doma? A cakas, ako dopadne adaptacia?

jana005
16. sep 2025
@michaelaaa02

@janka1224 no dohodli sme sa, že skúsime zatiaľ nech chodí len max.na 4 hodinky, učiteľky samé vidia, že to s nim bude trošku ťažšie... ale sú super, syn hovorí, že ich má rád, len je to veľká zmena preňho, chce to asi len čas a trpezlivosť... predsa ešte nemá 3 roky, potrebuje ešte asi dozrieť... Len sa čudujem, že ako lietal za deťmi stále v mojej prítomnosti, zapajal sa, utekal za detmi, ze sa chce s nimi hrat a v skolke je zas úplne iný, lebo tam nie je mama... ani po skolke uz ich nevyhladava, zrazu je ako vymeneny... och trápi ma to, každé ráno sa ho snažím povzbudiť, vysvetliť, ale vždy je to s plačom nie len doma, ale aj v skolke, hlavne v triede, ked su vnutri, ze place, vonku ako tak sa hrá...

@michaelaaa02 nečuduj sa, že lietal za deťmi a chcel byť s nimi. Áno, chcel, ale bola si tam TY.
Lenže teraz tam nie si.
Ja by som si ho na tvojom mieste nechala ešte rok doma. Teda za predpokladu, že si to môžete dovoliť a nemusíš ísť do práce.
Lebo deti veľmi rýchlo rastú, už ťa neskôr nebude potrebovať a možno si budeš potom vyčítať, že prečo si ho dala tak skoro do škôlky.

babydesire
16. sep 2025

@michaelaaa02 zlepsi,treba cas, dva tyzdne je velmi kratka doba,, chce to viac času, mesiac, niektore deti aj dva mesiace potrebuju..ja tiez nezabudnem na to zufalstvo v ociach našich deti ked si zvykali na skolku, akoby mi ich odvadzali do armady 🙈🙉🙊 No svoje zufalstvo som musela skryt a potlacit..je to tazke a myslim, ze viac pre rodicov ako pre deti..tie si to pamatat nebudu ale my rodicia ano. A nakoniec skolku milovali a teraz su uz skolaci a maju svoju skolu radi ,(viac ako prazdniny 😁🤣)

sajmonka_1216
17. sep 2025

Je to len tretí týždeň, neboj nič.. učím v MŠ a zažila som už všelijaké prípady.. kým neuteká, nekuše a nehádže stoličky (aj také som zažila) :D tak je to ok, zvykne si 🙂 je normálne, že plačú, veď ešte nemá ani 3 a je prvýkrát v cudzom prostredí bez teba.

anonym_a71db6
17. sep 2025

Dieťa bude tolko revat kym pochopí ze nikto preňho nepríde - ako ked niekto nechá dieta vyplakať v postieľke .
Potom si akoze “ zvyklo”
Ked ste vedeli ze je na vas akoze naviazaný mali ste trénovať uz pred skolkou .
Uvidis dokedy bude urevany raz to prejde

michaelaaa02
autor
17. sep 2025
@sajmonka_1216

Je to len tretí týždeň, neboj nič.. učím v MŠ a zažila som už všelijaké prípady.. kým neuteká, nekuše a nehádže stoličky (aj také som zažila) :D tak je to ok, zvykne si 🙂 je normálne, že plačú, veď ešte nemá ani 3 a je prvýkrát v cudzom prostredí bez teba.

@sajmonka_1216 prvý týždeň super, cca od 7meho dňa prišla kríza... p.učiteľka hovorí, že vonku je v pohode, hrá sa, len ten uzavretý priestor mu robí problém... sedí sám pri stolíku a plače za mnou, sem-tam prestane a znova spustí 😞 Verím tomu, že to všetko pominie a zvykne si 🙏🙏 Prvy týždeň dokonca hovoril, že tam už chce spinkať a zrazu sa všetko otočilo 😞

michaelaaa02
autor
17. sep 2025
@sajmonka_1216

@sajmonka_1216 už začínam počúvať názory, že som ho dala skoro, začiatkom novembra bude mať 3 roky a ze možno nie je pripravený na tak veľké odlúčenie odomna kazdy den 😞 Ale chodí tam len na max.4 hodiny, potrebuje sa posunúť, potrebuje kolektív, z tohto dôvodu som to skúsila...

sajmonka_1216
17. sep 2025
@michaelaaa02

@sajmonka_1216 už začínam počúvať názory, že som ho dala skoro, začiatkom novembra bude mať 3 roky a ze možno nie je pripravený na tak veľké odlúčenie odomna kazdy den 😞 Ale chodí tam len na max.4 hodiny, potrebuje sa posunúť, potrebuje kolektív, z tohto dôvodu som to skúsila...

@michaelaaa02 moja nastúpila ani nie 2,5 ročná s tým, že bola na celý deň, lebo som aj ja už začala učiť... 3 mala až v apríli.. každé dieťa je pripravené inak, aktuálne mám 4-5 ročné deti a niektoré revú už druhý rok