icon

Je moje dieťa pripravené na škôlku?

2. apr 2025

Dcéra dovrši v novembri 3 roky.
Nemá žiadne zdravotné problémy, ale napriek tomu máme problém s jedením, riešime to aj s doktorkou, ale odporúča vyčkať, keďze po fyzickej stránke je tip-top.
Ja si úprimne myslím ako jej mama, ktorá je s ňou stále, že nie je pripravená ísť do škôlky. A to z viacerých dôvdov.
- ešte veľa nerozpráva, ale postupne sa to zlepšuje (toto nevidím ako výrazný problém)
- nechce jesť žiadnu varenú stravu
- nie je odplienkovaná, nočník úplne odmieta (ale nevzdávam to s ňou, budeme skúšať, keď prídu teplejšie dni naholo, možno ju nekomfort presvedčí)
- je veľmi, veľmi hravá a zanietená pre “svoje veci”
- neposlúcha, je to naozajstný rebel od špiku kosti, má obrovksý problém s počúvaním, ignoruje drvivu väčšinu všetkého, čo od nej požadujem a robiť to nechce napriek tomu, že rozumie tomu (niekedy je to ok, ale väčšinou je to sćena za scénou, nechce ísť za ruku, chce ísť len tam, kde sama chce. Neexustuje, že by sme išli na prechádzku kam ja navrhnem, neexistuje, aby išla dobrovoľne domov a posobne. )
- nemá stolovacie návyky lebo jesť odmieta, nevie sa vyzliecť ani obliecť, umyť si sama ruky, utrieť si ich
Ja sa s ňou snažím na všetkom tomto pracovať, ale ona to jednoducho ešte nevie. Verím, že v nejakom smere by jej škôlka prospela, ale na druhej strane nie je ani náhodou ako jej rovesníci.
Existuje spôsob, aby sme škôlku odložili a poberala som ďalej rodičák? Ja by som už rad išla do práce, už sú pre nás dni pridlhé, ale podľa mňa by sa tak ešte trápila.

balerina2025
2. apr 2025

@deedol suhlas

jablon_katka
2. apr 2025

Hmm, obavam sa, ze si nepomozes. Bud proste mala pojde do skolky alebo budes doma, a to zadarmo. Bohuzial.

balerina2025
2. apr 2025

hlavne napisem jednu vec

riesis to skoro. od aprila do septembra mala moze tak napredovat, ze budes sama prekvapena. napisem, ze uz dopredu je ti pohodlnejsie asi hladat inu alternativu.

autor
2. apr 2025

@balerina2025 Ty si tak neprijemna osoba, že až.

autor
2. apr 2025

@balerina2025 Vytváraš tu nezmyselné závery s cieľom útočiť aj keď sa tváriš, že chceš poradiť.
Opusti túto diskusiu. Ďakujem.

flatwhite
2. apr 2025

V prvom rade pories odplienkovanie, v aprili/maji ci kedy sa davaju prihlasky a od septembra hajde do skolky. Fakt by som sa nebala o malu, ono ako bolo spomenute od viacerych v tej skolke sa toho fakt vela nauci, okuka od druhych deti 🙂 . Predlzeny rodicak je fakt problem aj pri detoch s vaznymi diagnozami cize tudy cesta nevede a to nemyslim vobec nejak rypacne, ale je to tak. Nechaj ju trosku otrkat v tej skolke, dobre bude 🙂

autor
2. apr 2025

Ja si sama prajem, aby išla do škôlky a aby tam bola spokojná a napredovala v kolektíve. Pýtala som sa informatívne, aby som vedela aké máme možnosti lebo sa od rovesníkom dosť líši. Vďaka za normálne reakcie. 🙂 Dúfam, že do septembra urobíme kus práce.

balerina2025
2. apr 2025

ja som ti napisala ze tym com prechadzas sme boli viacere a dieta sa v skolke prisposobilo. sa urazas, to je najlahsia alternativa reagovania a asi za tym nieco je... zeny ti tu napisali tolko moznosti co mas robit ......ty si myslis ze kazda z nas POLROKA DOPREDU POMALY RIESI CO BUDE? prosim ta. prepac ale naozaj nie si jedina co sme si podobnym presli. a este raz,. chod za svojou pediatrickou a ona ti povie ci vobec mas sancu si podat ziadost na predlzeny rodicak. da ti vymmeny listok ky detskemu psychologovi a on nech vam na zaklade testov a rozhovoru s tvojim dietatom povie, co a ako. chod za nou cim skor, na terminy psychologa sa dlho caka.

balerina2025
2. apr 2025

ak ju nechas zit v jej zivote teraz :

''Existuje spôsob, aby sme škôlku odložili a poberala som ďalej rodičák? Ja by som už rad išla do práce, už sú pre nás dni pridlhé, ale podľa mňa by sa tak ešte trápila.''

tak naozaj napredovat nebude. ak su pre vas dni predlhe, toboz popracuj na tom, aby do skolky normalne nastupila s rovesnikmi . drzim palce

siska53
2. apr 2025

Ale ved to sa vie velmi rychlo zmenit! Za mna sa sprava standardne ako minimalne polovica deti v jej veku!

balerina2025
2. apr 2025

@siska53 dakujem, tiez si myslim. ale napisat pravdu, je zle.

bellaa3007
2. apr 2025

@balerina2025 za mna si tiež nič zle nanapísala, no vela ludi akceptuje len to čo chcú oni počuť..

balerina2025
2. apr 2025

@bellaa3007 neviem, asi vela zien zije v bubline a nechce pocut pravdu. je krasne zit vo vakuu. ja som jej napisala ze som prezivala podobne, a zijeme dalej. a fungujeme dalej. ste ma zaujima kedy dieta neje varenu stravu inac. videla som mnoho zien co dali len ovocko alebo rohlik ci kroasant a jasne ze deti nechcu normlanu varenu stravu pretoze vsetko insie je predsa chutnejsie. potom malo kakaju, malo sa pytaju na nocnik a to je zacarovany kruh. zial. a to ze deti v tom veku vyskakuju? je uplne ale uplne normalne. na to je mama na rodicaku, platenom do 3 rokov,a by dietatu urcilla hranice.

tak ja uz vlastne nechapem, co chcela autorka pocut.

siska53
2. apr 2025

@autorka Je naivne si mysliet, ze nasim detom to slo od ruky. Nieco slo lepsie, nieco horsie. V 2,5 roku ani jedno dieta este poriadne nerozpravalo a to od babatka sme citali knihy.... V 2,5 roku sa odplienkoval syn.. az vtedy, nie skor. Dcera az 2 mesiace pred nastupom do skolky.. zla jedacka...

luccija
2. apr 2025

Ak by si napísala chcem si ju užiť doma, lebo ja chcem, tak napíšem nechaj ju doma, ale tvojej to prospeje.Tvoja je tvrdohlavá a ty robíš ako ona piska.Je čas, aby zistila, že sa svet netočí okolo nej .umyť ruky si vedia 1,5 r deti

michaella24
2. apr 2025

Neviem či ti pomôžem, ale napíšem ti svoju skúsenosť. Syn je septembrový. Už si nie som istá, ale tuším sa postupne odplienkoval sám - bez nátlaku, hodín na nočníku - niekedy vo februári/marci, čiže cca ako 2 a pol ročný. Do troch rokov hovoril minimálne, rozumel všetko. Obliekať a také veci, to sa mu vôbec nechcelo samému. Jedák je slabý do dnešného dňa. A keďže je ťažký introvert, rozhodla som sa ho ešte rok nechať doma, mohla som.

Rozhovoril sa krátko po tretích narodeninách. Kým už išiel takmer ako štvorročný do škôlky, hovoril výborne. Na jedenie sme upozorňovali, že zrejme s tým bude problém - nebol, prispôsobil sa davu. Introvertom zostal, je tichý, nepatrí medzi výrazné osobnosti triedy, ale veď to nevadí, je po mne. Tam sa vie pekne prezliecť aj obuť, učiteľky ho chvália, že je to veľmi slušný a dobrý chlapček, že o ňom ani nevedia. Doma? Slušný možno hej, ale čert riadny a už sa naučil aj odvrávať. Doma som s ním od malička mala problém, že sme bojovali. Na prechádzke a na verejnosti našťastie nie, ale doma som už niekedy naozaj nevedela, že čo ešte spraviť, povedať, urobiť. Aj to sa ale už trošku zmenilo, vzdor trošku povoľuje a dá sa s ním už celkom fajn fungovať, dnes má 4 a pol roka.

Čiže takto by som to zhodnotila ja: rok posunutá škôlka nie je zlá vec, ak to ako matka tak cítiš a môžeš si to dovoliť. Môžem priznať, že možno by to nebolo až také dramatické ako som čakala, ak by som ho dala o rok skôr do škôlky. Deti sa naozaj rýchlo naučia a prispôsobia. Neviem, ja som to tak cítila, že som chcela ho mať ešte pri sebe, lebo bol na mňa veľmi naviazaný a dodnes nie je sám sebou pri cudzích ľuďoch. Vidím, že by sa najradšej zahrabal pod zem, keď sa mu niekto cudzí prihovorí 😀 Ale s odstupom času si myslím, že by to zvládol.

A ďalšia vec - ja nie som taký ten typ na aktivity a robiť dieťaťu animátora. Bolo vidno, že počas toho roka, že ja mu už nestačím. Takže je to ja tebe, ale treba v to dieťa trošku viac veriť alebo ako to správne pomenovať. Deti sú šikovné, často šikovnejšie ako si myslíme. Minimálne to treba možno aspoň skúsiť.

luteam
2. apr 2025

Chcem ta len povzbudit aby si sa nebala ona sa este zmeni do septembra a skolka jej pravdepodobne pomoze. Tam tie deti finguju uplne inak ako doma. Mam to z vlastnej skusenosti tiez mam nejedaka a v skolke vsetko zje vacsinou skoro som odpadla ked som to zistila 😀 a to my sme sledovany aj logopedickou aj cpp aj cvi a vsetci odporucaju chodit do skolky. Samozrejme si ale treba dobre vybrat skolku kde maj uaj trosku individualny pristup u nas nastastie taka skolka je a to dokonca statna. Drzim palce

enoula
2. apr 2025

1. Mas istotu, ze ju zoberu? V nasom okoli by ju zobrali az dalsi rok, nie je miesto. Vela deti, nezmestia sa. Nastupuju pomaly az ako 4rocne
2. Len to odplienkovanie je asi problem. Ale to ma este cas.
Takisto aj ostatne veci, pol roka u takehoto pidi cloviecika je vela.
A tiez kolektív v skolke a ina autorita nez mama, robia zazracne veci s dietatom. Deti po sebe opakuju este aj ako sa skrabkaju a na akom mieste v tej chvíli 🙈 😉

vikii01
2. apr 2025

Ja pracujem v škôlke ako učiteľka a z vlastnej skúsenosti ti môžem povedať, že určite ju do škôlky daj. Mali sme rôzne deti, také čo absolútne nepočúvali/nerespektovali, robili si čo chcú, nemali stolovacie návyky, nevedeli sa obliecť, zobliect, dokonca mali aj plienku a vieš čo? Dali ich rodičia do škôlky a časom sa všetko tie deti naučili. Tvoja mala vie, že si môže k tebe dovoľovať a prejde jej všetko preto to robí, predsa len škôlka je škôlka, sú tam učiteľky, ktoré už majú svoje metódy a vedia ako s tými deťmi robit. Na tvojom mieste určite by som s ňou pracovala doma, ale škôlku neodkladala, pekne v septembri nastúpiť ☺️

balerina2025
2. apr 2025

@vikii01 takze moj nazor na to ze deti su ''najdrzejsie k mame'' je pravda? ze cudzia osoba vzbudzuje v detoch autoritu? nasej to pomohlo, aj ked 3 mesiace placu boli hrozne ale jej to v konecnom dosledku pomohlo.

majlo1234
2. apr 2025

Pozri, do novembra je kopec casu. Deti do nejakych troch rokov robia z mesiaca na mesiac obrovske pokroky. Mne nepride nijak zvlastne, ze sa nevie obliect, nevie dobre stolovat a neni odplienkovana v 2,5 rokoch.
Co sa tyka “posluchania” tazko posudit, kedze vas nepoznam. Mozno je narocnejsia povaha, mozno len ty si “makka” kedze sa bavime o prckovi. Mna 3,5 rocny nepocuva na slovo, ale nepovedala by som ze neexistuje aby sme sli na prechadzku/robili to co chcem ja. Praveze naopak, u mna neexistuje, aby som nedocielia svoje😆(akoze vramci pochopenia dietata)
Ked viem, ze niekam potrebujem ist, viem to docielit. Ale presli sme si rozne obdobia, bol problem vychadzat z domu, bol problem ist domov…tym si prechadzaju skoro vsetky matky malych deti, nech ta to neodradza. Mozno len nemas okolo seba podobne deti, mozno by si zistil, ze tvoje dieta je uplne bezne

vikii01
2. apr 2025

@balerina2025 necitala som celu diskusiu, ale jednoznačne áno. Deti si viac dovolia k rodičom ako ku cudzej osobe. Vedia, že rodič im dovolí všetko, česť výnimkám, ak niečo chcú, dá mu to, plač vždy obmäkčí každého rodiča. Ako vravím, každá učiteľka už ma svoje metódy ako na tie deti, vždy je však dôležité, aby rodič spolupracoval s učiteľom, nieže sa stane, že v škôlke ide jedna výchova a doma druha, musí to byt rovnaké, aby sa to dieta naučilo, napríklad doma dieťaťu dajú všetko čo chce a v škôlke to nedostane aj keď bude plakať, dieta sa bude správať ešte horšie potom.

vikii01
2. apr 2025

@balerina2025 alebo ak sa ide na prechádzku, ide celá trieda, ono sa naučí, že nemôže si ísť kam chce. Zo začiatku to možno bude ťažšie pre neho dodržiavať pravidla, ale zvykne si časom.

balerina2025
2. apr 2025

@vikii01 no nasa si dovoluje na nas velmi, v skole v skolke iny clovek.

lienka.7
2. apr 2025

@autorka ja ti to zhrniem jedným slovom. VYCHOVA
A nie, rodicak ďalej poberat nebudeš, takže bud zapracujem na výchove alebo budeš ďalší rok doma "na suchu".

dory11
3. apr 2025

Môžeš ostať doma zadarmo na rodičovskom ale neplatením
Platení len ak má dieťa problém zdravotné ...

maya_hi
3. apr 2025

Stručne: nie je. (Učím v školke. Presne si pomenovala problémy, už ich len poriešiť)

kleopatra012
3. apr 2025

@mabenn tiež som to tak mala

kaciatko321
4. apr 2025

U nás to bolo tak že mala keď mala cca 2,6 roka nastúpila do jaslí,nosila plienky,nerozprávala,nejedla sama vôbec a veľa toho ani nezjedla.Bola na mňa strašne naviazaná,do jaslí ju vozil muž lebo každý deň plakala a ja by som to nedala,2 mesiace vkuse im tam celé dni preplakala,potom sa to zrazu zmenilo,mala si zvykla že tam každé ráno ide a že pre ňu poobede prídeme,prestala plakať začala sa zapájať do aktivít (dovtedy vôbec nič sama v kúte sedela),odplienkovala sa sama lebo videla iných že chodia na nočník,začala ako tak rozprávať,ale s rečou mate doteraz problém že skomoluje slova a to už chodí do škôlky.Chodi tam strašne rada,keď jej poviem že nejdeme do škôlky tak je plač,síce jesť tam neje a necháva sa kŕmiť pritom doma mi sama papá,takže určite ju daj,prospeje jej to a veľa veci sa naučí a aj si zvykne.Len treba odplienkovať,teda aspoň u nás to tak je že musí byť dieťa odplienkovane

heln
4. apr 2025

potrebuje byt odplienkovana, ale to v pohode stihate, ma sa vediet nakrmit lyzicou a zaklady prezliekania.
ostatne naozaj nie su dovody preco by nebola pripravena do skolky, prilis to prezivas.
u nas je par materskych centier, ktore maju akesi adaptacne kurzy na skolku, skus si zistit ci tiez u vas nieco take nemate.