icon

Je moje dieťa pripravené na škôlku?

2. apr 2025

Dcéra dovrši v novembri 3 roky.
Nemá žiadne zdravotné problémy, ale napriek tomu máme problém s jedením, riešime to aj s doktorkou, ale odporúča vyčkať, keďze po fyzickej stránke je tip-top.
Ja si úprimne myslím ako jej mama, ktorá je s ňou stále, že nie je pripravená ísť do škôlky. A to z viacerých dôvdov.
- ešte veľa nerozpráva, ale postupne sa to zlepšuje (toto nevidím ako výrazný problém)
- nechce jesť žiadnu varenú stravu
- nie je odplienkovaná, nočník úplne odmieta (ale nevzdávam to s ňou, budeme skúšať, keď prídu teplejšie dni naholo, možno ju nekomfort presvedčí)
- je veľmi, veľmi hravá a zanietená pre “svoje veci”
- neposlúcha, je to naozajstný rebel od špiku kosti, má obrovksý problém s počúvaním, ignoruje drvivu väčšinu všetkého, čo od nej požadujem a robiť to nechce napriek tomu, že rozumie tomu (niekedy je to ok, ale väčšinou je to sćena za scénou, nechce ísť za ruku, chce ísť len tam, kde sama chce. Neexustuje, že by sme išli na prechádzku kam ja navrhnem, neexistuje, aby išla dobrovoľne domov a posobne. )
- nemá stolovacie návyky lebo jesť odmieta, nevie sa vyzliecť ani obliecť, umyť si sama ruky, utrieť si ich
Ja sa s ňou snažím na všetkom tomto pracovať, ale ona to jednoducho ešte nevie. Verím, že v nejakom smere by jej škôlka prospela, ale na druhej strane nie je ani náhodou ako jej rovesníci.
Existuje spôsob, aby sme škôlku odložili a poberala som ďalej rodičák? Ja by som už rad išla do práce, už sú pre nás dni pridlhé, ale podľa mňa by sa tak ešte trápila.

Strana
z3
parvinka0001
2. apr 2025

Prepáč ale do septembra je ešte času dosť aby sa všetko naučila a za ďalšie videla by že deti robia aj ona by robila. A nie neexistuje spôsob .buď snou budeš doma zadarmo alebo jedine že zo zdravotných dôvodov aby si mala predĺžený rodičak .

thereisabear
2. apr 2025

Ak na to nemá diagnózu, tak neexistuje taká možnosť.

ivanakal
2. apr 2025

Dufam, ze to nevyznie blbo, ale mozno zistila, ze k tebe si moze viac dovolit, tak to zneuziva. Bude ine, ked bude ucitelka ako ina autorita a zrazu dcerka zisti, ze aha, tak radsej pocuvnem. Ja by som ju do skolky dala. Do novembra (do 3 rokov) je daleko, z mesiaca na mesiac sa zmenit moze. Bud ju daj od septembra, dovtedy casu dost, alebo teda az od novembra, neviem ci sa to moze, to je len napad. Moj syn bol velmi zly jedak a prezili sme. Takisto si isiel svoje, nezapajal sa do aktivit, lebo nechcel, casom si zvykol.

balerina2025
Autor odpoveď zmazal
balerina2025
2. apr 2025

@ivanakal presne tak.

parvinka0001
2. apr 2025

@balerina2025 ty aj čítaš či len bezhlavo komentujes ? Ja som jej odpovedala

Píšem to ja ?

mabenn
2. apr 2025

Ak nema nabeh na diagnozu, socializacia jej len prospeje a vsetko v skolke dobehne...hovorim z mojich skusenosti, kde som si nevedela predstavit ako syn da skolku...dala som ho v 2r9m prv do jasli na pol dna a ked dobehol vsetko, siel do sukromnej skolky (po cca asi roku), zas na pol dna nejake mesiace, postupne cely den...vyborne sa zaclenil a dozrel, zaraz skolku konci...ono raz to musi prist a ide o to, ake podmienky dcere doprajes

balerina2025
2. apr 2025

@parvinka0001 asi je cas pre mna dat si bryle 🙂 prepac preklikla som,

dzulli1980
2. apr 2025

Za mňa ani jedno z toho, čo si napísala, nie je dôvod, aby dieťa nešlo do škôlky.

ivanakal
2. apr 2025

@parvinka0001 boze, tak sa pomylila. Stacilo napisat: to nepatri mne ale autorke...

balerina2025
2. apr 2025

prepac, toto nemyslis vazne, je april. mate este kopec casu na to aby si aj ty ako matka na tom popracovala a nie uzivala si dni ,ze to nebudes riesit ....vsak mas cas a predlzeny rodicak. ak nemate nejaky diagnozu, tak s tymto neuspejes.

balerina2025
2. apr 2025

@parvinka0001 mas pocit ze som bezhlavo komentovala? myslim si ze dovody co autorka uvadza mozu byt chybou samotnej matky, a nie hadzat to na nevedomost dietata. deti si v tom veku hodne dovoluju a skusaju kde su hranice, ak maminka povoli, preco by som sa mala snazit, napriklad.

autor
2. apr 2025

Milé ženy, ktoré ma tu atakujete, že si užívam dni nič nerobením, tak prosím mlčte. Tieto komentárne sú viac než nevhodné nakoľko sa snažím omnoho viac ako vy, ktorých deťom ide všetko od ruky.

parvinka0001
2. apr 2025

Autorka .moji šli do škôlky ako nemý film mali 2 roky a 10mesiacov . odplienkovala som ich v júni za pár týždnov a dvoch naraz .tiež veľa veci nevedeli škôlke sa naučili. Tak neviem prečo vymýšľaš ju nedať . Práveže jej škôlka len prospeje a čím mladšia pôjde tým to bude lepšie ,keď bude staršia viac bude vymýšľať

pribinak
2. apr 2025

Podľa mna toto dieťa zúfalo potrebuje škôlku. Cvičí s tebou jedna radosť

Je v obdobi vzdoru, 2,5 roka.

Do novembra je ďaleko. Máš kopec času trénovať samoobslužné činnosti. Ona je ešte mala, potrebuje trpezlivosť

autor
2. apr 2025

A viem, že do septembra je ešte ďaleko a verím, že nebudeme stagnovať.
Ale tento príspevok bol informatívny a nie na to, aby sa tu niekto pohoršoval.

balerina2025
2. apr 2025

nejde od ruky a niečo z toho som si prezila aj ja a musela som na tom riadne popracovat. stalo ma to vela usilia, na tieto dovody ma predlzeny ani nenapadol. co sa tyka reci skusali ste logopedicku napriklad? nasa tiez odmietala nocnik ale naozaj mate pred sebou cas a uvidis mozno budes sama prekvapena ako to do septembra zvladne. a strava? to je kapitola sama o sebe, odkedy si jej varenu stravu podavala? mala by uz byt zvyknuta jest varene predsa. my sme sa s nejedenim velmi trapili, potom malo jedla a zas malo kakala a takto sa to tocilo. ver ze sa to uz ovela zlepsilo. pozri ak chces mat viac info, chod ku pediatricke nech ti da vymenny ku pedopsychologovi, mozno toto ti pomoze. drzim palce.

autor
2. apr 2025

@balerina2025 Boli sme, všetko vyššie spomenuté…….

kukulienka83
2. apr 2025

Ak si si není istá, skús kontaktovať cvi...ja mám dieťa s diagnózami a predĺžený rodičak mi nedali...ale záleží od kraja...rozhodne na predĺžený platený rodičovsky budeš potrebovať správu od nejakého odborníka - neurológ, psychológ psychiater...len tak ti ho nedajú

lulu0123
2. apr 2025

Podla mna jej skolka len prospeje.

thereisabear
2. apr 2025

Pre istotu sa spýtam, očný kontakt má aký? Zdieľa pozornosť v zmysle "maminka, pozri čo mám!"? Ukazuje prstom? Opakuje po vás? Napodobňuje?

bellaa3007
2. apr 2025

Najvyssi čas aby ju začala navstevovať, čo jej určite prospeje... Za pol roka dieta toho zvládne a naučí sa až až. To, že ma svoj svet alebo že je neposlusna, je hrava nie je dovod nedať ju do školky...
U nás su v školke 2r a tí nemajú ani ponatia niektorí o samotnom jedení, obliekani...

lukbe
2. apr 2025

Neviem, nám malé vnúčatá, tak vidím, čo vedia. Tu sa mi to nezdá. Buď je strašne rozmaznaná alebo je to na odborníka🤔

petulkahu
2. apr 2025

Ako mama kt. si tym sama presla ti poviem, ze dieta nema jasne definovane hranice. Je to uplne normalne, lebo pri prvom dietati sa len ucis ako byt rodic a ako nastavit vychovu, aby ste boli obe spokojne. V skolke sa naozaj skoro vsetky "problemy" vyriesia. Ci uz to jedlo, rec, umyvanie ruk.... Deti tam funguju uplne inak, je tam aj ten socialny aspekt l, ze vsetko robia spolu. Velmi dolezite je ake ucitelky tam budu, preto mudro vyberaj skolku. ALE musis byt aj ty nastavena, ze je to pre dieta / pre vas obe, dobre rozhodnutie. Teda ak mas plan ako ostat doma a financne to zvladat, tak aj to je ok, ale v tomto ti neporadim 🤷‍♀️

deedol
2. apr 2025

ona ma vlastne este len 2,5 a do skolky by isla pred dovrsenim 3r. ked citam, ako si opisala, co vsetko jej este nejde, je mi z toho jasne, ze si to vsimas, riesis, vies, kde je problem. nieco z toho sa poriesit da (poznam dievcatka v okoli, ktore sa odplienkovali az po 3r, presne v lete pred nastupom do skolky), nieco z toho mozno pochyti (jedlo, ak uvidi jest inych), nieco sa mozno vyvinie prirodzene (rec), s obliekanim prvacikom aspon trocha pomahaju. ako je na tom emocionalne? je pripravena odtrhnut sa od teba a ist do kolektivu? pytam sa, lebo moj maly vedel vsetky samoobsluzne cinnosti, ale ani v 3,5r nebol na skolku pripraveny (napriek tomu, ze chodil k starym rodicom aj prespavat atd, ale to je ine). rano plakaval a sice potom prestal, ale bol velmi casto chory (jasne, skolkarske bacily, ale podla mna aj stres). nechali sme ho potom doma do 4r a potom uz nastupil uplne v pohode. (ja som vsak bola v "pohodlnejsej" situacii, lebo robim z domu, tak som pracovala po nociach.)
este sa opytam, ci ste riesili aj nejake vysetrenia okrem pediatrickych poradni. je niekde sledovana?

mabenn
2. apr 2025

...a teraz ked syn povie, ze zjedol v skolke aj spenatovy privarok a pokrajal si s priborom maso, rozmyslam, preco sa doma hra na babatko😀to je klasika u deti...prisposobia sa prostrediu...fakt sa neboj..moj nevedel nic

deedol
2. apr 2025

a este mozno napis, ako presne s nou pracujes na tych jednotlivych veciach.
- rec - chodite k logo, ci zatial je to este v nejakej sirsej norme?
- ako riesis to jedlo? das jej nieco ine? vie povedat, co jej na tom vadi? nezje vobec nic varene, alebo ma aspon nejake oblubene jedla?
- odplienkovanie - su tam nejake naznaky, ci este vobec to nevnima?
- ako riesis, ked neposluchne?
- ako ju ucis obliekanie/vyzliekanie?
- ako reagujes, ked si nechce umyt ruky?
ked napises konkretne, niekto mozno aj poradime konkretne, ako sme to riesili my a mozno nieco zaberie alebo aspon inspiruje 🙂

januska12323
2. apr 2025

Ja by som ju do škôlky dala ak vyriešite plienky, všetko ostatné sa porieši samo. Tie veci, ktoré nevie, len nevie alebo nechce ani skúšať?

doriiis
2. apr 2025

Bez urážky.Ale sama uvidíš,že to,čo si ty nedokázala ju naučiť za tento čas ju škôlka,rovesníci,ozajstné autority v podobe učiteliek a to,že za sebou nebude mať matku,ktorá ospravedlní všetko naučí raz,dva.Do novembra ju odplienkuj a môže ísť.
A ty prestaň hľadať výhovorky,prečo nie.

janka_266
2. apr 2025

dieťaťu škôlka prospeje, väčšina vecí z toho, čo píšete sa zlepší, okrem jedla, tam nám nepomohla ani škôlka:D ale možno Vám áno, odplienkovať stihnete v pohode v lete, ak nechce nočník, skúste jej dať nálepky, nech si ich na nočník nalepí ako chce ona, nočník nechať v dohľade, alebo skúste ju brať rovno na wcko, môj šiel do škôlky ako 2,5 ročný, celá trieda mala podobný vek, takže p. učiteľky naučili za pár mesiacov 15 mini detí sa viac-menej samostatne obliecť, obuť, rozrozprávali sa tam všetky, a tiež tam poslúchajú 10x viac ako doma mamy :D takže nehľadajte cesty ako neísť do škôlky, ale šup šup odplienkovať a pekne na zápis v máji

Strana
z3