Je normálne, že 3,5-ročné dieťa nadáva?
Ty hlúpe mamisko. Stalo sa tak už po 3 večere keď bol unavený. No normálne som z toho smutná a nahnevaná zároveň. Je normálne toto?
Väčšinou je úplne zlatý chlapec, ale často volím slová keď má svoje chvíľky. Vie sa dostať do poriadnej vývrtky.
@andreatytler 2,5 rocny chalan je moj a vdaka, vyskusam! On miluje rozpravky/videa kukat, tak to vyskusam. Lebo doteraz som chcela pred spanim quiet time, ale teda od ticha a kludu to ma u nas daleko
@majlo1234 Ved to ze tie videa pred spanim robia vela zla malym detom, ale tie nervy a hadky su podla mna horsie. My pozerame videa len pred spanim, takze mu je to vzacne. Ja som uvazovala to nahradit filmami z premietacky. Pri 2.5 rocnom by to mohla byt dobra volba.
@andreatytler moj si zas aj cez den vypyta rozpravky. Ale vecer vylozene chce kukat nase rodinne videa z telefonu, ziadne divociny, to by mohla byt cesta, ako ho motivovat. Ja som ho nechcela “vydierat”, chxela som aby to do rici pochopil, ale vidim, ze sa nam zatial nedari, tak pojdem tymto stLom
Vidíš, trefa, presne tá "analýza" seba samého je dôležitejšia, ako dumanie nad tým, prečo preboha to dieťa také niečo povedalo. A sama si aj našla, že tam máš strachy - čo z neho bude, čo si pomyslia ľudia atd. Toto je presne to, čo máš riešiť - svoj strach. Toto je moment, keď sa učíš ty o sebe. Dieťa ti len dáva zrkadlo a ty sa máš do neho pozrieť a máš šancu si svoje traumy spracovať. Takže patraj - prečo ti záleží na tom, čo ľudia povedia, resp. fakt ti na tom záleží? Alebo je to stereotyp z minulosti ( takto to mala mama, babka, atd. ) Patraj, pytaj sa samej seba, choď do hĺbky. Moja skúsenosť - ak nájdeš v sebe tú príčinu strachu, pominie väčšinou aj nežiaduce správanie dieťaťa.
@majlo1234 Ano, je to nahradennie vacsieho zla tym mensim (aspon tak ja dufam ze tie videa su mensie zlo). Tiez som sa trapila asi pol roka a potom si vravim ze takto sa z toho kriku a hadok akurat tak stane predspankovy ritual. Nevedela som co ine.
Tie rodinne videa aj ja povazujem za mensie zlo. Myslim ze to ma aj urcity vzdelavaci alebo terapeuticky efekt ze to dieta vnima seba na obrazovke a to ako sa sprava a ludia okolo neho a moze si normalne urobit sebareflexiu.
@akvi a co ak nedokazem urcit tu pricinu? Proste citim, ze ma jeho rev vytaca do biela? Inak plac ako taky mu “dovolujem”, v zmysle ze nie som z tych, ktory decku budu hovorit ze nerev. Ale len vtedy, ak si myslim, ze je plac opravneny. A zaroven si uvedomujem, ze nie som predsa general jeho sveta a nemozem mu rozkazat, kedy bude revat. Co som chora na hlavu?🫣
Ano ani nechape co vravi. To iste by znamenalo ty jedno cervene jablcisko😁😁😁
@majlo1234 príčina existuje vždy, len nie vždy na ňu prídeš. Mne veľmi pomohlo zdieľanie si týchto situácií s kamarátkami, s ktorými sme boli podobne naladené. Pomáhali sme si otazkami, zdieľaním pocitov, x-krát sme si aj poplakali spolu. Človek niekedy lepšie vidí do druhého, ako do seba, resp. dokáže pozerať bez záťaže tej emócie.
Keď začal syn robiť takéto veci na verejnosti, tak som najprv tiež riešila, že och čo povedia ľudia naokolo (to je ten pozostatok výchovy našich rodičov - pekne sed, lebo čo si o tebe pomyslí teta a podobne...) ale rýchlo som si povedala stop. Sú to cudzí ľudia, ktorí nepoznajú mňa, moju rodinu, ani pozadie danej situácie a o mnoho dôležitejšie je čo sa z toho naučí môj syn a nie čo si pomyslia iní.
No deti vycitia viac než si my myslíme. Ak máte problémy, určite to na neho vplýva. Skúšali ste sa o tom s mužom rozprávať?
Autorka, moja skusenost je taka ze zbavit sa strachu z toho co povedia ludia naokolo bolo relativne jednoduche. Lebo ked sa nad tym zamyslim, vsetko su to cudzi ludia a na ich nazoroch mi nema preco zalezat. Uz ich pravdepodobne nikdy nestretnem. Su mi ukradnuti. Najtazsie je sa v tom momente hanby zastavit a uvedomit si to a ono sa to akoby zazrakom strati. Vyskusaj. Nevyriesi to vsetky problemy, ale je to jeden maly krok k lahsiemu zitiu s malym dietatom.
@andreatytler mne pomohlo uvedomit si, ze je to ten stereotyp, pocuvala som to casto od mamy a stale vlastne pocuvam. Uvedomila som si, ze ja to takto vlatne nemam, ze to takto ma ta moja mama, ze mne je uplne jedno, co si kto pomysli. No a este mi pomohlo to, ze moj syn situacie dokazal neskutocne vyhrotit a ja som bola naozaj v stave, ze mne v tej chvili bolo fakt jedno, ci tam vobec nejaki ludia su. Prirovnala by som to k situacii, ze ked je vonku blato, clovek sa nechce zablatit a dava si pozor, ale ked sa blizi burka, tak blato uz neriesim, je mi uplne fuk, ze sa zablatim, potrebujem sa dostat do bezpecia. A moj syn to nastastie nerobil na verejnosti casto, ale ked uz, tak to bola skor ta burka, takze nejake blato mi bolo fakt ukradnute 😅
@akvi To je velmi trefne prirovnanie s tym blatom a burkou. Take ze cloveku to krasne docvakne 🙂 Vravim, mozes o tom pisat knihy.
Mne pomohlo sa v tom zavrtat hlbsie a pytat sa preco mi to vadi? No lebo ma budu ludia sudit ze som zly rodic co si nevie vychovat dieta. Bala som sa byt neschopna v ociach inych ludi. Ale som skutocne nechopna ak si to myslia ludia naokolo? To akoby si clovek povedal ze nemoze byt skutocne dobry rodic kym si to o nom nemysli 100% ludi ktorych v zivote stretne. Hodnoti seba podla toho co na nom vidi okolie.
Proste moje hodnoty nemozu vychadzat z toho co si o mne myslia ludia naokolo a tym padom su mi ich nazory ukradnute.
Autorka, este jedna vec co ti moze s tymto pomoct: Predstav si v tej chvili hanby ze vsetci ludia sa vyparia. Ked ti to povie v obchode, predstav si ze vsetci su prec a ste tam sami.
Mám niečo podobné doma. Našťastie už má 6 a už tieto svoje "múdrosti" dosť skorigoval, ale teda trvalo to. Povedz mu, že keď si taká hlúpa, tak ani nevieš čítať rozprávku na dobrú noc. Alebo zapnúť telku s večerníčkom. Alebo naložiť mu večeru. Veď si hlúpa...🤷. Bude musieť tatík, ty si taká hlúpa, že ideš si radšej čítať na mobile, ako byť múdra 😁. Nech sa pojeduje, poreve, keď si raz hlúpa, tak si holt hlúpa, rozprávka nebude... A na druhý deň, keď nebude unavený, sa s ním pekne porozprávaj, že takto sa spolu nerozprávame - ani ty mu nehovoríš že je hlúpy synisko, za to, že sa ti niečo nepáči. A keď ti bude hovoriť, že si hlúpa a mamisko, tak sa teda pokojne aj nabudúce zahráš na hlúpu, nech teda vie, čo je to hlúpa mamisko. Druhá možnosť je dať ho spávať skôr, vyhneš sa jeho "múdrym" rečiam. Radšej nech si pred spaním dlhšie poležká v postieľke a porozpráva ti čo to zo škôlky a tak.
Mne veľmi pomohlo pochopiť jednu vec. V takych situáciách je dieťa v nejakých emociach a ľudia sa ho väčšinou snazia nejako od nich odpútať/zbavit (poprieť, ignorovať, odpútať pozornosť, zľahčiť, nejako vyriešiť).
No my by sme mu mali naopak sa tými emóciami pomôcť spojiť a pochopiť (napojiť sa znovu na samého seba).
Napr. Vidím, že sa hneváš. Niečo sa stalo.
Inak k tomuto je celkom fajn toto video
https://www.youtube.com/watch?v=0O64sK0E2Lg@andreatytler
@majlo1234
Este k tym obrazovkam vecer pred spanim. Ja to vobec nepovazujem za "mensie zlo". Ved co robi drviva vacsina ludi v dnesnej dobe.. Cumi do obrazoviek. Akoze na co sa tu vsetci hrame? Mne to pride smiesne a uplne pokrytecke.., Generacia nasich rodicov cumela do telky, nasa a mladsia generacia cumi do mobilu.. Jedine, co mi na tom realne vadi, je to modre svetlo, ktore sa ale da nastavit na tu oranzovu, aby teda nemalo zly vplyv na cirkadianny rytmus. Akoze ja chapem obavy rodicov, ale vacsina je uplne zbytocna, ak dokazem uchovat nejaku hygienu toho cumenia. Rodicia sa casto boja zavislosti od obrazoviek, ale opat - vacisna tych, co sa toho boja, je sama zavisla a vacsina si to neuvdomuje a pritom ukazuje prave ten blby vzor detom, plus ten ich vlastny strach, no vobec sa necudujem, ze aj tie deti sa stanu zavislymi.. lenze to je dosledok prave tych traum a strachov, nie toho, ze dovolim decku pred spanim pozriet si rozpravku..
@akvi mna pucuje hlavne moja mama😒 ze my sme ako deti televizor vibec nepozerali a nemala by som to vobec dovolit synovi. Ale je to tazko, pravds, ze u nas momental e denne ide aj hodinu dve nejaka rozpravk(co do nejakych dvoch rokov vobec nebola telka zapnuta) tak si aj robim vycitky svedomia. Ale dakujem, dost ma to ukludnuje.
A dnes, pod slubim videi, sme mali absolutne bezproblemovy vecer, za 5 minit bol v pyzame, bez revu sa vycikal a nechal si umyt zuby. Potom pokukal desat minut a zhasli sme. Niekedy su izaj najjednoduchsie riesenia najefektivnejsie😂
@majlo1234 neviem, aky si cca rocnik, ale teda, my sme TV pozerali malo preto, lebo realne nebolo co pozerat, za sociku same traposiny, ale pamatam, ako sme sa triasli na Nemocnicu na kraji mesta a pod.. Maloco bolo pozeratelne. A detske programy v sobotu a nedelu sme teda pozerali vzdy. U nas doma napriklad sa TV zapla niekedy o 6 vecer a sla kym sa neslo spat. Nikomu v zivote nenapadlo vobec premyslat nad tym, ze to cumenie do bedne je vlastne chore a je to zavislost.. No a ja napriklad som bola ako decko zavisla od knih..citala som vzdy a vsade a mala som presne take abstinencne priznaky, nad akymi sa teraz pohorsuju fanaticki odporcovia obrazoviek.. Zavislosti tu vzdy boli a budu, je to unik z reality, je to sposob vyrovnavania sa s traumou.. Ak si toto clovek uvedomi, tak ma v rukach vsetky nastroje na to, aby tu zavislot dokazal mat pod kontrolou a neovladla jeho zivot.. Je v principe jedno, aka zavislost to je.. A opat je to take pokrytectvo, ked sa napriklad citanie knih povazuje za nieco uslachtile, pritom to tiez moze byt zavislost. alebo ja mam kamosa, ktory je zavisly od behania. A to tiez nik nebude odsudzovat.. Zato hranie hier na pc, ci sledovanie cohokolvekv mobile, to je uz zrazu nieco strasne.. Ja to takto vobec nevnimam..
@akvi ja som koniec osumdesatok, takze ono pozerat urcite bolo co, ale proste nas v tom mama drzala zkratka. Vked som bola vacsia, uz boli v telke tie kruzky, ze od 12 rokov, od 15, a my sme to proste mali zakazane.
A rovnako ako ty som ficala na knihach, a vlastne stale ficim v kombinacii s mobilom, ako mozes vidiet na mojom prispevku v neskory vecer😂
V kazdom pripade, super prispevky pises, dakujem ti, aj vdaka nim sa aspon trochu odputavam od zazitych vzorcov z mojej rodiny a uvolnim svedomiu 🙂
@akvi v tomto sa mýliš.
Na detskom mozgu sa dejú preukázateľné zmeny, ak dieťa sleduje rozprávky. Čo škodí, nie je samotná rozprávka veľa krát, ale neustále rýchle strihy a rýchle deje v nich. Tieto prenastavujú detský mozog na rýchle vnemy. Stráca sa schopnosť ukotviť sa v realite a sústrediť sa na pomalé činnosti (nspríklad na čítanie). Výsledok? Keď raz tá čas pozrieme rozprávku na 20 min., následne dieťa behá po byte ako zbesilé . Tieto rýchle obrazy navyše spôsobujú neskoršie problémy s učením- dieťa sa nevie sústrediť. Nemá vybudované tieto mechanizmy. A čo treba k učeniu? - no sústredenie, zvedavosť, trpezlivosť… Buduje tieto vlastnosti TV??? No v žiadnom prípade.
Mení sa celková chémia v mozgu! Deti, ktoré sledovali TV vo zvýšenej miere majú narušené vyplavovanie neurotrsnsmiterov. Dopamínu a serotonínu, adrenalínu a noradrenslínu… preto je vyššie riziko vzniku závislostí v dospelosti.
Veľmi sa rieši zvýšenie agresie, vplyvom sledovania TV. Stráca sa schopnosť sa hrať sám aj s kamarátmi, vymýšľať aktivity sám.
Dokonca aj knihy sú už uspôsobené TV deťom. Musia vedieť konkurovať TV obrazu aby deti aspoň na chvíľu zaujali. Znižuje sa rozhodovacia schopnosť s schopnosť kritického a samostatného myslenia.
Toto všetko je jeden z dôvodov, prečo hlúpnu naše deti. A nie, kniha nespôsobí žiadnu závislosť ako píšeš. Je dokázané, že človek si z knihy zapamätá omnoho viac ako z monitoru a preto sa na západe vracajú naspäť ku papieru a odkladajú tablety.
Detský mozog si musí veci ohmatať, aby získal čo najviac vnemov a tak sa učí.
Ja toto, co pises nespochybnujem. Zaroven si myslim, ze pri zachovani zdravej miery to nema nejaky velky vplyv. Co je zdrava miera, moze mat kazdy inak. To s tym pamatanim si z knih a z monitoru - podla mna zalezi co, mozno pisane pismo, ale celkovo, ak by sme vzali nejaky objem co si clovek zapamata, tak to by napriklad moj syn bol totalny blb, on knihy necita vobec a vsetko sa uci z pocuteho a to pocute je v dnesnej dobe vylucne z obrazovky.. a viem, ze vela deti to tak dnes ma. A nevidim v tom nic zle.. Zavislost - podla mna na knihach sa da byt zavisly, aj na comkolvek inom.. sama som bola zavisla na knihach..Zavislost je cokolvek, co nas na chvilu utesi, ale dlhodobo nam moze ublizovat.. A priciny zavislosti - su na to rozne pohlady, mne dava zmysel to, co napriklad tvrdi Gabor Mate, su to prelomove myslienky, a ma na zavislosti uplne ine riesenia, ako su vseobecne rozsirene.. skutocnou pricinou zavislosti je podla neho trauma. Pozri si dokument The Wisdom of Trauma.
@akvi Ďakujem za tip pozriem.
Mnoho ľudí vôbec netuší, ako vrľmi je mozog prepojený s rukami.
Deti si pamätajú z TV, pretože memorujú. Môj mi od 2 rokov zopakoval celé texty z kníh ktoré som mu čítala. Dokonca vedel doplniť anglické slová do textu keď som skúšala koľko si zapamätal z čítania v cudzom jazyku. Aj teraz zoberie knihu a on “číta”, keď dopovie otočí stranu a takto z pamäte dá celú knihu o 10 stranách s cca 20 vetami na jednej. Nepodceňuj memorovanie u malých detí. To, že to vie z TV, neznamená že sa niečo naozaj naučil.
Knihy a závislosť- jedine pozitívna, ale ak si čítala v rámci úniku z reality na úkor denných povinností tak chápem.
Chápem, čo chceš povedať a ja nepodceňujem knihy, vlastne žiadnu činnosť s deťmi. Ja mám to šťastie, že môj syn bol malý v čase, keď mobily boli tlacitkove a tak som nemusela riešiť, že by ho v utlom veku nejako zaujímali. Knihy sme čítali dosť, kým bol malý, on sa naučil aj čítať sám v 5 rokoch. Lenže aj keď už čítať vedel, nikdy ho to nezaujímalo tak, ako mňa. Mne je preto smiešne z rečí, že k čítaniu máš dieťa viesť tak, že to doma vidí a citate spolu. My sme s mužom knihomoli, my nemáme ani telku, syn nás videl a vidí čítať vkuse, keď bol malý, čítali sme mu denne. Napriek tomu všetkému on nečíta vôbec. A to, čo vie, čo sa stalo aj jeho povolaním a živobytím, to sa naučil sám. A naučil sa to počúvaním. Naučil sa tak aj po anglicky. V škole si napríklad nič nepísal, pretože vravel, že on musí počúvať, aby si pamätal. Pre mňa je to až fascinujúce, pretože ja nie som v stave vypočuť si ani 10 minútový podcast, mne uniká myšlienka, ja si musím písať, aby som si pamätala, resp následne čítať.
Moja knižná závislosť - jasné, že to bol únik z reality, to je každá závislosť. Pozri si ten dokument, mne veľmi veľa veci docvaklo, keď som ho zhliadla. A dava mi to zmysel. Ak si dobre pamätám, dotýka sa tam aj toho, prečo je dnes toľko depresií, uzkostí a samozrejme aj závislostí. Pre mňa veľa aha momentov. Následne aj knihy som si kúpila od neho a dávajú mi zmysel.
@akvi oki pozriem 🙂.
Dôležité je čítať v rannom detstve, ďalej prirodzene dieťa ťahá k hrám ako bude rásť. Ale dala si mu základ, rozvinula si jeho schopnosti aj jeho audio pamäť a predstavivosť. Pri knihách je neskôr podľa mňa dôležité, čo dieťa alebo dospeláka baví. Ak je to niečo o čom si vie plnohodnotne čítať , tak sa z neho môže stať aj knihomoľ. Viesť ku knihám je podľa mňa dať ten základ a potom občas kúpiť knihu, ktorá by sa dieťaťu mohlo páčiť.
Čo sa týka pamäte, sú tu špecifiká a výnimky. Niekto si naozaj najviac zapamätá počúvaním, iný zas len čítaním. Väčšina ľudí potrebuje oboje aj obraz aj zvuk.
@tiika Skvele video, ako vsetky od nej. Dakujem.
@akvi Ano, je to velmi pokrytecke s tym zakazovanim TV detom a my rodicia pri tom sedime cele hodiny. Ja badam zly vplyv na syna. Ak potrebujem nieco spravit a pustim mu to na hodinu, je z toho unaveny a to on je nezmar a ziadna ina aktivita ho nedokaze unavit. Idem aspon pozriet ako vypnut to modre svetlo.
Idem tiez pozriet ten dokument. Podla mna sa vychova deti posuva k lepsiemu kazdou generaciou. Kazda generacia ma menej vychovnych praktik ktore sposobuju traumu. Preto sa moze zdat cudne ze je narast dusevnych problemov. Akoby tie predosle geracie boli odolnejsie a vedeli sa s tymi ranami vyrovnat a nesposobili im traumu. Urcite aj to zavazi ze dusevne problemy boli tabu a teraz sa o nich zacina rozpravat a tak su viac viditelne.
@majlo1234 Ano, umyt zuby. Tak to u nas zacalo s pozeranim videa. Bud ho prisadnut, alebo zapnut video. Ked tak citam o tom ako vas mama drzala skratka, tak tam mas podla mna odpoved na otazku preco ta synov plac vytaca do biela. Niekedy pricina nie je. Teda nie je logicka a realna. Je to tvoje naprogramovane myslenie. Ja som dost dumala o tom preco mu vadi synov plac. Zistila som ze preto, lebo si myslim ze pri tom trpi. Jeho bolest je pre mna mnohonasobne horsia ako moja vlastna bolest (tak to ma asi kazda mama). Ja pri jeho placi trpim a teda je to moja bolest ktoru sa snazim odstranit. Velmi mi pomohlo si uvedomit ze detsky plac je castokrat len forma komunikacie. Nie su za nim emocie ktore su za placom dospelych a tiez mi pomohlo si uvedomit, ze ja nie som zodpovedna za jeho emocie a tym padom ich nepotrebujem riesit. Je to tazko opisat. Nieco ako ze si pripadam akoby bolo pri mne cudzie dieta a tym padom uz ja nie som emocialne zainteresovana na jeho placi. Je tam len dieta so svojim placom ktoremu ja chcem pomoct, ale jeho plac ma neboli a tak nemusim riesit svoju bolest a viem ostat v klude. Toto je drasticky povedane na vysvetlenie. V skutocnosti to nie je take jednoduche a jasne. Je tam stale vela emocii a strachu.
Autorka. Zijem v Kanade a podla mna tu je dost iny system skolstva. Ked sme boli so synom na zapise, tak riaditel mal predslov pred rodicmi a povedal ze potrebuje od nas len 2 veci, Aby sme detom citali a aby sme sa s nimi rozpravali. Ze vsetko ostatne urobi skola. Tiez si myslim ze citanie knih s detmi im dava urcity zaklad. Uz len to ze sa dieta nauci ze kniha=prijemne straveny cas s mamou mu vytvori pozityvny pristup k uceniu a studiu. Ale na druhej strane tablet doslalo kazde dieta ked v 4 rokoch nastuplo do skoly a ucia ich ako ich vyuzivat, studovat, hladat informacie, dokumentovat svoju tvorbu. Tak neviem ci na zapade pristupuju k tomu ze odkladaju tablety. Mozno v Europe.
Dobra debata zeny. Vsetky. Dakujem. Velmi mi pomaha.
@andreatytler západ nie je len Kanada ;). Je to relatívne nový prístup. Pre učiteľov je pohodlnejšie strčiť dieťaťu tablet do ruky. O vplyve na oči a vplyve elektroniky a modrého svetlaradšej pomlčím.

@andreatytler haha dobrá osychosnalýza ;). Strach čo z neho vyrastie, veď pre Boha on hovorí také strašné veci, čo si o nás ľudia pomyslia čo sme zač že on tak vyvádza.