icon

Je normálne, že 5 ročné dieťa nevie fúkať nosom?

ketrin1980
19. nov 2012

Mám chlapca, ktorý ma isť v septembry do školy , a do teraz sa nám ho nepodarilo naučiť fúkať nosom . Keď je nachladený ,len si ho utiera a plače lebo on to nevie, proste sa bojí fúknuť. Skušaly sme to už rôznou metodou, ale už strácame sinfonie, už neviem je to normálne ???

Strana
z2
petrake
19. nov 2012

myslim, ze uz by to mal vediet, moj maly sa to naucil ked mal 2roky, od roka a pol si sam tahal sopliky odsavackou a potom sme skusali fukat a slo mu to ale dietky su rozne, zalezi skor na rodicoch k comu ich vedu a kedy co zavedu

lienockaa
19. nov 2012

U nas fungovala metoda fukat do kuska vaty na stole,najprv jedna dierka,potom druha..ale naucil sa to az ako 3,5rocny,dovtedy nemal velmi co fukat,nebyval chory a na tie tri razy,co mal dovtedy sopel,sme si vystacili odsavackou..mladsia ma 2 a zatial fukat nevie,teda aspon nie poriadne..

veronicka1901
19. nov 2012

U malych deti je podla mna normalne vsetko 🙂

simsalabim
19. nov 2012

No moja starsia sa naucila az ked mala 8 rokov. A to sme trenovali fukanie do vatovych lopticiek, sfukavanie sviecky nosom a tak. Nula bodov. Nepomohlo. Mladsia sa naucila ako 18 mesacna.... ju to ani nebolo treba nijako ucit. Proste raz zahlasila, ze ona ide fukat nos sama a nie s vysavacom a bolo. A teda, ak mam porovnavat moje 2 dcery, tak ta starsia bola inak vo vsetkom vyrazne popredu. okrem fukania nosa 😝 proste deti su rozne...vyvijaju sa roznym tempom.

psyxooo
19. nov 2012

mojho syna to naucili na lieceni za jeden den. Mal vtedy 3roky. Dali mu vrtulku do ktorej najprv fukal ustami a to sa mu strasne pacilo. Potom ju mal roztocit fukanim nosom. A za par minut sa mu to podarilo. Dolezite, aby nemal prave vtedy nadchu a nebol chory a skusat len pokial ho to bavi. Za par dni vedel smrkat uplne perfektne.

zakoto
19. nov 2012

naša malá si tiež od 2 rokov vie pekne vyfúkať noštek, veď skúste fúkať po jednej dierke - tak, že mu jednu nosovú dierku zapcháš, resp. pritlačíš prstom a z druhej vyfúkne a opačne, tak vám to určite pôjde a ako pekne 😉

katy1979
19. nov 2012

ja mam doma rovnaky exemplar. ma skoro 5,5 roka a nevie si vysmrkat nos.
Reakcie typu co ste robili doteraz si mozu maminky strcit viete kam 😠
skusali sme snad vsetko. fukanie hranie vrtulky papieriky gulicky po stole. aj vreckovku som mu dala do nosnej dierky ze snad to zaberie. zacpavali sme nosnu dierku dokonca usta aby nemohol tak vyfuknut. Nic nefunguje absolutne nic. fuka ustami nosom nie.
Treba skusit skontrolovat nosne mandle. Deti ktore maju velke nosne mandle sa nemusia vediet vysmrkat.

moniack
19. nov 2012

ty máš doma toho môjho? 😀 , ani môj nevie, vedel keď mal 2 roky, ale teraz nevie, a len plače, tiež som na nervy, ale čo veď sa to naučí 😉 zas je šikovný v inom 😉

ursul
19. nov 2012

moj maly mal problem velmi dlho fukat nos zato mala fuka od roka aj to neviem ako..zrejme ,že robievala grimasu pri ,ktorej funela noštekom...nejak sa to isto nauči...nerob si vrasky 😉

bosoriak
19. nov 2012

Neries, nauci sa neskor. Moja dcera tiez nevie a to bude mat 4 o chvilu. Fuka do vaty na stole nosom, fuka sviecky nosom, robi nostekom jezka od 1 roka. Ale jak ma sopel, tak to nejde, utiera si a fuka... ustami 😀 😀. No a co, pouzivam odsavacku soplov na vysavac, ona si to sama povysava a je to. Keby nebolo horsich veci, o ktore sa mamy strachuju! 🙂

Vela spravi aj kolektiv, mozno v skolke ani nie, ale v skole sa to na stopro nauci.

evickapooh
19. nov 2012

no moje vedeli fukat ako 3 rocne...ked nastupovali do skolky...ale to neznamena ze aj tvoj musi vediet fukat ale hadam do sptembra sa nauci...

cerez
19. nov 2012

Upokojím ťa, určite nie je jediný, ani prvý a ani posledný. Dobrý nápad mi príde s vatou a tuším vrtuľkou, ktorú tu spomenuli. Ináč môj synovec nevie viazať šnúrky od topánok a to má vyše 7 rokov. Učili ho rodičia, ja, starká, bez výsledku. Chlapec sa naučiť nechce. 😒

ulucia
19. nov 2012

Ja by som to zase nepodcenovala.Tiez sme si hovorili pri najstarsom nechce sa mu vsak sa nauci neskor.A nakoniec sme skoncili na krcnom pri vybere nosnej mandle. 😒 A teraz fuka nos a nikto ho to neucil ale uz sa da nic mu v tom nebrani 🙂

mirage
19. nov 2012

No neviem.. Ved 5 rocne dieta je uz takmer skolak, vedie debaty, oblieka, vyzlieka sa sam, bicykluje, plava, lyzuje atd... A aby si nevedel vyfukat nos?! Trenujte.. S odsavackou strasit okolo neho mi pride trochu.. no... spomalene,

nili
20. nov 2012

@ ketrin1980 Neviem ci poznate rozpravku Macka Pu, kde sa zoznami so slonikom. Mala zacala napodobnovat slonika este pred dovrsenim roku, odvtedy si vie vyfukat nos. Pre nas to bola zabava. Nebud smutna, urcite sa to podari. Vsetci sa to naucia, skor ci neskor. Drzim palce! S tou vatou je to tiez zauzivane, a tiez som pocula aj nosom sfuknut sviecku ... 😖

merylla
25. nov 2012

ani moj syn nefuka nosom....nemate problemy s mandlami?my sme ju mali zvacsenu ci bol chory alebo nie, nakoniec ju Dr.kazal vybrat, odvtedy choroby sice nemaju take hrozne priebehy, ale nefuka stale, Dr. sa vyjadril ze sa to musi vlastne naucit kedze koli tej mandli nikdy poriadne nedychal nosom, tak teraz je to pre neho akoby nieco nove. Odporucil nam cvicit fukanim balonika (takeho do vody s ventilom) nech zacne pouzivat nos 🙂 ....

sisaka
29. nov 2012

neviem, ci je to normalne, ale uz som sa par krat stretla u doktorov (tu v Kanade) s nazorom, ze "sniakanie" nie je dobre, soplik sa ma len utierat, ze je prirodzene to potahovat (vsniakavat) "do seba" a ze sa deti nemaju nutit do vyfukavania.

bronia13
29. nov 2012

no moji obaja mali asi rok a pol ked zacali siakat.... ale zase nieco ine nevedia, napriklad slecna ma 2,5 roka a este ma plienky, kazde dieta je ine a individualne...

Strana
z2