Je normálne, že dcéra vystrája?
Mám problém so 4 ročnou dcérou - možno je to bežná fáza neviem. Trvá to cca od leta. Začala byt veľmi náročná, rozmaznana, agresívna voči nám s muzom. Z ničoho nič, keď jej v niečom nechcem vyhovieť povie mi “prestaň ty hlúpak” (to ma z rozprávky) alebo niečo take, stalo sa že začala do mna akože kopať keď som jej niečo nedovolila, doteraz si stále nechala veci vysvetliť je veľmi rozumná (podľa mna ). Vo vzťahu k inym deťom je normálna, empatická nebýva agresívna to je len doma,tak isto aj v skolke ju chvália. Nikdy na verejnosti nerobila scény, nahádzala sa o zem, v hračkárstvach nich nežiadala, slusne sa správala nejako sama od seba.
Teraz Za všetko sa chce hadat- všetko je problém - ráno jej dám raňajky- ostrci ich (neznášam to vtedy už penim ) že ona toto jesť nebude a vymysli si nejakú blbosť čo chce, a jasne nedostane. Tak isto väčšinou chodí na obed spať, keď príde zo škôlky (chodí na pol dna ) väčšinou si chce na hodku zdriemnuť, pretože vstáva okolo 5-5.30. No teraz ani pocut kope nechce vymysla, blázni sa, uráža sa, poviem dobre tak nespi- tak potom place a chce sa mojkat že mám ísť s ňou spat lebo je unavená. No ja už neviem.
Včera som im na záhrade spravila súťaž a povedala som že pre víťaza niečo mám - susienky, ona sa začala urážať a rozčuľovať že prečo nedostane hračku! Wtf? Hračku? Len tak ja neviem kde sa to v nej berie, s ničím nie je spokojná všetko jej je malo. Som z toho smutná ze začína byt taká povrchna. Manzel vraví ze som na nu mäkká, preto si veľa dovoľuje, no neviem doteraz taká nebola, tak isto myslím ze sa jej dosť venujeme, vysvetľujeme aj s ňou trávime čas, a nemá dovolené všetko tak isto nie je jedináčik ma ďalších súrodencov, je najstaršia.
Neviem či sa jej venovať viac- alebo viac pritvrdiť a byt prísnejšia? Alebo si to nevšímať?
Ak nie je zdravotný dôvod, nechala by som v škôlke na celý deň.
Je to vekom. Ano, skusa hranice, ale je to prirodzena sucast deti takehoto veku. Tvrdsia by som nebola. Dosledna ano, ale tvrdsia byt ozaj nemusis.
skúša hranice, ak si niečo nemôže dovoliť od učiteľky v škôlke tak to skúša doma , je to presne ten vek kedy vedia rozlíšiť kto povolí a kto nie. tvrdí stanoviť hranice, a hlavne oba rodičia musia ťahať za jeden povraz, nesmie byť že jeden povie áno a druhý nie lebo to rýchlo prekukne a je znova problém
Presne ako píšu vyššie. Skúša koľko môže. Podľa mňa reaguješ primerane. Možno by som ozaj zvazila celodenný pobyt v škôlke.
mne sa vidí, že púta pozornosť a skúša hranice. ako reaguješ na tie situácie? reaguješ? ja by som jej na raňajky dala teda na výber napríklad z dvoch jedál, ak by si vybrala a následne ich odstrčila, že nechce, bez jedného slova by som tanier zobrala a nedala nič iné. správala by som sa inak úplne normálne, žiadne hádky, výčitky, ani nič také. ale proste - iné jedlo nebude. to isté s tým hlupákom - nereagovať. možno pýta pozornosť a takto sa vlastne učí, že pozornosť jej bude venovaná za takéto nevhodné veci.

za mna 4r dieta 7z vie co je áno a nie a skusa hranice pokial rodic bude ochotny zajst. podla mna to nie je vekom, to robia nladsie deti. skor rozmaznanost, slabe hranice co moze a co nie ako v spravani tak vyjadrovani. predstav si ze o 2r pojde do skoly, ulohy, skola... a bum bude takto vyvadzat