Je nutné dať dieťa do škôlky ako 3-ročné?
Od dietata som nebola dlhšie ako 2-3 hodiny pri predstave že bude cely den mimo mna ma chyta panika. Financie ma netlačia, dceru ešte dojcim na konci leta ma 3 roky. Je prijatá do skolky ale ja ešte nechcem aby šla. Robím chybu ? Škodím nám? Alebo je to normálne ?
Ak to tak necitis, tak jasne, ze nemusi ist do skolky. Vacsinou idu do skolky v 3 rokoch, lebo zeny idu do prace.
Ale tak za chvilu tu budu na teba utoky ako jej branis socializacii a nevies prestrihnut pupocnu snuru a bla bla…to si nevsimaj
Ahoj. Pre mna to bolo tiez narocne.. sice som malu uz nekojila ale bola velmi na mna naviazana. No ked som vedela, ze ide za chvilku do skolky tak som ju davala niekomu na strazenie.. napriklad ked som isla do obchodu aby si trosku zvykla a pripravila sa na to.
A zvladla to uzasne. Do skolky sa velmi tesi, ma tam kamaratov a vidim ako to na nu dobre vplyva. Ono aj ten kolektiv da dietatu velmi vela.
No ked ta netlaci cas a nemusis ist do prace tak zavolaj do skolky a informuj sa. Neviem ako to je ked ju uz prijali.
No raz ten den pride kedy dieta bude musiet byt aj trosku samostatnejsie a uvidi svet inak..
ja by som to riešila v tvojom prípade tak, že by som ju dávala do škôlky na 4 hod Po obede by som ju brala domov. Pre Teba by to nebol taký šok, ona by bola medzi deťmi, Ty by si mala čas doobeda venovať sa sebe alebo domácnosti. 4 hod ubehnú ako voda. Stačí keby si ju dávala teda od 8.00 aby nemusela skoro stávať do 12.00.
Poviem to tak - ako rodic by si mala chciet pre dieta to najlepsie. Podla mna socializacia a "samostatnost" su veci pre deti dolezite a s tym dostanes este aj extra darcek "budovanie imunity". Za mna su p do skolky ak ti vezmu
V 3 rokoch nedať dieťa do škôlky nie je nic zlé, ak máš to šťastie a môžeš si dovoliť predĺžiť si s ňou čas doma, tak to kľudne urob. Ale pozor aby si s tým nemala problem aj neskôr, dieťa zase škôlku potrebuje, musí sa socializovat, budovať si miesto v kolektíve a tiež naučiť sa, že matka tu s ňou nebude vždy a všade. No ale chvalabohu je tu povinná predškolská. Takže dnes už to nehrozí ako niekedy, že matky si držali deti pri sebe do 6 rokov a potom zrazu prišiel šok menom škola. Ale v 3 rokoch je to ešte úplne v poriadku.
Dieťa nemusí byť v školskom zariadení vôbec. Do 15 rokov sa môže vzdelávať doma.
Ahoj,
vobec ju nemusis dat do škôlky a pokojne si vychutnajte spolocny cas aj nadalej 🙂 Vibec nic tym nepokazis. Ked budes chciet, uplne staci v 4 rokoch. Taky by mal byt vek naskolku po spravnosti. Vtedy by deti uz mali byt samoobsluzne aj lepsie znasaju odlucenie od rodicov. Ja som dala od 2,5 roka k opatrovatelke - z jedneho dovodu. Byvame mimo SK, spolahnut sa vieme jeden na druheho takze bolo treba aby si maly zvykol aj na inu osobu. A ja tiez 🙂 aj ked to najskor nebolo lahke. Nasli sme milu pani a lyly bol po tyzdni uplne ok aj tam na obed zaspaval- omnoho rychlejsie aq4wweko doma 🙂 Oblubil si ju aj doma o nej rozpraval.
Teraz som zvazovala tiez velmi, ci ho dat do skolky v troch rokoch. Kedze sa mi to casovo prelinalo s terminom porodu, dala som ho do skolky. Je tam uz mesiac a spokojny. Nespokojnacsom ja ake iba ohladom pitia vody. Doma pije vela ale tam mozno max 3 deci za den. Inak su ta
m dobre ucitelky, ide tam rad. Takze pre nas je v podstate nahradna opatera, na ktoru sa mozeme spolahnut. Keby to bolo onak, byval by tam menej. No mm potrebuje 1,5 hodiny z prace domov, takze mu nemozem spontanne zavolat a on je zac5 minut doma. Keby to mal vsak zle znasal, volim znova opatrovatelku.
Ty ak chces, kludne malu daj na par hodin doobeda a uvidis ako vam bude obom v tej situacii. Pokial nedobre a financne ste ok, nechas ju doma a hotovo.
Kamoska tiez dala maleho v 4 rokoch, doma strihali, kreslili, mali tie rozne zosity s ulohami, chodili von. Ona nie je tym na kamaratky, navstevy a kecanie na ihriskach. Makeho v skolke chvalili aky je pripraveny a sikovny. Socializacia mu problem tiez netobila. Tak asi tolko.
Urob to, co citis a ako vam najlepsie pasuje 🙂
@elizabet173 áno, nás pravdu ale nezachadzala som do detailov. Autorka nepísala o dieťati nič, myslím že by bol introvert alebo niečo iné prečo by ho radšej do škôlky nedávala. Toto je skôr o nej, ona má problém sa s ním odlucit. Ale v 3 rokoch v tom ešte nevidím nič zlé.
O vyhodnosti domáceho vzdelávania nejdem ani moc písať lebo máme takého jedného v blízkej rodine. Je to dospely chlap a dodnes spáva s mamou v posteli, spravila z neho totálneho trula, neschopného prežiť bez nej v tomto svete. Smutné.
Mám obavy, že väčšina doma vzdelavanych deti tak skončili kvôli svojim matkám a nie kvôli tomu, že by to potrebovali...
@elizabet173
presne tak, ja som neznasala jasle aj škôlku z duše. Z premotivovanymi maminkami suhlasim s tebou tiez.
Nie je to vobec povinne ani nutne ani vhodne pre kazde dieta. Viacero uciteliek z rodiny mi povedalo ze v styroch rokoch je idealne. Deti su male kratko, uzi si ich a nepozeraj na okolie a kto si co mysli. Cudzi ta nezivia.
Ked mal synovec 3 roky, reval a klepal sa ako ratlik, ze do skolky nejde. Svagrina bola na materskej s mladsim, tak si ho este rok nechala doma. Ked mal 4, sam sa pytal do skolky a chodi tam od prveho dna s radostou. Ak nemusis, este dieta do skolky nedavaj. Uzivajte si spolu.
Dieťa by si mala alebo nemala dať do škôlky preto, že jedna či druhá alternatíva je vhodná pre to dieťa. Nie kvôli sebe, pretože si nevieš predstaviť byť bez dieťaťa. Urob ako je najlepšie pre dcérku, nie pre teba.
Ani zďaleka to nutné nie je a ak ťa netlačí nič a si s dieťatkom rada, nedavaj. Dieťa potrebuje v tomto veku stále v prvom rade mamu, nie kolektív rovnako malých a bezradnych detí s jednou učiteľkou, ktorá ani omylom nedokáže napĺňať potreby každému jednému. Socializácia a pod. sú len ospravedlnenia a argumenty tých, ktorí škôlku pre tak malé dieťa potrebujú. Socializácia ani omylom neprebieha v umelom kolektíve rovnako starých detí. A keďže asi nežijete na opustenom ostrove, tak dieťaťu poskytnes oveľa lepšie prostredie na zdravý rozvoj ty, jeho mama, ktorá sa mu venuje a dáva plnú pozornosť a bezpečie. To je to, čo to dieťa potrebuje najviac. Takže určite žiadnu chybu nerobíš, dávaš dieťaťu najviac, čo môžeš.
Ja síce neviem, či robíš chybu, ale môjho syna, ktorý ešte nemá tri roky, do škôlky prijali a ja sa taaaaaaak hrozne teším 😃 ale, celkovo, deti sa naučia samostatnosti, v škôlke majú rozne aktivity, program, sú s kamošmi, podľa mňa je dať dieťa do škôlky dobra vec ...
Urob ako chceš. Ale začnite obe pracovať na tom, že nebudete každú minútu spolu. Lebo s tou naviazanostou to bude aj o rok tak.
A prosím ťa do škôlky potom nahlás, že dieťa nenastúpi, možno sa uvoľní miesto, pre dieťa, ktoré do škôlky potrebuje ísť.
@markaterka dieťa do 6 rokov MUSÍ byť naviazané na mamu. Čím pevnejšie priputanie, tým jednoduchšie odpútanie. Skús si o tom niečo pozrieť, už dávno neplatia tie somariny, čo sa nám a naším mamám snažil natlačiť režim do hláv. Sa pozri, kam viedol studený odchov. Ženy bez srdca, tvrdé, neempaticke, je ich plný kôň. Takto to dopadne, ak sú deti príliš skoro odtrhnuté od mamy. To isté "vyspelá" západná spoločnosť. Čo myslíš, prečo sa škôlka volá "materská škola". Komenský pred 400 rokmi takto nazval nie inštitúciu, ale súbor všetkého, čo má naučiť do 6 rokov MAMA. Nie teta v škôlke s 20 ďalšími deťmi toho istého veku. Režim padol, ale uvedomenie akosi neprišlo. Resp pozeráme už len smerom na západ, kde tiež pochopili, že skorá indoktrinacia je cesta k ľahkej manipulácii.
Tiež som na tom podobne, syn prijatý do škôlky a nechcem ho tam vôbec dat. Mne nevadi s nim strávený čas, užívam si to. Mame akurát novovodenca, takze som doma aj tak. Ale…
Vidím na nom, ako už vonku vyhľadáva detičky a behá za nimi, a pritom je čistý introvert a nemal rad deti. Bývame ďaleko od rodiny, s nikým sa nestretávame a jemu uz spoločnost chyba. Preto som sa rozhodla ho dat do tej škôlky.
@akvi 🤦
@jesenzima Na jednej strane máš pravdu ale na druhej...
Dieťa môžeš naučiť samostatnosti aj ty doma, dieťaťu môžeš vymýšľať xyz aktivít od rána do večera aj ty (internet je plný nápadov), dieťa môžeš brať medzi iné deti ty - ihriská, detské kútiky atď.
Takže tak ako aj škôlka, tak aj domov je pre dieťa miestom, kde sa môže a dokáže veľa naučiť - teda ak sa rodičovi CHCE 🙂 Ja som svoju dala až teraz a to už bude mať 5 rokov o pár mesiacov, začne od septembra a nie preto, že som sa nevedela odpútať ale preto, že potrebovala čas. Predtým sme ani okolo škôlky ísť nemohli a bála a stránila sa deti a teraz je ona tá, ktorá za deťmi beží a nadväzuje kontakt a teší sa hrozne do škôlky.
@akvi príliš skoro? V 3 rokoch? Niekde musia ženy ísť späť do prace po 3, či 6 mesiacoch a dieta ide do jaslí. A ty tu napíšeš taký blud, že dieťa, ktoré ide do škôlky v 3 rokoch, je odtrhnute od matky 😅 pobavila som sa
Som učiteľka v škôlke. Dcéra mi nechodila vôbec do škôlky a išla až do skoly, syn bol na 4 hodiny až, keď bol predškolák, ďalší syn išiel do škôlky až v 6 roku. 4 ročného syna mám doma, keďže som na materskej a pôjde až do predškolskej. Trojročné dieťa vôbec nepotrebuje škôlku. Ja si to tak neskutočne užívam, že ich mám doma budujú si vzťahy súrodenci medzi sebou. Pamätám si ako sme s dcérkou spolu kocikovali, chodili na ihriská, na výlety, kreslili sme, tancovali...... Aj teraz to tak so synmi robím. To sú také výhovorky, že trojročné deti sa musia socializovat, že potrebujú škôlku. Na socializáciu budú mať dosť času. Celý život budú v nejakom kolektive. Prečo si tieto rané roky neuzit s dieťaťom? Dcérka išla do školy úplne v pohode aj, keď nebola v škôlke. Nemala žiadne problémy. Moja švagriná má tiež viac detí a ani jedno nebolo v škôlke všetky deti sú výborný žiaci, majú samé jednotky, nemali problém v kolektíve. Ja ako učiteľka a ako matka viacerých detí Ta podporujem, aby si svoje dieťa ešte nedávala do škôlky a užila si s ním ten čas, ktorý je tak vzácny. Deti nám rýchlo vyrastú. Keď sa tak spätne pozeram, tak som šťastná, že som si tieto roky mohla naplno užiť s deťmi a nedala som ich hneď, keď dovŕšili 3 roky do škôlky.
@orangiiina kľudne sa bav aj ďalej. Nepíšem o ženách, ktoré musia do tej práce ísť, nehodnotím ich ani neodsudzujem. Tiež som šla do práce. Píšem, ako to je z hľadiska vývinu dieťaťa a snažím sa podporiť ženy, ktoré do práce nemusia a cítia, že chcu byť s dieťaťom, len tlak okolia ich dostáva do situácie, že premýšľajú, či robia správne. Malo by to byť úplne opačne. Normálne má byť ostať s dieťaťom doma. Premýšľať by mali tie, čo doma ostať nemôžu. A ešte raz, žiadne rozhodnutie neodsudzujem. Ide mi o princíp.
Nepozeraj na seba ale na dieťa. Vieš aká je a ak máš pocit, že škôlka by jej zatiaľ viac “uškodila” ako prospela, tak ju ešte rok nedávaj, prípadne ju tam daj na 4 hod. denne, to je taký rozumný kompromis. Od štyroch rokov by som však už dala určite, potrebuje sa postupne osamostatňovať a fungovať v detskom kolektive.
Ja osobne by som sa z vacsej casti pozerala na dieta, ci chce ist do skolky, ci je pripravene, ci radsej program robi so mnou…
Az druhotne by som pozrela na svoje potreby - ze mi je luto za dietatom.
A teda ak by chcelo ist do skolky, travit cas s detickami takto atd. Tak by som ho dala 🙂 aspon na pol dna.
Ja som syna nedávala do skolky lebo som s dcérou na materskej a tiež počúvam blbe reči ale neriešim syn zatiaľ od septembra jeden deň v týždni ma výtvarný a tanečný krúžok ak sa mu bude páčiť zatiaľ bude chodit tám
je hlupost, ze sa 3 rocne dieta musi socializovat a 3 rocne dieta nutne potrebuje kolektiv. su deti, ktore v skolke doslova trpia. a nie tyzden ani mesiac, ale aj polroka. a ani potom sa tam necitia komfortne, len uz sa akosi "otupia". 3 rocnemu dietatu stacia aj deti na ihrisku hodinu denne 3x do tyzdna, alebo nejaky kruzok. 3 rocne dieta urcite nepotrebuje byt 8-9-10 hodin denne v nonstop hlucnom kolektive. ja mam 18mesacnu, tiez sme financne za vodou, takze sa do prace ponahlat nemusim a urcite ju v 3 rokoch do skolky nedam.este sa do socializacnych instituacii za svoj zivot nachodi dost.

My sme na 2. dieťatko čakali dlhých sedem rokov. Keďže som po materskej aj tak musela ostať doma, rozhodli sme sa , že si ho ešte necháme rok doma. Od septembra už nastupuje a obaja sa tešíme 😃
Ak môžete užívajte si čas strávený spolu. Ale na druhú stranu sa pomaly pripravujte a "odstrihávajte", aby to pre Vás nebol opäť šok.