Je príliš veľa akcií v materskej škole?
Aký máte názor na aktivity a akcie vašich detí v MŠ?
Ja posledný rok takmer každý deň podpisujem nejaké informované súhlasy. Takmer denne pribúdajú v galérii fotografie z rôznych akcií. Ja neviem či som jediná komu toto vadí?
Syn chodí do škôlky totálne znudene a šomre že aj tak sa zas nebudú môcť hrať.
Okrem toho nepamätám kedy naposledy priniesol zo škôlky nejakú novú básničku alebo pesničku ak nerátam tú jednu na deň matiek.
Naozaj som jediná ktorá má pocit že je tých akcií nejak priveľa na úkor tých deti?
A co kazdy den robia? Naozaj kazdy den mat akciu nie je podla mna mozne. Nemaju teraz daky hravy tyzden alebo co?
Tak v nasej sa skor riesi opacny problem- denne nejaky pracovny list a vzdy v pondelok list- 5 basniciek( 3-4 verse)na kazdy den 1 basnicka. A mamičky sa stazuju- lebo to treba doma s detmi robit a opakovat🙈🙈 nech robis cokolvek nikdy sa vsetkym nezavdacis.
Tebe vadí, že v mš sú akcie, ktoré dieťa dokážu rozvíjať v mnohých oblastiach a zároveň ti vadí, že sa neučia básne, ktoré teda určite naučia deti menej ako tie akcie. Ale teraz k veci. Ak si myslíš, že škôlka má byť o učení básní, tak potom vôbec nemáš poňatia. Ja pracujem v mš a svoju prácu doslova zbožňujem. Tiež máme mnoho akcií a áno, aj si niekedy pofrflem, keď je toho veľa (v spojitosti so súkromným životom), ale teda nikdy nemáme akcie na úkor vzdelávacích aktivít..takže buď je akcia priamo vzdelávacou aktivitou, ktorá ma konkrétny štandard a cieľ - takže sa postupuje presne podľa švp a škvp alebo ich realizujeme aj v čase pobytu vonku, prípadne popoludní v spolupráci s rodičmi. Počas roka máme skutočne rôznorodé aktivity, ktoré pekne nadväzujú na jednotlivé témy - deň mlieka pri téme domáce zvieratá (úžitok zvierat), motýlia záhrada v géme hmyz (pozorovanie životného cyklu motýľa). Návšteva hasičov alebo policajtov pri téme záchranné zložky. Žiadna aktivita nie je len tak, lebo by sa učiteľky nudili alebo ju robia len preto, aby prezentovali škôlku. Čo sa týka informovaných súhlasov - žiaľ, dnešný svet je des a dnešní rodičia katastrofa, človek na všetko potrebuje informovaný súhlas. Ide ďalej od mš pozrieť políciu, hasičov ? Rodič musí súhlasiť. Ide ochutnávať ovocie a zeleninu, aby to bolo aj zážitkovým učením - teda nie len pozriem, ale aj skúsim, rodič musí dať súhlas, že dieťa môže jesť ovocie atď. To nie sú nijaké naše výmysli, že sa nudíme a máme robotu navyše. Aké by to bolo jednoduché, keby nemuselo byť nonstop všetko na podpisy a súhlasy.. čo sa týka súťaží - zapájanie do súťaži je dôležité, lebo otvára rôzne príležitosti, či už finančné alebo materiálne výhry. A čím viac súťaží, tým vyššia šanca výhry. Ja nerozumiem, čo ti môže vadiť na tom, že pri dnešnom fakt smutnom financovaní škôl, učiteľky vo svojom voľnom čase vyhľadávajú rôzne súťaže, aby mali možnosť niečo pre škôlku získať, niečo, čo môže rozvíjať aj tvoje dieťa.. a čo sa týka spánku. Neviem kto kedy kde čítal o spánku, volá sa to odpočinok, cieľom nie je žiaden spánok, ale oddych na lôžku, ktorý musí trvať minimálne 30 minút. Samozrejme, že sa riadime vekom deti, ale nikde nie je definované, že deti musia spať a nie je to ani cieľom. Čo sa krúžkov týka, my máme všetky po odpočinku, ale poznám mš, kde sú aj skôr a na krúžok chodí len prihlásené dieťa a prihlásením rodičia súhlasia s tým, aby dieťa ukončilo oddych skôr a mohlo ísť na krúžok... Ale ja mám dojem, že tebe nevadia akcie. Tebe vadí, že škôlka ponúka tak veľa príležitosti na zážitky, že ty potom nevieš zaujať vlastné dieťa, lebo ak ho niekde vezmeš, tak to ofrfle, lebo veď to už mal/videl v škôlke.
recitovanie basniciek rozvija tak maximalne schopnost biflovat sa. Keep calm
@autorka Úprimne ma zaujíma, či dieťa chodí do súkromnej alebo štátnej škôlky.
Ako bolo spomenuté, krúžky sú platené, ja som tak môjho neprihlásila na logopédiu, keďže ešte ani nerozprával vtedy. Ale žiadny krúžok ani aktivita nie je cez spánok. A v piesku ho nájdem takmer každé poobedie, keď je pekne (všetci sú von na dvore)
nezi zivot svojho dietata, ale ten svoj..deti sa dokazu so vsetkym vysporiadat po svojom a treba mysliet i na to, ze sa vsetko meni..kazdy rok, mesiac, den, hodinu aj minutu..aj tvoj pohlad mozno o rok bude iny 🙂 a nesudit, nesudit, nesudit..kazda MS je ina, kazdy rodic iny, kazde dieta ine..rob pre dieta, co dokazes ovplyvnit a dava ti zmysel a ostatne nechaj ist
Dcera je oredskolacka a maju akcii vela ALE popritom stihaju aj ucenie,maju kazdy ziak svoj sanon s pracami,kazdy den 1 pracovny list robia,k tomu aj na nastenku prace k aktualnym temam.dnes boli na dopravnom ihrisku,predtym nacvicovali k dnu matiek program.teraz opat nacvicuju k ukonceniu roka ako predskolaci.v piatok maju Den mlieka,buduci tyzden maju Hasicov v skolke,opekacku.ja si myslim ze maju toho az az a vela sa toho ucia
@simona92101
@simona92101 Pracujem s deťmi v MŠ.Áno aj my neustále vymýšľame aktivity,mali sme divadielko,sokoliarov,premietanie pod kopuliu a mnoho iných.Som prekvapená z názoru ,veď dieťa má každý deň niečo pekné zažiť,hrať sa môže doma.Nevuem či by ste boli spokojní aby sme sa len hrali,áno hráme sa ale pritom sa učíme.Mali sme lesného pedagóga,viete ako tie deti počúvali.A určite mali lepší zážitok ako keď sa s učiteľkou rozprávajú o prírode.Veď preto v MŠ sú rôzne aktivity a klobúk dole pred kolegyňami,ktoré organizujú tieto zaujímavé aktivity.Podľa mňa to je MŠ kde sú rôzne aktivity.
U nas v skolke zas aktivity velmi nie su - max. vylet na konci skolskeho roka, 2x divadielko a koniec. Robia vela pracovnych zositov, hraju sa, kazdy tyzden pridu domov s novou pesničkou/basnickou, tancekom. Niekedy ma mrzi, ze maju malo doplnkových veci. Dolezite vsak je, ze su tam deti rady a rady tam chodia 😊
@simona92101
@simona92101 Pracujem s deťmi v MŠ.Áno aj my neustále vymýšľame aktivity,mali sme divadielko,sokoliarov,premietanie pod kopuliu a mnoho iných.Som prekvapená z názoru ,veď dieťa má každý deň niečo pekné zažiť,hrať sa môže doma.Nevuem či by ste boli spokojní aby sme sa len hrali,áno hráme sa ale pritom sa učíme.Mali sme lesného pedagóga,viete ako tie deti počúvali.A určite mali lepší zážitok ako keď sa s učiteľkou rozprávajú o prírode.Veď preto v MŠ sú rôzne aktivity a klobúk dole pred kolegyňami,ktoré organizujú tieto zaujímavé aktivity.Podľa mňa to je MŠ kde sú rôzne aktivity.
@sely11 mna ste asi omylom oznacili,lebo ja som spokojna s aktivitami v nasej skolke.
Mne dcera chodila do skolky v anglicku, ziadne basnicky sa neucili. Nemyslim, ze by ju to nejak poznacilo 😅
Ja sa uplne s tym stotoznujem. Presne aj u nas. Milion akcii a uz pomaly ziadny volny den, raky ten klasicky skolkarsky, kedy sa deti mozu pohrat prip. ucitelky v klude mozu s nimi nueco preberat tvorit len tak, bez nejakej prilezitosti a pod. Tie ucitelky tiez vravia ze je toho vela, ale casto su to akcie ( mozno 50% vsetkych) z mesta a mesto ich organizuje, vyziva a pod. tak jasne ze sa musia zapojit. Rakze chspem, u nas toto iste :/ Moj je uz ale predskolak, takze uz len mesiac a poool to nejako vydrzime a jupii ide sa do skoly 😃
Ja som naopak rada, ak majú divadla. Predskoláci chodia plávať, kurz korčulovania a poobede anglictinu. Pracovné zosity si robia, majú vystupenia... Hrať sa môže doma cele poobedie 🙂
nestiham citat vsetky komentare pred mojim ale rozumiem ti. Zda sa ti, ze vsade chodia a stale s tymi detmi nieco riesia a tvoje dieta by sa rado hralo. Pozri vysvetli mu, ze to , ze chodia na vylety je super lebo takto moze vidiet a zazit vela veci. Skus sa na to pozriet tak, ze ak tu moznost maju, je dobre, ked tie deti niekam idu. Ono dieta sa vela nauci aj tym, ze veci pozoruje, spoznava (aj na inom hrisku, v muzeu, vidi divadielko a pod.). Tvoje dieta sa rozvija inym sposobom ako sme sa rozvijali my - nasa generacia. Basnicky su dolezite, rozumiem lebo tym sa rozvija pamat. Kreslit a tvorit s nim mozes aj ty ked ste doma a mate skarede pocasie, ze sa neda nikam s nim ist. Neboj aj ucitelky v skolke musia plnit stanovene vzdelavacie okruhy (temy) a je dobre, ked to riesia inak ako keby tu moznost nemali. Napr. netvoria z papiera a nekreslia si na temu triedenie odpadu ale na miesto toho na tuto temu idu pozriet vystavu. Venovat a realne sa zacat pripravovat na skolu zacnu az na predskolskej dochadzke, kedy zacnu postupne u deti rozvijat jemnu motoriku. Teraz maju ucenie zazitkami. Tvoje dieta moze byt z tychto vyletov aj unavene a chce mat klud a hrat sa podla vlastnej fantazie. Tak mu to ty ako mama kompenzuj doma. Vezmi ho na ihrisko nech sa pohra zo skolky, alebo ak je introvert nech sa zahra s hrackami doma. Nevyhovies vsetkym. Su aj take skolky, ktore nemaju peniaze a tie deti naozaj nikam nejdu a su len dnu alebo na dvore, co je na druhej strane tak isto na skodu. Ziadna skolka nie je idealna a od toho je tu mama a otec aby trocha vykompenzovali, co dietatu vyhovuje (mnohe sa stazuju, ze deti nemaju v skolke dostatok ovocia. No dobre - asi nie su na to peniaze, tak poriesim ovocie doma...- to bol len priklad). Myslim, ze chodit na vylety a vzdelavat sa tymto sposobom je lepsie ako opacny extrem, kde detom len pustaju rozpravky.
Este sa tych informovanycg suhlasov napises, os skolky , zakladku, az strednu skolu;)
Mala som v skolke tri deti a ani jedno nerecitovali, ani nevyspevovali pesnicky zo skolky doma, aj napriek tomu, ze im ich prednasali vramci hier, pri priprave na vystupka
Ale zas, za kopec aktivit som aj vdacna. Zapojili sa do projektu a cely rok chodia kazdy stvrtok na futbalove treningy s normalnym futbalovym trenerom. To je napr. super. Tiez mali tyzden korculiarsky kurz a ucili sa korculovat. To bolo tiez skvele. Kazdy pondelok anglictina. Kazdy utorok v jeseni a v zime sauna ( maju priamo v skolke, takze to je v ramci budovy skolky). Buduju imunitu, super. Takze ked to zhrniem, asi radsej aktivity ako vyslovene kde nic tu nic. 😉
A keď nepodpisete súhlas, kam by dali vaše dieťa počas akcie?
A keď nepodpisete súhlas, kam by dali vaše dieťa počas akcie?
@oliverceky bud pride na akciu, odstavia ho na bok, k divakom, nebude sa zapajat a nebudu ho fotit. Pripadne do inej triedy, ktorá nejde do divadla/na vylet. U nas sa jedna rodina nezucastnuje vyletov, kde treba platit (autobus, vstupne, material) a v ten den nechaju dieta doma (neviem,ci maju homeoffice, či je same,či s babkou, surodencom...).
Je akcii príliš veľa, hlavne asi teraz v čase prihlášok (ako pred voľbami). Keby sa všetko nedokumentovalo na sociálne siete, nešlo by to do takýchto extrémov. Potom nestíhajú deti, sú vyčerpané a odrazí sa to na deťoch.
Mne keď dnes pipal edupage koľko akcií ich ešte čaká do konca roka, tak to by si rovno skolabovala
Mne keď dnes pipal edupage koľko akcií ich ešte čaká do konca roka, tak to by si rovno skolabovala
@marhulka13 čo ich čaká?
Škôlka?
@marhulka13 čo ich čaká?
Škôlka?
@oliverceky aj aj, my mame spojenú školu so školkou a aktivity sú tam pre všetkých. A úprimne, len som to potvrdila a keď prídem z prace, kuknem ze co
U nas je vsetkeho tak akurat, aj maju rozne aktivity vonku, aj besiedky, aj sa ucia. Mna skor trapia tie besiedky, lebo to mavame vzdy uz po olovrante (o 14:30) a musim odchadzat z prace, pre pracujucu matku je to dost skoro. Ale chapem, ze tak to asi najviac vyhovuje pani ucitelkam, ktore potrebuju tiez ist za svojim rodinami. Ja som celkovo s nasou skolkou velmi spokojna, mam v nej uz tretie dieta.
U nas v skolke zas aktivity velmi nie su - max. vylet na konci skolskeho roka, 2x divadielko a koniec. Robia vela pracovnych zositov, hraju sa, kazdy tyzden pridu domov s novou pesničkou/basnickou, tancekom. Niekedy ma mrzi, ze maju malo doplnkových veci. Dolezite vsak je, ze su tam deti rady a rady tam chodia 😊
@adonish podľa mňa je táto vaša škôlka pre deti viac ako tie nekonečné akcie. Aj tak majú málo personálu a potom to naháňajú rozprávkami.
U nas je vsetkeho tak akurat, aj maju rozne aktivity vonku, aj besiedky, aj sa ucia. Mna skor trapia tie besiedky, lebo to mavame vzdy uz po olovrante (o 14:30) a musim odchadzat z prace, pre pracujucu matku je to dost skoro. Ale chapem, ze tak to asi najviac vyhovuje pani ucitelkam, ktore potrebuju tiez ist za svojim rodinami. Ja som celkovo s nasou skolkou velmi spokojna, mam v nej uz tretie dieta.
@veronicka1901 u nas tiež tak, že posedenie ku dnu matiek, kazdy ako môže, medzi 14.30 a 16.00,ale v skutocnosti sa všetci nahanaju, aby stihli na 14.30/15.00, pretože deti sú smutne, že mama na nich zabudla, keď vidia, že ostatné sú už tam.
Ak maju v skolke 9 kruzkov, nepytali od vas suhlas? Ved stale mozes kruzky zrusot a bude sa moct hrat U nas napr. su len 4 a o ten co mala zaujem sa ani nedostala pre nedostatok miesta. A kruzky v nasej skolke su stale po apanku, pripadne budia deti o 15 minut skor.
Prelož ho do inej škôlky a sťažuj sa u zriaďovateľa, ,ešte pred návštevou zriaďovateľa spíš petíciu,a uvidíš,že ten kto padol z jahody si ty. ✌️

@simona92101 To iste moje dieta. Plno informacii, vzdy nove zazitky. Neviem, co take dolezite je na basnicke 🤦🏼♀️
@beata_k u nas sa deti ucia aj basnicky,maju citatelsky dennik,pracovny zosit,preberali cely rok pismenka,mali aj lahke ulohy na doma.popritom stihali aj rozne akcie,vystupenia,divadielka.ked bolo pekne pocasie,boli na skolskom dvore,hrali sa,ked bolo skarede pocasie tak sa hrali dnu.z kazdeho rozka troska.ak niekto nechcel,akcii sa dieta nezucastnilo🤷♀️