icon

Je príliš veľa akcií v materskej škole?

20. máj 2025

Aký máte názor na aktivity a akcie vašich detí v MŠ?
Ja posledný rok takmer každý deň podpisujem nejaké informované súhlasy. Takmer denne pribúdajú v galérii fotografie z rôznych akcií. Ja neviem či som jediná komu toto vadí?
Syn chodí do škôlky totálne znudene a šomre že aj tak sa zas nebudú môcť hrať.
Okrem toho nepamätám kedy naposledy priniesol zo škôlky nejakú novú básničku alebo pesničku ak nerátam tú jednu na deň matiek.
Naozaj som jediná ktorá má pocit že je tých akcií nejak priveľa na úkor tých deti?

autor
20. máj 2025
@nikpa

Je naozaj ťažké vyhoviet všetkým rodičom. Polovica matiek je za toto vďačná, druhej je ešte málo a zbytok je ako ty. Naozaj ťažko vyhoviet každému, v škôlke je niekedy aj cez 100 detí. Ja ako zamestnanec MŠ ale aj ako rodič, ktorý má ešte jedno dieťa v MŠ hovorím, že tiež mi tie aktivity lezú občas na nervy. Áno, deti sa majú hlavne hrať, o tom detstvo je. Ale v dnešnej dobe sú na deti kladené obrovské nároky, nastúpia do školy a mali by byť na to aj patrične pripravené. No len veľmi málo rodičov, svoje deti na nástup do školy aj pripraví, a preto sa na to tlačí v škôlke. Doobeda edukačné aktivity, pobyt vonku, krúžky a iné akcie, výlety... A niekedy sa v piatok spamätám, že veď sa ešte poriadne nehrali. Veľa závisí aj od vedenia, väčšinu aktívit máme nariadených od nich. A mne osobne vadia aj krúžky. Terajší rodičia si zvykli, že za nich odbavime aj toto. Naši školkari majú 2 krúžky týždenne, teda 2 dni zabite lebo s nimi už nič viac nespravím a hrať sa tiež nemaju tieto 2 dni kedy. Pravda je niekde uprostred 🤷

@nikpa v našej mš majú 9 krúžkov. Väčšinou počas spánku takže syn je stále rušený presunom deti.
Ďakujem za neútočný komentár. Ja tiež nie som proti všetkým akciám ale takí policajti v MŠ a 3x ročne divadielko by podľa môjho názoru úplne stačilo. K tomu vianočné a koncoročné besiedky, knižnica, karneval. Ešte nejaký ten plavecký kurz a nie je toho dosť? Načo ďalších 300 akcií? Vypísala by som tu za posledné dva týždne ale Načo? Môj syn už dávno neprišiel špinavý. Tohto roku ešte neboli ani v piesku.

beata_k
20. máj 2025

Ano, si jedina. Sa mi rozum zastavil, co ti vadi.

nikaeli
20. máj 2025

My sme dnes mali akciu Deň mlieka a v piatok k nám príde dentálna hygienička k akcii Zdravé zúbky. Sme špeciálna škôlka, pracujeme s deťmi so zdravotným znevýhodnením a ešte som sa nestretla s rodičom, ktorý by frfľal, že robíme pre deti niečo naviac 🤦🏻‍♀️ Pre nás je to oveľa náročnejšie ako mať bežný deň. Ale aby sa deti počas takéhoto dňa nehrali, či nerobili žiadnu aktivitu? to ti povedalo tvoje dieťa, či pani učiteľka? pretože dnes sme mali deň ako každý iný a k tomu 'mlieko' naviac. Aj sme sa hrali, aj sme sa niečo naučili, aj sme niečo nové ochutnali, boli von, spinkali.. Myslíš, že by bolo lepšie mať deň za dňom v rovnakom režime? inak informovaný súhlas podpísať nemusíš, tvoje dieťa môže sedieť na akciách a pri fotení bokom. Otázkou by bolo ako sa tvoje dieťa zapája do aktivít, keď nevie žiadnu básničku. Vieš, ono plány nepustia, takže ti naozaj neverím, že nespievajú, necvičia, nekreslia, neprecvičujú grafomotoriku,...... Toho roku som ešte ani ja nepustila deti do piesku.. ešte nebolo tak teplo, aby sedeli na zemi a hrali sa v mokrom a studenom piesku. To by rodičom vadilo asi viac ako zaujímavá akcia, ktorá tvojho syna nudí 🤷🏻‍♀️

simona92101
20. máj 2025
@beata_k

Ano, si jedina. Sa mi rozum zastavil, co ti vadi.

@beata_k ja tomu tiez nerozumiem,dcera ma tolko zazitkov zo skolky co by nikde inde nezazila.mali predstavenie o vesmire,priniesli taku bublinu z latky,tam si lahli dovnutra a premietali im s odbornym vykladom,fakt nadhera,aj ja by som sla 😉 mali bublinovu show,predstavenie o Zemi a triedeni odpadu(na Den Zeme),plavecky kurz-dcera bola nadsena.ked mali Policajtov v skolke,na dvore im robili ukazky z kynologie-devka ani nedychali.kto by toto vsetko vymenil za rypanie sa v piesku?🤔🤷‍♀️

autor
20. máj 2025
@nikaeli

My sme dnes mali akciu Deň mlieka a v piatok k nám príde dentálna hygienička k akcii Zdravé zúbky. Sme špeciálna škôlka, pracujeme s deťmi so zdravotným znevýhodnením a ešte som sa nestretla s rodičom, ktorý by frfľal, že robíme pre deti niečo naviac 🤦🏻‍♀️ Pre nás je to oveľa náročnejšie ako mať bežný deň. Ale aby sa deti počas takéhoto dňa nehrali, či nerobili žiadnu aktivitu? to ti povedalo tvoje dieťa, či pani učiteľka? pretože dnes sme mali deň ako každý iný a k tomu 'mlieko' naviac. Aj sme sa hrali, aj sme sa niečo naučili, aj sme niečo nové ochutnali, boli von, spinkali.. Myslíš, že by bolo lepšie mať deň za dňom v rovnakom režime? inak informovaný súhlas podpísať nemusíš, tvoje dieťa môže sedieť na akciách a pri fotení bokom. Otázkou by bolo ako sa tvoje dieťa zapája do aktivít, keď nevie žiadnu básničku. Vieš, ono plány nepustia, takže ti naozaj neverím, že nespievajú, necvičia, nekreslia, neprecvičujú grafomotoriku,...... Toho roku som ešte ani ja nepustila deti do piesku.. ešte nebolo tak teplo, aby sedeli na zemi a hrali sa v mokrom a studenom piesku. To by rodičom vadilo asi viac ako zaujímavá akcia, ktorá tvojho syna nudí 🤷🏻‍♀️

@nikaeli áno rozumiem že je tomu ťažko uveriť ale presviedčať ťa nebudem. Skvelé že vy to máte zvládnuté po každej stránke

beata_k
20. máj 2025
@simona92101

@beata_k ja tomu tiez nerozumiem,dcera ma tolko zazitkov zo skolky co by nikde inde nezazila.mali predstavenie o vesmire,priniesli taku bublinu z latky,tam si lahli dovnutra a premietali im s odbornym vykladom,fakt nadhera,aj ja by som sla 😉 mali bublinovu show,predstavenie o Zemi a triedeni odpadu(na Den Zeme),plavecky kurz-dcera bola nadsena.ked mali Policajtov v skolke,na dvore im robili ukazky z kynologie-devka ani nedychali.kto by toto vsetko vymenil za rypanie sa v piesku?🤔🤷‍♀️

@simona92101 To iste moje dieta. Plno informacii, vzdy nove zazitky. Neviem, co take dolezite je na basnicke 🤦🏼‍♀️

autor
20. máj 2025
@simona92101

@simona92101 a rodič je na čo? Nemala by škôlka začať učiť aj bicyklovať? Rodič už len vypustí dieťa na trampolíny a všetka práca vykonaná MŠ.
A ani to rýpanie v piesku nie je len rýpanie v piesku. To je ta neznalosť drahé mamičky. Absolútne nemáte poňatia čo je gro a veľmi smutné že takéto zážitky jej vy ako rodičia nedokážete poskytnúť.
Môj syn bol prvý krát v planetáriu ako dvojročný.
Ak by tieto akcie nerobili školy, naozaj by to tie deti nikdy nezažili? Naozaj smutné

autor
20. máj 2025
@beata_k

@simona92101 To iste moje dieta. Plno informacii, vzdy nove zazitky. Neviem, co take dolezite je na basnicke 🤦🏼‍♀️

@beata_k písala som to v úvode načo sú dobré. Okrem toho čo som spomenula učenie básní môže neskôr pomôcť aj v matematike

nikpa
20. máj 2025

Medzi 12-14hod by mala spať celá škôlka. Je to povinné, dieťa má mať tento čas na oddych, aj keď nespi, musí ležať. Aspoň v štátnych MŠ. Ak je to naozaj tak, že v čase odpočinku sú spiace deti rušene inými z krúžkov, sťažovala by som sa. No a k množstvu krúžkov sa nejdem vyjadrovať. Vieš, odsúhlasili si to rodičia, tu moc namietat nepomôže.

galganka
20. máj 2025

Milá anonymná autorka. Skús si ešte raz celú tému prečítať. Ja viem, ťažkú vec žiadam, ale skús, tak nevzťahovačne, s otvorenou mysľou. Či náhodou nezbadáš, ako okamžite útočne reaguješ na všetkých, kto s tebou nesúhlasia. A zároveň sa nám tu vyskytuje istý fenomén "ja to robím dobre, vy zle". Ty si vzala dieťa v dvoch rokoch do planetária. Vau, tlieskam, úžasné, kopa dospelých tam nebola, ale celý dobrý pocit je v prdeli, lebo si to vytiahla štýlom, aby si zhodila ostatné matky, looserky, ktoré tam deti nevzali. Toť príklad. Absolútne nedokážeš diskutovať, polemizovať, argumentovať a potom, čudujme sa, že si z teba robím srandu.
A vtipná vsuvka nakoniec, nedalo mi, s najmenšou sme boli v planetáriu, keď mala tesne po roku a pol. A keby si to zase chcela otočiť, tak sa tam ani nenudila, ani nevyrušovala. Rovnako ako v žiadnom múzeu, či na prehliadkach, kde sme s deťmi boli.

beata_k
20. máj 2025

A vseobecny rozvoj nepomoze k nicomu?

autor
20. máj 2025
@galganka

Milá anonymná autorka. Skús si ešte raz celú tému prečítať. Ja viem, ťažkú vec žiadam, ale skús, tak nevzťahovačne, s otvorenou mysľou. Či náhodou nezbadáš, ako okamžite útočne reaguješ na všetkých, kto s tebou nesúhlasia. A zároveň sa nám tu vyskytuje istý fenomén "ja to robím dobre, vy zle". Ty si vzala dieťa v dvoch rokoch do planetária. Vau, tlieskam, úžasné, kopa dospelých tam nebola, ale celý dobrý pocit je v prdeli, lebo si to vytiahla štýlom, aby si zhodila ostatné matky, looserky, ktoré tam deti nevzali. Toť príklad. Absolútne nedokážeš diskutovať, polemizovať, argumentovať a potom, čudujme sa, že si z teba robím srandu.
A vtipná vsuvka nakoniec, nedalo mi, s najmenšou sme boli v planetáriu, keď mala tesne po roku a pol. A keby si to zase chcela otočiť, tak sa tam ani nenudila, ani nevyrušovala. Rovnako ako v žiadnom múzeu, či na prehliadkach, kde sme s deťmi boli.

@galganka ale až po tebe. Najprv si prečítaj ty po sebe. A ty sa zabávaš? 🥴 posobíš na mňa ako pajedný ratlík a nie srandistka

autor
20. máj 2025
@nikpa

Medzi 12-14hod by mala spať celá škôlka. Je to povinné, dieťa má mať tento čas na oddych, aj keď nespi, musí ležať. Aspoň v štátnych MŠ. Ak je to naozaj tak, že v čase odpočinku sú spiace deti rušene inými z krúžkov, sťažovala by som sa. No a k množstvu krúžkov sa nejdem vyjadrovať. Vieš, odsúhlasili si to rodičia, tu moc namietat nepomôže.

@nikpa viem sa oprieť o nejaký zákon? Keby som to bola vedela skôr, určite by som sa ozvala.
Krúžky sme neschvaľovali. Nikto sa nás nepýtal

galganka
20. máj 2025

Teda, vseličo som už bola, ale ratlík som prvý raz. 😂 Koľkokrát si ma to inak už otitulovala, alebo inak nenápadko skúsila uraziť? 🤔🫣

zuzana76
20. máj 2025

Autorka, prezradím ti jedno tajomstvo. V škole to bude akciami pokračovať. Ono v podstate sa začína prechádzať k systému, keď nebudú predmety. Bude sa učiť rôznymi prednáškami, akciami, zážitkovým programom atd… až sa napokon dnešné predmety na ZS zrušia, resp premenuju. Áno, rodičom ako ty a učiteľom ako ja, čo máme radi systém, tak tým to padne zaťažko. Akcii je veľa, ale tak to je. Stále niečo.

nikpa
20. máj 2025

Akože nikto sa ta nepýtal na krúžky? Ved každý krúžok musí odsúhlasiť a väčšinu aj zaplatiť rodič. Ja nemôžem vziať žiadne dieťa len tak na voľáky krúžok, ani na ten, ktorý robia pedagógovia v MŠ zadarmo. Všade ich musia prihlásiť rodičia.

lienka.7
20. máj 2025

@autorka tak ho prehlas do skolky, kde sa bude hrať a učiť básničky. Inak bude ako teliatko. Alebo ho vzdelavaj sama doma a dôjdeš iba na "preskusanie".

beata_k
20. máj 2025

Prosim ta, iba mi odpovedz, ze nebyvas v Petrzalke.

luccija
20. máj 2025

Tak tvoj syn je asi príliš hravý a radšej by bol v piesku ako sa vzdelaval.Vacsina deti miluje akcie aj pri nich sa naučí niečo nové a rozsiri si obzor.Neviem aké krúžky máte počas obednajsieho spánku.Basen sa má učiť jedna za týždeň.Ty vinis učiteľky ešte aj za to, že keď bolo peknr mali akciu a, keď pršalo boli na bicykli😂
Možno si treba len zvyknúť, že ty a syn sa musíte naučiť prispôsobiť.

siegi
20. máj 2025

No neviem, ja som s nasou skolkou max spokojna. Aj akcie maju v skolke, aj chodia na akcie a aj sa pritom vzdelavaju. Stale pridu obe s niecim novym. Tyzdenne sa im 2x meni nastenka s novymi pracami. Predskolaci sa ucia o slnecnej sustave, zivote v prirode, tento tyzden dieta dokvitlo s novymi vedomostami o Slovensku. A to chodi do obyc skolky v malom meste

autor
20. máj 2025
@luccija

Tak tvoj syn je asi príliš hravý a radšej by bol v piesku ako sa vzdelaval.Vacsina deti miluje akcie aj pri nich sa naučí niečo nové a rozsiri si obzor.Neviem aké krúžky máte počas obednajsieho spánku.Basen sa má učiť jedna za týždeň.Ty vinis učiteľky ešte aj za to, že keď bolo peknr mali akciu a, keď pršalo boli na bicykli😂
Možno si treba len zvyknúť, že ty a syn sa musíte naučiť prispôsobiť.

@luccija no nie nenaučim ho sa prispôsobiť za každú cenu ako ovcu. Tie bicykle v daždi si mohli kvôli pár fotografiám odpustiť.

mamamasama
20. máj 2025
@simona92101

@simona92101 Ty s detmi nikam nechodis? Ta bublina sa vola mobilne planetarium. Volne dostupne pre siroku verejnost. Radsej tvor detom zazitky s rodinou.

pohodacka03
20. máj 2025

Mozes prosim ta konkretne vymenovat nejake akcie v skolke co ti vadia? Uplne bez rypania sa pytam. Zaujala ma ta situacia vo vasej skolke, takze kludne podrobnejsie info. Ano, vadilo by mi, ak by sa neucili basnicky, nekreslili,netvorili. V nasej skolke maju normalne vzdelavaci program. Teraz napriklad mali temu Slovensko, ucili sa spievat hymnu, robili mapu Slovenska, statnu vlajku aj znak(moji toho vela nenarozpravaju o skolke), ale vidim na nastenke. A kruzky maju preco pocas poobedneho spanku? Ake? A aj odvedenie deti sa da riesit bez toho, aby budili ostatnych, to uz asi zavisi od uciteliek.

kikusenka1
20. máj 2025

U nás býva každý týždeň niečo a dieta sa z toho veľmi teší. Samozrejme si maľujú, kreslia , vyfarbuju, učia sa všeličo nové a to je škôlka v neuveriteľnom zapadakove

simona92101
20. máj 2025
@mamamasama

@simona92101 Ty s detmi nikam nechodis? Ta bublina sa vola mobilne planetarium. Volne dostupne pre siroku verejnost. Radsej tvor detom zazitky s rodinou.

@mamamasama samozrejme ze chodim.och prepac,ze som to nenazvala odborne🤔.pointa vsak je niekde inde,nemyslis?zase treba ludi chytat za slovicka🙈 moje dieta ma zazitkov az az,ale mame skolku kde sa predskolaci venuju aj inym veciam ako hrabaniu v piesku

mamamasama
20. máj 2025
@simona92101

@mamamasama samozrejme ze chodim.och prepac,ze som to nenazvala odborne🤔.pointa vsak je niekde inde,nemyslis?zase treba ludi chytat za slovicka🙈 moje dieta ma zazitkov az az,ale mame skolku kde sa predskolaci venuju aj inym veciam ako hrabaniu v piesku

@simona92101 Pripomenula si mi znamu, ktora sa stazovala, ze jej dieta este nepozna tvary a farby. 🤣

3petka
20. máj 2025

Ja s tebou plne súhlasím, my mame síce skolku nastavenú inak. Naozaj ich učia podstatne veci a kde tu majú nejakú akciu aj pravidelnú ale teraz ako je prvý syn v škole tak vkuse niečo už má to tiež nebaví. Aj syn je z toho znechutený …

renesance80
20. máj 2025
@beata_k

@beata_k napr. rozvoj slovnej zásoby, rozvíja sa tým hlbka cítov, cvičenie pamäte , literárny rozvoj a pomalé cvičenie trpezlivosti ,ktorú treba pri neskoršom učení a iných činnostiach

simona92101
20. máj 2025
@mamamasama

@simona92101 Pripomenula si mi znamu, ktora sa stazovala, ze jej dieta este nepozna tvary a farby. 🤣

@mamamasama ? Sorry,nejako nezdielam tvoj styl humoru.ale uz som si viac x vsimla tvoje odveci prispevky.

beata_k
20. máj 2025
@renesance80

@beata_k napr. rozvoj slovnej zásoby, rozvíja sa tým hlbka cítov, cvičenie pamäte , literárny rozvoj a pomalé cvičenie trpezlivosti ,ktorú treba pri neskoršom učení a iných činnostiach

@renesance80 A na vseobecnom rozhlade je co zle?