Je riešením zmena škôlky na súkromnú?
Ahojte. Ubehol takmer mesiac čo je 3 ročný syn v štátnej škôlke. Bol tam každý deň okrem jedného, iba na doobedie. No mám pocit že nenastalo žiadne zlepšenie, priam sa to zhoršilo. Nechce tam ísť, nepapa, od učiteľky mám info že nespolupracuje, často plače a vystiera sa do nervov. Syn je náročny od narodenia, o tom vieme, nespavec, specificky, vzdorovity, atď atď. Máme podozrenie na diagnózu (ADHD/asperger), vyšetrenie nás čaká o pár mesiacov. Ale ide o to, že v tejto škôlke je na doobedie vždy 65+ r. učiteľka, (stará škola), ktorá zjavne vôbec nevie ako na neho. A nedáva nám žiadne info, žiadne návrhy na riešenie situácie, žiadna komunikácia z jej strany , iba 3 slová a odíde. Syn vie spolupracovať, keď človek vie ako na neho, má k nemu vnimavejsi prístup atď. Myslíte že sa oplatí prejsť do súkromnej skolky, (keďže nikdy predtým do žiadnej škôlky nechodil, ). možno by bola naozaj lepšia pre lepší štart ,majú viac personálu, lepší prístup atď...len zasa to ide do peňazí, ale myslíte že sa oplatí investovať? Naozaj tu niesme spokojný, ani vedľajšia trieda nemá o nič lepšie učiteľky ...
Moje dievčatá mi cez víkend plačú že chcú ísť do škôlky🙂
Zmenila som štatnu školku za sukromnu po 3 dnoch a vôbec nelutujem.
No u nás to malo zlepšenie. 2 roky mi tam chodil a potom som ho dala naspäť do štátnej kvôli financiám ale je už úplne iný. Žiadny problém s ním uz nie je
Pri narocnom dietati moze mat ta súkromná skolka zmysel, budu mat na neho viac casu, prikrmia ho prip mu daju aj niečo mimo jedalnicek, aby nebol hladny a tym padom nervozny.
Prvy syn si zvykal v mestskej skolke cele dva roky (ano dva roky tam plakal), u neho by bola lepsia súkromná. Druhy syn chodil uplynuly rok do sukromnej aj ked by si iste zvykol hocikde, len mu zle vysli roky. Ten to nepotreboval.
K aktualnemu stavu, aku ma syn motivaciu v skolke jesť, ked mu das na obed nieco dobre doma? Mne uz 6r syn obcas povie, ze obed nebol az taky dobry ale nieco pojedol, nech nie je hladny. Lebo vie, že je tam cely den a hlad je najlepsi kuchár.....(zvycajne mu chutí, ale stava sa). Kazdopadne nemusi to byt na par mesiacov, ked tam nie su dobre ucitelky...na rok su tam rovnake. Plus syn si uz niekde zvykne atd. To treba brat do uvahy, ci je to fakt na par mesiacov. O rok sa ti budu uz tie ucitelky pacit? Lebo je to vela penazi, aby si ho neprehadzovala za par mesiacov ked si uz zvykol zase inde....
Syn je ťažká povaha, podozrenie na diagnózu, s učiteľkou si vôbec není stotoznena (pritom je to osoba co sa ti stará o dieťa, s tým musíš byť okej), jedia 3 triedy vo velkej jedálni (ani mne by nechutilo a nečudujem sa ze malý plače, ved to je hrozný ruch), učiteľka s tebou ma komunikovať o tvojom dieťati, nieje také ze nemá čas, musí si nájsť čas aj keby po pracovnej dobe, ale nieje zrejme ochotná. Na tvojom mieste by som zajtra obvolala súkromné škôlky v okolí a malého už nechala doma kým sa nevybavi nová skolka. Nedávaj ho tam už. Chudatko ako mu tam musí byť zle. Pripadne ak sa ti dá ostaň ešte rok s nim doma a ďalší rok skus inú šťatnu škôlku alebo súkromnú, podľa financií. Držím vám palce 🩷 ale už ho tam nedavaj 🙏🙂
Ak syn vie, že hneď ako vyjde z dverí škôlky, dostane keksík a doma obľúbený obec, tak nemá najmenší dôvod tam jesť. Odhlas ho teda aj z obedov a ber ho pred tým. Ale u mňa by teda ten keksík nedostal, až doma obed
My máme doma aspergera. Vedeli sme to o 5 rokov skôr, ako mal papiere, ale nikto ma nechcel počúvať. Školu so spolupracujúcimi učiteľmi sme našli na 3 pokus a aj potom sme to ešte rok dolaďovali. Neodkladajte to a situáciu riešte. Bude sa to zhoršovať. V druhej škole sme ho chceli nechať do konca roka, ale bol v takom stave psychickom, že 1.4. Sme to vzdali. Zbytočne trpí a vy s ním. A nepočúvajte "dobré rady" okolia. Váš materský inštinkt vás povedie.
Ja, kebyže viem, že učiteľka kričí po deťoch a zhadzuje ich a este neviem co, tak by tam moje dieťa už isto nebolo....môj syn 3r nastúpil tiež teraz v septembri do skolky (statnej) a prvý týždeň mi posielali fotky a videá ako papa, ako sa hrajú, dokonca ako spinka 😍 a vzdy ked som prisla pre neho mi vraveli ako bolo...Ja si myslím, že je úplne jedno ci štátna, alebo súkromná skolka, ide o to aké sú tam učiteľky a aky majú prístup...skus si urobiť prieskum iných škôlok v okolí a podla toho sa rozhodnúť...lebo súkromná skolka nemusí byť záruka, že malý tam bude chcieť chodiť...v princípe všetky skolky fungujú v rovnakom režime
Ako matka špeciálneho dietata, napisem ti z vlastnej skusenosti, ale aj zo skusenosti okolia, ze dieta so špeciálnymi potrebami v statnych škôlkach neumiestnis, ledaze za určitých podmienok….tj.napr.na pol dna, v tvojom sprievode ako asistencia (ak ti to umožnia), prip.s asistentkou v skolke…viem, ze sa ti to ako matke bude tazko citat, no ucitelka, ktora ma na starost dalsich 20 intaktnych deti, urcite nemusi hladat manuál pre tvoje specialne.
Neviem, ci si riaditeľku o podozrení informovala, no skor neskor sa tie problemy úkazu.
Riešením je špeciálna trieda v skolke (ak taku na okoli mate), nižšia kapacita deti, zmiešané diagnózy, alebo skolka súkromná, kde to “prekusnu”, pretoze platis. No z mojej skusenosti, ak je dg.potvrdená, nevzali ho ani do tej sukromnej, pretoze s tym nevedeli pracovat.
Ci sa oplati investovat- Ano ! Ak s tym vedenie skolky nebude mat problem. Urcite nic nezatajovat, pretoze je to kontraproduktívne. Dieta s ADHD alebo aj s AS potrebuje kolektív, návyky, štruktúru a i. Takze ano, ak mas moznost umiestniť ho v skolke, tak urcite.
Vzhľadom k spomínaným diagnózam (podozreniam) by som ho dala do skolky o rok, aby este malicko dozrel.
Ked má človek iný prístup- to často opakuješ, potom treba hľadať škôlku s iným prístupom. Učiteľka iný prístup v maličkej triede, kde sa adaptuju všetci, asi ťažko zvolí. Nechce tam jesť , ale chlieb s nátierkou by aj tak nezjedol- máš protichodne vyjadrenia.
Ahojko, ku nam chodi chlapcek do skolky 2,5 roka, je teraz predskolak. Je iny, mozno je to s nim tazsie, vozia ho sem do dediny do skolky z mesta lebo v meste dakej statnej skolke bolo velmi zle, bol este plansi,nemali na neho cas. nosi ho sem ocko, cakavali smena deti v rovnaky cas,pokvakali sme, neda na nase ucitelky dopustit,, maju s chlapcom vsetky ucitelky aj kucharky, skolnicka trpezlivost, velmi si ich oblubil chlapcek, a je omoc lepsi, nebije sa, daco zje, a co je velky pokrok hra sa s detmi, spolupracuje, ked sem prisiel nechcel deti, nechcel nikoho, len ocka, nesadol si k stoli jest a spolupracovat v ziadnom pripade. Bal sa zvierat, teraz sa luci s detmi kyva, mojho psa stiska,rodicia si myslia ze ma ADHD, a zrejme aj nieco z autizmu.je iny, a bolo to s nim tazke asi 3 mesiace v zaciatkoch, ale ucitelky chceli, a ked sa nedalo venovat mu viac,pomahala im s nim pani skolnicka, ale ten chlapec tu velmi prospieva. A niesme sukromna. Drzte sa, urcite to bude dobre🍀
Mám tri deti bez diagnóz ale ani oni by nejedli keby im dam keksík a doma obed.
Ak nerozpráva pani učiteľka sama, musíš vyvinúť aktivitu ty. Je to tvoje dieťa a potrebuješ informácie. Ak nemá čas medzi dverami, čo sa nečudujem keď sa ďalších 20 deti "hompala na lustri" dohodni si konzultácie. Každá škôlka ich má. Plus všetko čo píšeš stojí na vode. Jedna pani povedala.
Tipujem, že keby ti pani učiteľka povedala nakoniec že tie raňajky tam zje tak jej neveríš. Ak ich naozaj neje daj mu jesť doma.
Tiež si myslím, že ak by tam robil veľkú zlobu tak už to máš na tanieri. To ako rozpráva starým rodičom o škôlke má veľkú výpovednú hodnotu.
Na teba ako matku to možno skúša.
Na diagnostike Vám držím palce.
Podľa mňa je úplne jedno či je škôlka súkromná alebo štátna všetko záleží od učiteliek. Aj v štátnej môže byť učiteľka, ktorá je super a jednoducho si s dieťaťom sadne a poznám aj súkromné škôlky, ktoré sa síce tvária veľmi montesorri, ale je to čistý chaos.... Takze ostáva vám hľadať, ale to co tu už bolo povedané chce to čas.... Keďže je tvoje dieťa náročnejšie nezvykne si za deň a striedať mu škôlky po týždni tiež nebude riešenie. Možno naozaj nie je dozrety na škôlku a treba to skúsiť o rok, možno naozaj potrebuje iný prístup a zo začiatku menší kolektív. .. Všetko chce čas. Držím palce a veľa sil💪
Off topic...ked synovi diagnostikuju, (ADHD, Aspeberger syndrom) co sa zmeni? Pristup uciteliek? Ked ich nebude pocuvat, tak iba kyvnu rukou, ved to ma v papieroch. Ucitelky v skolke/skole nebudu mat iny pristup. Maximalne cerstve absolventky, zeny s 20 rocnou praxou maximalne prizmuria oko.
Prosim, hlavne sa tu mamicky nebite do prs. Toto je realita.
A mne to zas pride, ze si sa rozhodla, hladas len argumenty preco nie, a vobec ziadne argumenty, preco ano. Len chces, aby ti to tu baby “odobrili”.
Vsetko je zle a neviem ake. No proste deti so “specialnymi potrebami” je dnes ako maku, kazdwmu druhemu daco “specialne” je, toto by statna skolka pokryvat nevedela nikde. Ak si myslis, ze v sukromnej slnko svieti viac, kludne ho prehlas. Nechapem vlastne naco, kedze si doma a nepracujes a podla tvojich odpovedi to vyznieva, ze len ty jedina vies, co treba robit a kazdy pedagog je na prd. Tak bud s nim doma, pln jeho specialne potreby, a potom ked pojde do skoly, toto cele ries teda odznova.
Nie, nepomoze
Nie je zrely na skolku
Obe eti mali dokopy 4 skolky statne aj sukromne. Nikde nebol ani najmensi problem a chodili tam pred dovrsenim 3. roka
Nemusi to byt sukromna, staci ze ucitelka bude mat pochopenie a aj vedomosti...u nas v statnej boli i take, co deti ich milovali, no i take...jedno ci stara-mlada, ze len kricali po detoch a deti ich nemali radi. Zavisi veeela od uciteliek. Znama pochodila cele Kosice kym nasla 1 skolku kde boli ochotni akceptovat potreby syna aspergera.
Najst skolku kde budu ochotni spolupracovat v zaujme dietata.
A ked si doma, tak ho nechaj doma. Moj prvy siel ako 4r, lebo som videla ze emocne este nie. A aj ako 4r sa v noci budil ze nechce ist do skolky. Najmensi v skolke nerozpraval od 3r, az posledny rok dostal taku ucitelku, ze sa snazila a postupne zacal s nimi aj sam hovorit...doma sa mu usta nezavru, no s cudzimi ma problem.
My sme zmenili skolku, za inu statnu, poradili nam dobru skolku, dochadzame z dediny do mesta asi 15 min ale stoji to za to. Dcerka je stastna, oplatilo sa ♥️
Syn bol tiež komplikovaný, nejedával tam skoro nič ale bol len doobeda, tak to až tak nevadilo. Ešte ako predškolák nechcel spolupracovať. On tam neplakával, no pani učiteľky to s ním mali ťažké. Tiež už boli pred dôchodkom, no komunikovali, pýtali sa ako na neho. Navštevovali sme cppp a chodíme tam stále. Ja by som asi vymenila škôlku ak tu to ozaj nejde, v dnešnej dobe aj učiteľky pripravujú trochu inak ako pre rokmi. A určite Vám pomôže aj tá diagnostika. Držím palce
Moja skúsenosť s dcérkou pred rokom: v septembri mala 3 roky a nastúpila do štátnej škôlky, kde akurát v našej triede bola len 1 učiteľka a až časom zohnali druhú učiteľku. My sme počas kovidu boli dosť izolovaní, takže dcérka nebola zvyknutá na iných ľudí ako na nás, dokonca ani na babky nebola, keďže sme s nimi boli veľmi málo. Takže prvý deň ťažký šok, skoro tam odpadla, zo stresu tam kričala atď. Učiteľka so 40 ročnou praxou nám povedala po týchto 4 hodinách, že možno nie je ešte zrelá na škôlku a ďalšie dni sme chodili len na 2 hodiny. Po týždni mi učiteľka dovolila, aby som bola s nimi na prechádzke a počas pobytu vonku, a vďaka tomu sme sa preklenuli nejak na tie 4 hodiny. 1.x spala v škôlke a teda bola na celý deň až tesne pred Vianocami, teda po 3 mesiacoch, čo samozrejme zväčša bola doma chorá. Zo začiatku tam vôbec nechcela jesť, dokonca si odsúvala stoličku preč od stola a sedela bokom sama. V tejto škôlke je spoločná veľká jedáleň, kde naraz jedia 3 triedy. Zo začiatku mi každý deň učiteľka hovorila, čo bolo v daný deň "zlé". Tiež nespolupracovala, nehrala sa s deťmi, iba sedela na gaučíku. Toto obdobie som si kvalitne odtrpela, a s úzkosťou som chodila po ňu do škôlky, že čo bolo zase zle. Potom som sa už radšej prestala pýtať. Tiež je možno náročnejšie dieťa, ale neviem posúdiť, keďže iné nepoznám. Zvažovala som tiež presun do súkromnej, kde si myslím, že by tá adaptácia nebola taká ťažká, v tej súkromnej boli učiteľky veľmi ozaj veľmi milé a aj detí o dosť menej. Nakoniec sme to teda nejako zvládli aj v tejto štátnej. Teraz už nie je problém s ničím, dokonca tú druhú učiteľku, čo tam prišla neskôr si veľmi obľúbila a dokonca povedala, že ju ľúbi. Chápem, aké je to pre Vás ťažké rozhodnutie, tú súkromnú potom keď tak na celý školský rok a potom v ďalšom školskom roku skúsiť štátnu, čo by už mohlo byť ľahšie na adaptáciu. Inak ešte existujú aj psychológovia pre každú škôlku, teda aspoň v Ba, je to Centrum pedagogicko - psychologického poradenstva, kde spolupracujú so štátnymi školami a je to zadarmo. Tak možno ešte skúsiť tam sa popýtať, ako to riešiť.
Sukromna ms ti nezaruci ze bude lepsie...ja konkretne by som svoje deti nedala nikdy v zivote do skuromnej ms...castokrat tie uc.nemaju ani patricne vzdelanie na to...
@lucmirka124 tiež som mala take dieťa, malo papier s diagnózami, ktoré jej podľa psychiatrický dovoľovali byt len v špeciálnej škôlke s asistentkou a na doobedie. Keďže to bola známa riaditeľky, tak bola u mna bez asistentky a na cely celucivky deň až do konca. Vytratpila som sa s ňou , cely rok, odchádzala potom zo skolky ako jedna z najposlusmrjsich deti, rozumovo mala deficit, ale to už obnasala jej diagnóza. Chcem povedať tým, že sa dá, ale bolo toho teda veľa , naozaj náročné, veľmi náročné.
@mooonika1975 Podla mna tu polovica diskutujúcich nepochopila, ze sa jedna o speci dieta.
@charliee1980 podľa mna ani matka nedokáže toto prijať.
@lenkakamen to je síce možno vo väčšine SMŠ pravda ale ak má dieťa ťažšiu adaptáciu tak majú väčší priestor (menej detí) a aj väčšiu chuť (vyššia mesačná platba) to dieťa adaptovať a nie ho hneď vylúčiť z kolektívu. Kto mal také dieťa pochopí čo to je zrazu ostat bez škôlky a čo robota? Ja som bola napríklad nútená vyhľadať súkromnú škôlku keďže som ostala bez. A neľutujem. Prišiel do štátnej už ako 5 ročný, adaptovaný a na úplnej inej úrovni ako keď mal 3 roky. Teraz našťastie žiadny problém nie je
@zemiakovysalat po troch dňoch ? Fuuha a čo ťa presvedčilo?
Ahojte. Ďakujem za rady a tipy. Čo sa týka tejto štátnej škôlky, syn máva dni kedy je tam relatívne ok, aj niečo papa a príde s dobrou náladou. (Zatiaľ je tam však iba na polden). Inokedy plače, nespolupracuje, neje atď. Učiteľka mi k tomu ale nevie povedať viac 😁 ja sa jej síce pýtam ako, prečo, ako to riešia ...ale ona povie len , že nevie prečo to robí. Myslím že to bude aj tým hladom keďže desiatu tam neje (stále majú len chleba s nátierkami)... každopádne, pôjdeme pozrieť jednu súkromnú škôlku ktorá sa nám pozdávala. 🙂
@lasanad áno toto aj u nás presne, aj tá jedáleň spoločná ... veľa deti, chaos... sme nakloneni súkromnej, len tam logistika bude náročnejšia 😁

my meme súromnú škôlku a učiteľky tam majú asi okolo 20 a sú veľmi milé ale v každej škôlke je to inak my máme na sídlisku súkromnú škôlku a našim dievčatám sa veľmi páči v škôlke ale určite by som ho dala do súkromnej škôlky