Je škôlka nutná?
Ahojte mamičky, chcela by som sa spýtať, že či dávate všetky staršie detičky automaticky do škôlky. Ja mám doma štvorročného drobca, som na materskej ešte s malou princeznou a uvažujem, či ho vôbec dať od septembra do škôlky, či nestačí len potom ako predškoláka, len všetci po mne pozerajú ako keby mi šibalo.
On sa do škôlky veľmi nehrnie, aj keď ideme po meste a idú deti zo škôlky na prechádzku, tak sa ne ne nechce ani pozrieť. Nechce tam ísť, lebo tam nebude môcť byť so mnou a nepomáha ani vysvetľovanie, že ja sa po neho vrátim, on chce byť so mnou. Je pravda, že je na mňa dosť naviazaný, ale zlepšuje sa to, kedysi bola len maminka, teraz už vpohode ide aj s tatinom na noc k starým rodičom.
Chodíme spolu von, na ihrisku sa hrá s ostatnými deťmi (teda skôr vedľa nich), rozpráva sa bez problémov aj s cudzími dospelými, ak som pri ňom nemá problémy. Pokiaľ je v známom prostredí s ľuďmi, ktorí sú mu "sympatickí", tak sa mu pusa nezatvorí. Pri deťoch je väčšinou "pozorovateľ" a ten, čo ustúpi, požičia, je dosť citlivá povaha...
Osobne si myslím, že na škôlku ešte ne je dosť zrelý, ale ako som už spomínala, okolie to skôr vníma tak, že už mu to treba, že je na mňa moc naviazaný, že potrebuje viac vybiť energiu (prestal cez obed spávať, tak k večeru je už dosť nervózny a hyperaktívny). Tak budem vďačná za každú radu a podobnú skúsenosť...
a ešte toľko som chcela, že aj keď som sa jej snažila naplno venovať, nie vždy sa dalo - druhé dieťatko, navariť, dom. práce, atď. a predsa nie všetko viem tak ako uč., takže vidím ako sa zlepšila napr. vymalovávanie, strihanie, obliekanie, ....
ale zase aj dáke zlé veci sme pochytili aby som bola objektívna 😉 napr. včera cestou zo škôlky si vyspevovala - 1 2 3 cigarety ..... 😀
No pozeram, ze je to zas z extremu do extremu. Matky, ktore deti do skolky nedaju, ich maju ochudobnovat o kolektiv a matky, ktore ich tam daju, ich odkladaju. A naopak, obidve skupiny mam tym detom len naplnaju potreby.
Ja som presvedcena, ze kazda matka robi to, co je pre jej dieta najlepsie. Pre niektore deti je ta skolka naozaj raj na zemi, pre niektore naopak. Netrufla by som si povedat, ze skolka je len odkladisko detia rovnako si nemyslim, ze je bezprostredne potrebna. Na Slovensku je skolka v podstate povinna od troch rokov. Teraz zijem vo Svajciarsku (ktory ma jeden z najlepsich vzdelavacich systemov na svete) a tu je skolka povinna najskor od 4, v nasom kantone dokonca najskor od 4.5 roka. Aj to len na 4 hodiny denne. A teda deti tu rozhodne nie su nejake mamkine cecky, naopak.
Neexistuje jediny spravny sposob pri posudzovani zrelosti, tak ako neexistuje jediny spravny sposob vychovy. Niektore deti su schopne ist do kolektivu v dvoch, niektorym je aj v piatich rokoch skoro. To vsak neznamena, ze tie prve su v niecom lepsie alebo horsie, nez tie druhe.
Mna by len zaujimalo, zeny ktore tak strasne presadzuju nazor, ze by to dieta hadam ani do skoly nedali keby nemuseli, ze co s tymi detickami tak cely den robite, ako vyzera vas den? Ved aj o domacnost sa treba starat, upratat, navarit..... alebo sa cely den od rana do vecera venujete len detom🙂
@slnecnica174 ja si myslim, ze dieta sa praveze velmi vela nauci tym, ze sa zapaja do domacich prac, do bezneho chodu domacnosti. Ja sa svojmu dietatu rozhodne nevenujem cely den, vela je so surodencami, a casto robime moje cinnosti spolocne. Byt doma s dietatom nie je o tom, ze mu cele dni len citame, rozpravame a vymyslame program. Musi sa predsa naucit aj samostatnosti, rozvijat fantaziu 😉
Napíšem svoj názor. Každý máme dieťa iné, aj my rodičia sme iní, preto sa to nedá zovšeobecniť. Ja by som bola rada keby naše zobrali už v 2,5r, oni su veľmi radi v kolektíve, doma sa vyslovene nudia, vystrájajú aj ked stále vymyslam aktivity. Chodia občasne do súkromnej a tam sa im tak páči že ani domov nechcu íst a to prídeme o 17h večer pre ne. Su spoločenské, aktívne povahy. Ak je dieťa citlivé, uzavreté môže to byť problém, sama som na tom v detstve bola podobne. Ale myslím že si časom si zvyknú aj uzavreté deti, potrvá to možno dlhšie ale treba vyskúsať. Ide o to aby sa naučil hrať s deťmi, prestal sa viazať na mamu, rodičov, aby fungoval v kolektíve..lebo potom príde škola a tam už bude musieť ísť. Ako ste napísali: na ihrisku sa nehrá s deťmi ale "vedľa detí".. a to môže byt neskôr problem, moze sa stať outsiderom. Pekný den
@polacka moja bude mať v júny 4 roky 🙂 a mladší mal v januáry 2 roky a v máji pribudne chlapček...moja je zapísaná do škôlky už od minulého roka...ale bola 3x potom sa pomenili učiteľky a necheli ju zobrať (musí mať pri sebe injekcie a lieky ak by ju niečo štíplo - je silná alergička)...a tak som ju nedala veď som doma a malý podrástol a už sú super dvojka 😀 teraz ju ešte nechám a do predškolskej ju snáď vezmú a potom už dám aj prostredného a ostanem len z najmenším doma...ale tento rok si ich naplno užijem všetkych 😀
@bosoriak No neviem, ale netvrdila by som ze Svajc ma jeden z najlepsich vzdelavacich systemov na svete. Chodila som tam styri roky na gympel, katastrofa trcat cely bozi den v skole a este aj v sobotu😉
@slnecnica174 medzicasom sa sobotna skola zrusila 😉 to len na okraj 🙂
@bosoriak presne - zas len z extremu do extremu..
dnes som sa dozvedela, ze moj syn bol introvert preto, lebo som ho dusila laskou aha /a za posledny rok som asi prestala, hoci bol stale somnou doma, ze sa tak zmenil/.. 😅
by ma zaujimalo kto dusil mojho muza, ked je silny introvert a chodil uz do jasliciek.. /o sebe pisat nemozem, lebo ja som chodila iba do predskolskej skolky, takze som vlastne "dusena" tak asi preto som introvert 😅/
tu v diskusiach vela zien nikdy nebude hladiet na to, ze kazdy jeden clovek je individualny, ma inu povahu, zivot a na kazdeho plati tym padom nieco ine.. kazda mama chce pre svoje dieta to najlepsie a snazi sa to svojmu dietatu dat..
😀 😀 chytame sa za slovicka ako vidim.
@slnecnica174 zalezi ako stare dieta/deti clovek ma. Zaklad je mat cez den nejaku strukturu,ze teraz varime tak bud dieta pomaha alebo ma nahradnu aktivitu v podobe omalovanky,plasteliny...ked sa ide nakupit tak dieta pomaha ...ako mat dieta doma neznamena mu robit otroka. To je zasa len mylna predstava.
@hammy a kazdy rodic pri zmysloch si vsima dieta a vsimne si ze nieco nejde ako by malo. A stava sa ze aj dieta ktore uz ma nastupit do skoly proste na tu skolu pripravene proste nieje.
@huahua ja som chodila len do pripravky ako predskolacka cize jeden rok do skolky, mne to stacilo, lebo ako pises, kamosky som mala pred blokom atd..jedine co bolo dobre na skolke, ze vela deti slo so mnou aj do prvej boli sme uz velkaci a spoluziaci, cize sme skolu niesli v poho nikto nikdy neplakal ani v skole, ani skolke, lebo nebolo preco....vacsina deti v nasej triede sme boli v skolke takto prvy rok, cize predsa sme boli vacsi a nebali sa ci pride mama atd...ja to hodnotim za seba pozitivne tuto cast.. ale ako inak mne skolka nic nedala, nase ucitelky sa od roboty nepretrhli, ale to mas od cloveka k cloveku a od kvality skolky...ako jasne kto nema inu moznost musi do prace da dieta do jasiel, skolky, ale ak bude ta moznost aj ja chcem byt so svojim dietatom co najdlhsie...
@slnecnica174 Tebe sa to mozno ako system nepaci, ale vysledky hovoria za seba. Ak sa pozriem na celkovy obraz a vysledky vzdelavania, Svajciarsko sa drzi stabilne v prvej desiatke krajin s najlepsim skolskym systemom. Preto by som povedala, ze to pravdepodobne robia lepsie, nez na Slovensku 🙂
Vacsinou je to o tom, ze deti zapajate do aktivit, ktore robite vy, co je ok, ale nebolo by im lepsie v skolke, kde by sa miesto nakladania pradla do pracky ucili trebars pesnicky🙂
@mummy01 ty si napísala, že niekedy ani 8 ročné dieťa nie je pripravené..... ?! na škôlku, školu? toto som nepochopila, dovtedy ho majú rodičia nechať doma? ja som za aby sa prihliadalo na konkrétne dieťa, rodiča a netvrdím, že každé ktoré má 3 roky je pripravené. ale toto je už trochu extrém, nie?
@slnecnica174 neviem ci reagujes aj na niekoho konkretneho, ale myslis, ze rodicia co maju doma deti ich neucia pesnickam, nerobia s nimi kreativne prace a ine veci, ktore sa ucia v skolke?
@jana_eyre Samozrejme, ze ano, ale musia popritom zvladat aj chod domacnosti, takze dieta nema taky pestry program ako v skolke.
@slnecnica174 teraz tu dostanes odpovede, ze ved odma si spievaju. doma tie matky stihaju uplne super vsetko. venovat sa dvom detom, uprata, navarit, povenovat sa sebe, muzovi, vzdelavaju si deti vsetko hyper super.
podla mna to tak nie je 🙂 niekde nieco nestihaju. a je jedno ci domacnost, seba alebo chlapa. az take dokonale to proste nie je.
ja mozem len za seba. syn chodil do dvoch skolok, prva trieda ina skola - nepoznal nikoho, pol roka v sukromnej, zjezili sa mi chlpy, lebo tam deti chvalili aj ked nebolo treba. cisto slnieckari. a potom uz nastupil do skoly, v ktorej je doteraz. a bol aj jaslickar, samozrejme. vdaka tomu nema problem sa adaptovat a nema ani dusevne problemy. je sice individi integrovany, ale to nesuvisi vobec s tym, ci chodil do jasiel alebo do dvoch skolok alebo nie. dokonca ja som ta, co trvam na tom, aby sa u neho nevyvolaval pocit, ze je chudatko so speci potrebami v skole, ale fici podla ostatnych. aj preto si myslim, ze zvladol dyslexiu aj dyskalkuliu - v podstate uz je problem prec. a to mal tazku poruchu. proste ho za kazdu cenu nececonime, holt a prinasa to ovocie. mala jaslicky, skolka sice jedna, ale kazdy rok nove ucitelky. do skoly sla uplne inde, dokonca predcasne, medzi deti uz 7 rocne a take, ktore nepoznala. "az" tri deti z celej triedy - ona medzi nimi NEPLAKALI za rodicmi v skole. podstatne sa lepsie adaptovala a vysledky ma porovnatelne a v niektorych predmetoch je nadpriemerna, pritom najmladsia. a ta zrelost nie je o veku. je to presne o tom, ze od malicka bola vystavena zmenam. no ked som v skole videla vacsinu matiek ako hystercili, ze ich dieta je prvak, ako sa k 7 rocnemu dietatu spravali vyhrotene tutu nunu, ja sa necudujem, ze tie deti tak reagovali. proste to maju naucene z domu. takze ano, vdaka pristupu rodicov moze byt dieta na skolku, skolu zrele skor, vcas alebo vobec. viem, ako ma vnimaju ludia a aj tu zeny na MK, ale ja som maximalne spokojna. mam deti, o ktorych ine mozu len snivat - v absolutnej pohode a bez nejakych stresov, za ktore sa nemusim hanbit, ktore sa mi netrieskaju o zem a nerobia hystericke vystupy pri cudzich ludoch. a nech si hovoria co chcu. predovsetkym to bolo mojim pristupom a tym ako som si to ako matka nastavila. a nie, nemaju traumy, maju krasne detstvo a neprisli o neho tym, ze sli do kolektivu alebo skor do skoly 😀 maju ho mozno pestrejsie ako tie deti, ktore su nonstop doma alebo na piesku a nikde inde.
a teraz cakam sialene reakcie ako to byva zvykom 😀
@slnecnica174 chod domacnosti nezvladam 100% aby som bola uprimna a urcite dieta nema tolko podnetov ako v skolke, ale tak isto mu nechyba nic a nie je pozadu za svojimi rovesnikmi.. ale tvrdit, ze dieta robi len aktivity, ktore robi rodic je dost skreslene..
@mawka samozrejme, ze sa to neda zvladnut. Ake to ti tu nik neprizna :D :D Ja sa teda Alexovi venujem na 120% (od jedneho roku je bez plienky, v 2 a pol roku rozorava krasne slovensky, zaciname z anglictinou, ktora mu ide uzasne...) ale aj napriek tomu viem ze rovesnikov mu nenahradim, nech sa mu venujem akokolvek....taktiez nie som schopna mu dat podnety a situacie, ktore moze zazit v detskom kolektive.....ale tak ked si niekto mysli, ze dietatu je lepsie doma pri mame, ok....vsak v podstate je to jeho problem.... ja si nemyslim, ze pre deti je to velke plus....
@moni244 a ja zas napr. ano - mna take veci bavia a vzdy bavili.. aj pred mojimi detmi som bola pestunka mojej netere a synovca a tak isto davam pozor na viac deti aj teraz - pretoze som proste taky typ..
predpokladam, ze zeny, ktore sa rozhodnu mat doma deti maju asi nejake predpoklady na to, aby ich dostatocne zabavili aj ked musia popri tom zvladat viac veci naraz..
@jana_eyre len ci maju potom aj predpoklady sa venovat vacsim detom. lebo to neni len o spievani a kresleni. cim su deti vacsie, tym uz maju ine naroky. sak to vidim u mojich. alebo proste mala ma hobby ludske telo a poviem ti, ze by som mala velky problem, keby som bola laik. som zdravotak a teda aj malej viem vela veci dobre vysvetlit, co sa tohoto tyka. maly miluje historiu ww2 a dalo mi hodne prace s nim drzat krok, musela som si prestudovat mnoho veci, lebo mal mnoho otazok. a toto je tiez extra dolezite, dokazat aj neskor s detmi drzat krok a vediet ich zabavit uz aj vo vyssom leveli. lebo to neni len o tom, ze dieta nedam do skolky, som s nim doma, venujem sa mu a potom ide do skoly a finito. ved je uz v skole. deckam sa treba venovat cely zivot. a tak ako sa im da venovat aj ked chodia do skoly, da sa im venovat aj ked chodia do skolky. len ci sa clovek spravne venuje detom, ci fakt vie, ake potreby to dieta ma. urcite nedokazem zastupit ucitelku, ktora ma xy veci nastudovanych a pracu s detmi, rozvoj, atd vyslovene studovala a ma 20 rocnu prax. nenahradim proste.
Ono zalezi od kombinacie individualnej povahy dietata (introvert bude minimalne prvych par rokov skolky len pozorovatel, ci sa nam to paci ci nie, ten zisk tam nebude, prenho jedine ak je nutne odlozit, tak naplnil ucel...naopak su extrovertne deti ktore z toho zisk realne mat mozu)
a aj od matky ci vobec CHCE - ma zaujem, invenciu sa doma detom venovat. Mnohe toto nemaju, su z deti nervozne, nevedia co by s nimi, obtazuje ich to. Je ich cim dalej tym viac, takychto matiek, nudia sa so svojimi vlastnymi detmi. Vacsina z nich je odchovana jaslickami, teda rolu matky venujucej sa tomuto veku deti nemala kde odkukat, lebo sama nezazila. V 3 rokoch najneskor spadla klec, a kedze sami nezazili posobenie vlastnej matky doma co by sa im venovala, nevedia si to predstavit ani u seba (tolko k tomu aj my sme chodili do tychto zariadeni a neubudlo z nas...naozaj?)
Taka co to chce, ide jej to, taka da dietatu viac nez skolka. Nepochybne. Je to zakladna logika, aj popri domacich pracach, ma len 2 deti nastarost ucitelka v skolke dve desiatky plus...
Taka co by bola nervozna a nevedela aj varit aj sa venovat dietatu starsiemu aj mladsiemu, pre take je skolka lepsia, lebo tieto matky su rovnako milujuce, len musia mat mensi cas s dietatom, vtedy to vedia rozbalit, a poskytnut kvalitu, ktora by sa u nich ale rozplyzla keby to malo byt cele dni.
Na zaklade uvodnej otazky som najprv myslela ze sa jedna o predskolsky rocnik, ten by som predsa len doporucila, pokial len nie je nejaky vyslovene specialny dovod. Dieta si najde kamaratov, mozno s nimi pojde aj do skoly... A v 4roch rokoch ked uz malo tento vek, v sept. bude mat 4,5 hmm, prijde na to, reci by si matka vyslovene nemala vsimat, ked skolku, pri takom dietati ake popisuje, skusila by som vyslovene doobedia a brala ho naobed. To ma 3-4 hodky, nemusi tam spat, bude to taky pozvolnejsi prechod, uzije si aj luxus mamy na RD a aj oskusa kolektiv. Mama sa doobeda povednuje mladsiemu individualne a poobedie moze est evenovat starsiemu.
Stihne si odchorobovat prvy rok-dva este pred skolou, prejist kiahnami, nastartovat imunitu...tiez nie na zahodenie.
@moni244 aj ja, aj ja 😀

@mummy01 ja s tebou aj súhlasím v niečom, ale akože keď nie je pripravené ani v 8r. ako si písala, tak čo bude doma? dokedy? či mamka bude chodiť s ním do školy?
a k zakladateľke - je to na vás rodičoch, ako sa rozhodnete. ja som ešte doma, ale malú som do škôlky dala a som rada. klamala by som keby som napísala, že to bolo úplne v pohode (tiež som si v sebe rozoberala či robím dobre ...) nástup bol horší, prvé dni sa jej páčilo, potom bol problém, zmenili sme to len na doobedie a teraz sme úplne spokojné a vyrovnané s tým obe (pýta sa do škôlky aj cez víkend) 😉 vie, že keď mamina pôjde do roboty, bude tam aj spávať...