icon

Je škôlka nutná?

huahua
12. mar 2016

Ahojte mamičky, chcela by som sa spýtať, že či dávate všetky staršie detičky automaticky do škôlky. Ja mám doma štvorročného drobca, som na materskej ešte s malou princeznou a uvažujem, či ho vôbec dať od septembra do škôlky, či nestačí len potom ako predškoláka, len všetci po mne pozerajú ako keby mi šibalo.
On sa do škôlky veľmi nehrnie, aj keď ideme po meste a idú deti zo škôlky na prechádzku, tak sa ne ne nechce ani pozrieť. Nechce tam ísť, lebo tam nebude môcť byť so mnou a nepomáha ani vysvetľovanie, že ja sa po neho vrátim, on chce byť so mnou. Je pravda, že je na mňa dosť naviazaný, ale zlepšuje sa to, kedysi bola len maminka, teraz už vpohode ide aj s tatinom na noc k starým rodičom.
Chodíme spolu von, na ihrisku sa hrá s ostatnými deťmi (teda skôr vedľa nich), rozpráva sa bez problémov aj s cudzími dospelými, ak som pri ňom nemá problémy. Pokiaľ je v známom prostredí s ľuďmi, ktorí sú mu "sympatickí", tak sa mu pusa nezatvorí. Pri deťoch je väčšinou "pozorovateľ" a ten, čo ustúpi, požičia, je dosť citlivá povaha...
Osobne si myslím, že na škôlku ešte ne je dosť zrelý, ale ako som už spomínala, okolie to skôr vníma tak, že už mu to treba, že je na mňa moc naviazaný, že potrebuje viac vybiť energiu (prestal cez obed spávať, tak k večeru je už dosť nervózny a hyperaktívny). Tak budem vďačná za každú radu a podobnú skúsenosť...

majusjurisophi
12. mar 2016

My mame starsiu dcerku.v januari mala 5 .ako som otehotnela s mladsiou -minuly rok vo februari,automaticky zostala doma.v skolke sa necitila dobre,trapila sa... teraz od septembra pojde na predskolsku,ale len doobeda.napapa sa a ide domov.nic na tom nieje ak mas obidve deticky doma...ja by som nevedela dat jednu do skolky a s druhou byt doma

hipuska
12. mar 2016

@huahua nedaj s dotlacit do niecoho, do coho nechces. Dieta o nic nepride, este sa do skolky a skoly nachodi ale teba ma posledny rok, Ja mam tri deti, kazde je ine. Najstarsi je najcitlivejsi, tiez ten dlho bol doma a najmladsi isiel do skolky ked mal 3 roky. On sa sam pytal a ked je chory sa nevie dockat kedy pojde do skolky. Ja si ich ale casto nechavam doma ked mozem, alebo chodim pre nich na obed. O nic nepridu, maju predsa vsetko pred sebou. V tych skolkach to tiez nie je idealne, vela deti place co ucitelky rodicom ani nepovedia. Ked chodil najstarsi, chodili kazdy rok na tyzden do skoly prirody. Moj nikdy nebol, ucitelky vzdy vraveli, ze deti su uplne v pohode ale ze to len rodicia su v strese ale nie je to celkom tak. No a teraz idu zo skoly-je prvak a sam sa prihlasil a sam chce ist. Vobec o nic neprisiel a navyse by som povedala ze citovo dozrel

whitecat666
12. mar 2016

Ja si myslim, ze dieta do skolky dat urcite netreba pokial nechce ist same od seba. Je moznost dat ho na nejaky kruzok (ak sa inak nestretavate s inymi detmi) aby bol aj v kolektive s rovesnikmi. Ak sa mu doma venujete, robite si s nim stale nejake vylety a rozne aktivity tak nevidim dovod preco by mu skolka chybala... 🙂

mawka
12. mar 2016

@horana ty teda tvrdis, ze my, co sme chodili do jasli mame neschopne matky, lebo nas odlozili a nemame dostatok nejakeho materskeho citu? no to si silno vedla. ano, som jaslickove dieta, skolkove, taborove, internatne a pritom som dostavala a dostavam kopce lasky od nasich a ja ich milujem a mala som prenadherne detstvo aj napriek tomu "odkladaniu".
pekne skatulkujes a robis tu prisery z jaslickovych deti, ktore su hadam citovo vyprahnute. velky omyl.

sam2
12. mar 2016

@horana prepac ale nesuhlasim s prvou castou. Rozhodne sa so synom nenudim, nie som z neho nervozna a dokazeme sa spolu zabavit... Ale ako rastie rastu a vyvijaju sa jeho potreby.
A co sa tyka jasli: nie na mne to stopy nikdy nezanechalo. Uz som spominala ze mam uzasnych a milujucich rodicov, prezila som uzasne detsvo plne lasky a pozornosti. Aj napriek tomu ze som do jaski chodila..,, Vsetky vikendy, prazdniny poobedie sme travili ako rodina..... Takze som mala podnety aj z prava aj z lava......
Ale rozhodne suhlasim s kompromisom skolka na pol dna..... ;)

skoupilka1
12. mar 2016

No ja som tiez zastanca skolok. To je zivot, dieta ide do skolky a matka nastupuje do prace, tak to jednoducho je a bodka. Ved aj zena sa potrebuje trochu realizovat.... Tym, ze je som matka,nemusim mat cele dni zavesene dieta okolo krku. Aspon ja taka som a necitim sa byt zla matka☺. Myslim, ze ani moje deti tym nie su nejako poznacene. Davam im dost lasky aj ked nie su vkuse pri mojej sukni. Tot moj nazor. No nie je nic zle ani na tom, ze si mamicky nechavaju deticky pri sebe. Ved kto ako uzna za vhodne nech tak aj urobi.

bubelko
12. mar 2016

@jana_eyre tak ja sa priznam bez mucenia, ze ja som s detmi kreativne netvorila a uz vobec nespievala a neucila ich basnicky.

a musela som ich mat doma, kedze skolka je az od 4 rokov, u starsieho dokonca az od 5, kedze 4 dosiahol az v juni a do skolky isli deti, ktore dosiahli 4r do 30.4.

takze za mna, nie kazda matka, ktora je s detmi doma ma predpoklady sa im venovat tak ako pani ucitelkvy v skolke 😉

sam2
12. mar 2016

@horana a taktiez som absolvovala vsetky skolky, skoly v prirode, vylety, prazdniny u babky na dedine,..... ano, moja mama priznava ze takto si od nas oddychla (ma na to snad pravo). Ale je to zena ktora dala rodine vsetko. Dodnes je mojou najlepsou kamaratkou a dovernickou......;) Tskze si to dost zaskatulkovala.. Matka ktora ponuka svojim detom aj ine podnety zazitky bez jej malickosti ho uci samostatnosti....

zuzubb007
12. mar 2016

myslím, že čím skôr dáte dieťatko do škôlky tým lepšie pre ne, zrovna začlení sa skorej do kolektívu, zvykne si na škôlkarsky režim, a tiež si neviem predstaviť 5-6 ročné dieťa dať prvýkrát do škôlky si myslím, že tým vlastne rodič robí zle dieťatku, nech si myslí kto čo chce, môj malý ide s radosťou do škôlky a to nastúpil ešte pred dovŕšeným troch rokov, tak isto od dvoch chodil do jasličiek a ten pokrok bol brutálny po mesiaci chodenia do kolektívu, keby som ho nechala doma o rok dlhšie určite by mu to neprospelo a ani by som to pre neho nespravila ,a to ho milujem najviac na svete, dieťa sa potrebuje začleniť a čím skôr tým lepšie, pri druhom tak isto plánujem ho dať pred dovŕšeným troch rokov do kolektívu, nesie to síce nejakú tú občasnú chorobu ale je to bežná vec. Ja osobne ľutujem tie detičky, ktoré nenastúpia do kolektívu hneď po dovŕšený troch rokov a to z akéhokoľvek dôvodu, treba si uvedomiť, čím sú dlhšie doma tým im robíme my zle, a potom je zrazu problém aj 5 ročné dieťa začleniť, prečo asi?

whitecat666
12. mar 2016

@slnecnica174
Reagujem na tvoj prispevok, ze aj o domacnost sa treba starat.
Preboha co take doma treba robit co by zabralo cely den? My byvame v dome, upratujeme za chodu, ked zaspinim tanier, dam ho do umyvacky, ked nieco vezmem, vratim to po pouziti na miesto. Ked ideme prec zapnem robo vysavac a podlahu staci umyt raz za tyzden.
Ani varit netreba kazdy den, ved sa da najest aj vonku alebo pripravit nieco rychle za 15 min.
A ako vyzera cely den doma s detmi? Doma s detmi neznamena doslovne len doma. My napr. chodime na vylety. Na termalne kupaliska, do ZOO, ucit sa lyzovat, na dopravne ihrisko, do parku atd.

janap76
12. mar 2016

Mne sa v auguste narodí druhé dieťatko a synček bude mať v októbri 3 roky. Každý vraví ako mi to super vyšlo, že akurát dám malého do škôlky a .... A nedám 😀 už som sa rozhodla. Tiež si myslím že o nič nepríde. Ma dosť podobnú povahu ako si opísala u Tvojho malého. Ale našla som v našom najbližšom okolo súkromne detské centrum, tam sa môže hocikedy pohrať s deťmi a možem ho tam odniesť podľa dohody hocikedy. Tak možno keď sa mu tam bude páčiť, tak 2 x týždenne na 3-4 hodinky.....uvidíme 🙂

mmmj
12. mar 2016

@zuzubb007 nehnevaj sa, ja respektujem Tvoju skusenost, ale povedat, ze ked je dieta doma s mamou, tak mu robim zle je uz privela. Ako moze dietatu skodit byt s vlastnymi rodicmi?!

horana
12. mar 2016

@mawka Nie netvrdim ze "my, co sme chodili do jasli mame neschopne matky, lebo nas odlozili a nemame dostatok nejakeho materskeho citu?" tvrdim len to co pisem, ze deti co nezazili ako male venovanie sa v tomto veku od svojich matiek statisticky tazsie ich bude bavit naplnat toto pre svoje vlastne deti,v tom istom veku, nebude ich to v tejto konkretnej forme naplnat, nebudu si verit ze dokazu dat detom vsetky potrebne podnety a radsej budu zvolnejsie dat deti na starost skolke skor nez ine matky, o velkosti lasky som nepisala nic. Lebo toto su veci ktore sa odkukvavaju, prezitim. Nie je to uplne pravidlo, ale byva to tak.

@sam2 Plati co pisem vyssie. Jaslickove dieta nemusi byt ochudobnene o rodicovsky cit ani lasku, len casto byva tak, ze vela z tychto deti ked je uz samo matiek sa detom cely den (den za dnom) venovat skor nechce, lebo to nevie, nemali sa to kde naucit, odpozorovat. Preto ich to akoby viac "vycerpava" nez ine matky. A preto nevidia tie pridane hodnoty venovania sa doma a maju tendenciu ich trochu bagatelizovat v style ze to neteba a lepsie ucit skor samostatnosti. Nemalo to byt ale vobec o tom ze by detom davali menej, len ze to musia davat s prestavkami, resp. inej intenzite/forme.

libka1
12. mar 2016

@huahua a preco to vlastne riesis? Nech si kazdy mysli co chce. Ked to vam vyhovuje ze je doma, tak nech je, kym ma moznost. Ja mam 4-rocneho v skolke, ale on je tam ako ryba vo vode. Ked par dni nejde uz sa pyta na kamaratov, ze mu chybaju. A bez hanby poviem ze aj mbe to pomoze ze je v skolke, poobede mam potom cas vyhradeny uz len na decka, kedze doobeda porobim co treba.

zuzubb007
12. mar 2016

@mmmj nevravim, ze byt doma s rodicmi je zle, kazdy rodic co miluje svoje dieta sa mu venuje naplno, ale nebyt v kolektive je pre dieta zle, potom maju deti problemy, ze bez mami ani k starkym ani nikde sama by som sa potom zasmyslela kto robi chybu, ale je to vec kazdeho ja chcem dobro pre svoje dietatko a tak sa aj zariadujem 🙂

bosoriak
12. mar 2016

@zuzubb007 Alebo to moze byt aj tak, ze 5-rocne sa zacleni ovela lahsie, nez trojrocne. Pripad mojej dcery napriklad. Negeneralizuj, je to zbytocne a navyse uplne nespravne. Kazdy clovek je iny a to, co je pre jedneho v poriadku, moze byt pre druheho neprijatelne. A skutocne, povedat, ze detom sa skodi tym, ze su doma dlhsie je uz uplne mimo misu. Ja ti uprimne prajem, v dobrom, ze tvoje deti su spolocenske a bez problemov zvladli adaptaciu v skolke skor. Moje nie a nevidim jeden dovod, preco by mi malo byt luto, ze boli so mnou doma dlhsie, nez je nejakou instituciou predpisany vek. Obzvlast ked povinna skolska dochadzka zacina o tri roky neskor.

mawka
12. mar 2016

@horana aj ja som clovek. a tak, ako potrebuje dieta podnety, potrebuje ho aj dospely clovek. sebarealizacia je proste potreba cloveka. preto. aj ja sa chcem citit dobre, ked sa povenujem detom, domacnosti a kedysi aj chlapovi. aj ja si chcem oddychnut. matkou som na cely zivot, ale to neznamena, ze musim mat nalepene dieta na sebe nonstop a nepohnut sa ani na krok a odovzdat sa hystericky cela len dietatu. dieta potrebuje aj ine stimuly. nielen svoju matku.
takze ano, deti do jasli, skolky, kde sa im odborne povenuju, ja do prace, aby som sa realizovala a zabezpecila co treba a aby sme nasledne nemuseli s detmi sediet na ritiach doma alebo tot vedla na pieskovisku a spievat si dokola spievankovo alebo si kreslit dokola dokola, ale aby sme mohli spoznat aj ine. spoznat a zazit.
dnes mala upiekla kolac s dedom, skolkarka, jaslickarka, predcasna v skole. pochybujem, ze ju to v skolke ucili. tieto veci som ju naucila ja. som menej? robim to iste co matky doma s detmi, akurat u nas nemame ponorky a nelezieme si na nervy. deti dostali aj ine stimuly a preto sme v pohode a tim 🙂 a to vsetko dokonca aj ked som na ne sama.

na okraj, mam pocit, ze v dnesnej dobe sa prilis riesi a hladaju sa problemy aj tam, kde nie su. ved nemam problem? spravim si ho.

mawka
12. mar 2016

@bosoriak o tri? teraz to tlacia do odkladov. este nejaky cas a deti budu chodit do skoly hadam 8 rocne. a preco? lebo nie su socializovane, nie su zrele a podobne. lebo pisat a citat sa ti nauci uz 5 rocne dieta. ale neodporucaju ich hlavne kvoli zrelosti socialnej. proste tie deti maju problem s kolektivom, urevane za kazdu hovadinu, maju problem usedeit, maju problem vydrzat pri cinnosti, su ako dive vajcia a tak dale...
sak to tu je kazdu chvilu. Mozem pustit maleho 8 rocneho sa hrat von? Mozem pustit 8 rocneho do obchodu? Mozem nechat na hodinu 10 rocneho sameho doma? Ako toto je na zamyslenie.

libka1
12. mar 2016

@mawka to s tym vyrabanim si problemov sedi ako rit na serbel. Tiez nechapem... Kazda druha tema je tu taka.

lulu369
12. mar 2016

@huahua ahoj necitala som prispevky, co pisali baby predo mnou. To ci das/nedas maleho do skôlky je v na tebe, ty si jeho mamina a ty vsies co je pre neho najlepsie 😉 Ak mas pocit, ze este nie je pripraveny ist do skôlky, tak este pockaj...Ja mam doma 3 deticky, este som na MD s mladsou dcerkou. Starsia je prvacka, ale do skôlky chodila od 3 rokov, v tom case som bola tehu so synom. Aj synator chodi do skôlky od 3 rokov. Mojim krpcom urcite skôlka len prospela 🙂

mawka
12. mar 2016

@libka1 sak ano, analyzuju a rozoberaju a vsetko je problem. a namiesto toho, aby riesili v prvom rade doma, v rodine a nasledne podla potreby s odbornikom, tak riesia na modrom koniku a z nijakeho problemu je zrazu kauza a problem ako brno. a vsetky odbornicky na vsetko. z beznej matky je zrazu psycholog, pedagog, aj specialny a aj pediater. stale sa len vyhladavaju problemy namiesto toho, aby veci plynuli prirodzene. dieta si prdne o dva krat navyse a uz je problem. ieta v skolke, problem. dieta zje o tyzden skor nejake jedlo nez je odporucane, problem. vsetko je problem.

sam2
12. mar 2016

@horana sorry ale to co pises je scestne.... Ale ze uplne

mawka
12. mar 2016

podla dnesnych odporucani a bojkotovani rokmi zauzivanych modelov by nasa generacia mala byt teda riadne zdegenerovana. ale ako pozorujem, tak sme normalne, dospele, povacsinou vzdelane, rozhladene a schopne zeny, matky, tak to asi nebolo take zle ako sa teraz prezentuje...

horana
12. mar 2016

@mawka Ale matky co su doma s dietatom dlhsie nez do 3 rokov, vacsinou preto ze si to mozu dovolit, ci uz preto ze maju mladsie dieta doma a su s nim, alebo vidia ze este nie je zrele na nas skolkovy system z roznych dovodov, alebo sa nepotrebuju ponahlat do prace predsa nemusia to robit "hystericky" ani si ho na seba lepit. Vacsina deti medzi 3-5 rokmi este prirodzene nalepene byt chcu. Vedia uz zvladnut aj odlepenie, ale keby si mohli sami vybrat, vela z nich by este zostalo. A su matky co im to vedia zabepecit bez pocitov vyhorenia a toho ze si potrebuju oddychnut lebo relaxuju aj popri dietati, alebo naopak nudy. Je to dnes uz zriedkavejsie ako akoby uz pomaly nemormalne ale este sa to da vidiet, tento "stary povodny styl". Taka matka doma "nesedi na riti" ale plnohodnotne sa dietatu venuje a este aj sama vyuziva podnety od neho na svoj vlastny rast. Cize nema ponorku, ani si s dietatom nelezu na nervy. Ja chapem, ze tie co to tak nemaju to nevedia pochopit a myslia si ze tieto to robia preto ze su bud neschopne alebo nejake tiche masochistky. To je prave to ze tazko sa chape ten benefit, ked sa to nie je na vlastnej kozi zazite.
To je vecny problem medzi aj matkami v domacnosti (bars na cas) a matkami co chodia do prace. Matka co chodi do prace si mysli ze stiha vsetko co ta doma cely den a preto pohrda matkou v domacnosti. Ale ta doma zas dava v inej forme. Obe sa daju zneuzit, ta v praci moze utekat od dietata, aby mala svoj svet a pokoj a ta doma sa moze flakat a skryvat za dieta. Ked to ale obe robia poctivo tak vedia dat kadza len jedno sto percent. Ta co v praci, neda take zazemie ako ta doma, da vsak viac peniazkov co tiez nie je na zahodenie, casto nutnost, moze mat vyhody prave toho oddychnutia si a cerstvej energie (co je vsak tiez vzacne, vacsinou povedzme si narovinu chodime domov casto unavene a na dieta ta energia opat len nezostane, blba doba). Nevravim vobec ze je horsia, len dava ine, v inej forme. Ziadna nemozme dat vsetko, to sa neda. Ja by som si rozhodne priala mat na deti viac casu, su este zatial vo veku, kedy je to nimi chcene.

Dnes su casto deti az prilis prestimulovane, a z toho plynuce neskor problemy. Matky sa nahanaju aby im zabepecili pestrost podnetov a oni tuzia mat hlavne klud a zazivat laskave ustranie, kym su male, im to moze dat mozno aj viac nez stimuly. Pisem to z pohladu toho ze tiez som do tej pasce zcasti spadla a stimulovala a stiminulovala, dnes by som na to sla inak, prave az z odstupu vidim ze by som sa nebala byt dlhsie doma, ze by som mala trochu ine priority.

bosoriak
12. mar 2016

@mawka Ono je naozaj na povazenie, ze ma kazde druhe dieta odklad, to je fakt. Ale nevidim jeden dovod, preco by dovodom odkladu malo byt to, ze dieta nebolo v skolke od troch rokov. Dovodom odkladu byva to, ze mamicky dietatu nedovolia byt zodpovedne a samostatne. A to sa deje bez ohladu na to, ci bolo alebo nebolo v skolke.

Ja sama som chodila uz do jasli od jedneho roka zivota a skola pre mna bola utrpenim co sa socialnych vztahov tyka az do strednej skoly. Nikde proste nie je suvislost medzi samostatnostou a "socialnostou" dietata, ktore v skolke je a ktore v skolke nie je. Rozdiel je hadam len v tom, ze v skolke si najde nejaky pattern fungovania, ale ten isty si najde ci tam pojde ako troj- alebo ako patrocne. Pricom pri patrocnom je trochu vacsia sanca, ze sa pripadne problemy budu dat riesit jednoduchsie, kedze je uz vacsie a pristupne argumentom.

Akoze netvrdim, ze moj sposob bol lepsi, ale jednoducho som sa rozhodla tak ako som sa rozhodla a ziadne traumy ani nedostatocnu adaptaciu u mojich deti nevidim (a to sa opakujem, ale adaptovali sa v kolektive v inej krajine s inymi zvykmi a jazykom a uplne bez problemov), napriek tomu, ze boli doma so mnou dlhsie, nez su 3 roky. Tak sa len ozyvam, ak niekto generalne povie, ze trojrocne MUSI byt v skolke, inak potom BUDE mat problem s adaptaciou. Nie, nie je to tak.

Ale nech si kazdy spravi ako chce. Ja len neodsudzujem matky, ktore ostanu s detmi doma dlhsie. Odsudzujem tie, ktore nedovolia dietatu sa rozvijat - ci uz v skolke alebo mimo. Ale rozoznat, o ktoru ide je podla mna dost tazke. 🙂

siska53
12. mar 2016

@huahua nasa mladsia bola tiez len pozorovatel. Ale my sme nemali na vyber ako 3r.sla do skolky. Veelmi dlho si zvykala coskoro bude mat 4r.,da sa povedat,ze az necely mesiac dozadu musim povedat,ze je to lepsie vo vsetkom. Cize cca 10-11m.jej trvala adaptacia.
Ale -kamosky si nasla skor aj ked ucitelky hovoria,ze casto je ta,ci sa len pozera no je to lepsie. A akurat vcera sa sama od seba skamosila s mladsim dievcatkom co predtym nebolo. Hravala sa len so mnou alebo este so starsim bracekom.

Je to na tebe.. Ja som do skolky nechodila vobec. Syn sa dostal az ako 4,5r. Adaptavia 3m.,on ale zas mal kamosov uz davno,on nemal problem.sa hrat s detmi len bol velmi na mna naviazany.
V skolke som.ocenila najma to kedze ja predskolske vzdelanie nemam,ze ho ucia ako spravne drzat ceruzku. On nie je vyhraneny,ale viac smeruje k lavactvu a ja akosi som s tym mala prblem ho v tomto viest,navyse on nerad kreslil,az ako 5r.zacal kreslenie sam.vyhladavat,dovtedy to bolo tazke..
A hoci je inak v inych veciach dost sikovny a snazivy,tak dostal odklad prave a najma kvoli tej grafomotorike.. Ktovie,kebyze go prijmu do skolky hned,aki by to bolo..

Ja by som ho asi na tvojom.mieste dala,ale len na pol dna.

jeennyv
12. mar 2016

Nie je to davno co si pamatam ako bolo v skolke atd. a ano isla som do skolky ako 5 rocna...mohli sme si to jednoducho dovolit...ale nie je to o tom, ale jednoducho ked nie je ina moznost, dieta date do skolky ked je to nutne, tak reve, nereve adaptovat sa musi, co mu ine ostava... no co tu niektore pisete o zacleneni su to pre mna hluposti, lebo nie to kedy date dieta do skolky rozhoduje o zacleneni , ale to ake je a aku ma povahu, ake je celkovo lebo v skolke moze rovnako revat a nepacit sa mu dieta vo veku 3 i 5 rokoch..proste mame to v genoch,ze mie kazdy sme socialne na tom rovnako..niekomu staci byt aj sam so sebou....ja som ako vosla prvz den do triedy som si hned sadla k takym babam a chodili sme spolu nakoniec celu zakladku..nic ma nepoznacilo, ze som skolke bola neskor ani nic..rovnako ako som sa nehanbila, bola komunikativna doma, na ihrisku atd. tak to bolo aj v skolke...cize, ked raz niekoho kolektiv nebavi nie je to vada ci v 3, 5 alebo 20tich rokoch....

lulula1990
12. mar 2016

@huahua..tiez si myslim, ze maleho treba uz dat do skolky. Jasne ze sa mu tam nechce, lebo vie, ze tam bude bez teba. Ale zvykne si, tak ako kazde dieta. Ja mam taku skusenost ze cim neskorsie dali dieta do skoly, tie deti mali potom problem celkovo sa zaclenit do kolektivu a boli stale take utiahnutesie aj neskor v skole

jana_eyre
12. mar 2016

@bubelko tak som myslela, ze tu sa bavime v rovine o tom - ze niekto da alebo neda dobrovolne dieta do skolky, nie ze niekde skolka je az od 4 rokov.. predpokladam ale ze si asi nenechala deti len tak sa nudit do 4 rokov a jedine co s tebou robili bolo nakladanie veci do pracky, alebo sa mylim?

senta_sofia
12. mar 2016

@slnecnica174 a aky pestry program maju v skolke? Alebo co teda povazujes za pestre? Lebo mne to teda pride stereotyp jak svina,ak neratam raz za pol roka kuzelnika...