Je správanie môjho 3-ročného dieťaťa normálne?
Ahojte, chcem si len "vypocut" nazor pripadne zistit ci ma doma niekto podobne dietatko.
Syn ma 3 roky.. porod bol tazky, veeeelmi dlhy a skoncil akutnou sekciou, od narodenia mal silne koliky + ABKM naco sa prislo po 4-5 mesiacoch, dovtedy prereval cely den kazdy den.. prve kroky boli rychle(pohybovo celkovo velmi rychli aktivny) uz ked mal aj 1 rok tak reval pre vsetko, okolo 2 rokov sa clovek nemohol ani otocit nedajboch urobit meter krok od neho.. mysleli sme si ze sa len boji byt sam alebo co ale dnes ked ma 3 roky sa takto sprava stale a problem je v tom, ze on musi urobit vsetko prvy( ja som to vnimala doteraz normalne, je to dieta su tieto obdobia ze iba ja ja ja a prvy) ale toto je extrem, nemozeme sa zasmiat, urobit krok prvy, zasvietit svetlo, otvorit dvere , nuti ma sediet na gauci presne na mieste ktore urci, ked kde cikat nedovoli nikomu urobit ani krok a chce aby sme stali na tom mieste kde povie, ked chceme tancovat a urobim ocividne pohyb aky on nechce tak je zle, polozi si misku na stol a o cm ju pusuniem tak ma zacne nato upozornovat..znie to mozno vsetko v pohode ale ja to uz nedavam, mam pocit ze mam doma manipulatora ale totalneho.. ale co je najvacsi problem , on kvoli napr servitkw ktoru zahodim ja dokaze revat aj 3 hodiny.. musi ju jednoducho vybrat, zavriet dvere, vratit sa na miesto kde smrkal.. odsmrkne si a kde zahodit on 🙄🙏
celkovo je taky teraz bez zivota.. stale vyzera smutno nic ho nebavi .. spekuluje s jedlom .. mava tak 3 hysaky do dna .. ja sa az bojim ci je toto jeho spravanie okey 😫
To vyzera ako OCD podla mna no neviem ci aj tak male deti to mavaju taketo silne..
Manipulator urcite nie je, podla mna je neurodivergentny alebo je od malicka vychovavany tak ze ako piskne tak bude a teda je extremne rozmaznany, ja by som sa isla poradit so psychologickou, tu ti na toto nikto poriadne neporadi, maximálne ti tak povedia nieco podobne ako prvy komentar ale ak mas doma syna s aspergerom tak sa budete len tyrat... Chod ha odbornikmi
aj autisti revú do zbláznenia - kým nespravíš čo oni chcú...
ale to je cesta do pekla....
Vôbec to neznie v pohode. Určite navštív psychologičku.
A ty ho akože počúvaš na slovo? U mňa by teda nepochodil.
Aj vonku sa tak sprava? Starsi bol taky expert v nutri este v 2r, tak sme boli veeeela vonku. Odrazadlo, ihriska, prechadzky, v nutri sme ho bavili ako sa dalo. Vyrastol z toho.
Veru, toto vyzerá na OCD. Obsedantno-kompulzivna porucha. Skús si pozrieť.. keď sme riešili nášho (Asperger), narazila som aj na články o OCD aj videá, detí s touto poruchou. A rozhodne by som sa obrátila na CPP ..
Nie, toto urcite nie je v poriadku a zacala by som toto spravanie riesit s odbornikmi.
Reci typu ty si rodic,je rozmaznany a pod si neber k srdcu. Toto povie rodic,kt ma zdrave dieta a nema ponatia o tom, ze deti s problemom jednoducho nereaguju ako klasicke deti.
Nechcem "maľovať čerta na stenu" ale toto môže byť OCD alebo určitá forma autizmu. Mam aktuálne doma trojročnú, takže viem porovnať správanie, tiež sa vie jedovat keď není po jej ale stačí jej navrhnúť inú činnosť a hneď ju to prejde alebo keď ju nechám tak je do 5 min ticho. Určite chod za odborníkmi ak má nejakú diagnózu aby ste s jeho správaním vedeli začať pracovať, kým to nezájde do extrémov. Držím palce a veľa zdravia
@ovaaa nic nic nic nezabera, este som ani raz nepovolila .. ked sa uz ako tak po hodinach ukludni vznikne nieco nove, a rano vstava zase takto isto lebo si pamata cely priebeh len toho negativneho.. ja som uz v koncoch z neho
Napisem to takto, nikdy nie je po jeho.. od mala je vychovavany .. a vzdy plati co povie rodic.. ja som skor sa obvinovala ze som to prehanala a vo vela veciach nepovolila a kvoli tomu je teraz taky 😫
@ovaaa jedine co zaberie aby prestal jacat je ked zacnem jacat ja, akoze plakat ale dost hlasno.. vtedy stichne.. donesie mi servitku alebo sa zavrie v izbe .. ja uz neviem co robim zle.. neviem ako na nho.. unavuje ma stale predvidat co by ho zas nastvalo.. vynakladm do toho prilis energie naozaj nevladzem..
nemozem povedat, je rozumny, pocuva ma ked sa dohadujeme .. viem ho ukecat .. ale tieto veci co robi ..
A ty ako reagujes na takéto jeho správanie? Musíš ho začať vychovávať, aj keď to bude bolestivé, proste neustupovat a zvýšiť hlas, prejaviť autoritu. Nesmie mať pocit, že má nad tebou navrch.
Joj, súcitim s tebou. Určite sa porad s odborníkmi, tiež sa mi to nezdá ok, hlavne, keď si písala, že mu neustupujes ☹️ Držím palce
@lucia.t praveze vobec nema, nakricim dostane po riti.. vyhodila som mu vsetky hracky .. ja uz inak neviem .. nic nezabera vobec nic
@lucia.t po novom si zacal umyselne ublizovat a nuti ma fukat mu to .. co samozrejme nerobim lebo to robi niekolko krat do dna a aj ked som fukala a sucitía s nim tak to nemalo ziadny vyznam
Môj skromný názor keďže už zopár autistov poznám... Toto bude autizmus. Určite navštíviť psychológa
@marzii35 nespravaju sa ale autisti tak ze nereaguju na meno, ukladaju si hracky do radu, a pod? nas takyto vobec nie je zas..
mozno som zabudla dodat velmi podstatnu info a to tu ze mame este 4 mesacne babo.. nebude to nejaka extremna forma ziarlivosti a budovanie si mojej pozornosti? dnes napr rano smrkal a isla som to vyhodit a on nie nke on to musi .. a asi 10min som vysvetlovala ze je mokra spinava ze ja to zahodim ked uz to mam v ruke, chcela som vediet ci zase vznikne amok alebo to pochopi.. tak chvalabohu pochopil ..
no zas vcera vecer 1,5 hodiny amok kvoli tomu ze malemu spadol na zem cumel a on hl zodvihol ale nedala som mu ho ja ale manzel 🙏
No vidíte to je to že ľudia si myslia že autisti sú takí a takí a verte mi pozerala by ste aké formy autizmu sú 😊 a inak to čo ste opisovala robil môj . Do bodky . Má autizmus . Ale bodaj by som sa mýlila. Choďte k psychologovi. Nič sa nestane pri najlepšom to vyvráti 😊 veľa šťastia
@marzii35 treba to konzultovat najprv s nasou pediatrickou?
Nie ja som sa rovno objednala ku psychologicke. Netreba výmenný lístok aspoň mne netrebalo
Možno autizmus? Moja 2,5 ročná je asi 30% z tvojho. Niekedy jej ustúpim, niekedy má smolu. Tak reve ako tur,ale ver, že ju to vždy prejde 🙈
Navštíviť nejakého odborníka, cpp, psychológa pre dieťa no i pre teba, v tom sa asi zhodneme.
Mne napadlo, že by pomohlo vytvárať spolu s ním pravidla pre dane situácie … kto, kedy zahadzuje plienku, použitú vreckovku, kto kde sedí v obývačke a pri stole, kto môže dať dietatu cumlik… Vyslovene si všetko spolu prejsť, dohodnúť, aby mal on väčšiu istotu, kontrolu nad vecmi, neboli to pre neho nove situácie, vytvoriť nejaký režim, harmonogram..
Za každým amokom, emóciou skús hľadať nejakú potrebu, ktorá nebola naplnená. Napr. situácia s plienkou možno značí, že by ti chcel s bábätkom viac pomáhať; môžeš ho teda vo väčšej miere zapájať, dať mu zoznam úloh, ktoré bude robiť a bude za ne zodpovedný .. a ak sa stane, že niečo nebude môcť urobit (plienka je mokrá), nahradiť to inou úlohou s tým, že mu dáš na vyber z dvoch možnosti
Autorka - moze to byt kludne Aspergerov syndrom.. toto je typicke spravanie pre aspergera, zacni si studovat o tom nieco. A hlavne nepocuvaj kecy o tom, ze ta 3 rocne dieta manipuluje, su to dristy. Moj mal podobne prejavy, bol schopny mat hystericky zachvat, ked som vazicku na policke pri utierani prachu posunula o 2 centimetre, vsimol si to a reval. Stereotypy su typicky prejav a cim mensie dieta, tym tazsie je to s nim, potesim ta, vekom sa to zlepsi az uplne zmizne. Prejavov je samozrejme omnoho viac, na tvojom mieste fakt zacnem citat o AS a mozes skusit aj toho psychologa, aj ked tych dobrych, ktori AS vedia skutocne diagnostikovat, je malo a su max vytazeni. Ti ostatni niekedy spravia viac skody, ako uzitku, poznam niekolko neskoro diagnostikovanych AS, ktori trpeli roky, lebo nedostali to pochopenie a vedenie, ktore mali..
@akvi áno,myslela som, že skúsiť zaviesť nejaké pravidlo a odsledovať,či to pomáha. No nemusí ako píšeš. Nemám skusenost s týmito diagnózami. Len z popisu sa zdá, že potrebuje istotu, kontrolu nad situáciou, stereotyp.
Takze pravidla by nepomohli? 🤔 Akože on by mohol akceptovať len nejaké svoje divne, ktoré by ostatným vyslovene vadili, ak tomu chápem? A čo by potom bolo lepšie?
@tiika tým, že AS má tú socialnu stránku úplne niekde mimo nejakej "normy", tak on akoby vôbec nevnímal, že aj druhí ľudia majú nejaké potreby, resp pre neho druhí ľudia vlastne akoby neexistovali. Neviem to celkom dobre vyjadriť. V dospelosti označíš takého človeka ako niekoho bez štipky empatie. To je asi najhoršia črta AS v dospelosti a čo mám možnosť sledovať, tak bohužiaľ je to niečo, čo majú asi všetci a toto nie je možné ani nejako zmeniť, im to vôbec nedochádza, ale že vôbec. Preto je pri AS dôležité pomenovať veci presne. Neocakavat, že si "domysli". No a pri 3 ročnom ja proste nevidím žiadnu možnosť dohody, on to nepochopí. A presne ako píšeš, akceptuje len to, čo skrsne v jeho hlave a na tom ale bude trvať väčšinou tak dôsledne, že aj z toho ťa môže akurát tak klepnúť. Akože ja fakt odporúčam každému, kto chce pochopiť dennodenny život AS, nech si pozrie Young Sheldon a Teória veľkého tresku. Tam je povedané všetko.
Autorka, nie, ze za pediatrom, rovno s nim chod za odbornikom..
@tiika presne ako ti napisala akvi..inaksie deti, to je jedno ci asperger, autista, ment. zaostale, nevnima a nerozumie jednoducho veciam ako klasicke dieta a o 3r ani nehovorim. Tam mozes skusat vsetky kvazi "overene" rady a pristupy k dietatu, ale to reagovat "normalne" jednoducho nebude. A toto nemaju sancu pochopit rodicia "normalnych" deti, lebo si to nezazili na vlastnej kozi. Nie kazde dieta je rozmaznane a rodic zlyhal vo vychove, zial su aj deticky ine a najlepsie,co pre ne moze rodic spravit je to, ze ho vezme k odbornikovi.

Tak toto by asi dal málokto. Ty si šéf a on dieťa čím skôr začneš tým lepšie.Volíš jednoduchšiu cestu...aby si mala pokoj urobíš čo chce, tým mu dávaš najavo, že je správne a pôjde to do väčších extrémov. Docieli všetko, keď reve a toto musí skončiť. Má vek kedy rozumie všetko, takže stručne vysvetliť nové pravidlá, tresty aj odmeny byť rodičom a nie otrokom..Hlavne nepovoliť a držať sa toho, čo chceš docieliť. Bude revať, hádzať sa skús to isté, keď neurobí čo chceš ty.