Mám ísť na pohreb, keď som tehotná?

lia_nka
27. dec 2020

Ahojte na štedrý deň mi zomrel dedo a teraz v utorok bude mať pohreb ja som tehotná a naozaj sa bojím stresovať a myslím že tam bude dosť zlá atmosféra ako na každom pohrebe. Ja na pohreb ísť nechcem necítim sa na to nakoľko v júli mi odišla babka teraz dedo mam do toho všetkého ešte obličkovu koliku čo mi moc na nálade nepridáva naozaj neviem ako to urobiť pretože moja mama ma núti ísť na pohreb že sa musím rozlúčiť čo chápem ma pravdu len tu ide o to že sa bojím o babatko neurobí mi to dobre a stále si ide svoje že musím ísť čo mam robiť ísť alebo neísť ?

anjelicek26
27. dec 2020

Samozrejme, ze chod na dedov pohreb. Co je toto za dovod. Smutna budes doma a aj na pohrebe, ten pocit ta neopusti. Ak sa na to necitis, nechod pozriet dnu, ale zucastni sa omse a karu, proste bud pritomna. Mama ma pravdu, rozlucit sa treba.

lia_nka
autor
27. dec 2020

@anjelicek26 keď som doma som v pohode nakoľko na to nemyslím ale tam to bude iné

anjelicek26
27. dec 2020

@lia_nka bohuzial ja pre toto nemam pochopenie, proste pohreb blizkej rodiny treba absolvovat, je to jedina a posledna prilezitost sa rozlucit a aj mama ta tam potrebuje. Psychika je o tom, aku si ju urobis, proste bud silna.

pribinak
27. dec 2020

@lia_nka určite chod. Veď ti zomrel dedko.

slniecko187
27. dec 2020

ahoj, vraj tehotne nemozu vidiet neboztika v rakve neviem preco je to povera... ani moja sesternica nebola na rozlucke prisla len na pohreb ked uz bola zavreta 😩😢 inac uprimnu sustrast
trosku si poplaces to budes aj doma a doma to bude este horsie

pribinak
27. dec 2020

@slniecko187 je to len povera. Nič viac.

janinah
27. dec 2020

Ja v 9. mes.som nebola na babkinom pohrebe a to ani korona nebola....a nemyslím,že babka sa preto na mňa v nebi hnevá.Nešla by som,pomodliť a rozlúčiť sa vieš aj doma a ísť ,lebo čo povedia ľudia pre mňa nie jej ten pravý dôvod.

robin30
27. dec 2020

🤦‍♀️vazne?umrie ti dedko a ty sa nepojdes rozlucit?ani ja veru nemam pochopenie pre nieco taketo ...

deti95060810
27. dec 2020

záleží od teba.... a keby si sa zdržiavala len v úzadí? A nie je predpísaný počet ľudí na pohrebe?

dievcacitajucelist
27. dec 2020

@lia_nka mne ako ešte slobodnej zomrela moja najmilšia babka na svete....naozaj som ju veľmi ľúbila, no žiaľ zomrela, keď som bola odcestovana v zahraničí...nestihla som pohreb...bolo to pre mňa hrozne...skoro rok sa mi stále s babkou snívala...budila som sa prevažne s plačom.... určite sa choď s dedkom rozlúčiť....

lia_nka
autor
27. dec 2020

@robin30 ale kto píše že nejdem pýtam sa či mam ísť alebo nie čítaj názov nie

panorek
27. dec 2020

Choď sa s ním rozlúčiť ešte pred pohrebom sama súkromne do domu smútku. Myslím že to pochopí. Kedysi sa tradovalo že tehotné nemajú vidieť mŕtvych lebo sa do ich plodu presunie duša nebohého. Raz som o Tom napísal poviedku.

diewcatqoo
27. dec 2020

Ak sa na to necitis, tak nechod, rozluc sa v sukromi. Ak by si tam mala ist len preto, ze ta nuti mama, tak aky to ma zmysel?
Na pohreb sa chodi, pretoze chcem. Chcem videt a odprevadit milovanu osobu poslednykrat.

margaretka_
27. dec 2020

Ja si myslim, ze mas pravo sa slobodne rozhodnut.

leuchtturm
27. dec 2020

smrt je prirodzenou sucastou zivota. Jeden zivot konci, dalsi zacina. Pohreb je posledna rozlucka s clovekom, tak preco tam neist?

uriva
27. dec 2020

Ahoj, pozri tu ti 10 báb povie, že choď a ďalších 10 že nie. Veď ak sa na to necítiš, tak nechoď! Sama vieš, ako sa cítiš a ako to znášaš. A keď pôjdeš, psychicky to tam nedáš, lieky poriadne žiadne nemôžeš, tak budeš spokojná a všetci s tebou, že si sa pekne rozlúčila? Rozlúčiť sa vieš aj z domu, ide o srdce a stav mysle a nie o to, že ťa tam polka rodiny a tetky neuvidí. On je už aj tak na inom svete, je mu dobre a pochopí to. A, áno, som veriaca. Je to LEN NA TEBE, nikto ti to nemôže prikázať ani ťa nútiť, resp. zakázať.

slniecko187
27. dec 2020

@lia_nka ja viem :D neverim tiez na take blbosti

stela01
27. dec 2020

@lia_nka a ktorý si týždeň ?

robin30
27. dec 2020

@lia_nka pises ze nechces ist,mama ta nuti ...ale ty nie a nie lebo x dovodv preco neist samozrejme ze mas ist na toto snad netreba zakladat temu na koniku

baccio
27. dec 2020

@lia_nka to že tehotná nesmie ísť na
pohreb je povera. To či pôjdes alebo nie je len na tebe. Na nebožtíka v truhle sa ísť pozrieť nemusíš to nieje nikde nakazane. Ja tehotná či nie nezvyknem nazerať do truhly. Radšej si uchovam v myslí obraz človeka kým žil. Ak si mala s dedkom pekný vzťah a navštevovali ste sa tak nieje dôvod neísť.Ale ak sa na to fyzicky necítis tak nechoď.

lenka2710
27. dec 2020

@lia_nka mne umrel otec keď som bola v 7.mesiaci a neísť ma ani nenapadlo, ale pravdu povedať, bola som zbalena do pôrodnice! Nikto nevie co to s človekom spraví, prerevala som to cele ale ustala som to, hlavne vďaka mužovi

lia_nka
autor
27. dec 2020

@uriva ja si tiež myslím že by bolo lepšie sa rozlúčiť neskôr napríklad na další deň alebo keď bude zakopaný lebo už mi zomrela babka to bola ina psychika čo robili všetci a sama babka dedova žena mi volala že nemám chodiť že keď chcem nech prídem za ňou po pohrebe ja mam dosť slabú psychiku to je ten dôvod niekto vam povie buď silná prekonaj to ale každý sme iný ja zle znášam teraz tehotensvo to že odišla babka a ešte teraz dedo každý deň sa za neho modlim aj zapalujem sviečky len naozaj mam rešpekt teraz pred týmto

lia_nka
autor
27. dec 2020

@robin30 ty sa neozývaj

qetka
27. dec 2020

ja zas pochopenie ked nechces ist mam. Je to tvoja vec - ked sa na to necitis, tak co? Je to iba na tebe, aby si si zas nevycitala, ze si tam nebola. Nemam rada, ked niekto vravi, ze musis, lebo neviem co. Co sa tym zmeni? Nic. Dedka ti to zial nevrati. Ked ma niekto pocit, ze tam treba byt, tak nech tam ide, ale nech nenuti niekoho ineho.

zuzap33
27. dec 2020

@lia_nka ja som bola v šiestom mesiaci a zomrel mi svokor. Bola som, ale... Teraz už by som nešla. Pohľad na toľko smútiacich mi psychicky neurobil dobre. A dva týždne po pohrebe prišli komplikácie, hrozil predčasný pôrod a zbytok tehu, t. J.dva mesiace som strávila v nemocnici. Tam mi aj lekár povedal, že to bolo po psychickom otrase. Určite nechoď, pomodli sa doma a nechoď nikde

mima1
27. dec 2020

Normalne chod. Ja som bola ako tehotna na pohreb a pohoda. Bolo to take ze no... ale dala som to. Stala som tak dalej

kubkovamama
27. dec 2020

@lia_nka ja som v tehotenstve nebola a ani druhý krát týždeň po pôrode.Mala som rizikové,cítila som sa strašne a život nenarodeného dieťaťa je podľa mňa prednejsie ako pohreb,ten mŕtvy už z teba bohužiaľ nemá nič,jemu neublížis a verím,že by to chapal,ty vieš ako ste sa mali radi a kvôli tomu čo povedia ľudia??Ja neviem..Ak si veriaca,pomodliť sa môžeš doma a po pôrode chodiť na cintorín aj každý deň.No mne nikto nepovedal ani ň.Nikto ma neodsúdil a sama rodina mi vraveli,že nemá význam riskovať a pôjdem zbytočne.Zalezi v akom si prostredí a či ťa do toho tlačia.Ked som sa dala po pôrode dokopy,išla som potom sama na cintorín.A dotyčný ma nechodí strašiť.

birika
27. dec 2020

ja by som nesla - ano, sukromna rozlucka a dost, doma zapalit sviecku a pomodlit sa...ale nie kvoli tehotenstvu, ale kvoli zakazu zhromazdovania - lebo korona...moj nazor

dzina007
27. dec 2020

Ak sa necitia nechod... Vies sama ci to lutovat budes ci nie... ci ta tam mama chxe preto ze sa to patri alebo ani nechce povedat ze proste potrebuje oporu lebo ani ona to nedava. Ale ak.nepojdes ludia urcite pochopia ze si tehotna je corona a chranis sa.

eliska321
27. dec 2020

@lia_nka ja si myslím ak sa necítis dobre tak nechoď rozlúčiť sa môžeš aj doma zapáliť sviečku pomodliť sa pospominat..... A neskôr môžeš zájsť na cintorín

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre