icon

Je správne posielať dieťa plakať do spálne?

4. okt 2024

Je podľa vás normálne keď dieťa posielajú v škôlke plakať samé do spálne a keď prestane plakať tak sa môže vrátiť naspäť do triedy? A vždy keď plače tak sa dieťaťu vyhrážajú, že prestaň plakať inak pôjdeš do spálne? Robí sa to u vás v škôlke? Tolerovali by ste to? Ďakujem.

really8
5. okt 2024

@slavomira236 to sa chvalis touto vychovnou metodou?

slavomira236
5. okt 2024

@really8 nie nechvalim. Citala som tuto radu tu tak som ju vyskusala. Asi si nemala dieta ktore stale reve vsak??? Vidis ze to robia aj ucitelky v skolke ako pise autorka .

slavomira236
5. okt 2024

@really8 neboj neutrpel ziadnu ujmu.

really8
5. okt 2024

@slavomira236 to sa este uvidi ci utrpel. A mas pocit ze tie ucitelky robia spravne? Ze sa to tu stretlo s pochopenim a pochvalou? Najdes mi niekoho kto odporuca tuto vychovnu metodu?
Nemyl si strach s respektom a poslusnostou.

kris_tin257
5. okt 2024

@kepassa
@sisaka
Učiteľku v škôlke môže robiť naozaj hocikto, podmienka je že do dvoch rokoch musia začať študovať učiteľstvo. Moja svokra tiež robila 2 roky učiteľku v škôlke pred dôchodkom aby zabila čas doslova. Riaditeľka jej vtedy povedala že ak nebude chcieť študovať nič sa nedeje že jej dajú výpoveď a potom znovu zoberú 👍
U nás v škôlke aby škôlka mohla fungovať začala upratovačka robiť učiteľku lebo nemali ani jednu učitelku, k nej zobrali pani dôchodkyňu... Takže asi toľko k tomu 😊

kepassa
5. okt 2024

@kris_tin257 v Kosiciach kym som si nedorobila skolu ma magistrat nepustil. Mozno max v sukromnej by to bolo ok ale v statnej nie. X-krát som skusala vzdy ta ista odpoved

kepassa
5. okt 2024

@kris_tin257 a to o com pises, tak funguju skolky,skoly kde nemaju dlhodobo personal. Napr.tak fungovali rómske MŠ a ZŠ

really8
5. okt 2024

@kepassa funguju tak aj sukromne skolky v ba. Skolne 500e a personal bez kvalifikacie.

kris_tin257
5. okt 2024

@really8
@kepassa presne ako píše really, svokra robila v súkromnej škôlke a syn chodí do štátnej... Čiže v BA je to úplne bežné

luccija
5. okt 2024

@kris_tin257 áno, je to tak v súkromnej škôlke, ktorá nie je pod ministerstvom v sieti škôlok môžu pracovať aj ľudia bez 2 r externej pedagogickej ani si ju nemusia dorobiť.
Autorka takto ako to píšeš tak to znie zle, ale tiež v školke kde som pracovala sa to robilo.Bud išiel vedľa do spálne a, keď sa ukludnil prišiel, alebo sedel za stolíkom vyčlenený z hry.Nie všetky deti sú anjelikovia a toto nebol plač za matkou ty vieš prečo dcéra plakala atď ..keď dieťa rozkopne od zlosti ostatným na čom pracovali, alebo trucoval, že nebude niečo robiť, alebo nechce ísť von a vyslovene robil zle bolo ho treba odčleniť.A ver, že potom to neurobil.Ucitelka nemá čas prosiť deti, aby upratali hračky, že treba ísť von.Ono kazdy to vidí iba z pohľadu rodiča, že všetky deti su dobre a poslusne a niekto dieťaťu ubližujú.
Spýtala by som sa v škôlke ako to bolo, že o tom vieš a nesúhlasis.

maciatkolulu
5. okt 2024

@really8 nie,nie je realita niekde inde.... Nemám rada takéto zavádzania. Ale ved dokelu,keď sa vám nepáči,tak nedávajte deti do škôlok... Čo k tomu dodať. Iba hľadať nedostatky,vkuse brblat na niečo. Veľa záleží od veku dieťaťa,pôvodu plaču,intenzity,komunikácie rodicia- PEDAGOGICKY ( myslím,za je jasne,že to nebudú čašníčky)personál. A nie hneď odsudzovať a tvrdiť ako je to všetko zle.

luccija
5. okt 2024

@really8 ale to je chyba tých ľudí, čo sú ochotní platiť toľké peniaze a nie je tam vyštudovaný človek.Kazdeho zaujímajú krúžky, strava, Montessori hračky, ale či ľudia sú vzdelaní čo sa im starajú o deti to nie

maciatkolulu
5. okt 2024

@really8 ti myslíš vážne,že niekto ide platí také peniaze a nezistí si nič o jej pedagogický? Tomu normálne neverím. My máme štátnu školu a o každom pedagógovi napísané,škola,meno a fotka. Vyberáme teraz pokračovanie v štúdiu a teda riadne to sacujem,škôlky boli tkanisti. Takže keď je niekto ochotný platí a neinformuje sa,tak tu niet o čom.

simona20201309
5. okt 2024

Aktuálne je 355 voľných miest v bratislavskom kraji na poziciu učiteľky MŠ. Takže to bude čím ďalej tým bežnejsie že učiteľka nemá pedagogické vzdelanie.
Ta práca začína byť science fiction. Keď počúvam byvale kolegyne a spolužiačky co sa začína diať, tak sa bojím oveľa viac toho, čo s nami bude keď tie detiska vyrastú, ako našej vlády....
Urýchlene by sa s tým malo niečo robiť lebo to skončí veľmi zle.
Najnovšie mi vybehuje 29dnova výzva ako prestať kričať na deti.
Ako do p...ivnice!!!! Dosť sú tu matky deptane ak dajú jednu na riť, už majú výčitky do konca života aké sú hrozne a zle matky. Zatvárať za trest nie preboha... psychicky teror, už ani zvýšiť hlas?!?!?!
Len tak ďalej...A naozaj nebude mať kto učiť a ak tak budete rady ak niekto v tej škôlke bude a už vám bude jedno aj to kde ich zatvaraju.
Pretože aby ešte aj z toho mali ženy výčitky že pokricia na dieťa keď zlosti.... wtf?
Možno som trochu odbočila od témy ale táto téma smerovala aj k tomu, aký hrozný zločin si dovolili učiteľky.
Uvedomíme si, že to dohovaranie nie vždy a nie na každé dieťa stačí. Ale bude už neskoro.

really8
5. okt 2024

@maciatkolulu ale je. Ak to nie si ochotna prijat tak ok. Tiez som tomu neverila, resp vzdy som bola v tom ze v skolke moze pracovat iba niekto s pedagogickym vzdelanim ale teraz uz viem ze nie. Overovat si ucitelky? Lekara si tiez neoverujem. Vobec by ma to tak 3-4 roky do zadu nenapdlo. Ale teraz uz viem ze treba.Viacere ti to tu potvrdili tak ver comu chces.
@luccija ano mas pravdu z casti ale ako som pisala. Ani by mi len nenapdlo ze moze ucitelku robit niekto s hotelkou. Urcite ani vela rodicom preto nemali dovod si overovat vzdelanie. Ja ked budem na rok davat deti do skolky tiez to zvazim. Bude to sice v cz ale tu je to rovbako. Dlho som zvazovala anglicku skolku ale tiez tam pracuju napr cudzinky bez skoly len preto ze je native speaker.

luccija
5. okt 2024

@really8 tak veľa ľudí ešte nerozlišuje súkromná škôlka v sieti ministerstva, nezaradená do siete a súkromné detské centrum, alebo opatrovateľske ako sa veľa súkromných škôlok volá....a dobrá škôlka nemá problém na stránku dať mena a vzdelanie, kurzy atď...tie cudzinky sú možno len na pár hodín na ten jazyk, ale určite sa oplatí si veci pozostávať.A ja som zažila, že človek bez vzdelania mal viac kreativity a viac to s deťmi vedel ako tá vyštudovaná veď to je stále len o ludoch

really8
5. okt 2024

@luccija jasne, v tomto mas pravdu. Len nie v kazdom meste si mozu rodicia vyberat. Vidis ze proste v tej ba je to fakt problem a tak su zufali ludia ochotni zaplatit aj skolne 500e (co mne pride nemyslitelne) a nie ze este lustrovat personal.

nykkushka
5. okt 2024

@slavomira236 my máme mega uplakane a náročné dieťa dokáže plakať za pre mňa úplne somariny, nie plakať ale stonať akoby sme ho týrali. A nikdy ma ani nenapadlo to riešiť ako ty, zavrieť ho v stave zúfalstva niekam samého.
Ja som stará koza, keby toto niekto mne spraví, že mi je ťažko, smutno, plačem a pošlú ma do izby za zavreté dvere, tak to so mnou zamáva a pred tou osobou sa uzavriem do seba, už by som jej neverila.
Takže neverím, že s dieťaťom to nič nespraví - minimálne to, že nebude sa tak správať, pretože nikto nepríde a nepomôže mu.

zuzulka558
5. okt 2024

@marca12 je to účinná metóda u nás ale nezatvaram ani nekricim, ak bezdôvodne začne plakať alebo nervicky poviem nech sa páči vedľa je detská aj staršej aj mladšej, radšej prestane mladšia lebo vie ze keď poviem nie tak nie,, raz bola mladšia ale išla sama tam sa zahrala, ukludnila a prišla

kris_tin257
5. okt 2024

@luccija táto konkrétne škôlka kde svokra učila práveže je v sieti materských škôlok 😊 takže vidíš stáva sa to

sunyrose
5. okt 2024

@simona20201309 Ja sa tiež pripájam...Dnes sú rodičia neprimerane precitlivelí na prácu učiteľa v mš. Škoda, že nie sú tak precitlivelí na svoju výchovu....Pribúda detí, ktoré absolútne nie sú doma vedené, len sa okolo nich behá a rodič im vo všetkom musí vyhovieť, inak je zle. Deti sú nastavené tak, že aj v škôlke to tak bude fungovať... Sú nesamostatné a požadovačné. Rodičia si s nimi na chodbách nevedia rady, dennodenne sme toho svedkami....,ale, učiteľ, ten si musí vedieť poradiť aj s 10 nespratníkmi, hoci izolovať dieťa je pre mňa niečo nemysliteľné...Len aby sa na nich nezvýšil hlas, len, aby sa im "vlas na hlave neskrivil", nevyvolať v dieťati žiadnu negatívnu emóciu..., sťažovať sa, že dieťa bolo oslovené úradným menom a nie zdrobnelinou...., hlava mi toto všetko už neberie.... A ak sa rodičovi niečo nepáči, tak to nerieši s učiteľkou na triede, ale rovno musí zaťažovať riaditeľku. Nesústredí sa rodič na vzniknutý problém, ale na útok na učiteľa. Dopriala by som takýmto rodičom stráviť aspoň jeden deň s 22 deťmi v triede, aby boli trochu v obraze, aké nároky sú dnes kladené na učiteľku v mš. Tiež si myslím, že rodičia čoraz menej zvládajú svoje deti a ak to pôjde takto ďalej, skutočne nebude učiteliek, ktoré sa o deti budú starať. Rodičia budú radi, keď sa vôbec niekto bude starať. Poznám viacero učiteliek, ktoré sa rozhodli radšej opatrovať jedno-dve deti v rodinách a majú vystarané.... a netreba zabúdať ani na to, že počet detí s najrôznejšími poruchami /kt. podotýkam mnohí rodičia ani nechcú vidieť/ alarmujúco narastá....

maciatkolulu
5. okt 2024

@really8 to nie je lustrovanie, to je získavanie informácií,netrvá dlho.

really8
5. okt 2024

@maciatkolulu o co ti ide?

maciatkolulu
5. okt 2024

@really8 vážne ma zaujalo,že kde robia v štátnych škôlkach absolventky hotelovej akadémie,aj väčšina súkromných škôlok,ktoré fungujú pod ministerstvom,proste vzdelanie musia spĺňať.
Osobnostné predpoklady a zručnosti
Vzdelanie
Kvalifikačné predpoklady - v zmysle zákona č. 138/2019 Z.z. o pedagogických a odborných zamestnancoch v znení neskorších predpisov a Vyhlášky MŠVVaŠ SR 1/2020 Z.z.
Úplné stredoškolské vzdelanie - učiteľstvo pre materské školy
Vysokoškolské vzdelanie 1. alebo 2. stupňa - predškolská a elementárna pedagogika.
Vzdelanie podmienkou!!!!
To,ze niekto dá dieťa do montesori dielniciek,klubu mačiek atď. Je jeho rozhodnutie a to,že si ani nepozrie a nezistí,kto tam pracuje,to je už jeho problém.

maciatkolulu
5. okt 2024

@really8 že v štátnej škôlke nemôže robiť osoba s hotelovou akadémiou ako pedagóg. Ako asistent atď ako,ale ako hlavný pedagógov proste nie.

bluka2
5. okt 2024

V Nemecku by za toto učiteľku zo skolky vyhodili…

sunyrose
5. okt 2024

@maciatkolulu Ja by som toto trošku poopravila ....nemala by robiť.... Zákon je jedna vec a dnešná realita druhá.... Kde sú zástupy kvalifikovaných učiteliek? Čo len ja poznám zopár škôlok v mojom okolí, každá jedna riaditeľka so získaním pracovných síl zápasí....

really8
5. okt 2024

@maciatkolulu ja som viac krat napisala ze ide o sukromnu skolku! Na webovej stranke riadne oznacena ako sukromna mš, ziadny klub alebo nieco take. Ale tak ver si comu chces. Nemam dovod si vymyslat.

kris_tin257
5. okt 2024

@maciatkolulu samozrejme že môže, ako som písala vyššie zo zákona si musí človek do 2 rokoch začať robiť vzdelanie v odbore ale 2 roky môže v škôlke učiť hocikto