icon

Je takéto správanie učiteliek v MŠ vhodné?

gabika20
23. sep 2020

Ahoj dievčatá. Syn nastúpil tento rok prvýkrát do škôlky, má 3,5 roka.. myslím, že nie je problémový, snaží sa robiť veci samostatne, ráno ide do škôlky bez plaču no niekedy sa mi zdá, že to berie skôr ako niečo čo musí absolvovať akoby sa nejak extra tešil.. ale dnes ma trošku zarazilo správanie učiteľky.. ako sa u Vás správajú pred Vami k deťom? Sú milé či ráznejšie? Netvrdím, že sa správajú zle, možno je chyba na mojej strane a veľmi si veci pripúšťam.. Syn bol ráno veselý, všetko ok..prišli sme do škôlky a ze ide cikať, vo dverách na mna ucitelka vybehla, ze ja nesmiem ( to samozrejme respektujem, rozumiem, je to normalne) len mna aj syna sokovalo to ako vystartovala, ja som cakala vonku a sledovala co sa deje, upokojovala slovne syna lebo som pocula ze uz place.. ona stala vo dverach a stale na neho tlacila nech sa uz konecne vycika, jasne ze mu to takto neslo..potom mu isla umyvat ruky len s nim tak kmasala.. aj ked vsetko s milym hlasom.. alebo som prisla pre neho do skolky, chcel ma objat a ona ho zastavila rukou, ze sa ma najprv obut.. je tam len 2 tyzdne, ma 3 roky, vsetko je pre neho nove.. tiez sa bojim aby tej ucitelke nejak "nepreplo" je tam 10 hodin denne s tymi malymi lebo nemaju druhu ucitelku.. alebo kludne mi napiste ci som ja taka citliva na svoje dieta? Ako si dokazete nepripustat taketo veci a preradit na stav ze vase dieta uz nie je to male babo? 😊

gabika20
autor
23. sep 2020

Dievcata dakujem Vam za kazdy komentar, nazor, vyjadrenie..povzbudili ste ma aj trosku otvorili oci..na syna budem kazdopadne nadalej dohliadat no nebudem si pripustat vsetko tak velmi k srdcu 🙂

asia83
23. sep 2020

@jaass Nie, o tom netuším, nože mi o tom porozprávajte. Neprečítala som si nikde, že na dieťa kričala. Neverím, že by si to dovolila pred matkou.

jana_eyre_2
23. sep 2020

Neviem, ťažko súdiť keď tam človek nestal - v tvojich očiach to mohlo byť "drsné" možno iná mamina by si to ani nevsimla.. každá učiteľka je iná ako aj mamy.. čo je a čo nie je normálne sa nedá povedať.. pravidlá sa majú dodržovať, niekto dieťa vie nasmerovať milucko, niekto je zase troska razny (pokiaľ nevrieska a nepeni, tak zrejme ide o jeho povahu).. možno keď niekto počuje ako sa bavím so svojimi deťmi tiež si povie že by som mohla hovoriť jemnejšie, mám totiž vo zvyku sa s nimi baviť ako so seberovnymi (samozrejme temy prihliadnuc k ich veku) a niektoré mamy zase pri deťoch menia ton hlasu o troska vyššie a bavia sa so zdrobnelinami.. každý je iný a ako vravím pokiaľ nie je vyslovene nervózny a nasratý na celý svet, je to povaha..

sissy27
23. sep 2020

@gabika20 synovi tiež treba vysvetliť, že nie je v tej škôlke sám a musí sa trošku prispôsobiť a napr. nezdržovať ostatných, dodržiavať pravidlá. Že tak ako aj mama má niekedy horší deň, tak ho má aj pani učiteľka. Že všetci sa musíte naučiť spolu vychádzať, aj že to nepôjde zo dňa na deň, časom si zvyknete ako a čo sa robí. Do škôlky chodí aj na to, aby sa naučil socializovať s inými deťmi, povahami, autoritami.

jaass
23. sep 2020

@sissy27 videla si na zaciatku diskusie, aby seyn autorky urobil niečo zlé? Šiel na wc, kde učiteľka na neho tlačila, nech sa už vycika. A potom, že nech sa prv obuje a potom môže až objať mamku. Halo? Kde máš napísané, že toto je znak, že je malý rozmaznany alebo nevychovaný. Príde mi to tu zbytočne písať všetko. Lebo ma máte za nechápavu. Len sa snažím poukázať, že rodičia majú právo vedieť, ako sa učiteľky k deťom správajú. A keď sa mne ako rodičovi niečo nepáči, tak to učiteľke predsa poviem. Nebudem ticho.

asia83
23. sep 2020

@gabika20 V živote nebudete stále pri nich. Keď vyrastú, pôjdu do života, nebude to stále med lízať, veď to poznáme. Treba ich na to pripraviť už v detstve, potom v dospelosti, keďže sa s tým už stretli, sa ľahšie vyrovnajú s kritickou situáciou.

loginexistuje
23. sep 2020

nerozumiem rano si ho viedla do skolky pri skolke chcel cikat tak preco si ho potom cakala este a zvonku povzbudzovala pri cikani a on sa musel znovu obuv (sak jasne ide von) a zbytocne zdrziavas ucitelku co je sama na 20 deti

danielina30
23. sep 2020

@gabika20
@jaass A ak je v škôlke pravidlo, že nemôžu behať bol si? To ťa nenapadlo? Práve september je na to aby deti pochopili pravidlá v triede.

loginexistuje
23. sep 2020

a je tak tazke aby dospely mentalne v poriadku clovek respektoval ze v case korony dnu do skolky nesmie ?
ty sama si sposobila svojim nerespektovanim raznejsiu reakciu ucitelky a z toho bol syn vystrrsovany treba mu ist prikladom

bellovag
23. sep 2020

Pravidlá sú potrebné, ale aby dieťa nemohlo objať rodiča skôr ako sa obuje???? To je komandovanie a nie pravidlo...

sissy27
23. sep 2020

@jaass a kde ja píšem, že konkrétne tento drobec je rozmaznaný? bolo to myslené vo všeobecnosti.
Tento malý neurobil nič zlé a rovnako tak nič zlé neurobila ani učiteľka. Nemá tam na starosti len jeho, mne príde normálne, že ho posúrila, nech sa konečne vyciká, veď ju tam čaká x ďalších detí. Keď bude s každým 10min čučať na záchode, tak kto sa bude starať o ostatných?
A áno, si nechápavá 🙂

ajka0207
23. sep 2020

@ukulela ráno a poobede je takmer v každej škôlke len jedna učiteľka, počas dňa sú dve. V prípade choroby sa zlučujú triedy alebo sa volá zastupna ucitelka.

gabika20
autor
23. sep 2020

@loginexistuje nepochopila si to vobec.. viedla som ho do triedy, tam (z roznych dovodov) musi ist s nim rodic a odovzdat ucitelke, wc je vedla triedy, cakala som pred wc..nic som neporusila, to obuvanie bolo v iny den,

jaass
23. sep 2020

@sissy27 neurážaj človeka, ktorý ti nič neurobil 🙂

gabika20
autor
23. sep 2020

Maminky..moj syn nie je nevychovany (nema byt po kom) ani rozmaznany..chcela som vediet Vas pohlad na situaciu, ci uz pozitivny, negativny..radu prip. skusenost ako sa zachovat ale neurazajme sa tu..vsetky lubime svoje deti a chceme pre ne to naj 😊dakujem

jaass
23. sep 2020

@gabika20 držím palce aby bolo všetko v poriadku 🙂

gir
23. sep 2020

@jaass chceš mi povedať, že v živote si na svoje dieťa nezdviha hlas? Keď budeš mať v škôlke na starosti cca dvadsať deti, potom sa môžme porozprávať.

fokuska
23. sep 2020

@gabika20 K tomu objatiu a obutiu - pravdepodobne trvaju na dodrziavani pravidiel - aby si zo zaciatku deti zvykli a neskor vedeli pekne fugnovat ako cely kolektiv. Mozno priestor kde sa prezuvaju moze byt zablateny, mokry (ked je zle pocasie) a oni potrebuju aby deti vzdy ked idu na prechadzku sa ned prezuli a az v topankach isli dalej. A ked pridu naspat, aby zas prve bolo prezutie az tak utekanie za ucitelkou, do triedy, napisat, na wc... takze mozno len islo o to aby sa automaticky vzdy najprv prezul, lebo ked sa im 20 deti rozbehne neprezutych hore-dole, tak sa to tazsie zvlada.
Nehovorim, ze to tak bolo urcite, ale je mozne, ze je za tym nieco co si si ako rodic neuvedomila.

Znamej mamka robi na novordeneckom a ked rodila a videl ako chyta deti v perinke, ako ich nesie aj 2-3 naraz, ako s nimi " naraba", tak bola zhrozena, ze sa jej to zda take necitlive. Pricom ju pri praci videla aj predtym velakrat a vsetko jej to prislo v poriadku. Akonahle porodila svoje dieta, uz vnimala vsetko uplne inak - ovela citlivejsie. Pritom jej mamka naozaj nerobila nic zle, ziadne hrube zaobchadzanie ;)

zuzacka16
23. sep 2020

@asia83 a prečo by ju nemohol objať lebo s ňou nebol celý deň a potom sa prezut? U nás v škôlke to dovolia a nie je s tým najmenší problém, ja nemám dieťa v polepsovni alebo vojenskom zariadení..

sissy27
23. sep 2020

@jaass kde som koho urazila?

pavucikvet
23. sep 2020

si precitlivela..., ale chapem ta.

mondolina
23. sep 2020

Nič hrozné, určite by som to viac nehrotila.

lenuliatko84
23. sep 2020

Ani ty sa kazdy den neusmievas

miruschka9
Autor odpoveď zmazal
lacibo
23. sep 2020

@gabika20 ak je to takto, ako popisuješ, tak to určite normálne nie je.. u nás sa učiteĺky ráno deťom milo prihovárajú, ešte aj prvé pozdravia všimnú si každé jedno.. a keď aj plačú a nechcú ísť do triedy, tak to riešia s kľudom..my sme s prístupom veľmi spokojní.. je jasné že počas dňa sa určite vyskytnú aj napätejšie situácie, to je normálne pri 20 malých deťoch, ale celkový prístup má byť milý a rešpektujúci. aj k rodičovi.. riešila by som to najskôr rozhovorom s danou učiteľkou, zistila jej pohľad , dala jej priestor na to, aby upravila svoje správanie, a až potom keby sa to nijako dlhšie neriešilo, pýtala by som sa poprípade, či sa nedá zmeniť trieda..ono asi najťažšie je odhadnúť kedy a ako hájiť záujmy svojho die´taťa, niekedy to môže byť kontraproduktívne a niekedy naopak veľkým prínosom... ale treba ísť na to vždy citlivo, nie hŕŕ..

lacibo
23. sep 2020

@loginexistuje u nás chodíme normálne niekedy aj obaja rodičia, všetko ako pred koronou.. prístup učiteliek je milý, porozprávajú sa aj s rodičmi.. nechápem, čo s tým má korona.. akurát majú niekedy v triede rúška, to je jediný rozdiel..

barla5
23. sep 2020

...všetko s milým hlasom....ona ho zastavila rukou... akože kde tam vidíte krik a bitku? Či ja zle vidím?

mirkaaa80
23. sep 2020

Tak komentare su tu rozne....to ze na niektore deti treba byt prisnejsia neznamena ze na vsetky, takze ku kazdemu sa treba spravat inak. A bohuzial velakrat tie deti beru ako veci, su vyhorete a nervozne. Ja chapem ze toho maju vela ale kazdy ma toho vela. Ja si napriklad doteraz pamatam svoju hnusnu ucitelku zo skolky, ten smrad co v tej skolke bol ...vzdy ked ho zacitim spomeniem si na skolku! Cize cely zivot to uz mam v hlave . A zo skusenosti viem, ze pred rodicmi su milsie ako potom bez rodicov. Cize ak sa pred matkou sprava takto, bez nej je to horsie. Sama som bola svedkom ako ucitelka kricala po detoch lebo necakala ze o takom case bude este v skolke nejaky rodic. Skoda ze som si to vredy nenahrala na mobil. Treba to riesit. Ked pride matka , predsa ho nebude ucitelka napominat aby sa najprv prezul a potom ju objal. Halooo kde sme , v base? v polepsovni?

lacibo
23. sep 2020

@asia83 tu nie sú problém pravidlá, ale správanie konkrétnej učiteľky, ja mám 3 deti, a všetky úspešne zvládali škôlku, a nie som prehnane na ne citlivá, ale 3 ročné dieťa, ktoré ešte len nastúpilo a zvyká si na novú situáciu bez mamy, môže byť veľmi rýchlo straumatizované, ak zistí, že nikto neháji jeho záujmy.. potom sa to ťahá celý život a zbytočne..ono nemá ešte vybudované mechanizmy ako my dospelí na zvládanie stresu či frustrácie.. ja ako matka som na strane svojho dieťaťa to ale neznamená, že ho rozmaznávam ani že si môže robiť čo chce ani že nechápem učiteľku..treba si to vydiskutovať s kľudom.. určite aj s mužom by som išla, ale opakujem citlivo a s kľudom..

oli18
23. sep 2020

Ak chcete individualny pristup k vasmu dietatu, smer sukromna skolka. Tam ma jedna ucitelka 5 deti. Ale nie je to lacne. V cene su aj chlebiky a kolacik od pani majitelky na rodicovskom zdruzeni. 🙂