Je to vzdor?
Ahojte
Idem si po radu 🙏
Mam dcerku 5r, prechadzame roznymi obdobiami, ako asi vsetky deti, ale v poslednom case nastal u nas zase vzdor - nechcem, nejdem, nebudem..Chodi do skolky od 3r a teraz zrazu nechce,rano velmi place, nechce sa obliekat, umyvat, odist z domu.Pritom nema ziadnu traumu zo skolky, uz som sa viac krat pytala v skolke,ci je vsetko ok.
Ma mladsiu sestru - 2r, tej stale robi zle, bije ju, robi napriek.., zahrat sa nevedia, iba ked som pri nich ja.co nie je mozne aby som pri nich sedela nonstop.
Velmi rada kreslila, ale uz ani to ju nebavi, vydrzi tak 3minuty a zabali to.Najradsej by len rozpravky pozerala, co teda nedovolim.
Svokra ma napada, ze je neuroticka, aby som isla k psychologicke.Ja nemam ten pocit, ze je to az tak zle, ale uz sama som z toho deprimovana,ako na mna tlaci, zajtra sa chystam ku dr.spytat sa na to.Myslite,ze je to na psychologa?
Moj nazor je, ze bola zvyknuta, ze vsetci sa riadili podla nej, chcela ist k babke..isla..chcela nieco-kupilo sa jej to..Ale ja som povedala dost,ze takto sa to robit nebude a uz je problem na svete.Lenze..ja poviem, nemozes ist k babke a muz ju tam vezme aj tak, tam zase robi sceny, ze chce ist domov..Pritom sa smeje do oci a poskakuje.
Zrazu to svokre zacalo vadit, ale ked poviem,ze tam nemusi chodit, tak som zla ja.
Aky je vas nazor?Som vadna ja alebo?
Dakujem za kazdu radu,skusenost..v
Deti potrebujú hranice, keď ich nemajú nevedia čo so sebou. Ak povieš, že dnes sa k babke nejde a muž ju tam zoberie tak má v hlave: keď mama povie nie neznamená to nič, tato mi povolí. Budete to mať doma ešte veselé ak sa nedokážete dohodnúť čo povie jeden rodič platí, aj keby sa to druhému nepáčilo ale dieťa musí vedieť len výsledok.
Plus okolo piatich rokov býva "prvá puberta".
Alebo svokre povedz, že je to výsledok jej výchovy, lebo nenaučila syna, že svoju manželku si má vážiť a rešpektovať... 😉
Dieťa hľadá samo seba a hranice. Nie je to vzdor, len vývoj osobnosti. Často stačí dlhší (opakovaný) rozhovor s vysvetlením príčin a následkov jednotlivých reakcií. Pochopenie nepríde hneď, ale z dlhodobé hľadiska je to najlepšia investícia.

@simonkar11 nemáte jednoduchú výchovu - to je obrovský problém