Keď matky posielajú choré deti do škôlky
Ahojte neviem kde sa vynervacit ale nema byt pravidlom, ze ked decku trcia z nosa zelene sople ta matka by ho nemala dat do skolky?
To uz su tak chuderky zufale, ze ho treba pichnut do kolektivu, nech nakazi milion inych deti?
Moja mala ma zlu ladvinu pri teplite musime bezat ihned na sono pripadne lezat do tej zltacky co je teraz vsade.
To su tie matky tak kratkozrake a nedojde im, ze mozu ine rodiny mat doma ine tazke zdravotne pripady? Stara mama s rakovinou, ci iny surodenec s inym problemom?
Segre zomrela nedavno mala, lebo imunita. To tie matky si nemozu dat pozor?
Tiez mam uver, tiez povinnosti, pojem materska nepoznam a som zodpovedna aj k okoliu.
@simona20201309 pozor, ja nehovorím o chorom dieťati ale o sopli. Podľa nášho dr (60+) a našej alergo sopel a kašeľ nie je choroba (pokiaľ je dieťa čulé a bez teploty) a na DG sopel kašeľ OCR neda...Ale zrejme si viac ako dr 😉
Dúfam že aj ty si pri každom sopli či kýchnutí berieš PN ...to že si to tvoj muž dovoliť mohol, je jedna vec, iny si to dovoliť nemôže -pre bežnú vec...ani pre dieťa nie je dobré keď vypadne z kolektívu, zo vzdelávacieho procesu len tak... škôlka je vzdelávacia inštitúcia nie herna
@anonym_39993a tvojim lekárom je tvoje dieta ukradnuté. Nechcu aby ich otravovali "so soplikmi". Inak potom sa divime, ze deti majú alergie astmy larynnditidy a pod. Z čoho asi? Jaj, len tak predsa.
V zahraničí v škôlkach žiadne sople neriesia, tu sa z toho robí sodoma gomora. Mrzí ma tvoja situácia, ale za mňa je to na Slovensku so soplíkmi a kašlíkmi prehrotené.
@kaca222 presne…samozrejme, ze ak je dieta unavene, zle naladene, nespalo, alebo ma nedajboze teplotu, do kolektivu nepatri. Ale zdravy skolkar moze prekonat 10-14 infekcii rocne a je to v poriadku. Ak by som riesila kazdy soplik, mozem pracu zavesit na klinec. Deti si chorobami imunitu buduju. A deti s poruchami imunity v tomto zial tahaju za kratsi koniec. No neviem si predstavit, kto by vobec mohol ist do skolky, ak by sa riesil kazdy sopel. A deti sa nakazia aj inde…v obchode, u lekara, na ihrisku…
Na Slovensku sú problém matky, miesto posilňovania imunity, nadávajú na škôlku. Minule tu bola téma s varením. Lenivé navaria jedlo na 3 dni, niektoré nevaria vôbec, deti sú odchované na polotovaroch a rožkoch bez živín a čudujú sa, že nemajú dobrú imunitu, dopujú ich chémiou z lekárne " vitamínmi "
Von sa nejde lebo prší, fúka, mrzne, je zamračené... keby žili v UK tak nevylezú z domu aj týždeň, lebo stále prší... ďalej obliekajú deti ako Eskimákov, hrubé veci, že sa nemôžu hýbať, prídu z vonku totálne spotené... vôbec deti neotužujú... Doma prekúrené domy, byty nevetrajú, veď sa kúri. Nechodia do centier medzi deti, lebo sa nakazia, držia ich doma v sterilite, žiadna vybudovaná imunita, ale na vine je škôlka...
Zaujímavé,že vždy je vyhovorka-existencne problémy.
No čo som mala v škôlke s mám v škole skúsenosť,z väčšej časti ,skoro 100%su to rodičia,čo majú rodinné zázemie,môžu mať aj HO a dokonca sú často na materskej.
Mizivé percento sú matky,kt.fskt žijú z ruky do úst,či sú samoživiteľky.
Toto je už obohrata pesnička a nekonečný boj.
Vždy je to o rodičoch a vyhirky sú výhovorky.
Posli hygienu do skolky, u nas vdaka hygiene letelo par zamestnancov skolky. Malo by sa viac rodicov ozvat aby to filtrovanie fungovalo na skolkach.
@anonym_autor A ty si to riešila v škôlke? Zelené sople neznamenajú vždy infekčnosť.
@anonym_c8a8f7 väčšinou áno ak sa nejedná o alergiu
@anonym_39993a tvojim lekárom je tvoje dieta ukradnuté. Nechcu aby ich otravovali "so soplikmi". Inak potom sa divime, ze deti majú alergie astmy larynnditidy a pod. Z čoho asi? Jaj, len tak predsa.
@anonym_16501c tak pr, pozor na hubu, toto su lekari, obaja (aj pediater aj alergo) jedni z najlepších v meste, najvyhladavanejsich. Nikdy, nikdy nas neodmietli, ked sme prisli - a to sme riešili dost vazne problemy ...Ale jednoducho, nepredpisuju ATB len tak, a rovnako ani očr. Nebude pisať čulemu dieťatu bez teploty očr ked ma len sopel a kasel...Furt sa chcem opičiť po zahraničí, ako tam sa dobre žije, ale prečo si v tomto neberieme priklad? Sople a kašle sa fakt neriešia v zahraničných škôlkach...Však tak sa buduje imunita...
@anonym_autor Mila autorka ,priala by som ti zit v Rakusku.
2x5dni OCR na rok !! Ci mas 1,2,3 deti !!
By si s velkou radostou poslala decko do skolky so soplom
Ale mudra byt ….. len sa rozculuj 😂😂
@anonym_0f5111 mila pani, zila som tam aj v Nemecku, sestru mam vo FRA, chces lepsie vyhody od statu, nebud zamestnanec, urob si firmu... ono zvalovat to na to, ze system Vas zenie do kuta...
to milujem, kazda si to vie zariadit, ale ohrozit ine rodiny a deti nie je fer nikdy 😊
prednedavnom som si pozerala vysvedcenia zo zakladnej,mam 38r,takze je to peknych par rokov..A mala som tak 1-5 vymeskanych hodin rocne..Nie,nebola som super zdrave dieta.Ale v tej dobe sa naozaj neriesili choroby a nachladnutia tak velmi ako teraz.
Ked som mala prve dieta,tiez som sa skaredo pozerala na maminy ktorych dieta co i len smrklo v skolke..Dnes,ako mama styroch deti a zamestnana zena,som k nim omnoho tolerantnejsia.Zivot prinasa rozne situacie a az na par vynimiek,vacsina matiek ktore daju chore deti do skolky k tomu maju velmi dobre dovody..Udrzat si pracu,biznis a v niektorych pripadoch aj zdravy rozum a usudok je dost tazke 😀
@anonym_autor 2 deti mam v skole, 1 v skolke. V skole kasle v kazdej triede polovica detí, skolku ani nekomentujem.... To je vec, ktoru nemozem nijako ovplyvnit ani bojovat proti tomu. Jedine co mozem, je posilnovat imunitu u nas doma a pracu som prisposobila tiez. Robim nocné 12tky tak cca 3x do tyzdna, cize som cez den doma k dispozicii ak su chorí.... A uz len vydrzat. Bohuzial.
Matkám je to tak srdečne jedno. A zober si že toto sa deje nielen v školke ale aj v škole. Tiež mám dieťa ktoré keď ochorie musí ostať doma. Ja mám čoskoro 40r a za celý život som nemala toľko x antibiotiká čo moja 10 ročná dcéra.
@mimikarol zial, vsade, v skolke, skole, praci.
@anonym_0f5111 mila pani, zila som tam aj v Nemecku, sestru mam vo FRA, chces lepsie vyhody od statu, nebud zamestnanec, urob si firmu... ono zvalovat to na to, ze system Vas zenie do kuta...
to milujem, kazda si to vie zariadit, ale ohrozit ine rodiny a deti nie je fer nikdy 😊
@anonym_autor Mila autorka , mna osobne stat nikam nezenie ,kedze moje dieta je malo chore .z 10 dni OcR rocne ,mi 5-6 dni ostane „navyse „ 🤷🏼♀️ plus chodila do sukromnej skolky kde sopel decka nikoho netrapil, a nikdy sa tam ziadny rodic ani nestazoval .
Ja nechápem čo stále ženy riešia choroby v škôlke/škole. Pokiaľ dieťa má len sopel a kašeľ tak kľudne môže chodiť do škôlky. Keď kašle ako tuberak, vracia alebo má hnačku a má horúčky tak dieťa nechám doma.
Je úplne zbytočné ostať doma s každým soplom a s každým zakaslanim 2-3 týždne ako niektoré robia, normálne sa čudujem že to zamestnávateľ akceptuje.
Moje deti keď bývajú choré tak sledujem ich stav a keď je moc zle tak nechám doma štvrtok piatok plus víkend to vylezat a do pondelka sú fit. Väčšinou to riešim dovolenkou. Babky nemám k dispozícii ani opatrovateľku takisto manžela nie. Očr som brala prvýkrát v živote dva týždne keď mali kiahne.
Podľa mňa deti by sa mali otuzovat a tráviť čas medzi deťmi aby si posilnili imunitu. Každé ročné obdobie je krásne aj teraz na jeseň treba ísť von či fúka alebo prší. Poznám ľudí čo od septembra do apríla nevystrcia nohy von lebo je zima a doma zababuseny. Potom nech sa necuduju keď budú mať deti stále choré.
A ešte k babuseniu, moje deti nikdy nenosili tielka ani pančuchy ani x vrstiev cez zimu.
Normálne by mali ráno v škôlke robiť filter a choré deti posielať domov.
Choré dieťa si nechávam doma. Keby to tak robili aj ostatné matky neboli by všetci stále chorý.
Zaujímavé,že vždy je vyhovorka-existencne problémy.
No čo som mala v škôlke s mám v škole skúsenosť,z väčšej časti ,skoro 100%su to rodičia,čo majú rodinné zázemie,môžu mať aj HO a dokonca sú často na materskej.
Mizivé percento sú matky,kt.fskt žijú z ruky do úst,či sú samoživiteľky.
Toto je už obohrata pesnička a nekonečný boj.
Vždy je to o rodičoch a vyhirky sú výhovorky.
@terezka1947 a najlepšie je keď to robia mamičky , čo vďaka manželom ani nemusia pracovať...manikúra a kaderníčka sú prednejsie.
@anonym_autor určitým matkám,, dokonalým matkám,,je to tak maximálne jedno!ešte sa bude sťažovať že prečo jej decko poslali domov veď ma ,,len,,sople...kopala by som ju rovno do hlavy za toto ...dieťa dá do škôlky choré,prípadne nepreliecené...mám takú,,top matku,,v rodine a lulujem tie deti .. kôli doticnej nenavstevujem svojích rodičov doma ...len vonku lebo jej deti sú večné choré a nepoznajú posteľ a to že sa treba liečiť.Roznasaju to všade kde sa len dá 🤮🤮🤮🤮🤮😡
A dodám že je doma na rodičku,do práce nechodí a do škôlky drbne ani nie 2 ročné dieťa na celý deň len aby ona mala pokoj.....😡😡😡🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
@anonym_autor určitým matkám,, dokonalým matkám,,je to tak maximálne jedno!ešte sa bude sťažovať že prečo jej decko poslali domov veď ma ,,len,,sople...kopala by som ju rovno do hlavy za toto ...dieťa dá do škôlky choré,prípadne nepreliecené...mám takú,,top matku,,v rodine a lulujem tie deti .. kôli doticnej nenavstevujem svojích rodičov doma ...len vonku lebo jej deti sú večné choré a nepoznajú posteľ a to že sa treba liečiť.Roznasaju to všade kde sa len dá 🤮🤮🤮🤮🤮😡
A dodám že je doma na rodičku,do práce nechodí a do škôlky drbne ani nie 2 ročné dieťa na celý deň len aby ona mala pokoj.....😡😡😡🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
@anonym_ec389d toľká agresia. Mimo tému, ale zaujímalo by ma, kde zoberú ani nie 2 ročné dieťa, keď je veľký problém dostať sa do škôlky ako 3-ročnému (kvôli kapacite)
Mam na to trochu iný pohľad. Zelené sople neznamenajú infekčnost. Choroba je už práve na ústupe. To dieťa je infekčné práve ešte pred prvými príznakmi .Teda napr ja sam dieťa ráno do skolky, vyzerá ôk, nakazí ale všetky deti a večer ma už aj ono teplotu. Toto by už matky mohli pochopiť, lebo zbytocne sa hnevajú na všetkých okolo. Prešla som si tým - jednoducho ako príde dieťa do kolektívu tak je non stop choré....
Moje posledne dieťa, keď sa narodilo , tak som doma mala doma školkarku , a ma teda najlepšiu imunitu , lebo si tým všetkým prešla. Čiže ako podporiť imunitu ? Co najviac byť v kolektíve od babatka. Napr ona teraz nastúpila do škôlky a nebola ani 1x chorá. Áno kychla, áno pár krát vysmrkala nos, áno, je možno že preniesla virus na dieta z nevybudovanou imunitu a ono možno malo horúčku . Ale okolo nej už choroby ibw prebehnú.
Ked boli moje deti male, tak nam nasa pediatricka, uz vtedy starsia pani, hovorila, ze predtym ti skolkari neboli az tak vela chori. Lebo ze babky boli na dochodku, povarovali chore deti, tak ich rodicia neboli nuteni dat prechladnute do skolky a mohli ist aj do prace. A tym padom sa tak vela chorob v skolke netocilo. Mne aj mama vravela, ze take neexistovalo, ze 2 tyzdne skolka a 2 tyzdne doma. Je pravda, ze prekonavanim chorob dieta ziskava imunitu, ale ked je to prilis casto a na oslabene telo sa nalepi dalsia choroba, nie je cas sa zotavit.
@anonym_autor ja som sa tak rozculovala minuly rok, tento rok uz kaslem aj ja na pravidla - soplik - nech sa paci do skolky, kym nema teplotu ide. Kazdy hladi len na seba, tak sme zacali aj my... proti tomu nevybojujej nic, lebo ak uz rodicia su sebci, tak aspon skolka by rano mala neprevziat dieta...
a tak uz aj ja posielam dieta so soplom, kym ma nestopnu ucitelky (zatial som to vzdy stopla sama ked prisla teplota). Ale kolkokrat mala zahlasi - petko nespinkal v skolke, musela prist jeho mamka lebo mal teplotu... sanca, ze petko mal tu teplotu uz rano je tak 80% - mamka zbila nurofenom a samozrejme po 4hodinach teplota vyskocila - ucitelky niesu hlupe...
rano stretavame deti sklenene oci, kasle jak tuberak, ale kazdy sa tvari jak hluchy-slepy... nuz ok...
a to mam dieta so zdravotnymi problemami, ze chyti fakt vsetko.
@veklipo možnosti mala. Muž mal ísť na OČR. To sú len výhovorky
@anonym_dbccd7 muž mal ísť na OČR ak je jeho plat ťahúňom rodiny? A z jej platu predavačky majú zaplatít všetko? Tu nikdy nič neni dobre. Keď žena povie, že je doma aby mohla pokryť tieto veci, tak je prizivnicka a chudák chlap, keď robí aby aspoň dačo zarobila, ale jej príjem rodinu nepotiahne aj to je zle. A poviem vám tajomstvo, sú aj ľudia, ktorí proste na lepšie platenú prácu nemajú vlohy alebo možnosti. A bohuvdaka, lebo potom by nám nemal kto vyniesť odpad, upratať školy či nemocnice alebo predať chleba. Už je hanba systému, že poctivo pracujúci človek častokrát nemá výplatu aby dôstojne pokryl svoj život
Do škôlky by museli prijať zdravotníka, aby vedel posúdiť zdravotný stav dieťaťa. A ani to nezaručuje to, že to dieťa odchytí, ak je ráno madopované ibalginom.. Tiež mi to šlo na nervy, ale na druhej strane chápem, ak je matka naozaj v kríze.. Samostatná kapitola je žena na materskej, ktorá donesie do škôlky choré dieťa.. Ale aj do školy chodia choré deti, syn je už na výške a tam naozaj nikto neostane doma 😁 a aj tam sa to šri, nielen v škôlkach. A minule som bola náhodným svedkom, kedy dieťa v detskom kútiku tak kašľalo, že sa až dovracalo, tak tomu už fakt nerozumiem..
@anonym_dbccd7 muž mal ísť na OČR ak je jeho plat ťahúňom rodiny? A z jej platu predavačky majú zaplatít všetko? Tu nikdy nič neni dobre. Keď žena povie, že je doma aby mohla pokryť tieto veci, tak je prizivnicka a chudák chlap, keď robí aby aspoň dačo zarobila, ale jej príjem rodinu nepotiahne aj to je zle. A poviem vám tajomstvo, sú aj ľudia, ktorí proste na lepšie platenú prácu nemajú vlohy alebo možnosti. A bohuvdaka, lebo potom by nám nemal kto vyniesť odpad, upratať školy či nemocnice alebo predať chleba. Už je hanba systému, že poctivo pracujúci človek častokrát nemá výplatu aby dôstojne pokryl svoj život
@lucia147852 písala si, že robí na 3 zmeny. Tak o to
ľahšie striedanie. Doobeda môže byt s dieťaťom, keď má poobedné. Všetko sú to len výhovorky. Pri zmenách titipujem, že pracuje aj cez víkendy. Opäť sa môžu striedať pri chorom dieťati. Cez týždeň ma voľno, cez víkend v práci a ona opačne. Nemusí byt len žena na OČR. A viem o tom svoje,tiež manžel robil na zmeny. OČR som nemala skoro vôbec. Bol s nimi cez voľno on, keď bol v práci, bola som ja. A ani jeden z nás nechýbal dlhodobo v práci, aby sa nás to finančne dotklo.
V zahraničí v škôlkach žiadne sople neriesia, tu sa z toho robí sodoma gomora. Mrzí ma tvoja situácia, ale za mňa je to na Slovensku so soplíkmi a kašlíkmi prehrotené.
@kaca222 akurat pediatricka na toto hromzila ze musi davat potvrdenia do škôlky kvoli soplom...ze nechápe preco sa tu na Slovensku z toho robi take halo...ze v zahraničí deti nejdu do škôlky len ked maju teplotu, no sople nevadia. Ze ako si inak vybudujú imunitu. 🤷
@veklipo ja rozumiem nie som hyena ale treba skusit babku, mamu, sesternicu, ako pisem nikdy nevies kto ma doma aky pribeh...
@anonym_autor veru, nikdy nevieš kto má doma aký príbeh.. aj tie ženy, ktoré dajú deti do škôlky do soplami.. možno majú same choru mamu, tak jej asi nedajú dieťa na stráženie..
A ja teda nezlahcujem vôbec dávanie chorých detí do kolektívu, sama som tak nikdy nerobila (pretože som nepracovala).. lenže kazdy má to svoje s čím sa borí.. aj matky ktoré musia chodiť do roboty..
A teda prepáčte, ale vírusy sú prirodzena súčasť sveta a života.. tomu sa nikto nikdy nedokáže vyhýbať.. jediné ak by bol zavretý v bubline.. deti chorobami prejsť musia.. chápem že niekto je zdravotne na Tom veľmi ťažko, ale práve pri takých ľuďoch nemôžu byť deti, pretože tam je prirodzené že mávajú časté infekty.. to je proste fakt..
Ja som sama žila so sestrou, ktorá mala vážne choru malú dcérku a popri tom aj syna.. ten ochorel aj keď nebol v kolektíve, tak sme ich vtedy držali od seba.. tak isto ako keď ktokoľvek z domácností chorý bol.. bežným chorobám sa proste vyhnúť nedá, čím skôr sa s tým rodičia zmieria, tým skôr sa pri ľahkých chorobách nebudú rozčuľovať...
@anonym_4b67dd Cievky mi držia, ale ty by si si mohla skontrolovať tlak – hlavne ten duševný. To je ten moment keď niekto príde bez pointy, ale s diagnózou. Ak máš to šťastie a nie si matkou večne chorého dieťaťa buď len rada a neodsudzuj matky, ktoré sa tým trápia. Ak si to nezazila, nepochopíš a nevyjadruj sa. A ak by si mala ty dieťatko s chorou obličkou, chcela by som potom vidieť ako by si sa zastávala všetkých tých chudák mamičiek čo musia dávať choré deti do škôlky. Ak si to nezažila, neosočuj láskavo iné matky. Nemáš ani predstavu koľko lekárov a vyšetrení moje dieťa absolvovalo a záver - imunita v norme, mandle norme, odbery všetky v norme. Vyskúšala už xy preparátov a Metod, ani netušia čo všetko sme skúsili a ty mi ideš rozprávať že mám pracovať na imunite ? No nie ja mám asi podľa teba večne choré decko a vôbec to neriešim a je mi to jedno. Prajem ti dobrú noc, a snáď ti nestupne aj ten krvný tlak 😉
@kvietok1233 som si mala z päty vytiahnuť, že tvoje dieťa má všetky choroby sveta?ja nemám na rozdiel od teba vešteckú guľu so životopisom a osudom celej tvojej rodiny
@kaca222 akurat pediatricka na toto hromzila ze musi davat potvrdenia do škôlky kvoli soplom...ze nechápe preco sa tu na Slovensku z toho robi take halo...ze v zahraničí deti nejdu do škôlky len ked maju teplotu, no sople nevadia. Ze ako si inak vybudujú imunitu. 🤷
@anonym_98f5a4 hlavne sa tomu človek nevyhne. Tie vírusy tam lietajú jedna radosť, vo vzduchu, na hračkách, všade. Aj keby nikto nedával deti “so soplom” do škôlky, aj tak tam bude. Je úplne zbytočné to riešiť
Keď dieťa chodí do kolektívu, rátam s tým, že sa tam točia rôzne choroby. Bohužiaľ deti s vrodenými poruchami imunity či inými diagnózami v tomto ťahajú za kratší koniec, nerozumiem, prečo by sa im mal systém prispôsobovať. Tam by potom bolo na mieste umožniť matkám byť s deťmi napríklad dlhšie doma, nech sú chránené.
Absolútne ma netankuje kde sa malý nakazil, pokiaľ to nebolo od rodinných príslušníkov, ktorí prišli na návštevu chorí. Proste chodí medzi deti, na krúžky, do obchodu, kostola, kdekoľvek, takže s patogénmi sa stretávať bude.
Človek je infekčný už aj pred vypuknutím prvých príznakov, takže sa tomu jednoducho nevyhneš, jedine tak, že budete sedieť doma.
Dobrý večer. Prepáčte, ale nesúhlasím s Vami. Ste netolerantna,je poznať, že nemáte ani len tušenie ako je to u deťoch, ktoré nemajú zdravie ako to Vaše. Áno, V kolektíve sa točia choroby a tie mamky,ktoré majú deti s diagnózou príp. Oslabenou imunitou, ako spomínate by sa mal o tie matky postarať systém. Systém sa stará tak,že mamky môžu zostať do 6 rokov veku dieťaťa. Ale ta matka musí mať prijem. Príspevok z predl. Rodičovskej dovolenky je nízky. Pýtam sa kto zamestná takú mamičku,ktorá musí opakovane zostávať s chorym dieťaťom doma. Keď si tu čítam komentáre niektorých mamiciek, je mi z toho smutno. Tolerancia, empatia nula. K čomu vediete svoje deti? Takáto je spoločnosť. Autorke témy želám veľa,veľa síl a vydržať. Pokiaľ sa nezmení myslenie v spoločnosti zázrak sa neudeje.

@anonym_39993a
Kľudne ma tu ukamenujte. Počítam s tým. Ale na toto mam nekompromisny názor.
Naozaj ma nezaujíma že matka nastúpila po 3r do práce. Ma muža ktorý po 3 rokoch nenastúpil.
Aké sa cítime nenahraditeľné v práci, až je to smiešne.
S odstupom času si snáď každá uvedomí, že to nestalo za to - obetovať choré dieťa pre nejakého zamestnávateľa, pre nejakú prácu, peniaze,....
@simona20201309 úplne súhlasím.