Kedy je vhodné dať staršie dieťa do škôlky?
Ahojte, anonymne lebo su tu aj ludia co ma poznaju a nevedia o tom
..taka otazka, mam doma 2,5 rocnu dceru a v januari sa nam narodi druhe dieta...Dali by ju uz do skolky napr od leta/ septembra ci by ste ju nechali doma az do napr. 3,5 - 4 roka?Prosim len pokial mate priamo skusenosti s toutou situaciou...pozerali sme doteraz sukromne skolky s nastupom od leta, ale nemam skusenost ako to je najlepsie pre dieta...dakujem za vase nazory a skusenosti
My sme mali rozdiel len 21 mesiavov, teda som nemala na vyber, ostal doma prvorodeny, akurat sa sestricka narodila v septembri, on este mal plienky, takze logicky siel do skolky ako takmer 4 rocny. Ale Vy mate kus iny situaciu, to je uz starsie dieta a asi by som ho skusila zaskolkovat, hoci...🤔. Mame 2 rocnu, teda 2 a 4 mesiace ma a ma stale plienky a cucia mlieko, tak neviem. My ideme zapisat od januara , ked bude mat 3 roky, ale uvidime podla adaptacie. Dat ju teraz do skolky, asi cele zle, keby hned aj plienky nemala. Este nie je pripravena ani nahodou. Toto ppdla toho sa musite rozhodnut.
@hederamonstera odpoveď je z praxe, nakoľko bez splnenia horeuvedených podmienok by nebol syn prijatý do MŠ. Súvislosť s neustálym používaním elektronických zariadení v predprimárnom veku je neurologicky dokázaná a viditeľne sa negatívne prejavuje v školskej zrelosti a depistáži, ktorá jej predchádza.
@sulavikova neviem, ja mam 4 deti a prve veru bolo casto na telke, ked sa mi narodilo dalsie narocne dieta a sice zacal rozpravat v 2,5 roku, aj odplienkovany bol neskoro, ale v 1.triede mi ucitelka vravela, ze ma pocit, ze sa rozprava s 15 rocnym, ze ta uroven komunikacie je uplne inde ako u bezneho prvaka. A takisto, ked siel na prijimacky na gympel, sa ho nikto nepytal, kedy bol odplienkovany a ani kedy zacal rozpravat. Kazde dieta je ine. Zase netreba z tych technologii robit strasiaka, pokial to dieta nie je na tej telke ci tablete cele dni, namiesto normalnej medziludskej komunikacie.
Až teraz čítam dátum, tak upresnujem, kľudne by som nechala doma do toho vyššieho veku. Kamoške pár mesačný dostal kiahne od staršieho zo škôlky a brutálne sa natrápili.
@oblecenie99 my sme mali v 11 mesiacoch kiahne a to starsi este ani do skolky nechodil, jedine sme chodoli do obchodu a v nedelu do kostola, asi dostal tam, lebo tam mali taky kruzok deti, ze sedavaju na zemi na takej kopke, ked im knaz rozprava, tak su blizko jeden vedla druheho. Toto je pravda, ze dostat to novorodenec, tak sa od strachu asi pototo. Aj ta 11 mesacna, to.bol masaker.
Ak nechces mat obe deti doma, tak idealne starsie dat do skolky dostatocne dlho pred porodom, nech nema pocit, ze surodenec sa narodi a preto ide do skolky a je akokeby “odsunute”.
Ano je riziko, ze prinesie domov nejake skolkarske pliagy, ale teda ochoriet moze hocikde medzi detmi 🤷🏼♀️ u nas starsia nebyvala velmi chora, ale asi 2x nakazila babo ale nic dramatice co by nemohol chytit na baby cviceni, plavani alebo v nejakom kutiku…
@oblecenie99 my sme mali v 11 mesiacoch kiahne a to starsi este ani do skolky nechodil, jedine sme chodoli do obchodu a v nedelu do kostola, asi dostal tam, lebo tam mali taky kruzok deti, ze sedavaju na zemi na takej kopke, ked im knaz rozprava, tak su blizko jeden vedla druheho. Toto je pravda, ze dostat to novorodenec, tak sa od strachu asi pototo. Aj ta 11 mesacna, to.bol masaker.
@nevenka hej, veď ja ani neviem, či tu anginu stihol v tej škôlke teraz pozbierať za deň, alebo v obchode, kde som s ním bola predtým, ale tak vieš si predstaviť, nestačí stres, o syna, o malú, aby sme my nechytili (vyhrabali sme rúška z útrob skrine a pripomenuli si časy, keď bol malý novorodenec - akurát vypukol čerstvo Covid), ale ešte volaj doktorke, že no prúser a že mala pravdu 🙈 Na kiahne som ho dala zaočkovať. Presvedčila ma vtedy najmä kamoška, oni mali brutálny priebeh, decká nemali na sebe pomaly milimeter kože bez vyrážky 😬 O tom, že mám doma šiesty týždeň psychiatriu ani nepíšem, lebo 5 ročný v kombinácii s novorodencom je po čase celkom zaujímavé, ale on je chvalabohu take kľudne dieťa od narodenia. Trošku závisláči na rozprávkach teraz a má naburany celý denný rytmus, ale musim niekde povoliť. Uvedomujem si, že ochorieť môžu aj inde, aj že možno budúci týždeň mi donesie niečo fajne domov, ale skúsili sme na radu pediatricky aspoň to najzraniteľnejšie obdobie malej trochu vykryť. Dosť ma aj prekvapila, lebo ona nebýva taká splasena, ale hovorí, že nechcem vedieť, s čím všetkým teraz za ňou chodia s chorými deťmi, tak ak je to možné, aspoň to šestonedelie nech vydrží malý radšej doma.
Ja som dala malú v 3 rokoch do škôlky a neľutujem. Vďaka tomu sme zistili ,že má poruchu imunity a vedeli včas podchytiť liečbu. Zistili sa alergie a pod. Prekonala snáď všetky choroby detské ,chytila kiahne. A jasné,keď je dieťa choré ,donesie to aj domov. A nakazí aj druhé dieťa ,aj rodičov dosť často. Sú to bacily. Nie je pravda,že to skôr dieťa prekoná a je to lepšie. Poznám deti,ktoré šli až v 5tich rokoch do škôlky a choré nebývajú skoro vôbec. Potom také čo sú tam ako moja dcéra a chytia všetko čo sa dá. Záleží od imunity dieťaťa.
Ja som dala malú v 3 rokoch do škôlky a neľutujem. Vďaka tomu sme zistili ,že má poruchu imunity a vedeli včas podchytiť liečbu. Zistili sa alergie a pod. Prekonala snáď všetky choroby detské ,chytila kiahne. A jasné,keď je dieťa choré ,donesie to aj domov. A nakazí aj druhé dieťa ,aj rodičov dosť často. Sú to bacily. Nie je pravda,že to skôr dieťa prekoná a je to lepšie. Poznám deti,ktoré šli až v 5tich rokoch do škôlky a choré nebývajú skoro vôbec. Potom také čo sú tam ako moja dcéra a chytia všetko čo sa dá. Záleží od imunity dieťaťa.
@hrasocek12 a aj druhe dieta ste vtedy mali?
druhá sa narodila, keď mala prvá 2 roky. Nedala som staršiu do škôlky, až keď mala 4,5 roka. Dá sa venovať aj dvom deťom. Vieš, tá staršia by sa cítila ešte viac odstrčená, jednak preto, že zrazu prišlo nové dieťa do rodiny a potom aj preto, že ste ju dali preč - do škôlky.
Potom sa nám narodila tretia, keď mala druhá 1,5 roka a najstaršia mala 3,5 roka, ešte stále nešli do škôlky, mala som doma všetky tri. Až na 4,5 roka išla najstaršia a potom aj druhá v poradí. Čas s rodičmi takto celé dni sa už nikdy nevráti a v škôlke jej nemá čo ujsť.

Nedala by som. Skuste fungovať pekne spolu, a potom až na ďalší rok, keď bude mať druhe 9 mesiacov. Sú to posledné mesiace kedy bude prvorodena Jedináčik, a už potom nikdy viac ;).
A druhá vec sú bacily a choroby... Radšej až keď bude väčšie druhorodene.