icon

Kedy môže dieťa nastúpiť do školy?

17. feb 2025

Dobrý deň dievčatá . Rada by som sa spýtala na Vaše skúsenosti . Je to len hudba budúcnosti pre mňa ešte , nakoľko ma teraz dcéra len dva roky .
Ale čisto hypoteticky prosím - je decembrová . Takže jej “zle vychádzajú roky”. Dnes som mala s mojou mamou debatu o škole a ona mi tvrdí , že ju nezoberú jednoducho do školy , keď v septembri bude mať presne 5 a trištvrte roka. Máte s tým prosím niekto skúsenosti ? Ja si neviem predstaviť , že by mala nastúpiť do školy ako takmer sedemročná . A to ten rok “navyše” by akože chodila do škôlky alebo ako sa to bude riešiť ? Samozrejme nepytam sa na situáciu , že nebude zrelá , to viem že je odklad , ja sa pýtam na takú že super situáciu že by na tu školu zrelá bola ( samozrejme to ja neviem dopredu ), len mi príde , že ak bude zrelá na školu , že byt ešte rok navyše v škôlke , a či sa to vôbec dá . No snad ste pochopili čo sa pýtam lebo píšem jak Tatár . Ďakujem a pekný zvyšok dňa

Strana
z3
krasneleto
Autor odpoveď zmazal
gribka1
17. feb 2025

Veď klasika, deti majú v 1. ročníku 7 rokov. Nastupujú ako 6 ročné, nie 5 ročné.

kacena4
17. feb 2025

na to ci je vo veku 5 3/4 zrela/nezrela musi posudit centrum poradenstva a prevencie. musi ist na testy, kde jej odporucia alebo nie predcasne zaskolenie do skoly.

guudy
17. feb 2025

Mama ma pravdu. Ak by si ju chcela dat do skoly v 5 3/4 rokoch, tak by musela mat odporucenie od psychologa na predcasne zaskolenie. Inak nie.

krasneleto
17. feb 2025

a dalsia vec... ak by bol zakon inak hovoriaci. predstav si , ze by nastupila 5 rocna a bola by v triede s detmi s minimalne jednym odkladom, cize 7 a pol rocnymi , s dvomi odkladmi 8 rocnymi...

patka06
17. feb 2025

Môže nastúpiť do školy za určitých podmienok, ak to bude aktuálne musíš riešiť skôr - presne ako píše kacena4 a v škôlke by mala byť skôr preradená do predškolskej - táto možnosť tu vždy bola a stále je.

januska12323
17. feb 2025

Nepadajú jej zle roky, pôjde do školy ako 6 ročná ako väčšina ostatných detí. Ak by si ju chcela dať skôr musí byť ako predčasne zaškolená. Do predškolskej triedy pôjde tiež ako má keď bude mať 5 rokov.

krasneleto
17. feb 2025

k 31/8 musi dieta dovrsit 6 rokov. urcite by som nerobila ukon, ktory ti ide hlavou. cize ako 6 rocna a je jedno kolko je to 6+ nastupi do prveho rocnika

wiwi28
17. feb 2025

Mám decembrového syn. Mal 5r a sme rozhodnutí ho dať do škôlky keď bude mať v Septembri 6r (čiže v Decembri 7r). Tým pádom bude 4r navštevovať škôlku.

patka06
17. feb 2025

@krasneleto Ja som ten prípad ...6. narodeniny som oslavovala ako prváčka a mala som v triede spolužiakov o rok starších ... mám skoro 50 rokov, takže odklady vtedy neboli
Moja dcéra je opačne - pár dní po nástupe do školy mala 7 rokov - bola v triede najstaršia a mala spolužiačku o rok a pár dní mladšiu - už je dospelá a stále má problém, že nešla do školy o rok skôr.

candii
Autor odpoveď zmazal
bea0802
17. feb 2025

Mám decemberove dieťa a neprišlo mi to absolútne čudné...má spolužiakov, čo majú narodeniny v septembri a tiež mi to príde normálne, že mali hneď po príchode do školy 7 ......najmenšiu mám zas koniec júla ona pôjde v podstate čerstvo 6 ročná a úprimne? Za mňa je lepšie, ak by bola septembrova a šla až ako 7 ročná, nevravím, že to nezvládne, ale na čo to siliť a obzvlášť, keď sa narodila až v decembri

silvike
17. feb 2025

Tak ako mozes ju dat zaskolit predcasne, dieta nemusi mat v case nastupu do 1.roc. 6 rokov. Len musi mat potvrdenie z CPPP (Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie). Ak bude mat potvrdenie ze je schopna ist do skoly, tak ju das.

moze
17. feb 2025

Ja mam tiez decembrovu, je velmi sikovna, tiez som 2 roky dozadu uvazovala, ze by mozno mohla ist skor. No je to taka umelecka dusa, rada kresli, hra na klaviri, tancuje, spieva, velmi samostatna, ale v priebehu tych 2 rokov som si uvedomila, ze je este take deculo a neviem, ako by skolu a povinnosti zvladala. Kamaratka ma oktobrovu, isla tiez skor a uz ked bola druhacka, hovorila mi, ze uz by rovnaku chybu nikdy neurobila. Ako pisu baby, ak by mala ist skor, treba psychologicky posudok a odporucanie a vezmu ti ju aj 5 rocnu. Len si dobre rozmysli, ci to bude naozaj dobre pre nu, alebo len pre teba kvoli tvojmu zlemu pocitu, ze jej zle vychadzaju roky a v podstate "zabije" rok navyse v skole.

krasneleto
17. feb 2025

@patka06 dcera je koniec maja... vacsina triedy su deti, ktorym zle vychadzaju roky... zrela bola, hoc v septembri mala iba 6 rokov a tri mesiace a jej spoluziaci niektory , 6 rokov a 11 mesiacov. ten vekovy rozdiel bolo citit, ale nemalo to vplyv na nic ine ako kolektiv. dieta by som skor ako 6 + do skoly nedavala

patka06
17. feb 2025

Autorka: Neviem koľko má dcéra teraz, ale uvidíš ako sa jej bude dariť v škôlke
Ak bude šikovná, nevidím dôvod prečo by nešla do školy aj ako 5 a 3/4 ročná
Len to začni riešiť včas.

silvike
17. feb 2025

Len ono, ine je ked dieta ma tych 6 rokov v septembri a ine ked az v decembri. To uz je dost velky rozdiel.

deti95060810
17. feb 2025

dieťa musí do prvej tr. nastúpiť najnesk.v 8 rokoch.. odklad môže mať max. 2 krát
ešte ani nevieš ako sa dieťaťu bude dariť po mentálnej stránke a už riešiš školu....

nikaeli
17. feb 2025

Ja len doplním - Do 1.ročníka nastupujú deti, ktoré k 31.8. dovŕšili vek 6 rokov. Existujú výnimky, ale to už musíš riešiť s poradňou, najlepšie už teraz - termíny zápisov sa už blížia. Druhá vec je, že musí absolvovať povinné predprimárne vzdelávanie v MŠ a získať Osvedčenie o tomto vzdelávaní -> to vydáva MŠ. Výnimky platia väčšinou pre deti narodené v septembri, osobne som sa nestretla s tým, aby do prvého ročníka nastúpilo 5-ročné decembrové dieťa.....

msnesquik
17. feb 2025

@bea0802 presne, tiez mame julovu a bude to len tak tak..pokial vobec bude, cakame na testy skolskej zrelosti

uhnakova
17. feb 2025

@nikaeli autorka diskusie má doma dvojročné dieťa. Takže nemusí nič riešiť teraz.

autor
17. feb 2025

@deti95060810 ďakujem , neriešim “už” vôbec , len dnes padla taká debata s mojou mamou a chcela som vedieť nejaké reálne “skúsenosti” . Veď ja to presne píšem že vôbec neviem ako na tom bude , ale že mne to príde že sedemročná bude prvacka že veľa , ale prečítala som si tu vaše skúsenosti a už teda viem , že to nie je nič neobvykle .

Ďakujem vám všetkým baby za komentáre a skúsenosti , pomohli ste mi . Ja som proste len neverila máme že bude chodiť o rok dlhšie do škôlky to je všetko . Ďakujem

candii
17. feb 2025

Môj syn pôjde do školy keď bude mať 7,5 roka 😁 no a čo, nič mu neujde.

barka1
17. feb 2025

Ja teda vobec nerozumiem tvojim úvaham...Vzdy to fungovalo tak, ako to tvrdí tvoja mama.

Syn je decembrovy a skoro polovica triedy má narodeniny na jesen a pred Vianocami. Tato situacia je úplne bezna. Do školy patria automaticky deti, ktoré dovrsia 6.rokov do 31.8.
Zaškolit predcasne decembrove dieta pojde len v pripade extrémneho nadania a zrelosti. Práve ta zrelost je dolezita.

Moja dcera je na konci augusta, šla do školy ako čerstvo 6.rocna. Je šikovná, aj ked prvý polrok to bol celkom boj, v porovnani so synom, ktory bol zrelsi.
Naopak neter narodena na zaciatku septembra šla do školy predcasne a bolo to poznat práve na sociálnej zrelosti.

gribka1
17. feb 2025

Ale pravda je, že zbytočne dlho deti študujú. Mohol by sa vzdelávací proces skrátiť. Pomaly 20 roční maturanti.

patka06
17. feb 2025

áno, v tomto prípade bude chodiť do škôlky 4 roky
3 roky + rok predškolská
Je to bežné pri deťoch narodených od 01.09 do 31,12.

lenkakamen
17. feb 2025

Úplne normálna vec, a tie deti čo sa narodili v septembri? Aj tie pôjdu ako 7rocne...myslíš že im dačo utečie? Aspoň si užijú dlhšie detstvo...študovať bude celý život tak prečo dieťa ťahať do zs čím skor

banalu
17. feb 2025

Ja som septembrova a isla som o rok neskor, psychologicka zhodnotila, ze nie som pripravnena.
Nic mi neuslo.
Mam Oktobrove dieta a ani neuvazujem, ze by sla o rok skor. Je popredu v niektorych veciach. V skolke je najmladisa okolo seba ma 4-5 rocne deti a s prehladom zapadne v hocicom (teda je najmensia logicky 😂), ale aj keby take odporucanie prislo, urcite by som to riesila oficialnou cestou.

nikaeli
17. feb 2025

Autorka chcela som sa ešte opýtať, čo všetko už dcérka ovláda, keď už riešiš školu - vychádzala som z pôvodného názvu '5 a 3/4 ročné dieťa do školy' - a teda čítam ešte raz tvoj príspevok - uniklo mi, že je to ešte drobec 🤷🏻‍♀️ každopádne platí všetko to, čo som napísala vyššie, okrem toho, že máš najvyšší čas to riešiť 🙂 sorry.

ikonica
17. feb 2025

Moja je novembrovka a do skoly nastupi ked bude mat 6r. A 10 mes.

V novembri mala 5r. a az buduci sk. rok bude predskolacka.

Strana
z3