Kedy môže dieťa nastúpiť do školy?
Dobrý deň dievčatá . Rada by som sa spýtala na Vaše skúsenosti . Je to len hudba budúcnosti pre mňa ešte , nakoľko ma teraz dcéra len dva roky .
Ale čisto hypoteticky prosím - je decembrová . Takže jej “zle vychádzajú roky”. Dnes som mala s mojou mamou debatu o škole a ona mi tvrdí , že ju nezoberú jednoducho do školy , keď v septembri bude mať presne 5 a trištvrte roka. Máte s tým prosím niekto skúsenosti ? Ja si neviem predstaviť , že by mala nastúpiť do školy ako takmer sedemročná . A to ten rok “navyše” by akože chodila do škôlky alebo ako sa to bude riešiť ? Samozrejme nepytam sa na situáciu , že nebude zrelá , to viem že je odklad , ja sa pýtam na takú že super situáciu že by na tu školu zrelá bola ( samozrejme to ja neviem dopredu ), len mi príde , že ak bude zrelá na školu , že byt ešte rok navyše v škôlke , a či sa to vôbec dá . No snad ste pochopili čo sa pýtam lebo píšem jak Tatár . Ďakujem a pekný zvyšok dňa
Veď klasika, deti majú v 1. ročníku 7 rokov. Nastupujú ako 6 ročné, nie 5 ročné.
na to ci je vo veku 5 3/4 zrela/nezrela musi posudit centrum poradenstva a prevencie. musi ist na testy, kde jej odporucia alebo nie predcasne zaskolenie do skoly.
Mama ma pravdu. Ak by si ju chcela dat do skoly v 5 3/4 rokoch, tak by musela mat odporucenie od psychologa na predcasne zaskolenie. Inak nie.
a dalsia vec... ak by bol zakon inak hovoriaci. predstav si , ze by nastupila 5 rocna a bola by v triede s detmi s minimalne jednym odkladom, cize 7 a pol rocnymi , s dvomi odkladmi 8 rocnymi...
Môže nastúpiť do školy za určitých podmienok, ak to bude aktuálne musíš riešiť skôr - presne ako píše kacena4 a v škôlke by mala byť skôr preradená do predškolskej - táto možnosť tu vždy bola a stále je.
Nepadajú jej zle roky, pôjde do školy ako 6 ročná ako väčšina ostatných detí. Ak by si ju chcela dať skôr musí byť ako predčasne zaškolená. Do predškolskej triedy pôjde tiež ako má keď bude mať 5 rokov.
k 31/8 musi dieta dovrsit 6 rokov. urcite by som nerobila ukon, ktory ti ide hlavou. cize ako 6 rocna a je jedno kolko je to 6+ nastupi do prveho rocnika
Mám decembrového syn. Mal 5r a sme rozhodnutí ho dať do škôlky keď bude mať v Septembri 6r (čiže v Decembri 7r). Tým pádom bude 4r navštevovať škôlku.
@krasneleto Ja som ten prípad ...6. narodeniny som oslavovala ako prváčka a mala som v triede spolužiakov o rok starších ... mám skoro 50 rokov, takže odklady vtedy neboli
Moja dcéra je opačne - pár dní po nástupe do školy mala 7 rokov - bola v triede najstaršia a mala spolužiačku o rok a pár dní mladšiu - už je dospelá a stále má problém, že nešla do školy o rok skôr.
Mám decemberove dieťa a neprišlo mi to absolútne čudné...má spolužiakov, čo majú narodeniny v septembri a tiež mi to príde normálne, že mali hneď po príchode do školy 7 ......najmenšiu mám zas koniec júla ona pôjde v podstate čerstvo 6 ročná a úprimne? Za mňa je lepšie, ak by bola septembrova a šla až ako 7 ročná, nevravím, že to nezvládne, ale na čo to siliť a obzvlášť, keď sa narodila až v decembri
Tak ako mozes ju dat zaskolit predcasne, dieta nemusi mat v case nastupu do 1.roc. 6 rokov. Len musi mat potvrdenie z CPPP (Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie). Ak bude mat potvrdenie ze je schopna ist do skoly, tak ju das.
Ja mam tiez decembrovu, je velmi sikovna, tiez som 2 roky dozadu uvazovala, ze by mozno mohla ist skor. No je to taka umelecka dusa, rada kresli, hra na klaviri, tancuje, spieva, velmi samostatna, ale v priebehu tych 2 rokov som si uvedomila, ze je este take deculo a neviem, ako by skolu a povinnosti zvladala. Kamaratka ma oktobrovu, isla tiez skor a uz ked bola druhacka, hovorila mi, ze uz by rovnaku chybu nikdy neurobila. Ako pisu baby, ak by mala ist skor, treba psychologicky posudok a odporucanie a vezmu ti ju aj 5 rocnu. Len si dobre rozmysli, ci to bude naozaj dobre pre nu, alebo len pre teba kvoli tvojmu zlemu pocitu, ze jej zle vychadzaju roky a v podstate "zabije" rok navyse v skole.
@patka06 dcera je koniec maja... vacsina triedy su deti, ktorym zle vychadzaju roky... zrela bola, hoc v septembri mala iba 6 rokov a tri mesiace a jej spoluziaci niektory , 6 rokov a 11 mesiacov. ten vekovy rozdiel bolo citit, ale nemalo to vplyv na nic ine ako kolektiv. dieta by som skor ako 6 + do skoly nedavala
Autorka: Neviem koľko má dcéra teraz, ale uvidíš ako sa jej bude dariť v škôlke
Ak bude šikovná, nevidím dôvod prečo by nešla do školy aj ako 5 a 3/4 ročná
Len to začni riešiť včas.
Len ono, ine je ked dieta ma tych 6 rokov v septembri a ine ked az v decembri. To uz je dost velky rozdiel.
dieťa musí do prvej tr. nastúpiť najnesk.v 8 rokoch.. odklad môže mať max. 2 krát
ešte ani nevieš ako sa dieťaťu bude dariť po mentálnej stránke a už riešiš školu....
Ja len doplním - Do 1.ročníka nastupujú deti, ktoré k 31.8. dovŕšili vek 6 rokov. Existujú výnimky, ale to už musíš riešiť s poradňou, najlepšie už teraz - termíny zápisov sa už blížia. Druhá vec je, že musí absolvovať povinné predprimárne vzdelávanie v MŠ a získať Osvedčenie o tomto vzdelávaní -> to vydáva MŠ. Výnimky platia väčšinou pre deti narodené v septembri, osobne som sa nestretla s tým, aby do prvého ročníka nastúpilo 5-ročné decembrové dieťa.....
@deti95060810 ďakujem , neriešim “už” vôbec , len dnes padla taká debata s mojou mamou a chcela som vedieť nejaké reálne “skúsenosti” . Veď ja to presne píšem že vôbec neviem ako na tom bude , ale že mne to príde že sedemročná bude prvacka že veľa , ale prečítala som si tu vaše skúsenosti a už teda viem , že to nie je nič neobvykle .
Ďakujem vám všetkým baby za komentáre a skúsenosti , pomohli ste mi . Ja som proste len neverila máme že bude chodiť o rok dlhšie do škôlky to je všetko . Ďakujem
Môj syn pôjde do školy keď bude mať 7,5 roka 😁 no a čo, nič mu neujde.
Ja teda vobec nerozumiem tvojim úvaham...Vzdy to fungovalo tak, ako to tvrdí tvoja mama.
Syn je decembrovy a skoro polovica triedy má narodeniny na jesen a pred Vianocami. Tato situacia je úplne bezna. Do školy patria automaticky deti, ktoré dovrsia 6.rokov do 31.8.
Zaškolit predcasne decembrove dieta pojde len v pripade extrémneho nadania a zrelosti. Práve ta zrelost je dolezita.
Moja dcera je na konci augusta, šla do školy ako čerstvo 6.rocna. Je šikovná, aj ked prvý polrok to bol celkom boj, v porovnani so synom, ktory bol zrelsi.
Naopak neter narodena na zaciatku septembra šla do školy predcasne a bolo to poznat práve na sociálnej zrelosti.
Ale pravda je, že zbytočne dlho deti študujú. Mohol by sa vzdelávací proces skrátiť. Pomaly 20 roční maturanti.
áno, v tomto prípade bude chodiť do škôlky 4 roky
3 roky + rok predškolská
Je to bežné pri deťoch narodených od 01.09 do 31,12.
Úplne normálna vec, a tie deti čo sa narodili v septembri? Aj tie pôjdu ako 7rocne...myslíš že im dačo utečie? Aspoň si užijú dlhšie detstvo...študovať bude celý život tak prečo dieťa ťahať do zs čím skor
Ja som septembrova a isla som o rok neskor, psychologicka zhodnotila, ze nie som pripravnena.
Nic mi neuslo.
Mam Oktobrove dieta a ani neuvazujem, ze by sla o rok skor. Je popredu v niektorych veciach. V skolke je najmladisa okolo seba ma 4-5 rocne deti a s prehladom zapadne v hocicom (teda je najmensia logicky 😂), ale aj keby take odporucanie prislo, urcite by som to riesila oficialnou cestou.
Autorka chcela som sa ešte opýtať, čo všetko už dcérka ovláda, keď už riešiš školu - vychádzala som z pôvodného názvu '5 a 3/4 ročné dieťa do školy' - a teda čítam ešte raz tvoj príspevok - uniklo mi, že je to ešte drobec 🤷🏻♀️ každopádne platí všetko to, čo som napísala vyššie, okrem toho, že máš najvyšší čas to riešiť 🙂 sorry.
Moja je novembrovka a do skoly nastupi ked bude mat 6r. A 10 mes.
V novembri mala 5r. a az buduci sk. rok bude predskolacka.