Kedy navštíviť logopéda?
Ahojte, dcérka má 3 roky a 4 mesiace, od dvoch rokov krásne tvorí vety, rozumieme jej my aj cudzi. Ale výslovnosť má horsiu. Teda, nevyslovi č,ž,dž,š, ani náznak po r alebo l. Jedine L vie opraviť, keď ju upozorním. Mäkké spoluhlásky sa aj snazi, ale nejde jej to. Nechcem veľmi porovnávat, v škôlke je väčšina detí s výslovnosťou na tom zle, ale samozrejme sú aj mladšie deti, ktoré vyslovujú slová krásne. Moja mala všetko rozumie, na všetko vie odpovedat, ale neviem, či už jej riešiť logopeda, alebo jej mám dať ešte čas... Ako sú na Tom vaše deti v podobnom veku? Ďakujem
https://logomedik.sk/nespravna-vyslovnost/ vo veku 3r je na r teda ešte dosť času.
V jej veku je to ešte ok a R vôbec ešte nemusí ovládať. Nám pediaterička dala výmenný lístok, keď mal syn skoro 4,5 roka. Tiež mal problém so sykavkymi, nepoužíval mäkčene a r. Trvalo to 5 mesiacov 🫢 kým sa mu to dostalo do hlávky. Ide mat o týždeň 5 rokov a už konečne aplikuje tie mäkčene, tak ideme začať s R. Zevraj sme ešte v termíne, ale do 6 rokov by mali deti ovládať správne rozprávať. Skús ju každý deň opravovať, ja som to robila zo začiatku, ale žiadny úspech. A potom skús ísť v jej 4 rokoch už k logo, napraví sa jej to, vidím, ako sa syn už pekne snaží.
A nie všade je cakačka, zavisi odkiaľ ste, ja som dostala termín o 3 tyzdne v BA.
Logopédiu kludne mozete riesit vsade je cakacka vyse polroka ;) moja nerozprávala.do 3r nic aj tak dlho som hladala ;)
už by som to riešila lebo neviem z ktorého mesta si ale budeš čakať pol roka-rok kým vôbec dostaneš termin
Ja by som ju vzala k logopédovi v pohode a uvidíš čo tam 🙂 Chodí už do škôlky? Lebo aj tam zvykne logopedička chodiť.
Áno, je vhodné ísť k logopédovi, pretože čakacie doby sú dosť dlhé -1/2 - 1 roka. Riešila by som to oveľa skôr ako pol roka pred nástupom do školy. A dala by som si na tom veľmi záležať. Aj keby mi povedia, že má ešte čas. Riešila by som to.
Ries logopeda

Kludne ju vezmi k logopedovi minimalne ti ju zhodnotia na jej vek a povedia s cim zacat pracovat. Potom je to hlavne o treningu v domacom prostredi (najlepsie kazdy den). Taktiez kym sa dostanes po termin to chvilu trva.