icon

Kedy sa budia vaše 6 ročné deti?

korytnacka1
17. nov 2017

Kedy, o ktorej sa rano budia Vase 6 rocne deti? U nas vstava sinter okolo 04:30-05:00 hod. (vcera uz 02:30). Uz si lahnut nechce, pisti, mrnci, az vresti. Musim ku nemu vstat lebo sa ani sam neprezlecie, neoblecie. Pyzamo si vyzlecie no holaty by dokazal behat snad aj pol hodinu kebyze ho ja neobleciem, nejde mu to. Problem nastava uz pri tielku, cez hlavu ako tak prevlecie no cez ruky uz nie, to nevie a hned sa rozculuje, oblecenie hodi na postel a radsej beha z holym zadkom. Jest si tiez sam nezoberie, vsetko mu treba vytiahnut, nachystat a polozit pred neho inak pisti, krici, vresti kym to nedostane.

Cely den je hore , na obed nespi. Ja som kazdym dnom nevyspata coraz viac, aj ked idem spat o 20:30 rano ma stipu oci, potom cely den nevydrzim "fungovat", okolo 14tej uz som fakt unavena a do 18tej daleko. Je to dieta pri ktorom nie je mozne lahnut si ani len na chvilenku, vyzaduje neustalu pozornost a neustaly dozor

charlie1980
17. nov 2017

https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/mam-autisticke-dieta-cesta-a-vyzva-zaroven/

Ked teraz v tomto momente sa nebudes informovat v tomto linku, tak si vazne zacnem mysliet, ze aj ty trpis nejakou poruchou a tiez potrebujes odbornu pomoc.
Hoc diagnozu uzavretu nemate, postup je rovnaky a tu ta nasmeruju. Mozno sa niekto najde aj v rovnakom okrese, kraji.
Tam sa opytaj, ci ich 6r deti sa dokazu obliect, nie v novozalozenej teme porovnavat s normo detmi.
A ano, moj PAS syn si vie obliect slipy, ponozky, teplaky, sal, ciapku, obuje si a vyzuje topanky, vrchne oblecenie zatial nevie (4r), vyzliect si kabat, osprchovat sa, utriet sa. Umyt si a utriet si ruky. Utriet sa po potrebe. Po velkej ma zavola. Ked mu "ujde" do gati, povie ze mokre a vyzlecie sa a hodi do spinaveho pradla. Pripravi si stolovanie. Vypyta si pit, jest. Bez plienky je od 3.roku, hned aj v noci. Vie si nakrajat parok, halabala natret chlieb.
Cize ries to na tomto fore a porovnavaj s detmi "z rovnakeho sudku".

Ty si fakt nechapava.

Kedze ma postihnutu cast mozgu, recove centra, aku alternativu komunikacie zvolil logoped ? Pripadne si pisala o Dialogu. Co ti tam navrhli ? Aky sposob komunikacie ?

korytnacka1
autor
17. nov 2017

@charlie1980 dakujem za link, urcite si pozriem prispevky mamiciek pripadne sa opytam ak mi nebude nieco jasne.

Z Dialogu este namame v karte tu spravu, idem po nu koncom tohto mesiaca. Dlho sa cakalo na jej spisanie. Urcite sa tam osobne spytam aky typ, sposob kumunikacie navrhuju

eliska13
17. nov 2017

@korytnacka1 a nie je jeho správanie odozva na to, že doma to asi nie je ružové podľa toho čo čítam?rodičia Ti pravdepodobne podkopávajú nohy malý je zmätený z toho zlostny nervozny....pozri čítam to len priebezne, ak neurologická hovorí, že má poškodenú časť mozgu asi ho veľa nenaucis počkala by som na ostatné vyšetrenia
Ak ho doporučili do špeciálnej skoly máte takú v okolí?do liekov si nedaj kecat sú deti čo ich musia brať asi psychiater vie čo robi

babulkomale
17. nov 2017

@korytnacka1 ja to nechapem, ze ti stoji za ten cas co mozes venovat synovi, vypisovat to opakovane sem. Nikto co mame normo deti, ti nevieme poradit. Treba sa radit medzi mamami s rovnakymi detmi a odbornikmi, ale hlavne sa mu specialne venovat a trenovat. Poznam podobne pripady a rodicia dokazali urobit kusisko prace s detmi s PAS a podobnymi.
Uz ti tu radia opakovane mamy, co to poznaju, ja nerozumiem, naco mas potrebu neustale sem pisat, ako sa syn sprava. No ked sa inak nevie, tak co?

vulka
17. nov 2017

@korytnacka1 To sa skutočne píše o 6-ročnom dieťati? Naša 6-ročná chodí do školy, čiže vstane, oblečie sa( treba ju usmerniť, nech to urobí), natrie si chlieb( trošku nababre pri tom), umyje zuby, dooblieka sa, vezme aktovku a tašky na krúžky, kľúče a ide do školy. Ak treba, vie ísť do obchodu a pýtať si tam, čo treba.

korytnacka1
autor
17. nov 2017

@vulka o 3 tyzdne bude ma 6te narodeniny, ano

korytnacka1
autor
17. nov 2017

@eliska13 u nas je speci skola no nechcu tam syna prijat. Ked budem mat v rukach spravu diagnostiku s PAS centra skusim sa este raz spytat na prijatie no zatial odmietali

lucinocka
17. nov 2017

@korytnacka1 myslim ze si vase diagnozy mal spomenut uz v uvodnom prispevku... zapajali by sa rodicia s podobnym problemom

korytnacka1
autor
17. nov 2017

@lucinocka uz som tu mala temu kde som uviedla vsetky diagnozy, chcela som vediet do kedy spavaju 6 rocne deti a ci sa vedia same obliect, prezliect v tomto veku. Zrejme som mala napisat, ze sa jedna o nie celkom zdrave dieta

korytnacka1
autor
17. nov 2017

@vulka 6rocna uz chodi sama do skoly aj obchodu? Neviem si predstavit toho mojho pustit sameho, urcite nie

lucinocka
17. nov 2017

@korytnacka1 tak ja mam zdrave 5 rocne dieta, od 3 rokov sa vie sama obliect, cez den nespi od roka, a vecer chodi spat o 8 a spi do rana do 7...rano sa oblecie, umyje zuby aj vlasky si ucese do jednoducheho copu a od leta tiez chodi sama do obchodu- napr. kupit chlieb... ale samozrejme sa to neda porovnavat ak ma dieto nejaky problem :-/

babulkomale
17. nov 2017

@korytnacka1 prepac, nepisem to v zlom, ale ty si vazne uplne nechapava. To skutocne nevies, ze uz 2,5 az 3 rocne deti sa samy obliekaju? Ved to si mozes zistit v tabulkach na nete.
Teraz tu pises ze urcite by nemohol ist sam do obchodu. Ale ved to je uplne jasne kazdemu, kto si precital ze tvoj syn nie je v poriadku.
Aky to ma zmysel teraz pri kazdej cinnosti, kto ti tu co napise, pisat ze tvoj to nezvlada?
Teraz ti ja napisem ze moj 6 rocny syn predskolak si hovori nahlas slova a potom ich spravne napise tlacenym pismom. Nikdy sme ho to neucili, len sa pytal od 2 rokov na pismena a zaujimal sa. A teraz ty mi tu budes pisat ze tvoj to urcite nezvladne, lebo dokonca ani nerozprava 🙈🙈🙈
Vazne nemas inu pracu? Ved citaj knihy ako pomoct tvojmu dietatu, ked mas tolko volneho casu. Mamicky v skupinach s inymi detmi ti urcite odporucia dobre knihy.

zuzana76
17. nov 2017

@hettinka aj my nosíme tielka, kompletne celá rodina a sme z juhu, ja by som nevedela zase byť bez tielka, to akoby dom nemala nohavičky, tak by som sa cítila, tielko si zapravame do nohavíc, sukne, pulóvre nie,

pribinak
17. nov 2017

Zmeň pediatricku, to ti uz poradili tu na fore asi milión krát.

puklica13
17. nov 2017

@charlie1980 myslím že nechápala v jej prípade nie je správne pomenovanie..veď to je ako verklik dookola...lebo ak niekto nerozumie rozdielu medzi mentálnou retardaciou a opozdenym mentálnym vývojom...tak mu budeš zbytočne vysvetľovať čo zanedbala...a teoreticky je možné,že tá príčina prečo ju nechcú rodičia púšťať niekde samu ma úplne iný základ ako len obyčajna rodičovská kontrola

vulka
17. nov 2017

@korytnacka1 No naša chodí. Ale nečítala som všetky príspevky (až teraz) a chápem, že dieťa, ktoré má zdravotné problémy to nemusí zvládať.

katka1981
17. nov 2017

@korytnacka1, ked mala nasa dcera 2 roky a 4 mesiace, isli se do Dialogu, lebo velmi malo rozpravala a bola vnutri s logopedickou sama 45 minut. My sme suhlasili, ze ked to zvladne, kludne nech su samy. Logopedicka vysla von a hovori, za 45 minut som z nej dostala nejakych 7 slov a 15x ma buchla ale vzdy sa ospravedlnila, ma silnejsi vzdor. Doporucila nam znakovu rec za 20 eur za kazde sedenie. Viac sme neprisli, nemalo to vyznam. Ukazovala jej ze otvara krabicu a ukazovala ako to ma ukazat rukami. Sophia tocila hlavou a ked po nej chcela este neico, tak jej capla a omluvila sa. Ostalo jej to dodnes. Nahanam ju hodiny do ucenia, teraz uz aj s dohladom jej ucitelky, ma robene vsetky testy, je v poriadku, ale tvrdohlava ako mulica. takze to krutenie hlavou, to je u vas to iste co u nas. A rodicia trepu, kto nezazije, nepochopi.

korytnacka1
autor
17. nov 2017

@pribinak sa lahko povie zmenit pediatricku ked su vsetky plne a malych pacientov si medzi sebou "prehadzovat, vymienat " nechcu. Neberu novych pacientov

rohypnol1
17. nov 2017

@korytnacka1 ako matka absolutne chapem tvoju frustraciu zo zivota - mas dieta, ktoremu nerozumies a ani on tebe, sama bez jeho otca, s nulovymi financiami na liecbu, odbornikov a terapie. Tocis sa dokola a zatial ti unika detstvo tvojho syna a jeho jedineho sanca na normalny zivot. Ono sa to zazracne nespravi, nezobudis sa a on nebude "normalny". Naozaj je az tak pozadu,nemusis to zistovat. Nespravi to skolka ani skola a nebude klud. Bohuzial, je to na kazdodennu pracu, na kvantum slz a trpezlivosti, na zmierenie sa s tym, ze sama to co robis, robis zle, kedze stale prichadza k degresu a spomalovaniu vyvoja. Stalo sa. Rodia sa deti s tazkym startom, s mentalnym a fyzickym postihom. Ulohou rodica je pripravit ich co na najlepsi zivot. Mozno tvoje dieta nebude doktorom prav ale prosim, ries to a neber mu sancu byt schopnym a sikovnym clovekom. Musis sa zatat, nikto iny to za teba nespravi. Som z rovnakehi mesta, viem ze moznosti je kvantum. Od nocnych smien v Tescu, vo vyrobach od Hanilu az po DRB, od flexibilnych hodinach v Studiu Moderna az po dokladanie v Lidli. Krucinal zenska, vzchop sa a zacni pracovat, budes mat peniaze na intenzivnu terapiu s malym, na cesty na vysetrenia a svet bude konecne lepsie miesto. Ved pre dieta treba ist na hranice moznosti...na co cakas? V rodicovskom byte bez prijmu a s chlapcom, ktoeho je mi neskutocne luto? Lebo si predstav, ze ochluchnes,onemies a zrazu stojis v dave. Nik ti nerozumie, nikomi nevies vysvetlit, co chces, potrebujes a vsetci od teba len nieco chcu. Prosim...ries to.

charlie1980
17. nov 2017

@korytnacka1 U teba je proste vsetko nemozne vratane pediatra. Vies co ? Daj to dieta do ustavu, tam mu bude lepsie.

rohypnol1
17. nov 2017

@korytnacka1 a co sa tyka pediatricky- ked sa narodila mala, bola som sa spytat u 4och, ani jedna neppvedala nie. Dokonca chodime do Beluse, na trvaly ppbyt sa nepytala a absolutnr mi vyhovuje pristupom. Zmenit doktora je to najlahsie, normalne zatelefonuj a spytaj sa. Ku komu chodite teraz?

korytnacka1
autor
17. nov 2017

@babulkomale hladam a citam roznu literaturu o detoch z poruchami vyvoja. Mam kupenu aj celu precitanu o ADHD no stale si akosi neviem rady s malym, a vlastne nielen ja ale aj moji rodicia i v skolke si s nim nevedia dat rady, ako na neho

charlie1980
17. nov 2017

@korytnacka1 Prosim ta, ako si si mohla mysliet, ze dieta ma Adhd ? Adhd deti maju normalnu mentalnu uroven. Tvoje je na urovni 2-3r v 6.rokoch.

korytnacka1
autor
17. nov 2017

@rohypnol1 doktorku menovat nechcem, z ucty k nej

korytnacka1
autor
17. nov 2017

@charlie1980 myslis, ze je to take jednoduche? Pediatri su plny. Lekari si nas prehadzuju hore dole.

korytnacka1
autor
17. nov 2017

@charlie1980 ADHD ma DIAGNOSTIKOVANE, vyrazna hyperkineticka porucha aktivity a pozornosti. Myslis, lekari klamu?

charlie1980
17. nov 2017

@korytnacka1 Nie, myslim si, ze adhd ma pridruzenu dg.k autizmu. Ale primarne PAS.

korytnacka1
autor
17. nov 2017

@charlie1980 Ten Tiapridal ma predpisany na ADHD. ADHD potvrdili neurologicka, psychologicka, psychiatricka, v CSPPP aj v Dialogu

korytnacka1
autor
17. nov 2017

@charlie1980 psychiatricka i psychologicka potvrdili, ze ciste ADHD to nie je, ako pisesz moze byt iba pridruzene k PAS, preto sme boli na diagnostike PAS

charlie1980
17. nov 2017

@korytnacka1 Zas si nepochopila. Ochchchchchch 🤦🏻‍♀️
Noze daj vediet o sebe po lek.sprave. Najlepsie z tohto nicku. To som zvedava.