icon

Koľko trvá dieťaťu, kým si zvykne na škôlku?

gitarka
8. sep 2011

ahojte, myslim tym ten rezim v skolke, ranajky, obed, spanok....
my sme dnes boli prvykrat a vsetko bolo v pohode trosku rano poplakal, ale doobedu sa uz hral, papat velmi nechcel,ale ked mal ist spat tak to uz bolo placu,nechcel si lahnut ani prezliect do pyzamka, to uz mi volali zo skolky nech pridem prenho, ale kym sme dosli tak od toho placu a unavy zaspal,
poobede sa uz pekne obliekol aj hral a ani nespomenul ze plakal, len mi hovoril ze spinkal a potom sa zobudil...
ja uz mam stresy ze ako bude zajtra... ☹ ☹

Strana
z2
dai
25. apr 2012

ja som davala malinku do skolky v 2.5 roka - pripravena podla mna uz bola v 2-och rokoch. Mala je velmi spolocenska, rada sa uz v tych 2-och rokoch hrala s detmi ( nielen pri detoch ), dokonca pri starsich detoch iniciovala hry, plynulo rozpravala, bola samoobsluzna, bezplienkova, velmi ziva...
Skolky sme si boli pozerat vsetci spolu aj s malinkou - v kazdej sme stravili aspon 2 hodiny rozhovorom s ucitelkami a riaditelkou, malinka bola zatial s detmi zo skolky - vlastne zapadla hned do kazdej... Nakoniec sme vybrali skolku ktora nam najviac vyhovovala, brali tam ale deti az od 2.5 roka, takze este pol roka bola doma. Navstevu skolky sme zacali jednym dnom, kedy som vlastne cely den tam bola s nou - predtym sme ju uz vlastne ten cely pol rok ale zvykali doma na rezim v skolke - cize ranajky, hra, vychadzka von, obed, oddych, hra, vychadzka von... cize tento rezim pre nu nebol nicim novym...
v ten den ked som tam bola sa jej hned ujalo jedno dievcatko - chytilo ju za ruku, vsetko jej poukazovalo, ja som tam bola vlastne len ako pozorovatel , malinka si ma vsimala velmi malo... Potom asi tyzden chodila len doobeda a ked sa malo ist spat tak bola vyzdvihovana ( moja mala uz od 1.5 roka poobede nespavala len oddychovala - cize sme lezkali, citali si a tak...) Po tyzdni zostala na cely den. Po tomto tyzdni uz mala strasne vela kamaratov a do skolky sa tesila. Vlastne nam vobec neplakala a adaptacia aj vdaka super ucitelkam a velmi milym detickam prebehla super. Urcite ale aj vdaka tomu ze nasa mala bola psychicky na skolku uz pripravena...
Teraz niekedy mrnci, hlavne ked vidi ze som doma na materskej s malym ze chce byt s nami... ale do skolky chodi v pohode. Teraz bola napr. 3 tyzdne doma ( choroba, velkonocne prazdniny a este dozvuky kasla, tak som ju nechala doma ) a uz mi rozpravala ze sa jej sniva o skolke, kamoskach, zeby uz isla do skolky lebo nevie co sa tam deje etc. ...

kbeata
25. apr 2012

raz som citala od nejakeho psychologa ze do tych dvoch tyzdnov sa ma dieta adaptovat 😉

dai
25. apr 2012

@hranolka22 hranolka ja mam pocit ze s adaptaciou mavaju problem casto prave taketo vaecsie deti lebo tie uz dost vymyslaju ☹ velky problem je aj ze nastupuju vlastne uz do zabehnutych kolektivov kde nemusia byt prijate, ucitelky v tych starsich triedach sa tiez uz inak spravaju k detom ako v tych mensich triedach ( aspon u nas v skolke sa akoby postupne zvysovali naroky na deti co sa spolocenskych navykov tyka - zatial co v malej triede si s ucitelkami deti tykali, oslovovali ich menom, vela sa mojkali -cize deti maju tam pocit totalneho prijatia, uz v tej strednej skolke oslovuju ucitelky sice stale menom ale uz davaju slovicko ucitelka, zacinaju vykat, viac sa ucia, sice sa stale mojkaju ale hlavne tie otvorene mojkacie deti, uzavretejsie ktore si to mojkanie nevypytaju ho uz nedostavaju 😢 )
tym nechcem tvrdit ze deti maju ist do skolky v 2-och rokoch, ale mali by ist vtedy kedy su nato pripravene - nie vtedy kedy su nato pripravene ich mamy, lebo moze byt ze sa prepasne ten cas, kedy su deti ochotne prijat kolektiv a dokonca sa z neho tesia...☹

hranolka22
26. apr 2012

@dai
môže byť,že niečo také. na začiatku ho brali ako nováčika,mal dovolené viac vecí čo tí zabehnutí už nemohli,mohla som s ním chodiť do triedy ráno na chvíľu,mal dovolení si poplakať a tak...
syna som dávala v 4 rokoch jednak preto,že ho nezobrali ako 3-ročného (to isté vyzerá teraz u dcéry,že ju nevezmú) a on je aj od narodenia citlivý a ťažko znáša odlúčenie so mnou,aj keď idú na poobedie k babke-aj to začal chodiť až ako 3,5 ročný, na noc bol mimo len 2x u svokrovcov a tie to bolo dosť ťažké,ale postupne sa snažím,aby chodil častejšie, aby to nebral ako niečo zlé,ale ako zážitok,dobrodružstvo...
a čo sa týka mojkania a pritúlenia, tak on sa pritúli so mnou akurát a s babkou alebo tatom a poodbne nie,nerád sa nechá bozkávať a stískať od druhých

murcos
26. apr 2012

@lula26 .... viem, ze vela pani uciteliek rodicov nepusti ani za prah dveri. ale ku tomu by sa mohli vyjadrit mamicky....

szdan
27. apr 2012

@murcos ja s tebou síce súhlasím, ale myslím si, že obdobie adaptácie zase ani netreba dajako extrémne predlžovať. Men malá nasúpila do škôlky mesiac pred mojim nástupom do práce. Zo dva dni na dve hodinky a potom už na celé dopoludnie. Po dvoch týždňoch tam spala. Aj sme si poplakali, aj sme tam ráno dakedy nechceli ísť, ale časom pochopila, že keď chodím ja do práce, nič iné nezostáva. Kamarátky si síce hľadala trocha dlhšie, ale čo ich má, tak chodí do škôlky dokonca rada a neche zostávať doma ani keď je chorá 🙂 A to môžem povedať, že keďže som s malou od roka a pol sama je to iný "maminkovský závislák".

piposamoadelka
7. sep 2018

Caute...Moja dcera nastupila do skolky mesiac pred dovrsenim 3rokov...prvy den v pohode isla vysmiata ale dalsie rana boli kriticke a s placom...v skolke place a hlavne sa na obed nenapapa nechava tam vsetok obed...place na celu jedalen ze chce svoju maminu...ja som stoho uz zufala,,kazdy my hovori ze ona si zvykne ale kedy?...ked bola somnou doma tak ma vobec nepotrebovala,mohla som ist aj na cely den prec ale teraz sa dcera nepohne odomna ani na krok....stoho placu je uz zachripnuta.....poradi my niekto kto nieco taketo uz zazil?...dakujem

asocial
1. okt 2018

@piposamoadelka ahoj..zlepsilo sa to u vas? Ak ano, kedy? Mam doma podobny pripad, rovnako stare dietatko..prave sme vo faze, ze si berieme dovolenky, aby bol v skolke len do 10.30- 11.00..no cele zle..ucitelky ma.skvele...

piposamoadelka
3. okt 2018

@asocial ahoj...zlepsilo a moc..plakavala stale ale vzdy som jej povedala ze idem do prace...ale nepomohlo...tak som potom skusila nech ju kazde rano do skolky berie syn..a pomohlo ..trosku pomrnci ale uz posledne dni vobec neplace.....dufam ze uz sa to nezhorsi...

Strana
z2