icon

Komunikácia s rodičmi v škôlke - osobné kontaktné údaje

vreckova
5. sep 2016

Ahojte maminy. Chcem sa vas spytat na vaše skúsenosti.Ako vám pani učiteľky v škôlke dávajú info v prípade napr. brigád, rôznych akcií a podujatí, ak majú deti voľačo priniesť do škôlky, ak sú deti dlhodobejšie choré a vy netušíte, čo sa v škôlke deje a pod. Píšu vám oznamy na dvere, posielajú sms, mail, oznamy do skriniek? Zaujíma ma v podstate celkovo názor na to, ako vy vnímate informovanost rodičov v škôlkach (alebo aj v škole). Pýtam sa preto, lebo ako vždy na začiatku roka zase vypisujeme papiere s osobnými údajmi a našimi tel. čislami a mailovými adresami a mám pocit, že nie sú využívané tak, ako by mohli byť. Rozmýšľam, že to vôbec ani nenapíšem. Načo? Veď ani raz som napr. nedostala ako rodič mail a v pár prípadoch by to bolo bývalo celkom fajn a ušetrili by sme si pár komplikácií. Stále o to v škôlke žiadam, ale nič sa nedeje. Tak ma zaujíma, ako je to inde. Či som iba ja taká "náročná".

hettinka
5. sep 2016

@sam2 vieš, ja robím v školstve a viem veľmi dobre, koľké kredity a školenia sa robia pre učiteľky v MŠ ohľadne digitalizácie a počítačovej gramotnosti ... veľká väčšina ich aj absolvovala, tak nech to teda aj využívajú, ked už na to idú toľké peniaze a berú za kredity vyšší plat...

miriam11
Odpoveď bola odstránená
vreckova
autor
5. sep 2016

@sam2 no, ist do druhej dediny niekolkokilometrov na prechadzku... ale ok, myslim, ze kazdy z nas ma na to nazor...ja som tuto temu zacala preto, lebo som chcela vediet, ako to funguje aj inde a nasla som odpovede, ze sa to da... vsade je system iny, to je pravda, a vela veci je o ludoch. Ja som nepisala sama za seba, ale za niekolko rodicov, ktori s tym nasim systemom tiez nie su spokojni a chceli vediet, ci opravnene. Co sa mna osobne tyka, viem, ze to vyznie blbo, ale urcite nie som rodic, ktory skolku a skolu svojich deti vidi iba z dialky, prave naopak. Som jeden z tych, ako sa im to vravi? Aktivny rodic? Som clen aj rodicovskeho zdruzenia aj rady skoly A prave tam sa otvorila uz niekolkokrat tato tema. Preto som s tym vysla a vlastne tym aj s vlastnou kozou na trh. Ale s tym som ratala. A naozaj nechcem, aby nam vypisovali ucitelky maily, ale chcem len to, aby to, co uz aj tak napisali do pocitaca jednym tuknutim poslali aj trosku dalej, za dvere skolky. Ano, mozeme si volat maminky medzi sebou a verte, ze to veru aj robime, ale niekedy to uz aj nam ide na nervy vyvolavat si a zistovat veci, ktore sa dali riesit inak. A k tomu ked ma kazda mamina ine info, tak to je o drzku kym sa dopatrame , ako to vlastne je. Pisali tu maminky, ze su zverejnovane temy ci akcie (alebo nieco v tom zmysle) na cely mesiac. Prosila som pani zastupkynu, ze ak to ma hotove (co urcite take veci maju) ze to ochotne budem davat na web ja, ze mam na to cas. Ano, ano, super. To bola odpoved. Skuste hadat, kolko krat mi to poslala. A ja uz nemam chut podkladat sa. Naposledy sa nam to stalo s brigadou, ktoru velmi chceli p. ucitelky. Od asi 3 mamiciek na rodicovskom zdruzeni zaznela prosby, aby podrobnosti dali na web, ked si ujednotia, co chcu, ze nech napisu cas a co si rodicia maju doniest. No aj po prislube sa to nestalo. A samozrejme boli zli rodicia, lebo oni nemaju zaujem o brigadu. O brigadu, ktora sa mala uskutocnit v pracovnom case p. uciteliek. Ale do prace predsa chodia aj rodicia. A toto ma stve. Ze aj rodicia chcu, ale.... ak sa nepytame, nezaujimame je zle, ak sa pytame, zaujimame, predlozime ini navrh tak sme mnohokrat otravni, "akcni", narocni a este neviem aki. Co sa tyka tej brigady, ked sme boli s detmi rano v skolke (vidite, obcas ich tam vozim aj ja 😀 ) tak som sa nastvala, oslovila par mamiciek, dali sme sa dokopy, dohodli podrobnosti, dohodli dokonca dve brigady (lebo nie vsetci mohli v dany termin) a isli s tym za pani ucitelkami, ktore otvarali usta. Vsetko sa da, len... vsetko je o ludoch. A ako vravim, mne uz ta kritika rodicov uz trosku ide na nervy. A uz som to pisala, par rokov som ucila, teda viem, ako to chodi, viem sa vzit aj do pozicie p. uciteliek. A ako ucitelka viem aj to, ze veru aj v kolektive sme boli rozne osobnosti. Niektore po zvoneni zobrali tasku a uz ich nebolo a ine tam pomaly aj spavali. Niektore boli ustretove, dokazali najst kompromis a dalsie sa riadili heslom "ja som ucitel, kto je viac". A este raz to zopakujem, zaujimalo ma, kde sa to ako robi.

sam2
5. sep 2016

@hettinka ja rozumiem, ale bohuzial niektore veci napreduju pomaly bohuzial. Vies mne to pride, ze mat informacie bez toho aby sa informovala....

hettinka
5. sep 2016

s tým, že človek narazí na múr, ak chce riešiť veci, mám svoje skúsenosti ... ale všetko je o ľuďoch, niekde je problém všetko a inde sa hneď hľadajú spôsoby, ako vec riešiť
rodič, ktorý rieši často nie je považovaný za aktívneho, zaujímajúceho sa, ale skôr za problémového, čo sa zbytočne stará do ich zabehnutých systémov

vreckova
autor
5. sep 2016

@moni244 odpovedala som dalej...a budem sa opakovat, ale tiez som si par rokov oducila, takze....mozno preto si dovolujem co-to povedat, lebo som si nieco v skolstve odzila a teraz som v obdobi, ze som presla aj na druhu stranu, stranu rodica...a mate pravdu, male dieta nie je problemom chodenia do skolky, pokial ta skolka nie je niekolko kilometrov od vasho bydliska.

sam2
5. sep 2016

@vreckova tak k tomu cestovaniu: druha dedina nie je koniec sveta. Ale to je jedno, je to tvoja vec.
Ak ste viaceri nespokojni treba sa obratit bud na vedenie (riaditelka) pripadne vyssie na zriadovatela. Odporucam pisomne s podpismi rodicov.
Ale mozno si len nestastne pouzila priklady. Lebo ak viete ako to tam funguje, tak pokial sa vam to nepodari zmenit, musite to respektovat a prisobit sa tomu, bohuzial

vreckova
autor
5. sep 2016

@moni244 a este ja som nepovedala, ze do tej skolky nechodim vobec, len to momentalne nie je tak casto, ako by som chcela

vreckova
autor
5. sep 2016

@hettinka konecneeeee...ja vam neskutocne dakujem za tento prispevok, presne o toto mi slo, presne takto som to myslela (inak, presne aj ja mam take deti, dcera vie aj to, co nemusi a synator nevie ani mena deti v triede). Dakujeeeeeeeem.

vreckova
autor
5. sep 2016

@sam2 ved o to ide, ze sme navrhovali, ako by to pre obe strany mohlo byt schodnejsie, ale .... na rade skoly nam to bolo prislubene viackrat a....nic. A potom si v zaverecnej hodnotiacej sprave clovek precita, aka je neskutocne tazka komunikacia s rodicmi a veci podobne. Som myslela, ze sa mi volaco stane. A toto je bod urazu!!!! A toto nas rodicov stve.

sardinka336
5. sep 2016

@vreckova podla mna tu proste ,,plačeš na zlom hrobe,, ako nepochop ma zle, ale darmo ti my tu budeme písat, ze ako to je u nas...raz darmo, budeš musiet asi raz za 2 týždne alebo ako ti to vychadza proste do tej školky pre svoje dieta poobede ist a pozriet sa na nastenku a spytať sa učitelky. Alebo zaúkolovat muža ze ,,dnes sa pozrieš na nastenku,, ono to tí chlapi zvladnu ked sa im to pripomina. Aktívnych rodičov iste treba...ale kde nie je ochota, tak tam velmi nie je cesta. Ak vedenie školky nema zaujem tak čo narobiš.

bubinovci
5. sep 2016

U nas mame vzdy na malej tabuli na dverach napisane odkazy. Aj dva tyzdne dopredu. Od ucitelky sme dostali dobry tip odfotit si to do mobilu aby sme nezabudli. Minuly rok nastupila nova ucitelka. Mlada kocka mtora sa kamarati s novsimi technologiami takze odvtedy dostavame maily s aktualnymi info co kedy treba na co nezabudnut a tiez fotky z vyletov. Prezili sme aj bez toho ale je to super. Takze bohuzial ak nemate takuto ochotnu pani ucitelku tak jedine si zvyknut ze v pripade dlhsej absencie budete volat ci nieco netreba.

sam2
5. sep 2016

@vreckova ja ti rozumiem. Ale ked nie je ochota z ich strany, tak asi vela nenarobite a musite fungovat tak ako to je...

gita17
5. sep 2016

@vreckova mne to pride tak, ze ty cakas, ze vsetky informacie pridu k tebe same a ty sama nemusis vyvynut ziadnu iniciativu a snahu. Je to tvoje decko, tak sa staraj a ked vy jediny nikdy nic neviete tak je asi chyba u vas

vreckova
autor
5. sep 2016

@hettinka tlieskaaaaaam....tak konecne pani ucitelka, ktora to presne pomenovala .....
rodič, ktorý rieši často nie je považovaný za aktívneho, zaujímajúceho sa, ale skôr za problémového, čo sa zbytočne stará do ich zabehnutých systémov ...tak s tymto zapasim niekolko rokov ...dakujem, ze mame pani ucitelky, ktore to vidia aj takto

vreckova
autor
5. sep 2016

@sardinka336 nie, ja som vobec nechcela plakat a povodne ani reagovat, len som si tu chcela v tichosti citat, kde a ako to robia, ale nechala som sa napokon uniest. Takto sa velmi zle vysvetluje, co a ako. To je totiz na dlhu debatu a tych mojich par riadkovna ozrejmenie situacie este viac veci skresluje. A v podstate mam, to co som potrebovala. potvrdila som si, ze sa to da aj inak, dokonca to tu napisala aj jedna pani ucitelka. A to nie je zial iba o mne, ale tych horsich skusenosti zacina mat coraz viac rodicov. Nie som jedina, ktora sa do tej skolky tak casto nedostane. To, co tu ine dievcence pisali sa deje...ano, chodim do tej skolky aj ja raz za cas (to len teraz mam take nepravidelne obdobie kvoli materskym povinnostiam), veru aj manzelovi nakazujem (aj ine maminy 😀 ), aj starkych prosime, aby sa pytali (zial, nie vzdy sme v tomto uspesne), volame si s pani ucitelkami (niekedy az moc, az mam pocit, ze je to skor kontraproduktivne), volame si maminy medzi sebou....VSETKO toto funguje...len skratka sa z casu na cas stavaju situacie, ked .... raz mne, raz inej mamine a preto chceme najst sposob, ako tieto situacie co najviac eliminovat, aby boli aj ovce cele, aj vlci syty 🙂 ... preto som sa rozhodla pozriet trosku aj do "inych kosiarov" 😀 ... to je cele

vreckova
autor
5. sep 2016

@bubinovci dakujem velmi pekne za reakciu....toto som chcela, iba zhodnotenie toho, ako to chodi u vas ... bez zbytocnych invektiv, osocovania, urazania.... este raz velka vdaka...inak, toto nam chyba, my nikdy nevieme, co budu deti robit v danom tyzdni, nie to este par tyzdnov dopredu ...

vreckova
autor
5. sep 2016

@sam2 ochota-neochota, ale my tiez nie sme ochotni citat o sebe v hodnotiacich spravach nepravdu .... takze nieco sa zmenit asi bude musiet .... este raz to skusime 🙂 ...

sam2
5. sep 2016

@vreckova jasne skuste. Vsak zato nic nedate.
Ale proste pokial sa to nezmeni, musite sa prisposobit staremu systemu a fungovat s nim. Teda citat nastenku, vyberat skrinky a informovat sa z vlastnej iniciativy

hradnapani
5. sep 2016

@vreckova u nas informuju prostrednictvom webstranky - je tam vsetko - akcie, jedalnicek, prazdniny atd. Telefonuju, ak sa nieco stane, alebo ak sme dlhsie chori a udeje sa nejaka vyznamna zmena.

vreckova
autor
5. sep 2016

@gita17 dakujem za vysloveny nazor, aj ked je trosku mimo temu ... ja som chcela vediet, ako funguje informovanost na inych skolkach bez zbytocnych invektiv a osocovania ... mate riadnu odvahu vstupovat inym do svedomia bez toho, aby ste tych ludi ci danu situaciu poznala blizsie ... takze od vas som sa zial nic podstatne ani rozumne nedozvedela, ale vy ste pravdepodobne spokojna s tym, ako ste "vypustila paru" ...

vreckova
autor
5. sep 2016

@sam2 to mi je jasne, a ako som pisala, funguje to tak, len takto v kratkosti clovek nemoze vsetko dopodrobna pisat, takze pre mnohe som tu momentalne mrcha leniva mater, ktora sedi na riti a caka, ze jej pride komplet cely ucitelsky zbor podat spravu o jej fafrnkoch 😀 ...

sam2
5. sep 2016

@vreckova no bohuzial ten uvodny prispevok tak nestastne vyznel.... A tie priklady v dalsom prispevku boli tiez nie velmi stastna volba 😁 Ale tak potom si to viac menej uviedla na spravnu mieru

vreckova
autor
5. sep 2016

@sam2
@sam2 sak ked som to potom po sebe precitala, tiez som ostala zrozena, len sa to uz nedalo opravit 😀 .... no to takto dopadne, ked je clovek nastvany a da "na papier" hned to prve, co ho napadne

papricka33
5. sep 2016

@vreckova máš pravdu, nepis nič. Keď sa dieťaťu niečo stane, zavolajú na políciu a oni ťa už informujú... Akože už iný problém nemáš? 😖

vreckova
autor
5. sep 2016

@papricka33 jaj, a este kolko ja mam tych problemov, aj sa podelit mozem 😀 ... no to je na dlhsiu debatu, velmi nestastne som napisala ten uvodny prispevok ...ale ok, uz sa mi nechce vysvetlovat, vsetko som dovysvetlovala a pisala v dalsich prispevkoch...ale vdaka za nazor, aj ked dost mimo temu

6mia6
5. sep 2016

Pre mna je uvodny prispevok dostacujuci. Tiez sme mali v povodnej skolke oznamy na dverach ktoré boli vzdy otvorené takze oznam smeroval k stene. Pritom dve 3 metrove nastenky zahadzane "bordelom". Ucitelky sa neobtazovali na nieco upozornit. Stalo sa ze nam usli nejake akcie. Prave ako pise autorka, nie vzdy som sa tam dostala ja.
V terajsej skolke chodi kolektivny mail vsetkym rodičom. Dokonca obom rodičom dieťaťa. Aj dlhodobejsie plány, zmeny, napr. Vyskyt vsi a podobne.
Plus je to vsetko aj na nastenke cierne na bielom. A este aj na webe tam je toho uz teda samozrejme viac.
To iste skola ma education aplikaciu, kde vidim znamky ( chudaci deti 😉 ) ale hlavne oznamy. Pripadne fotky.

vreckova
autor
5. sep 2016

@6mia6
@6mia6 dakujeeeeeem...ste mi zvysila sebavedomie, lebo sa tu citim momentalne ako jedna mrcha mater .... tak ono som to asi az tak zle nenapisala... kto chcel pochopit, pochopil 🙂

vreckova
autor
5. sep 2016

@6mia6 inak, presne takto bol u nas zverejneny ozman o Dni otcov ...tretina otcov o nicom nevedela ☹ ... a kto bol zly? Samozrejme, necitlivi otcovia, co si nenajdu cas ani na besiedku deti, ktoru robia pre nich

papricka33
5. sep 2016

@papricka33 tiež dovysvetľujem, ak máš pocit že som mimo tému. Opíšem ti situáciu z druhej strany, zo strany učiteľky. 5.9.2016. Posledný mesiac sa jej už sníva čo a ako urobí v septembri, aké deti bude mať v triede, na čo nesmie zabudnúť. Posledný týždeň strávila v triede aby ju načančala, vyzdobila pripravila hračky(v niektorých škôlkach aj vydezinfikovala, lebo upratovacky "majú inú robotu", pripravila novú pedagogickú dokumentáciu, nasala všetky nové pokyny z prvej pg. porady (tento rok napr. ďalší nový štátny vzdelávací program pre MS, už nejaký štvrtý v tomto tisícročí (držíme prvenstvo vramci sveta), v prípade potreby pripraví nové značky pre deti, nástenku, všetky potrebné náležitosti ktoré tam musia byť zverejnené a za ktoré napr. ako triedna zodpovedá ak by prišla kontrola (v priebehu celého roka), pripraví plány a projekty na prvý týždeň, este vybehne nazbierať nejaké prirodniny... Na vlastnom PC (keďže v jej škôlke je len v triede predškolákov) si cez vlastný internet pozrie nejaké inšpirácie na tvorbu s deťmi... a tisíc iných vecí o ktorých rodičia netušia a ani nemusia. A potom, keď napätá čaká ako to celé začne, ako sa deti aklimatizujú, 5.9.2016 príde do práce a ty jej položíš takúto otázku... 🙄
Vieš, z mojich skúseností viem, že september je mesiac adaptácie.... detí aj rodičov. Potom sa už všetci (väčšina) spamätá a spomenú si, že niekam dali svoje dieťa s akou takou dôverou a hlavne kvôli tomu, aby sa mohli venovať svojej práci. Ja som na nasej MS utvarala FB stránku a "staré baby" kolegyne na dôchodku tam nielen dotiahla, ale za pár týždňov "šejrovali" každú sankovacku, či sparanie sa v nose 🙂 Ale žeby som šla hromadne zasielať maily, že "k nám zavíta Sasko Jasko, prineste 1€..." To už by som z princípu nerobila. Ja som radšej s mamičkami pokecala medzi dvermi. Ak šlo o niečo, čomu by sa radi vyhli, dala som im to podpísať a bola som si istá že boli oboznámení.
Je to dosť k veci? 😉