icon

Komunikácia s rodičmi v škôlke - osobné kontaktné údaje

vreckova
5. sep 2016

Ahojte maminy. Chcem sa vas spytat na vaše skúsenosti.Ako vám pani učiteľky v škôlke dávajú info v prípade napr. brigád, rôznych akcií a podujatí, ak majú deti voľačo priniesť do škôlky, ak sú deti dlhodobejšie choré a vy netušíte, čo sa v škôlke deje a pod. Píšu vám oznamy na dvere, posielajú sms, mail, oznamy do skriniek? Zaujíma ma v podstate celkovo názor na to, ako vy vnímate informovanost rodičov v škôlkach (alebo aj v škole). Pýtam sa preto, lebo ako vždy na začiatku roka zase vypisujeme papiere s osobnými údajmi a našimi tel. čislami a mailovými adresami a mám pocit, že nie sú využívané tak, ako by mohli byť. Rozmýšľam, že to vôbec ani nenapíšem. Načo? Veď ani raz som napr. nedostala ako rodič mail a v pár prípadoch by to bolo bývalo celkom fajn a ušetrili by sme si pár komplikácií. Stále o to v škôlke žiadam, ale nič sa nedeje. Tak ma zaujíma, ako je to inde. Či som iba ja taká "náročná".

sardinka336
6. sep 2016

Ja som zase šialene neaktívna a neambiciózna matka...na prve rodičovske do školy k mojej dcere budem cielene meškať. Za ten čas pevne verím že zvolia ,,triedneho dovernika,, ktory bude chodit na schodze občianskeho združenia našej školy a z kazdej schodze napiše report, prepošle rodičom a ešte kooopa iných veci...Dakujem, neprosím si. 😝

trdelnik234
6. sep 2016

@sardinka336

Ty si ucitelka na MS alebo ZS alebo specialny pedagog? Viem, ze si to tu uz spominala, ale nepamatam sa.

alicka850
6. sep 2016

Na zaciatku roka bolo rodicovske, kde sa povedali organizacne veci pre vsetkych a potom visel oznam na nastenke, dverach, pripadne nam povedali pri odovzdavani dietata. Stacilo mat otvorene oci ☺ a usi.

trdelnik234
6. sep 2016

@sardinka336

A robit mediatora medzi rodicmi a ucitelkou, vybavit povolenia a zohnat peniaze na opravy ci nakup pomocok a podobne....

sardinka336
6. sep 2016

@trdelnik234 ani ,,za pána,, nech si to robí kto chce...Ja som momentalne na RD inak som pracovala ako vychoš v škd.

trdelnik234
6. sep 2016

@sardinka336

Budem asi za blbu, ale co je skd?

papricka33
6. sep 2016

@trdelnik234 tento rok mám jedno dieťa. Svoje 🙂 a to s tými asistentkami, či animátormi, to bol dobrý pokus 😀 Fakt si ma pobavila. Na Slovensku si učiteľka v MS môže gratulovať ak dostane asistenta v prípade, ze má v triede integrovane zdravotne postihnute dieťatko
Inak som pracovala vo veľkom meste, 6 triedna škôlka, 22-23 2-3-4 ročné deti ako nám ich vrchnost "namiesala" Od rána do 11.00 jedna učiteľka, od 11-12.30 2 učiteľky, popoludní zase jedna.

papricka33
6. sep 2016

@trdelnik234 školský klub, družina...po vyučovaní

papricka33
6. sep 2016

@trdelnik234 inak ale spomínala si aktivitu rodiča. Je rozdiel medzi aktivitou a rypkanim a hľadaním chýb 😉 To skutočne aktívnych rodičov som milovala. Pomohli mi s mimoskolskymi akciami, nakúpiť a urobiť balíčky na Mikulasa, napiecť na besiedku... Ja som mala dosť lenivých rodičov, naháňala som ich na besiedku, tvorive dielničky... ale furt len tá istá partia prišla ☹ ostatní mali v paži

trdelnik234
6. sep 2016

@papricka33

Aha, som nevedela, ze to na Sk nebyva pravidlom. Tak, ja sa snazim velmi nerypat, aj ked mi niektore veci mierne povedane vadia. Aktivna som a budem este viac, proste ja musim mat prehlad a info z prvej ruky o tom, co sa tam deje a co sa chysta.

sardinka336
6. sep 2016

@trdelnik234 jáááj 😀 😀 školsky klub deti - tzv. družina

papricka33
6. sep 2016

@trdelnik234 na Slovensku je to v štátnych škôlkach bieda ☹ a v mestách úplný des. Na dedine sa to ešte niekedy utrasie, menší kolektív, intimnejsia družná atmosféra... Moja neter robila chvíľu v škôlke v Anglicku a keď mi povedala že sú 3 na 12 detí... jaaaj, to sa musia plniť pedagogické ciele 😀

trdelnik234
6. sep 2016

@papricka33

No zalezi kde, v akej stvrti. Ale mas pravdu, to je tiez moj sen, dievcata v kolektive 15 deti max.

papricka33
6. sep 2016

@trdelnik234 ja svojho drobca do štátnej dávať ani nechcem. Radšej budem žrať suchý chlieb ☹

vreckova
autor
6. sep 2016

@natalka13 veru, ak si precitate komenty, tak to je neskutocne mega problem ... ved presne o toto mi ide...nikto predsa nechce, aby pisali nieco navyse, len aby to, co uz raz maju v pocitaci napisane (a pravdepodobne to daju aspon na nastenku ci dvere) jednym klikom odoslali aj inam. Toť cele. A preco sa tomu niekto tak urputne brani nedokazem pochopit uz cca 3 roky.

vreckova
autor
6. sep 2016

@trdelnik234 samozrejme, nie je problem 🙂

vreckova
autor
6. sep 2016

@katka253111 dakujem za reakciu.... to iste robi nasa p. riaditelka (mame malu skolu, takze pise sms vsetkym rodicom ak sa nieco deje). Ale taketo veci robia iba ucitelia srdcom a dusou, ktori tuto robotu naozaj maju radi. Aj takto sa da spoznat dobry ucitel. Drzim vam prsty a prajem vsetko dobre.

vreckova
autor
6. sep 2016

@marcelatje Sme mala skola. V dnesnej dobe, ked sa skoly doslova biju o kazdeho jedneho ziaka a ked niektore, hlavne male skoly doslova prezivaju (je to aj nas pripad) si myslim, ze je dolezite urobit vsetko, co sa da (ak je to v nasich silach). A ak som dostala avizo od viacerych rodicov, ze toto alebo toto sa im nepaci a mam v moci s tym cokolvek urobit, tak sa o to aspon pokusim. Ja viem, ze nikdy sa vsetkym nevyhovie. Ale ak sa 10 - tim teraz nepacia iste veci a je to dovod, preco uvazuju o tom, ze deti daju do inej skoly (a informovanost je jedna z tych veci, doslova nam to teraz po zapise povedala jedna mamicka), mozno ich potom bude uz len 5.

vreckova
autor
6. sep 2016

@papricka33 a ked pride naraz viac rodicov a chce sa rozpravat?

papricka33
6. sep 2016

@vreckova jaaj, normálne do radu a jeden po druhom 🙂. Ak sa tak aj stalo, už išlo o nejakú horúcu vec, tak sa to zvrtlo na diskusiu a všetci vedeli čo chceli. Inak boli k dispozícii tzv. konzultačné hodiny.Raz do týždňa po pracovnej dobe, som im ako triedna bola k dispozícii. Termíny mali od začiatku sk. roka vypísané na nastenke. Rovnakú možnosť mali u riaditeľky MS. Okrem toho 3x do roka rodičovské združenie, 2x besiedka, a 4 tematické popoludňajšie aktivity, dielničky... Na ktoré ako som spomínala prišli len skalní 😖 Tam sme si tiež vedeli porozprávať rozobrať čo treba... často trvali aj 2 hodiny.

vreckova
autor
6. sep 2016

@trdelnik234 tak vitaj v klube "aktivnych problemovych mamiciek" .... len sa priprav na mozne nasledky, vid. napr. tato diskusia 😀

sardinka336
6. sep 2016

@vreckova neboj ...ziadna kaša sa neje taka horuca ako sa navari...Ked dojde na lamanie chleba tak nikdy tolko deti neodide ako povodne sa ich rodičia bili do prs...poznáme. 😀 A vela rodičov je takých ze na rodičovskom čušia ako voš pod chrastou a potom vonku rozpravaju ...
Ale inak ja nemam nič proti aktivnym rodičom...ak to čo aktivne presadzuju aj sami urobia a nehladaju ruky. 😀 samozrejme ty si pisala ze si ochotna.

vreckova
autor
6. sep 2016

@papricka33 no moje zbozne zelanie ze rodicko 3x do roka....ked som to navrhla, tak sa na mna pozerali, ci mi nesibe....pre mna je raz rocne na zaciatku jedno rodicko malo....sk. poriadok uz poznam naspamat a stale je to take okopirovane rodicko ako "minuly rok". A ked sa nieco vyskytne cez sk rok, tak to riesime na chodbach a mna ide roztrhnut. Tak, super vediet, ze to niekde nie je nonsenz, ale normalna vec.

sardinka336
6. sep 2016

@vreckova ved to ,,rodičko,, sa da spojit napr. po besiedke neviem...vianočnej alebo ku dnu matiek a rodičia neuteču domov ale ostanu a pokecate. Treba skor kompromisy hladat.
Co take sa u vas vyskytne cez rok poprosím priklad, ze koli tomu potrebuješ rodičovske.

marcelatje
6. sep 2016

@vreckova pisala si o skolke a pokial viem v sucasnosti je rodic rad ak mu vobec dieta do skolky zoberu. Aka je situacia s miestom v skole neviem. Ale z pocutia je to tam s tou komunikaciou o kus lepsie

marcelatje
6. sep 2016

@vreckova poviem ti pravdu. Ja som clovek ktoremu zatial mobil neprirastol k ruke a je pre mna narocne denne kontrolovat mail, whattsap, messanger, smsky, rozne apky......ak niekto nieco chce nech mi zavola. Ja si zasa pozriem nastenku v skolke a nemusim vsetko vyssie uvedene a viac kontrolovat niekolko krat denne. Mna to otravuje. Ovela radsej mam dialog face to face.

marcelatje
6. sep 2016

@vreckova jeminenku este sa stavaj do pozicie martyra 🙄 aktivna matka a aktivna matka je rozdiel. Neverim ze vsetky tvoje napady boli uzasne a ucitelky robia vsetko zle. U nas napriklad niektore "aktivne" matky trvali na tom aby deti ktore su naucene na sirupovu vodu mali sirup v skrinke....nedokazali pochopit ze ine deti idu do skriniek inych deti (pretoze su to male deti) a sirup akurat tak povypijaju a porozlievaju....a tiez to tie matky v ich ponimani mysleli dobre.....verim ze mas aj dobre napady ale niektore veci mozu byt aj hlupost a niektore zbytocnost. To co sa nam doma pri 1-2 detoch zda uplne normalne pri triede 20 deti na ktore je uvitelka sama nabera uplne iny rozmer. Ako by si si predstavovala to rodicko napriklad?

6mia6
6. sep 2016

@marcelatje vidis a ja som chcela aby sa sirup uplne zrušil. Čistá voda este nikomu neublížila.

marcelatje
6. sep 2016

@6mia6 nadej existuje 😀 K nam do skolky dorazila novinka. Nariadenie podla ktoreho sa maju deti zvykat na cistu vodu. Ale ten sposob! 🙄 ze raz do tyzdna po sladkom olovrante dostanu pohar vody, netyka sa to pripadov ked maju jogurt, puding alebo vyzivu 😀 😀 😀 skoro na prekocilo od smiechu ked to na rodicku povedali. Povedz mi kto toto vymysla?
Mne dnes ucitelka povedala ze dcera si pri olovrante namiesto bielej kavy pytala cistu vodu ale ona jej nedala lebo ze by vsetky deti zacali vymyslat ze chcu nieco ine. Ale prislubila jej vodu ked sa vratia do triedy to mi pripada celkom ferove riesenie, no niekto by to nafukol ze dietatu nedali pit 🙄 vsetko je o uhle pohladu.

6mia6
6. sep 2016

@marcelatje nase deti chodia asi do tej istej skolky. Mne zas pani ucitelka hovori. Maminka Jakubko malo pije. A ja kukam fakt, doma pije normalne. A ona: no pyta,si cistu vodu ale chceli by vsetky deti. Aha takze moje decko bude smadne cely den lebo ty bie si ochotna detom naliat cistu vodu. Skoro som odpadla.