icon

Kto má v škole obedy zadarmo?

iveta143
15. aug 2019

Zdravim maminy, viete mi povedat, ci obedy zadarmo tento rok maju vsetky deti,alebo len predskolaci a skolaci? ako riesite stravu,ak mate doma alergika? dakujem

Strana
z3
hajanka
2. sep 2019

@nikus88 tak jasne ze ano, ale velke halo ze ZADARMO a prd zadarmo ☺️

maminkasisa
2. sep 2019

@martinka150 to bude asi zabezpeka

martinka150
2. sep 2019

je tam ze za mesiac september uhradzaju rodicia plnu uhradu za potraviny a rezijne naklady na plny pocet pracovnych dni. pisu este ze preddavok uhrady na nakup potravin.

inak aj u vas to tak je, ze ked dieeta neodhlasite zo skolky v ten den do 14.00 hod (samozrejme deti su v skolke v tedy a rodicia v praci), ze na druhy den si rodic moze prist o 11 hod pre obed a ked nepride, tak to prepadne a normalne sa plati za obed: To je aka blbost, ved ked dieta zacne teplotovat vecer, tak sa neda uz odhlasit a uz vidim ktory rodic bude utekat z roboty o 11 hod pre obed 😂

anesim
2. sep 2019

@martinka150 aj na zs sa da odhlasit max do 13.00 na nasledujuci den, uz niekolko rokov to mame tak, a mavali sme napisane kedy si mozu prist pre obed, presne od do, ale len v prvy den xhoroby

nikus88
2. sep 2019

@hajanka u nas to je vraj kvoli ciganom...aby sa nenahrnuli, ze zadara

eva233
2. sep 2019

@iveta143 nič nie je zadarmo skôr by som povedala, že bezplatne pre rodičov detí navštevujúcich MŠ a ZŠ (gymnazistov by sa to nemalo týkať) a ani to nie je úplne bezplatne keďže to ide z našich daní. Bohužiaľ, ministerstvo školstva nerátalo s niečím takým ako je zvýšená réžia nákladov na obed pri vyššom počte stravníkov a preto vyrátali príspevok na dieťa, kt. sa zúčastní výchovno vzdelávacieho procesu na 1,20€/ za obed. Každý kraj si ale k tomu prirátal tie náklady a zistil, že 1,20€ nestačí a preto to riešia rôzne. U nás napr. na začiatku šk. roka sa zaplatil depozit a z toho sa bude strhávať ak rodič dieťa z obedu neodhlási a takisto aj režijné náklady, kt. boli vypočítane v Žilinskom kraji na 0,13€/ obed. Ide totiž o to, že dieťa má nárok na príspevok iba ak je prítomné v škole v ten deň (čiže ak nebolo v škole, ale šlo k zubárovi a vy mu chcete zobrať obed do obedára zaplatíte celú sumu, pretože príspevok škole vyplatení nebude) takisto ak sa neodhlási a obedu a na obed nepríde.
Čo sa týka alergií a intolerancii myslím, že to tu už je vyššie rozobrané, jednoducho treba požiadať o príspevok, kt. bude vyplácaný osobne na účet.
Ja si však myslím, že celé toto zadarmo je len jeden veľký ťah ako sa tváriť sociálne a pritom už vidno, že rozpočet na budúci rok nie je taký ružový ako to tá červená strana hlási. Každopádne namiesto populistických ťahov treba zvýšiť rodinné prídavky a bolo by.

martinka150
2. sep 2019

@anesim a nie je to blbost? mne kolko krat zacal teplotovat syn vecer, alebo ked mal virozu a vracal v noci. a uz ma vidia jak utekam z roboty pre nejaky ich obed. totalna blbost nelogicka.
doteraz to normalne fungovalo, ze dieta sa dalo odhlasit do dalsieho dna do 8 rana

autumn11
3. sep 2019

@nikus88 ahoj,toto si radsej prezisti cez mestsku cast na odbore skolstva,aby ta potom zbytocne neprehanali s tlacivami.Ja mam zatial len deticky, ktorym nosia rodicia stravu a platia iba reziu.Dotaciu si zatial nikto z nich nevybavoval.

katkaapetko12
Odpoveď bola odstránená
eva233
15. sep 2019

@katkaapetko12 ak sa žiak aspoň na jednej hodine zúčastní vyučovacieho procesu má nárok na príspevok 1,20€. Ak sa z akéhokoľvek dôvodu neodhlási rodič zaplatí celý obed tzn. 1,20€ + réžie, kt. si poväčšine účtujú školy rôzne (na základe tabuliek a VÚC). Inými slovami ak je dieťa aspoň na jednej hodine má nárok na obed s príspevkom, ak sa neodhlási - obed je uvarený, ale dieťa si ho neprevezme. Rodič je povinný zaplatiť obed, kt. sa musí vyhodiť- bolo tak v podstate aj doteraz- Ak ste dieťa nevyhlásili, obed ste platili. Tak isto, ak dieťa nie je v škole (napr. je choré), ale vy si chcete obed vyzdvihnúť, lebo sa vám nechce variť, obed zaplatíte celý ( 1,20 + réžie), pretože dieťa sa nezúčastnilo vyučovacieho procesu. U nás to funguje tak, že na konci mesiaca si vedúca jedálne pozrie triednu knihu každej triedy a podľa toho vyúčtuje prípadné doplatky. takže uvidíme v októbri. Na iných školách platili už v júni tzv. depozit, z ktorého im nedoplatky budú strhávať.

erikad82
17. dec 2019

Ahojte! Na začiatku septembra sme platili zábezpeku 30eu na obedy zdarma,teraz nám prišiel znova šek na 30eu. Aj vám niekomu prišiel znova šek?

simsalabim
17. dec 2019

@erikad82 napr u nas sa nic nezmenilo, za obedy platime kazdy mesiac ako pred tym napriek dotaciam. Vraj zvysene naklady a pod., dotacia nestaci na pokrytie vsetkych nakladov. Skolska rada dala staznost na prokuraturu, som zvedava, ci sa nieco vyriesi....

erikad82
17. dec 2019

@simsalabim všade je to inak. My sme mali obedy za 1,19 ale upravili cenu na 1,64eu. Dcére platím mesačne a synovi som zaplatila v septembri 30eu -ako zábezpeku a nemalo sa už platiť,no a teraz zase šek na 30eu -tak už tomu nerozumiem....

simsalabim
17. dec 2019

@erikad82 ano, viem, ze vsade je to inak. Preto ti skusenost tu na fore nepomoze. Mozno si zabezpeku uz minula? Treba sa opytat tam, kde sek vystavili.

majkl111
31. mar 2020

Prosim Vas mam otazku mozno napisete ,ze mam ist za veducou no prave sme sa chytli ale mam podozrenie ,ze robi podvody..ak mate teraz novy ssytem edupage..a paltie 0.21 za obed a doatcia je 1.20...ccc za mesiac zapltim. Cc 4 eur ...ale ak dieta maroduje 10 dni tak vlastne sa to rata 0.21×10...to je cc 2 eura preplatok....moj pripad je v tom ze sme sa mamickamy zhodli ze nesedi to ja npr mam za 11 dni marodky dietata preplatok cc 2.4 eur....ine mamicky priblizne za tu istu dobu maju cc 14 eur preplatok....nesedi mi ci by mala veduca vratit 0.21 za obed alebo 1.2eur.....ako chapem ze mozno ta mamicka ma 2 deti v skole a sa to zgrupuhe na jeden ssytem alebo plati preddavky na cely rok..ale nie urcite viem ze ma jesno decko a viem ze aj marodky su rovnake ....ide o to ci nahodou neviete kolko by sa malo vartit za obed ak dieta maroduje...???? Dakujem

anesim
1. apr 2020

@majkl111 narok na dotaciu je, len ked je dieta v skole, u nas sa musia deti rano aj odpipnut, aby system zaznamenal, ze su v skole. Ak sa nahodou zabudnu rano odpipnut, a pipnu sa prvy krat az na obede, tak sa im strhava cela suma obeda, pretoze ajo som pisala, narok je vtedy, ked je dieta v skole. A ak su v skole, ale nejdu na obed , nie su odhlaaeni a neodpipnu sa v jedalni, tak sa im strhne , ale teraz neviem kolko, ale tusim cena za cely obed, v tom som si neni uplne ista

ibrunova
1. apr 2020

@majkl111 a odhlásila si ho z obedov, keď bol chorý?

ibrunova
1. apr 2020

@majkl111 a isto ti nevráti 14€"…to je blbosť, ty dáš mesačne 1.20 dokopy a chceš vrátiť 14?

veronikaszabova
1. apr 2020

@majkl111 ak nie je dieta odhlasene z obeda, platis za neho plnu sumu ( vratane dotacie)

medovka14
3. apr 2020

@majkl111 ahoj, ak dieťa je choré a bolo odhlásenie, vráti sa iba časť ktorú platíš ty. To co jedáleň dostane na tvoje dieťa musí, v prípade choroby, vrátiť.

majkl111
3. apr 2020

@medovka14 dakujem

Strana
z3