icon

Kto má v škole obedy zadarmo?

iveta143
15. aug 2019

Zdravim maminy, viete mi povedat, ci obedy zadarmo tento rok maju vsetky deti,alebo len predskolaci a skolaci? ako riesite stravu,ak mate doma alergika? dakujem

belasy_motylik
15. aug 2019

@vevesh toto nie je o chcení, ak by bol nejaký zdr. problém, tak by mala kuchyňa megaproblém, ak by pripravovala niečo zvlášť. A konkrétne bezmliečna strava je dosť problematická, jasné, že nejaká alergia napr. na mak a pod. nie je nejaký problém poriešiť, ale napr. nedať posypaný syr na niečo a pod. Ale ja myslím prípravu zvlášť jedla.

vevesh
15. aug 2019

@meluela skor som zvyknuta na to, ze take veci by sa mali riesit skor nejakym jednotnym mesacnym prispevkom na speci stravu od statu, i ked si nerobim iluzie, ze vela ludi to ani nedostane, lebo nie su informaci a/alebo "nie je narok"....

vevesh
15. aug 2019

@belasy_motylik okej, som v zahranici- ale s takymi vecami nie je problem. Pretoze sa tu nevari mliecne, vacsina jedal je bezmliecna a nie je problem navarit aj bezlepkovo/vegeteriansky ci pre moslimov - kucharka vyhladava speci jedla, aby vsetky deti mohli jest...

dezire1000
15. aug 2019

No my platime za tie vraj obedy zadarmo 28e

iveta143
autor
15. aug 2019

som velmi zvedava,ako to nakoniec dopadne...aky postoj zaujmu v skolke k tomu vsetkemu...no na druhej strane,ked sa nad tym zamyslim, to je cisty blud tie obedy zadarmo...asi na alergikov nemysleli....to radsej mohli dat nejaky balicek zositov do skoly alebo nieco podobne vymysliet

mimolimit
15. aug 2019

@iveta143 Ahoj, je to popisane normalne vo vyhlaske, zase to komentuju ludia co nemaju skusenosti. 🙄
Ak mas doma alergika, donesies skole/skolke potvrdenie od lekara a budu ti dotaciu posielat na ucet. Dohodnes sa ci mesacne/stvrtrocne alebo inak. V skolke sme mali stvrtrocne vyplacanie na ucet. Teraz mi dieta nastupuje do skoly a proces s obedmi je rovnaky. Veduca sk.jedalne mi povedala, ze este v roku 2018/19 mali moznost varit alergikom tak, ze im z jedla pred pridanim muky/mlieka odobrali, ale od sk.r.2019/20 to hygienici zakazali.

iveta143
autor
15. aug 2019

@mimolimit tak to sme mali doteraz,kde sa dalo sa odobralo,a kde nie, tak som doniesla z domu...minuly rok som doniesla od alergologicky papier, ze ma abkm aj intoleranciu laktozy...

danielak84
15. aug 2019

Ja som prave dnes platila sek za obedy a zadarmo to nie je.Mam druhacku,deviataka a syn ide prvy krat do skolky a vyratali mi to na vyse 100€.Pre skolkara nie su obedy zadarmo,iba pe predskolaka.

korunka1
15. aug 2019

Hold...nikto vám nemôže dať to, čo vam viem ja sľubiť 😁😁😁😁
A slovač bude ďalej voliť populistov....rekreačné poukazy, obedy zadarmo....ale to je už o inom.

maciatkolulu
15. aug 2019

No presne ako som písala, teraz sa zase budú naháňať diagnózy na alergie aby sa sypali peniaze na účet.... Véd co aj tak polovica deti obedy v škole nezje, tak bude fajn😂😂😂😂ja nechápem ako som to prežila s dvomi staršími. Najstaršia mala hydrocephalus a žiadna predĺžená rodičovská a mladšia bkm a žiadne dotacie😂😂😂😂😂 a samozrejme materská x2 tiež nič. Nejako sme prezili😂😂😂😂

behulka
15. aug 2019

@iveta143 syn doniesol na konci roka tlačivo k týmto "obedom zadarmo", kde bola jedna z možností potvrdenie od lekára a výplata dotácie na účet rodiča, tá možnosť tu teda bude, no boli to 2 listy A4 nahusto popísané, no mala som problém to dočítať.
Ja si hovorím, keby radšej cestovné preplácali, každý mesiac dvacka padne na jedno dieťa a 10 km peši chodiť nemôže...

iveta143
autor
16. aug 2019

@behulka no ved to. Mohli vymysliet nieco ine. Ako k tomu maju prist rodicia alergikov,ktorym nieje umoznene sa stravovat zo skolskej stravy? Predsa neostane hladne, tak donesiem z domu,lenze aj ta strava nieco stoji, a urcite viac ako stravna jednotka 1,20€. Pride mi to trochu pritiahnute za vlasy.

maciatkolulu
16. aug 2019

No, štát sa ma starať o vaše deti😉platiť cestovné do školy, školy ako také, stravu atd😂😂😂😂. Nuž a samozrejme prídavky aspoň 200 eur a náklady minimalne😉a aj tak by na tom Slovensku nebolo dobre😉

iveta143
autor
16. aug 2019

https://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/52093... ...nieje to nic nove,staci si nastudovat na internete...takze neviem preco hned niekto utoci,a vysmieva sa neviem z coho...napr. sa tam pise - Väčšina škôl však bude rodičom alergikov dotácie vyplácať priamo na účet. Jedálňam totiž chýbajú kapacity na špeciálne varenie pre deti so zdravotnými problémami.

benit
16. aug 2019

@iveta143 u nas sa hovorilo nieco take, ze deticky s alergiami budu dostavat € na ucet. Musia mat potvrdenie od lekara. Neviem , ci aj v ms. Skus sa popytat u vas v ms alebo na mestskpm urade.

behulka
16. aug 2019

@maciatkolulu tieto obedy sú podľa mňa krok vedľa. Naši malí chodiť nebudú, školskú stravu ďakujem, neprosíme si, obedovať budú doma, euráče za alergie ma ani nenapadlo naháňať... Ale cestovné aj neexistencia školských busov ma hnevá, je mi tých detí ľúto, zima, nezima, každé poobedie čakajú minimálne hodinu na spoj. Áno, bola som za riaditeľom aj starostom, riešia to už roky, no snáď vnúčatá sa dožijú...

iveta143
autor
16. aug 2019

@behulka este tento rok ako predskolacka musi chodit na obed, ved nemoze ostat bez obeda,ked je v skolke do pol 4...no uz na buduci rok ako prvacku ju neplanujem davat na obedy,kedze koncia o pol 12,pride domov a ma navarene

katkaapetko12
Odpoveď bola odstránená
autumn11
19. aug 2019

@iveta143 som veduca v SJ na zakladke. Ak ma dieta alergiu,treba ist za lekarom nech vystavi potvrdenie.To zanesies do skoly a na zaklade toho Ti preplatia dotaciu na stravu. Na niektorych skolach a skolkach sa vari aj pre alergikov, ale tam uz musi byt zamestnana dietna sestra, ktora je v danom odbore vyucena.Ziadna kucharka si nevezme na zodpovednost varit jedla pre alergikov. Je to velka zodpovednost.Treba si este overit, ktore alergie su statom uznane na preplacanie,lebo na poslednej porade nam vraveli, ze sa to bude este rozsirovat.Povodne chceli uznat len 3 druhy alergii.

nikus88
2. sep 2019

@salome123 ahoj..aj moje dieta je alergik.tiez jej asi nebudu varit..aky je postup..napis prosim

nikus88
2. sep 2019

@autumn11 ahoj...staci lekarska sprava z gastra alebo musim k detskej a ona napise posudenie? Mozu mi aj odmietnut preplacanie obedov ak nie su ochotni varit pre mpje dieta?

veronikasa
2. sep 2019

@autumn11 ak sa môžem spýtať? Je dotácia na stravovanie pre dieťa s celiakiou podmienená okrem účasti na vyučovaní a tym, že jej prinesiem obed do jedálne? Dcére balím väčšie desiate a väčšinou chodí o 12.00 domov, ale dnes mi volala vedúca ŠJ, že jej musím priniesť obed aby som dostala tu dotáciu. Ako to je vo vašej škole?

nikus88
2. sep 2019

@meluela presne tak..mas pravdu..preco by moje dieta malo byt ukratene...nemoze za to, ze ma alergiu ci ontoleranciu..moja chodila pravidelne na obedy atreti rocnik vynechala,lebo neboli ochotny varit...ma intoleranciu a alergiu...ak su ochotni varit pre nu,budem rada ..ak nie tak nech platia..strava pre taketo deti je draha a zeny , ktore nemaju taketo deti tu nevedia o com pisu

hajanka
2. sep 2019

U nas ZADARMO predskolak znamena, ze z povodnych 1,17€/den zdvihli cenu na 1,50€ a dali akoze DOTACIU vo vyske 1,20€ cize tych 0,30€ platit budeme na den. Miesto 24,57€ v septembei budeme mat stravu zadarmo za 6,30€.

maminkasisa
2. sep 2019

@hajanka u nas velmi podobne, lenze potraviny dost zdrazeli, tak ja si ten obed za 1,20 ani nevien predstavit...a aj som s tym pocitala, ze sa bude doplacat. No a v nasej skolke nie predskolakom zdvihli stravu z 25 na 31 eur, takze aj tak " usetrime" 😁😁

hajanka
2. sep 2019

@maminkasisa tak rok dozadu zdvihali z 1,15€ na 1,17€

nikus88
2. sep 2019

@hajanka my tiez tak ako vy..ale podla mna je to super...stale usetrene cca 20€

medovka14
2. sep 2019

@iveta143 deťom s alergiami budú preplácať tých 1,20€/1den. Mal by to mat na starosti zriaďovateľ,co je napr u nás OU. Ten dostáva dotáciu a posiela ju škole. Čiže my dávame potvrdenie o intolerancii na OU, nie do školy

martinka150
2. sep 2019

tak my mame platit za september 40 eur😂

martinka150
2. sep 2019

ale musim sa na to opytat ucitelky, lebo sa mi to nejak nezda