icon

Malú mi nezobrali do škôlky,. Čo teraz?

nikcii
30. aug 2017

ahojte, dcérka bude mať v oktobri 3 roky, zahlasila som ju do skôlky, ale bohužial kvôli plnej kapacite nás nezobrali , ani do jednej... a čo som sa pýtala tuto v našom meste su už všetky škôlky preplnené .. kedže v novembri mi konči rodičovský .. a ja sa kvôli tomu nemôžem zamestnať , a malú nemám ani kam dať aby som mohla chodiť pracovať, som slobodná mamina, nikoho tu nemám moji rodičia su mimo , žiju v zahraniči , čiže moja otázka znie, mám po skončení rodičovského na niečo nárok ? Ako mám postupovať ? Alebo čo sa dá robiť ? Pretože bez peniažkou samozrejme nemôžme ostať , a pracovať tak tiež nemožem kvôli tomu že budem musieť byť z malou doma ... mate niekto skusenosť ? Alebo ste natom podobne ? Dá sa niečo vybaviť ? Ako ? Ďakujem veľmi pekne za každú radu 🙂

hettinka
1. sep 2017

@mircalla kamoške strážila pani na dôchodku za 200 mesačne. Keď je to cely mesiac, nerátala to na hodiny. Zarobila 600, takze jej stále 400 zostávalo. Lepšie ako doma úplne bez príjmu, aj keby dala pol platu.

hettinka
1. sep 2017

@nikcii ak pôjdeš za zriaďovateľom, najlepšie by bolo ist so zmluvou a všetkými dokladmi. Myslím, že deti samoziviteliek by mali uprednostniť. No problém je, že dieťa v septembri ešte nemá 3 roky, teda v mnohých škôlkach hlavne kritérium, že berú až 3-ročných.

dai
1. sep 2017

@nikcii pozri dediny okolo samorina smerom von z ba... podla mna tam volno bude, zapratany byva hlavne smer na ba...

dai
1. sep 2017

@hettinka podla mna aj keby dala cely plat tak sa to oplati - podla toho co pise zial kvalifikacou vysoku nema - v samorine urcite sukromne skolky nestojaviac ako 400 euro tak ak ma mat taky plat tak to nie je bohvieco... riesenie by bolo zamestnat sa v ba aspon za 1000 euro a skolku aj za tych 400 pokial sa neuvolni miesto v statnej skolke...

mircalla
1. sep 2017

@hettinka tak ja som hladala tiez, mala som mamicku na RD za super cenu, bola uplne uzasna a ozaj lacno, tak tak ma to vyslo dost. to mala stastie

trdelnik234
1. sep 2017

@hettinka

presne. Ja by som to tiez tak riesila, kym by sa neuvolnilo miesto v statnej skolke.
So skolkou sme problemy nemali, ale s jasliami ano, takze si tu situaciu dokazem predstavit. Ono prist o pracu aj ked s priemernym prijmom sa mamicke samozivitelke naozaj nevyplati.
Urcite by som sa snazila pracu si udrzat a vycerpala vsetky moznosti. Nejaka urcite vyjde. A vela dobrych rad tu padlo, len si treba vybrat a hlavne konat.

smutko4
6. sep 2017

@janette321 chorým deťom, nik nič nezávidím, ani ich rodičom. A o diagnózach od psychológov, ktorí deti ani nevideli, viem od pediatricky a aj riaditeliek skolok. Osobne v mojom okolí poznám minimálne 7 ľudí, čo takto majú dieťa v škôlke. Bohužiaľ asi si problém so získaním miesta v škôlke nemala, ak áno videla by si do toho troska viac. Osobne som rok naháňala, behala a riešila MŠ pre syna, a to som pochodila mesto, odbor školstva, URPSVr a všetko čo sa dalo. Všade sa o tom v tichosti rozpráva, ale nič s tým nedokážu urobiť, a hlavne nik nemá na kontrolu dosah. Je to smutné, ale toto je realita na Slovensku. Škôlky sa nestávajú, nerozširuje sa ich kapacita a rodičia o prácu prísť nemôžu, tak hľadajú cesty ako to poriesit, a využivaju diery v zákonoch. A je smutné, že sa to deje, že ľudia sú schopní za peniaze urobiť čokoľvek a práveže je to na úkor deti co tie zdravotné problémy majú naozaj, a potrebujú tých peniazkov oveľa viac ako dostávajú, na lieky na pomôcky....

mircalla
6. sep 2017

@smutko4 docitala som sa, ze momentalne sa dost vela ziadosti o predlzeny rodicak zamieta, nakolko to dost vela matiek zneuziva
takze v podstate sa to obratilo proti tym, co maju na to ozaj narok

maciatkolulu
6. sep 2017

@mircalla tak to si ma potesila hned zrana....

maciatkolulu
6. sep 2017

@smutko4 som rada,ze to niekto chape.... Aj v mojom okoli je ich vela a je to pre mna nepochopitelne. Mne sa to prieci,ze mam zdrave dieta a idem mu hladat diagnozy. Fuuuuu,som vdacna za zdravie a idem kuvikat..... Za 200eur. Ale chyba statu,nic viac a nic menej.

nasta55
6. sep 2017

Prekvapuje ma , ze slobodnej matke nezobrali dieta do skolky, ved by ste mali byt uprednostnene pred vsetkymi ,sprosta doba.

nasta55
6. sep 2017

@nikcii este presne ist na obec a skolku a vysvetlit situaciu v akej si, ved hadam ju zoberu, urcite tam chodia deti co by mozno ani nemali ako aj u nas.

nasta55
6. sep 2017

@nikcii Prekvapuje ma , ze slobodnej matke nezobrali dieta do skolky, ved by ste mali byt uprednostnene pred vsetkymi ,sprosta doba.

sasa1310
6. sep 2017

@nasta55 len či to tá škôlka vedela, že je slobodná matka. Apropo, dnes je slobodnou matkou každá druhá. Aj keď má 2-3 deti od toho istého otca.

kvetinka75
6. sep 2017

@deti95060810 ako krajné riešenie aj tak sa dá. Potom sa to už určite vyrieši. Ak nepochodíš po úradoch skús toto riešenie.

matricia
6. sep 2017

@katka253111 ano, na mestskom urade vela mamickam uz takto pomohli

sasa1310
6. sep 2017

@dai kľud. Už to dávno tak nefunguje, že schvaľujú predĺžený rodičovský hocijakému dieťaťu s hocijakou diagnozou. Posudkári už majú väčší problém schváliť predĺžený rodičovský príspevok.
Niekedy už ani deťom, ktoré vlastnia preukaz ZTP, nechcú schváliť.
A je veľmi veľa detí, ktoré ÁNO chodia do škôlky na 8 hodín a majú na to plné právo a rodič je normálne zamestnaný. Akurát, že takéto deti neobsadzujú miesto v klasickej škôlke, tým zdravým deťom, ako ty vravíš. Väčšinou sú to špeciálne škôlky, mnohokrát aj súkromné. A súkromné ozaj súkromné, oveľa drahšie ako súkromná klasická materská škola. Každá strana má dve mince. V skutočnosti, ako je na Slovensku, sa problém postarať o postihnuté dieťa, mnohé ani netušíme.
A podľa mňa sú to hlavné také matky, že možno ten čas, čo sú v škôlke na 8 hodín, je jediný, kedy môže žena na chvíľku pracovať. Lebo nikdy nevie, dokedy. Pri takýchto deťoch. Takže tie 3 roky prosím neriešte. Niektoré z toho platia terapie, iné lieky, iné súkromnú škôlku, iné špec. pedagóga. Totižto takáto starostlivosť o takéto deti je všetko len o prachoch. Zdravé dieťa má nárok na viac od zdrav. poistovne ako choré. Bohužiaľ je to tak. A 3 roky poberať 200 eur navyše na takéto dieťa? Kiežby ho mohli poberať aj celý život. Nikdy im to nevynahradí tú "obavu o budúcnost".

dai
6. sep 2017

@sasa1310 asi sme sa nepochopili... ja som ani slovkom nespomenula realne chore deti ... bavime sa tu o diagnozach typu socialna fobia, recove zaostavanie, hypotomia, alergie ci zvysena chorobnost - pozri si temu kde si zeny radia diagnozy a zistis ze s tymito somarinami tam je kopu matiek co beru peniaze a deti jasne ze normalne v skolke...
Nehnevaj sa na mna ale teda ja mam dieta ( mala som - teraz nastupil do skoly ) v sukromnej skolke , platim mu specialne hodiny logo, sukromne rehabilitacie na hypotomiu, ploche nozicky, do 4roch rokov bol sledovany asi v 4roch sukromnych ambulanciach kvoli srdcovym a nervovym problemov ( na statne kde sa na neho pozreli a vsetko ok ked ja som videla ze nie je som sa odmietla spolahnut) - stale ma svoje problemy a budeme ich este dlho riesit... ALE - mkj syn bol schopny byt v skolke 8 hodin - jasne ze ako podla mna kazde 2he dieta aspon 1x za mesiac chory prve 2 roky skolky - boka som rok doma bez nicoho kvoli jeho chorobnosti, nasledne som si nasla pracu kde som doteraz...
Ani vo sne by mi nenapadlo na pre mna zdrave dieta s mensimi zdravotnymi problemami si pytat peniaze ked som schopna pracovat! Aj tu na konovi su matky s detmi leziacimi, s detmi s rakovinou, roznymi syndro.smi kde sa ti nikdy dieta neusmeje, nebude chodit, rozpravat - tieto matky emozu decko strcit do skolky, nemozu ist pracovat na plny uvazok - tam ma smerovat nasa solidarita a statna podpora - a v omnoho vacsej miere ako je tomu teraz...
Ano - vdaja vychcanym matkam zneuzivajucim system sa zial mozno aktualne s vodou vylieva z vanicky aj dieta - zato sa ale opat tie mamicky s realnymi problemami mozu podakovat socialnym fobickam... vies - ja si myslim ze ked sa zaplata diera v zakone - co je otazka casu - a jednoducho matky nebudu moct strcit dieta na 8 hodin do skolky ale sa naozaj on starat ked beru rd, tak sa aj pocet ziadosti znacne preriedi a zostanu v tom zachrannom systeme len matky ktore tam maju byt - dufam zaroven ze to co sa uspori sa im nasledne prerozdeli - kludne na uroven min. Mzdy - lebo starat sa o leziace dieta je realna obeta a praca:-/

sasa1310
6. sep 2017

@dai ale aká diera v zákone? Veď je tam rovnaký meter pre matku, ktorá toto isté spraví s dieťaťom do 3 rokov. To je v poriadku? Že dá 2 ročné dieťa do škôlky a je doma a to dieťa je zdravé a poberá rodičovský?
Nemôžu predsa urobiť diskriminačný rozdiel v poberaní rodičovského príspevku. A je jedno či sa poberá do 3 rokov alebo do 6 rokov. Jeho poberanie je totiž rovnaké. A preto to tak je.

Tá pomyselná diera nie je totiž v zákone, ale v posudkároch. Na tých stojí, kto to bude poberať. Nie zákon

dai
6. sep 2017

@sasa1310 diera v zakone je ze predlzeny rodicak ma byt zo zdravotnych - vaznych zdravotnych dovodov... prepac asi sa nezhodneme v jednej veci - ale pre mna dieta s vaznymi zdravotnymi problemami nema co robit 8 hodin v skolke so zdravymi detmi... bud je chore a matka pobera prispevok lebo sa o neho stara, slebo chore nie he a matka moze pracovat a dieta byt 8 hodin v skolke...

sasa1310
6. sep 2017

@dai ešte by pomohlo, keby škôlky boli prepojené s UPSVaR, kde by jasne vedeli, na ktoré ich vzaté dieťa, poberá matka predĺžený rodičovský s tým, že by aj škôlka vedela o aké zdrav. komplikácie sa jedná. A sama škôlka rozhodla, koho uprednostní. Ak má málo miesta, či matku, ktorá musí do práce, lebo by nepoberala ani cent alebo takú, ktorá má doma dieťa, ktorému v podstate nič nie je a je doma a má ešte 200 eur.

sasa1310
6. sep 2017

@dai čo myslíš, na čo existujú špeciálne škôlky? Na čo by ich financoval štát? Aby im tam chodili deti na 4 hodiny? Sa trošku prebuď. Sú dg., kedy to dieťa môže kľudne fungovať 8 hodín denne. Hluchonemé, slepé, autisti, na vozíčku. To sú všetko deti, ktoré tých 8 hodín môžu byť v škôlke. Prečo by mali byť ochudobnené o predškolskú starostlivosť? Lebo sa to niekomu nepáči, že rodič poberá 200 eur?

dai
6. sep 2017

@sasa1310 Ty si si vsimla ze v tejto debate bola nejaka zmienka o specialnych skolkach? Opat ta odkazujem do temy - poradte diagnozu na predlzeny rodicak - prepac ale tie zeny nedaju decko s alergiou do specialnej skolky🙂

sasa1310
6. sep 2017

@dai ano v škôlke normálnej je to diskutabilné

dai
6. sep 2017

@sasa1310 cela tema je len o tomto... nie o realne chorych detoch☹

sasa1310
6. sep 2017

@dai no, ale to je to isté ako "slobodná matka". Lebo tiež nie je slobodná matka ako slobodná matka. Aj Puškárová bola slobodnou matkou...

dai
6. sep 2017

@sasa1310 v tomto s tebou plne suhlasim... ja co mam slobodne matky v svojom okoli ktore system krasne zneuzili - tak vsetky funguju vdakabohu pre ich deti vo fungujucom vztahu... fakt ale je ze rozlisit realne slobodnu a len na papiery slobodnu matku je skoro nemozne aktualne☹ pri chorych detoch to az taky problem nie je...
Plus tie slobodne neberu o 3 roky dlhsie prispevky ako neslobodne , je tam myslim len o nejaky ten mesiac dlhsia materska ( tiez nie koser - hlavne pri max materskej ti to nejake to euro navyse spravi... osobne by som ale kvoli tomuto svoj status vydatej za status slobodna nemenila🙂)

sasa1310
6. sep 2017

@dai o 3 mesiace dlhšia materská

mircalla
6. sep 2017

@sasa1310 tak ja som v podstate tiez slobodna matka, ale ani ma len nenapadlo to uhrat na dlhsiu matersku, i ked by sa dalo samozrejme
Myslim, ze pointa je tu, ze x ludi system nechutne zneuziva. ci uz predlzene rodicaky alebo predlzene materske, spekulacie s fingovanou pracou pri vypocte materskej...
Nie je chore dieta ako chore dieta. Potom na to doplacaju tie deti, co to skutocne potrebuju. Ale je tu x spekulantiek a citam to v mnohym temach, ktore chcu poberat rozne prispevky za nic.
Ja som dost znechtena, ked citam niektore prispevky. ked sa ozvem sa tu vacsinou zdivhne vlna odporu, ze zavidim...
Nie, nezavidim, len som za ferovost

sasa1310
6. sep 2017

@dai a koľké píšu sprevodné listy spolu s prihláškou do MŠ, že sú slobodné mamičky, nech ich dieťa uprednostnia. A detičky majú priezvisko po otcovi, ktorý je s nimi v jednej domácnosti. A určite také sú.