Malú mi nezobrali do škôlky,. Čo teraz?
ahojte, dcérka bude mať v oktobri 3 roky, zahlasila som ju do skôlky, ale bohužial kvôli plnej kapacite nás nezobrali , ani do jednej... a čo som sa pýtala tuto v našom meste su už všetky škôlky preplnené .. kedže v novembri mi konči rodičovský .. a ja sa kvôli tomu nemôžem zamestnať , a malú nemám ani kam dať aby som mohla chodiť pracovať, som slobodná mamina, nikoho tu nemám moji rodičia su mimo , žiju v zahraniči , čiže moja otázka znie, mám po skončení rodičovského na niečo nárok ? Ako mám postupovať ? Alebo čo sa dá robiť ? Pretože bez peniažkou samozrejme nemôžme ostať , a pracovať tak tiež nemožem kvôli tomu že budem musieť byť z malou doma ... mate niekto skusenosť ? Alebo ste natom podobne ? Dá sa niečo vybaviť ? Ako ? Ďakujem veľmi pekne za každú radu 🙂
*ako na...
@evittam ono ja chcapem ako to mysl @sasa1310 i, lebo nikto nema nic proti tomu, ze covek zije bez svadby, ale potom nie si "slobodna matka" predsa..... Slobodna je ta, co zije sama a sama zivi deti..... a nie ta, co zije s partnerom a maju normalne dva prijmy, ta nie je odkazana predsa na pomoc pre slobodne matky, ja to mam v okoli tiez podpise sa cestne prehlasenie, ze matka zije sama, teda, ze nezje s otocom v spolocnej domacnosti a basta a je to predsa odrb, rovnaky akoze mam chore dieta na "socialnu fobiu"... A pritom dotycna rodina si zije nadstandard. Takze ci sa ti to paci, ci nie je to odrb a zase by mohli dostavat mozno viac tie, ktore su v realne zlej situacii, lebo su realne same. Osobne mi je absolutne fuk, ako kto zije, ale ked je raz niekto v normalnom vztahu a ziju spolu, nema co podpisovat cestne prehlasenie, ze neziju spolu - je to proste klamstvo
@angelinja ja viem ake socialne pripady zneuzivaju tento stat🙂 staci mi citat mk🙂 a hej - aj ked ty si to asi myslela inak - myslim si ze jedna zdrava zena so zdravym dietatom zijuca v normalnom vztahu ak zneuziva statny socialny solidarny system urceny pre chorych je poriadna hyena🙂
a neboj - zo zapadu tu nikto nic nechce zavadzat - ved chudiatka tie zapadne deti - podla zien v sr su tazko poskodene, emocne aj mentalne ( inak na vychode tiez nie je 3rocna materska , nielen na zapade🙂 ) a to nehovorim ze by v 3och rokoch musela mamina a dieta vstavat v zime - to je predsa uplny horor😀 ako prepac, ale teda neviem ako to robia zeny co maju aj starsie deti a tie im uz do skoly ci skolky chodia - chudak moj maly - musel vstavat so svojou starsou sestrou... dokonca aj v zime☹ a to tretie co cakam... hm, zeny by asi nemali mat viac deti, ze?🙂
prepac za ironiu - ja nemam nic proti 3rocnej materskej - ak si to zena moze dovolit... osobne si nemyslim ze dietatu uskodi ist do skolky v 2och rokoch, dokonca ani my - jaslickova generacia husakovych deti nejake tazke traumy nemame🙂 a to teda ako si ja pamatam tak som vstavala zima leto s rodicmi o 5tej rano, kedze chodili na 6tu do prace🙂 cize ten argument s tym kludnym zivotom mi prisiel uplne odveci....
@dai sieť je tu vybudovaná a možnosti je dosť, akurát treba myslieť dopredu, mat peniaze a vedieť čo pre svoje dieťa chceš a samozrejme, čo si môžeš dovoliť.
Môžeš mat nanny, ktorá s tebou býva, alebo kazdy deň dochádza, môžeš dať dieťa do dayhome (teda k nejakej inej mamičke) - kvalita bude rôzna, niektoré sa deťom venujú, niektoré len posadia pred telku, môžeš dať do škôlky (pojem jasle tu nie je, do škôlky môžu ísť deti zdá sa mi že od 3 mesiacov) - tie menej kvalitne majú zväčša nejaké miesta a sú lacnejšie, ale strava, vzdelávanie nie je na úrovni, keďže malo platia pracujú tam zväčša ženy imigrantky, takze jazyk nič moc a potom sú tie kvalitne s dobrým personálom, stravou, vzdelávacím programom, ktoré sú veľmi drahé a je ich malo... mnohé ženy ostávajú doma, aspoň kým deti nejdú do škôl, niektoré ešte ostanú tie prvé roky doma. Pre deti, ktoré sú doma a nechodia do škôlky mame predskolsku výchovu, môžu od cca 3 rokov chodiť na pár hodín týždenne do preschool, kde sa učia fungovať v kolektíve, ucia sa základy pre jazyk, matematiku ... samozrejme sa za ne platí.
Možno preto je aj malo kvalitných škôlok, lebo je to len posledné desaťročia, že ženy nielen chcú, ale musia ísť do prace, lebo je čoraz ťažšie vyžiť z jedného príjmu a systém sa tomu prispôsobuje len pomaly. Mnohé školy stále nemajú v blízkosti "družiny" , deti majú v školách na obed hodinovú prestávku ešte z čias, keď sa chodili najesť na obed domov, čo stále mnohé deti robia a tie čo ostávajú musia škole za tu hodinu platiť poplatok za stráženie dieťaťa a potom sa pokračuje vo vyučovaní, drvivá väčšina škôl nemá ani kafetériu...
@sisaka taky podobny system ma aj svajciarsko len s tym ze tu idu deti na povinne skolsku dochadzku v 4 rokoch a ziadne take ze mamky ich prezliekaju a polhodinu sa lucia...ako citat o.nastupe podakt.deti do skolky tu na mk...a na odklad treba mat dovod a papier...vtedy dieta dat do skoly nemusis ale musi navstevovat nejaky kolektvi napr spielgruppe 2x do tyzdna dve hod aby sa dieta adaptovalo samizreje bez rodica
@sense u nás odklady nie sú. Dieta ktoré k 1. Septembru dovŕši 6 rokov musí začať povinnú školskú dochádzku. Rodič môže ale dať dieťa do školy skôr, ak sa narodilo v čase od septembra do februára. Nepovinná školská dochádzka sa začína v 5 rokoch a trvá zväčša len pól dňa, v rizikových komunitách môže byt cely deň.
Takze žiadne 8 ročne deti v prvej triede. Dcére vychádzajú zle roky, 1. triedu začínala ako 5 ročná, dala som ju o rok skôr, neviem si predstaviť, žeby tam chodila s 8 ročnými
@sisaka u nas kto do konca jula 4 nastupuje, odklad zo skoly v 6 rokoch nie je,lebo tomu predchadzaju tie dva roky predskolske co sa nazyva sice ze skolka ale je to uz povinne kazde rano o 7:55 zvoni, o 8:00 zacinaju, 11:40 idu domov na obed a o 13:25 zvoni na poobedne o 13:30 zacinaju do 15:10, maju presne napusane co mozu a co nie na desiatu, prestavku bez ohladu na pocasie travia vonku, po telesnej povinne sprcha...a ti co byvaju do 1 km od skoly dovoz a odvoz autom rodica len v nevyhnutnom pripade, ak rodic nema cas ma poslat deti pedibusom, je to.v podstate osoba s kt idu deti do skoly a zo skoly....
@sisaka ide k dennej matke, alebo ak ma obec mimoskolske zariadenie tak tam ale samozrejme si to musia rodicia zaplatit... to skolu nezaujima ci ma alebo dieta nema kam ist cez obed , to si musi rodic zariadit... ci uz babysitterkou, dennou matkou, niekto z rodiny, matka je doma... viem ze niekt. to riesia tak ze dnes je dieta napr. u nas dalsi den je dieta tam... ci kontroluju neviem.... my chodime este len dva tyzdne...ale parkovacie miesta nie su resp ich je malo ... ale malo ludi vozi deti, my nasu vezieme rano resp ak je s nou muz rano ten ju vezie, lebo odtial ide rovno do prace a dnes som ju viezla preto lebo spala do siedmej a nestihli by sme kedze na peso to ma polhodinu do kopca... cez obed a poobede chodi peso
ono vela rodicov to respektuje , lebo je to rozhodnutie skoly a ze je to pre deti prospesne...
@nasta55 tak toto tvrdenie si dovolim spochybnit ... podnikatelia dost optimalizuju😉 ti najvacsi maju casto ulavy ci danove prazdniny... vcera sme sa akurat s muzom o tom bavili. Stat vlastne zije z tej vyssej strednej triedy - prave tych tolko nenavidenych zamestnancov - manazerov ... ti nemaju ako optimalizovat, viac ako polka ich superhrubej mzdy ide fo prec😉
👍
@maciatkolulu presne tak, to by sme mali teda vela slobodnych matiek, keby bola kazda co nieje vydata, ale zije iba s partnerom.
@nasta55 Si úplne vedľa. Ja nikoho NEOBHAJUJEM. Ty vieš - podľa toho čo píšeš - prd o danej problematike ale hlavne, že sa vyjadruješ. Prosím ťa, venuj sa vlastnej profesii. Ty nemáš "šajnu" čo som, kto som a podobne, takže svoje konštatovanie mier tam kam patria.
A btw. ako si prišla na to, že tým čo sme napísali o odvodoch podnikateľov "obhajujeme sami seba ako zamestnancov"?! Toto by ma strašne zaujímalo ako si vydedukovala takúto vec.
*konštatovania

@sasa1310 Neviem a ani ma to nezaujíma. Len zbytočne " vyskakujes" na zeny,ktore žijú v harmonickom vzťahu bez svadby ak má nejake "vyciciavacky" štátu len preto lebo nie su manželkami. To je vsetko. Mozno som ta zle pochopila ale tak vyznel tvoj príspevok-akoby tieto matky boli nejake "socky".