icon

Mám dať súrodencov naraz do školy?

5. okt 2022

Ahojte, jeden syn bude mať teraz v októbri 6rokov, druhý je o rok aj tri mesiace mladší. Ten starší by mal ísť už o rok do školy, ten druhý o dva roky. Myslíte že je dobré dať ich naraz ? Že buď pôjde ten starší neskôr alebo ten mladší skôr do školy ? Alebo každý tak ko má ísť ? Čo je podľa vás lepšie alebo máte nejaké skúsenosti ?

elementissa
5. okt 2022

Nie nedala by som. Staršie dieťa sa bude cítiť ukrivdene, bude mat celý život pocit, že je horšie, slabšie, že mladší súrodenec je super, veď ešte aj nastúpil skôr do školy a on bol ten hlúpy, čo mal odklad. Fakt to nerob, ak nechceš zničiť tvojim deťom navždy vzťah a tomu staršiemu úplne zlyncovat sebavedomie. Nie sú rovnakí. Ani si nie sú rovnocenní. Jeden je mladší, druhý starší. Tak sa k nim nesprávaj ako k dvojičkám. Keď ja som chodila do školy, každý jeden môj spolužiak mal o rok mladšieho alebo staršieho súrodenca. V 90tych rokoch to proste tak bolo. Všetci mali deti s ročným rozdielom. A všetci normálne chodili do tried, každý do svojej vlastnej, iba dvojky chodili spolu, prirodzene. Nikomu to pravdepodobne ani nenapadlo riešiť. Rok je pri malých deťoch veľká doba, za rok prekonávajú veľké kognitívne a emotívne zmeny. Možno niekde sú nejaké spádové triedy, kde chodia deti od 6 do 10 všetci spolu. Ale bežné je, že každý ročník má svoju vlastnú triedu a tak je to v pohode. Nech sú medzi sebou porovnávané deti s rovnakou štartovacou čiarou (čo sa týka veku), nie, že jeden má v prvej tried 5 a druhý takmer 8

luliu
5. okt 2022

A ani nevravím, o koľko to bude pre teba ľahšie, nemať ich naraz v škole. Jeden sa môže hrať a druhému sa budeš plne venovať. A na ďalší rok, starší sa už naučí sám a budeš sa venovať mladsiemu
Ak by si ich dala naraz, ublížis buď jednému alebo druhému. Jeden sa proste obetuje

bafka
5. okt 2022

Necitala som komenty, len prispevok a moje zamyslenie sa…tvoj syn bude mat teraz 6. Cize o rok v oktobri 7. Keby isiel do skoly o rok neskor, ze das mu odklad, tak bude podla mna uplne zbytocne stagnovat so skolkarmi. Ved by bol 8rocny prvak a v triede by mal vacsinu asi 6rocnu. Podla mna by mu to uskodilo. Deti v tom veku urobia velky krok po emocionalnej aj zrucnej stranke za par mesiacov. Niektore skoly uz nemaju pychologicky u predskolakov v januari ako sa zvyklo, ale v maji, lebo sa zistilo, ze tie deti su za 4 mesiace na tom o dost lepsie ako ten januar. Ja osobne by som mu odklad nedavala kedze mu zle padaju roky

xsuzannex
5. okt 2022

No hlavne po zmene zakona si uz nemozes ty sama od seba povedat ze das odklad LEN kvoli tomu aby sli do skoly spolu.. syn ma teraz odklad a to bola hruza papierov co bolo treba.. posudky od psychologa, skolska zrelost atd atd..

autor
5. okt 2022

@h2 neviem ako to chodí ,či psychologická dá posudok že môže ísť alebo radšej odklad. Hádam má chápeš no,som myslela zeaz n povolenie psychologicky môže ísť do školy.

kaktusik007
5. okt 2022

no poviem ti, mat ja narodene dieta zaciatkom oktobra, davam ho do skoly ako patrocneho - pretoze sama som oktobrova a cely zivot mi to vadilo.

k tvojej otazke preco nie skola pre nadane deti --- pretoze nechcem aby moje deti vyrastali v akejsi bubline, ze su cosi viac - uz len ten nazov - skola pre mimoriadne nadane deti.... des a hroza. Mala som moznost byt s takymito detmi v tabore - druhy stupen to uz neriesil, decka z prveho stupna boli arogantne, drze, namyslene. Bezne k normalnym deckam pouzivali vetu - ja nechodim na normalnu zakladnu skolu, ale do skoly pre mimoriadne nadanych!!! ale ano, tam je chyba aj v prostredi, ktore to dieta okolo formuje....
Dalsie nie je z toho dovodu, lebo program APROGEN - ktory vznikol na zaklade spmng (ci aku skratku to ta skola na teplickej vlstne ma) mozno nie je zly, avsak tym ze sa riesi individualizmus dietata rovna sa - nechavaju robit deti to v com su vyborne a kaslu na ich negativne stranky, resp. na to co tym detom nejde... lenze dieta potrebuje rozvijat vsetko - aj tu slovencinu, aj ked na nu ma nervy, aj dejepis sa musi ucit, nie iba byt zahlteny fyzikou ci matematikou pretoze to ma bavi a v tom som skvely...

a naposledy - ano, obklopujem sa s ludmi vacsinou nadpriemerne inteligentnymi, avsak to nemozem povedat o mojich nadriadenych -- a potrebujem s nimi vychadzat. Preto chcem, aby moje deti chodili do normalnych skol, aby si zvykli, ze ludia myslia inak ako oni a ano, vyrazne spomalenejsie a ano, to, ze im dochadzaju suvislosti a vsetkemu hned porozumeju, naozaj nie je standard. Proste musia vediet a poznat zivot okolo.

angel993
5. okt 2022

Nie pokiaľ na to nie sú dôvody, nech ide každý ako má. Mala som spolužiačky sestry, neboli dvojičky a celú školu som ľutovala tú staršiu. Každý sa sa jej pýtal či neprepadla.

makodob
5. okt 2022

Ahoj, ja by som dala oboch synov samostatne. Mladšieho ak dáš skor, hoci by bol aj psychicky/ mentálne zrelý, nemusí byť sociálne pripravený. A to ak nie je vyslovene spoločenský, extrovertný typ, tak neodporúčam.
Čo sa týka staršieho syna, tak je starší preto, že sa narodil skor. Predpokladám, že v domácnosti kladiete vyššie nároky na staršieho pretože je mentálne zrelší. Nerozumiem vobec tomuto nápadu dávať dvoch vekovo rozdielnych bratov do rovnakého ročníka. Z toho mozme byť krivda aj u staršieho aj u mladšieho. Napr. moju mamku dali jej rodičia na 5 rokov do školy. Dodnes nechápe prečo jej to rodičia urobili, lebo ma z toho traumu, ani mentálne, ani sociálne nebola pripravená a bola najmladšia z triedy, kde sa jej veľmi ťažko presadzovalo. Sú aj géniovia v 4 rokoch, čo zvládnu aj 8-macku matematiku v tomto veku. Ale v prvom rade sú to deti, ktoré sú v oblasti matematiky výnimočné, ale sociálne sú stále 4ročne uvažujúce deti a medzi 6/7 ročnými prvákmi by sa trápili. Bratia budú super parťáci aj tak. Prajem Vám, aby ste sa rozhodli správne 😊❤️

makodob
5. okt 2022

@makodob a ešte v neposlednom rade sú deti motivované staršími deťmi- vzhliadajú k nim. Čiže starší by mohol byť veľmi demotivovaný. Ale aj mladší, ak by nestačil, mohol by byť z toho frustrovaný. Aj rok robí u dieťaťa veľký rozdiel.

elementissa
5. okt 2022

@kaktusik007 kde si dávala synom merať IQ? My máme tiez nadané dieťa (včera mal 3 roky, keď ho ľudia počujú rozprávať, čítať, počítať atď, tak mu tipujú cez 5), chceli by sme mu dať odmerať, nie je to síce niečo, že bez toho neprežijem, ale keď si to spomenula, tak ma to zaujalo.

lilke
5. okt 2022

@elementissa 3-r. deťom sa ešte nemeria číselne IQ. Ale sú testy nadania vhodné pre deti do 6 rokov.

autor
5. okt 2022

@makodob uz som sa rozhodla. Mysleli sme že bude fajn ak budú spolu, však aj do škôlky začali chodiť spolu, ako mal mladší 3 roky a 8 mesiacov a krásne sa spolu adaptovali,vtedy musím povedať že im to dosť pomohlo ,že neplakali lebo vedeli že budú spolu.

h2
5. okt 2022

Nie, kdeže. Keď má 6 rokov, ide do školy. Keď chceš odklad, alebo naopak, dať do školy dieťa, ktoré ešte len bude mať 6, vtedy riešiš s psychologičkou. Môj syn je narodený v auguste, hneď na to v septembri išiel do školy, ako čerstvo 6 ročný. V škôlke síce mali predtým depistáž s psychologičkou, ale môj syn vtedy chýbal. Takže žiadne vyjadrenie o tom, či je na školu zrelý, alebo nie, som nemala.

lilke
5. okt 2022

autorka, ak starší syn nemá problémy, unho ani neuvažuj o odklade. Veď už bude mať temer 8.
A mladší, aj keď je šikovný, ja ako špeciálny pedagóg by som ho radšej nezaskolovala skôr. Nechala by som mu ten rok ešte na hru, na rozvoj sociálnych zručností, na to, nech sa rozvíja a funguje bez staršieho brata. V škole na 1.st. je veľmi citeľný rozdiel medzi jesennými a letnými deťmi, až na 2.st. sa zotiera. A tvoj mladší by bol ešte o podstatne viac mladší. (Nie je to o recovych či matematických schopnostiach) A ak by bol naozaj až taký sikovnik, radšej nech preskočí 2., resp. 3.rocnik. Alebo škola/trieda pre nadaných, kde by sa nemal nudiť (skúsenosť s vlastným dieťaťom).

medea2003
5. okt 2022

@mikadooo presne toto mam doma, dvoch prvacikov - dvojicky a ide ma slahnut :D Jeden je rychlejsi pri ulohach, potom druheho vyrusuje, neviem si prist na system, ci ulohy naraz alebo po jednom. Ale ked by sme to robili po jednom, tak po tom ako pridu zo skoly, neriesili by sme nic ine len ulohy. Su tu este mamy starsich dvojiciek, na co oni prisli, ako to bude najlepsie? 🙂

autor
5. okt 2022

@mikadooo no ja som myslela že ak to budeme mať v jendom roku dve deti,že to bude paráda, že sa spolu budú učiť :p ale ešte som to nezažila

vevesh
5. okt 2022

Nedala by som. Ale ak by to nedajboze vyslo, trvala by som na tom, aby boli v rozdielnych triedach a nie v jednej. Dieta sa vobec nemusi citit menejcenne, pokial sa mu odklad patricne poda a odovodni. Teda ak ma relevantny odklad, nie ze by siel so sestrou naraz do skoly ci bol najvyssi/najlepsi a podobne hlasky, co som ako dovod tu na mk citala...

xsuzannex
5. okt 2022

a dalsia vec.. aj oni kazdy potrebuju svoj svet, svojich kamaratov, musia nadobudnut schopnost sami riesit problemy.. je dobre ked si aj oni od seba oddychnu a nie byt stale spolu.. ked mi dcera teraz nastupila do skolky, vyslovene som ziadala, aby so starsim neboli spolu v triede, kedze maju vekovo pomiesane triedy..

veronika3110
5. okt 2022

@tykat to je pravda.. ja som minuly rok mala súrodencov v triede - tiež podobný vekový rozdiel ako autorkine deti..
prvý rok ten mladší nastupoval a mama ich chcela dať spolu.. áno adaptoval sa rýchlo, lebo mal sestru a neplakal vôbec.. ale čo prišlo… po roku mama na kolenách prosí aby sme ich oddelili, lebo majú ponorku zo seba 😁 v škôlke spolu, doma a ešte aj v izbe.. začali sa bit, hádať a robiť zle.. a teraz sú od seba, oddýchnu si od seba a doma sa už hrajú pekne..

arasidka123
5. okt 2022

Moji majú presne taký istý vekový rozdiel...ale pri staršom sme dali odklad...mali sme odporúčania lebo ešte bol hravý a menej pozorný ..dcéra zas mala odporúčanie ísť skôr,nakoľko je septembrova, takže sú spolu...ale pokiaľ nemáš dôvod, určite len preto,aby boli spolu ich nedávaj..

mimikarol
5. okt 2022

Ani by som nad tým neuvažovala. Keď si predstavím že by toto rodičia urobia mne, že ma dajú do školy zo staršou sestrou tak by som sa im veru nepodakovala

anickaaa6aaa
5. okt 2022

To vážne chceš mat 8r prvaka? Vies ako to na tych detoch vidno? Normalne nech ide so skoly tak ako ma. Nie so súrodencom len preto aby boli spolu. V skolke je to mozno fajn ale škôlka nie je skola. Moj syn mal 25. Augusta 6r a šup o týždeň do skoly. Ani som len nerozmýšľala nad odkladom. Takze za mna nevymyslaj.

mogaa
5. okt 2022

nemôžeš dať dieťaťu svojvolne odklad...ak ho pošlú na školskú zrelosť, riaď sa psychologičkou....2roky je veľký rozdiel, starší sa už v škôle môže nudiť a mladší nemusí stíhať....logicky starší bude už na školu viac pripravený a jeho tempo pri učení bude asi iné ako pri tom mladšom....

luccija
5. okt 2022

Nie, kazdy ako ma ist a pre chlapcov je idealne, ked idu az ako 7 r

luccija
5. okt 2022

@kaktusik007 ziadne dieta nie je skvele vo vsetkych predmetoch.Mne sa paci podporovat ich v tom v com su dobri.Nam raz jeden ucitel povedal ze v 6,7 r sa deti vyprofiluju co ich bavi a v tom ich mame podporit a, ked mu nejde matematika ci jazyk nedoucovat zase nemyslim nejakeho 4 kara, ale upriamit sa na predmety, ktore im idu.Ked sikovny ziak neprejde do skoly pre nadane deti zakrnie nerozvinie talent a je to skoda.Moja kamaratka mala dceru na Teplickej emocne problemove dieta, ale v hlave genius uz pokracuje na matematickom gymnaziu
V 5 r isli k psychologicke, ze je problemova v skolke otestovali ju a povedali, ze sa v skolke nudi treba kupit domov hlavolamy iny typ spol.hier a rovno nastulila na Teplicku ano, denne tam pomaly bol psycholog asperger adhd podobne problemy, ale deti su mudre.

autor
5. okt 2022

@luccija čiže druhého ako 7 rokov a 8 mesiacov

mikadooo
5. okt 2022

No... Tak u nás je to čistý mordor. Neviem si predstaviť dve deti pri stole 😂. Už teraz sa jedna hrá, ešte keby mala parťáčku, tak neviem neviem, asi by som si hádzala lexauriny, keď napíšu pol riadku a začnú sa hrať, alebo sťažovať, aké je to ťažké, alebo xyz veci, čo sú dôležitejšie ako písanie. A čítanie, to by boli stále hádky, že kto číta prvý a že to je je fér, lebo včera toho bolo menej/nebola dú/boli väčšie písmená,... (lebo ten druhý už bude vedieť o čom sa číta a pôjde mu to ľahšie, takže každý bude chcieť byť druhý 😄). Atď. Ale tak - vychádzam zo skúseností s mojimi deťmi 😁. Oni si zámienku na prerušenie domácich úloh stále nájdu.

luliu
5. okt 2022

Ty si ideš stále svoje, tvoj už teraz pôjde takmer o rok starší ako iné deti. Nepozeraj na seba, čo by bolo pre vás lepšie. Ale na svoje deti. A pre tvoje deti by to bolo zle.

zuz_ka
5. okt 2022

No neviem či sa ti starší syn raz poďakuje, že nastúpil tak neskoro do školy. Môj syn je októbrový takže nastúpil ako sedemročný ako ešte dvaja jeho spolužiaci. Na týchto troch je to najviac vidno že už taký vyspelejší aj najvyšší z triedy a nehnevaj sa ale osem ročný prvák?? Ty si nerozmýšľala že to s ním už pôjde stále a všade? Že na strednej bude najstarší? Že zatiaľ čo ostatní v jeho veku už skončili stredné školy on ešte stále bude na strednej? Že ako pubertiakovi ním budú lomcovat hormóny v ,,piatej triede,,? Mňa dali skôr do škôlky lebo som strašne plakala za sestrou ktorá je o tri roky staršia odo mňa a doteraz keď na to spomíname povie že už od mala ma mala na starosti. Našťastie do školy išla normálne bezo mňa, neviem si predstaviť že rodičia aby si to odbili naraz však budú mať menej roboty nás dali spolu aj do školy. To by sme si inak liezli na nervy byť stále všade spolu. Ako vravia baby vyššie, každý sám do školy. Každý nech si nájde svoju partiu kamarátov

danka56
5. okt 2022

Určite daj tak, ako majú ísť. Partaci budú aj, keď nebudú spolu v triede. Práveže asi každý človek, čiže aj dieťa potrebuje mať taký len svoj okruh ľudí.
A na druhej strane takýmto experimentom môžeš fakt narobiť kopec problémov, deťom ale aj sebe. Skoré zaradenie do školy vedie k nezvladnutiu učiva, môže prepadnúť, totálne to podupe sebavedomie dieťaťa, nechuť k učeniu bude mať, celkovo ku škole. Neskoré zaradenie zas vedie k výchovným problémom, vyrusovanie, nerešpektovanie pravidiel až šikanovanie iných spolužiakov.