Mám dať súrodencov naraz do školy?
Ahojte, jeden syn bude mať teraz v októbri 6rokov, druhý je o rok aj tri mesiace mladší. Ten starší by mal ísť už o rok do školy, ten druhý o dva roky. Myslíte že je dobré dať ich naraz ? Že buď pôjde ten starší neskôr alebo ten mladší skôr do školy ? Alebo každý tak ko má ísť ? Čo je podľa vás lepšie alebo máte nejaké skúsenosti ?
Ďakujem každej jednej z vás za komenty,rady,už som rozhodnutá na 100% každý pôjde sám.
Nie neľutujem,ani som nerozmýšľa nad tým dávať ho skôr. Ešte bol dosť hravý a síce má potvrdene ADHD ale nikdy som ho nedala ako integrovaného. Dokonca sa učí lepšie ako niektorí ostatní chalani
Ja mám dievčatá presne v takom veku, ako ty chlapcov ;) Staršia narodená 9/2016 a mladšia 1/2018 a dokonca sú spolu v škôlke v jednej triede. V škôlke je to super, ale myslím, že 9/2023 bude najvyšší čas, aby staršia išla do školy a stala sa samostatnou, bez prívesku svojej mladšej sestry 🙂 Momentálne sa už teraz veľmi teší a mladšia plače, ale tak zvykne si ;)
@veronika3110 nemôže ist októbrové dieťa skôr do skoly? Dcéra má spolužiačku v škôlke s ktorou sú na seba naviazane. Určite by som nedala mojej dcere odklad, lebo je o dosť starsia, ale jej spoluziacky mamina ich nech e delit a hovorila mi, že chce dat jej dceru skôr.
@tramtada31 vtedy ide o predčasné zaškolenie - na to treba žiadosť do školy, vyjadrenie pediatra a psychológa... nerobí sa to bežne a podľa mňa naviazanie na iné dieťa nie je dostatočný dôvod.. na to ale rodičia asi nepozerajú..pozerajú na to, aby bolo s kamoškou, čo sa môže neskôr vypomstiť práve tou nezrelosťou atd...
@elementissa musi mat dovrsenych 5 rokov a testovala mi ich Mensa v Cechach, na Slovensku je vyrazne odlisna legislativa ohladne testovania IQ a deti tu Mensa testuje len vynimocne - odhliadnuc od toho ze ja Mensu SK zrovna fakt nemusim a vyrazne preferujem tu cesku 🤣
k testovaniu - u deti nie je vysledkom cislo, ale percentil. Cize tam mi povedali ich vysledok 99-100%, co zodpoveda vstupu do Mensy - tam mas 2% populacie a ta ciselna hranica tych dvoch percent je cca 130. Mladsi potom kvoli integracii musel byt pretestovany cez CPPS - bol ako sedemrocny a teraz v jedenastich... Tam sa robia ine testy ako je vstupny do Mensy, vyrazne odlisne a testuju sa rozne oblasti - psychologovia nezvyknu tie cisla hovorit, pouzivaju vyrazy typu pasmo nadpriemeru, vysokeho nadpriemeru, mimoriadneho nadpriemeru... nejakou nahodou mi psychologicka to ciselne vyjadrenie jeho IQ odhalila, ze co mal ako druhak a po testovani v jedenastich mi iba povedala ze na neho uz nie su v niektorych tych oblastiach tabulky 🤦♀️ ale tak ono to vidis ze dieta je mimo.... Suhlasim s nazorom, co tu padol - aj ked moj syn ma myslenie plnoleteho jedinca, stale je to emocne iba 11 rocne dieta --- tento nesulad treba spracovavat a vobec nepomahaju ucitelky, ktore nechapu, ze moj syn je niekedy napriek jeho vysoelosti miestami este vyrazne detinskejsi ako jeho spoluziaci. Proste sme jedna jednina --- ked mu niekde pridali, inde hold museli zobrat ;)
@luccija ano, ziadne dieta nie je skvele vo vsetkych predmetoch. Avsak aj ked moje dieta nie je v tom predmete skvele, znalosti vyzadujem zo vsetkych predmetov. Teda tie podstatne.
aby som vysvetlila - vela rodicov a tried s aprogen robi chybu v tom, ze ked je dieta vyrazne nadane na matiku, napriklad, a neinklinuje k dejepisu - netrvaju na znalostiach a vedomostiach a tomu nadanemu dietatu sa to prepecie stylom --- aaa, ty si matematikar.... potom sa stane, ze nadane dieta nema prehlad zo zakladnych veci, a to s pozehnanim ucitelov a rodicov lebo ved jeho tento predmet nebavi.. WTF? o tomto som pisala... Moj syn - piata trieda, prijaty na osemrocny gympel.... do vysledku prijimaciek mal jedinu znamku z geografie, dvojku. Potom pisali pisomky dve - jednu kratko po prijimackach - dostal opat 2, druhu pisomku mali niekedy zaciatkom juna --- kedze bol prijaty na gympel, mal prazdninovy rezim od 18.05. 🤣 takze z tejto pisomky dostal 3. Ostatne predmety mal vsetko do 18.05. jednotky, potom nosil 3, dokonca aj jednu 4 mi domov doniesol..... A vysvedcenie? Same jednotky, ziadna solova dvojka. Akoze predmety, kde mal same jednotky a az potom si to tam kazil - beriem. Ale uprimne, tu geografiu som nepochopila doteraz. Zo znamok 2,2,3 - mi fakt ta jednotka na vysvedceni proste nevychadza, nemozem si pomoct 🤷🏼♀️
Moja skúsenosť je taká : mama ma dala o rok neskôr do školy, neskutočne som sa tam nudila, čítať a počítať som vedela ako 4.rocna keďže ma to učila staršia sestra, a vieš čo doteraz to mame vyčítam že to spravila a to už mám po tridsiatke......a dôvod prečo ma dala neskôr? Všetci z okolia jej to poradili.....nepozeraj na iných, pozeraj na deti ak sú obidve pripravené tak ok ale to je na tebe
Ja len info pre tvoju rodinu - už sa to nedá. Na predškolskú prípravu pokiaľ viem by už bol musel mladší byť zapísaný v tomto školskom roku, a to nie je ;) čiže ak by dačo riešili, tak už to môžu pustiť z hlavy
Odhliadnuc od toho, ze po zmene legislativy ti to uz nikto asi neopapieruje, to asi pisem preto, ze sme na Slovensku, tak si myslim, ze nech ide kazdy vtedy, kedy ma. Jedine ze by bol mladsi vyrazne nad priemerom a starsi pod priemerom. Len nezabudaj na to, ze inteligencia ma viac zloziek a oni mozu stradat v ramci tej emocionalnej.
Mám deti rovnako ale určite ich nedám spolu 😃 to by bol masaker, neviem si to predstaviť
My mame medzi detmi rozdiel 14 mesiacov, davali sme ich do skoly tak ako mali ist, nie naraz. Dcera by uz v skolke dalsi rok trpela. Obaja dosiahli skolsku zrelost normalne, takze sme nad odkladom u starsej ani nerozmyslali. Jedine do skolky sme ich dali naraz, ale zaradeni boli v rozlicnych triedach podla veku. 😊 Po nastupe do skoly chvilku trvalo kym sme si zvykli, resp. kym dcera pochopila, ze nemoze sa len hrat, ale musi si spravit ulohy, trvalo to mesiac asi, ale toto by bolo tak, ci tak (kazde dieta sa chce hrat, len to bolo umocnene, ze mladsi nemal povinnosti). Ja som to vyriesila tak, ze mladsiemu som davala predskolacke pracovne listy a "ucil" sa aj on. 😊
To len preto, ze rodina tak chce? Pre pana Jana, starsiemu uz aj tak vychadzaju zle roky, ak nema nejaku potvrdenu diagnozu, ze by potreboval este viac casu a odklad, tak ako takmer 7 rony ma uz tak ci tak dost velky naskok napr. pred letnymi detmi. To musis sama ako matka vediet, aky je, ci uz po kognitivnej stranke alebo po emocnej. A este, ma este rok, pokym nastupi do skoly. Neviem si to predstavit, ist do skoly ako zdrave dieta az takmer 8 rocne. Aby sa tam medzi tymi 6rocnymi necitil ako blbecek. Uz len potom by prisli otazky, ze preco. Opacna situacia: to mladsie dieta dat do skoly o rok skor. To vobec nie je problem. Ak si myslis, ze je po vsetkych strankach pripravene a aj testy to potvrdia, v skolke tiez nevidia problem, tak je to ok. Moja starsia dcera, letne dieta, isla do skoly skor. Mala 5 rokov a jeden mesiac. Uplna pohoda, testy, lekari atd. zrelost potvrdili. Je teraz tretiacka, o 2 roky mladsia ako väcsina jej spoluziakov ,ale absolutne to na nej nepoznat. Prave naopak. V roznych situaciach, ci skolskych, ci zo zivota reaguje casto lepsie, vyspelejsie ako ti 9 rocni. Kazde dieta treba brat individualne. Po kazdej stranke.
Náš syn je narodený v novembri, šikovný 🙂 zatiaľ, v škôlke aj psychologička nech ide skôr, ale sme povedali, že nie a myslím si, že sme rozhodli správne. Nieje a nebol s ním problém. Dokonca sú v triede mladšie deti, ktoré siy vyššie ako on. Teraz je šiestak.
Druhý príklad..sestrin syn narodený v septembri, takže správne mal ísť o rok neskôr, v škôlke aj psychologička odporučili, že je ešte hravý odklad. Tak šiel do školy ako 8 ročný. Teraz končil základnú ako 17. Celú školu to bolo zlé, ale najviac teraz posledné roky.
@nananka To je ale chore. Septembrove/oktobrove deti (ak su zdrave) by absolutne nepali dostava odklad. Tie uz maju tak ci tak vyhodu, ze idu do skoly neskor. Apropo harvy. Ktore 6-10 rocne dieta nie je hrave? 17rocny predpokladam zdravy chlapec, ktory neprepadol, konci ZS. Ja som v 17tich maturovala🙈
Môj mal 31.8 6 rokov a napriek tomu som ho dala do školy pretože bol pripravený ,keď vidím tich jeho spolužiakov spolužiačky kobyly ,pretože niektorí majú 8 …to vážne robia rodičia zo svojich deti neschopné a všetko im ulachčovať 🙈 veď keď dieta nezastihli tento rok zápis,tak automaticky ide o rok a nie ešte im dajú na další rok odklad ….
Ja SIM chodila so segrou do triedy a bola to čistá hruza …svojim deťom by som to nikdy nespravila
@mikadooo a to kopa dvojiciek nie je spolu v triede...vtedy by mňa slahlo... Ja mam trojky ale v jednej triede... Neviem si predstaviť každé v inej triede.. Teda teraz už hej, už sú ôsmaci ale ako prvákov 🙉🙊🙈.. Ved každá učiteľka ma trochu iny systém, iné tempo, môže dať inú úlohu... Tak u nás by bola sodoma gomora...prečo ja muuuuusim keď ona, on nemusiiiii 😆
mám októbrovú dcéru, teraz má 7, išla v septembri do školy. jednak tým, že jej vychádzajú zle roky, tak už bola zrelá až až, veľmi sa do školy tešila, neviem si predstaviť, že by som ju ešte rok nechala v škôlke. mladšia bude mať o rok v auguste 6 a ak bude zrelá, ide do školy, čiže tiež bude medzi nimi jeden ročník rozdiel. avšak rátame aj s možnosťou, že bude mať odklad, keďže je taká hraničná. záleží od toho ako sa ešte za ten rok posunie, tlačiť na pílu nebudeme ani tak ani tak. ja si vôbec neviem predstaviť, že by išli do školy spolu
Skor urcite nedat radsej neskor.alebo ved nech su v skole po roku nie?
@nananka čiže ak som pochopila, ten synovec šiel neskôr do školy, skoro 8rocny a bola to katastrofa skrz toho ?
starsieho by som nedavala urcite neskor do skoly, to by mal takmer 8 a to uz je dost... iba ak by bol na to nejaky dobry psychologicky dovod... mladsieho by som tiez nedavala skor do skoly, iba ak by bol nejak extremne nadane dieta... kazde dieta ma ist do skoly vtedy, ked je jeho cas, nemyslim, ze je to dobre vtedy, ak si to rodicia nejak prisposobuju na svoje potreby... tiez mam oktobrove dieta a nastupil do skoly teraz, neviem si predstavit, ze by siel az o rok... to uz by bolo prilis moc..
Necitala som komenty, tak mozno sa budem opakovat. Ale dobre si sa rozhodla, ze dat kazdeho zvlast. A rodine dookola opakuj, je to nase rozhodnutie a bodka.
Ja by som sa na tvojom mieste bala, ze sa starsiemu budu akoby posmievat ze je "zaostaly", ked je v rovnakej triede ako jeho o vyse rok mladsi brat.
Preco by si vlastne dieta brzdila vo vyvoji? Ved skolu kazdy neznasa a chce z nej vypadnut co najskor, to ako roky do dochodku :D cim skor zacnes, tym skor skoncis. A ako pisali ostatne, moze tam vzniknut neprijemna rivalita, a starsiemu riadne poskodit sebavedomie.
Nevidim v tom vyznam...co by robil 7r chlapec v skolke ked je jesenny? Moj oktobrovy sa uz v skolke nudil, nechcel spat...totalna hlupost, aby tam bol este o rok dlhsie. Pokial viditelne nezaostava v niecom, ze psycholog odporuci, tak zbytocne odklad. A mladsieho aby si dala skor, musis poziadat o predcasne zaskolenie a teda aby presiel a mohol ist ako 5r do skoly, musel by mat testy nad priemer. Poznam vela sept.deti, aj moj je, ale skor som ho nedala...este tak dievca, tie byvaju zrelsie, ale chlapci... aj ked rozumovo moj napr. bol, emocne nebol pripraveny.
Ake maju vztahy? My mame v triede brata a sestru. A idu sa zabit. Su doma , v škole furt spolu. Nerobi to dobrotu. Starsi mal odklad kvoli kovid atd, nastupil s mladsou segrou. Su najhorsi v triede
Medzi mojimi bol rozdie rok aj 2tyzdne,obaja v septembri narodeni. Ani ma nenapadlo ich dat spolu do skoly. Do skolky isli naraz, jeden mal 3a druhý 4. Starsi vedel citat ked isiel do prvej. Alw isiel tak ako mal. Znama dala dceru o rok skor, lebo bola tiez velmi sikovna. Psychologicka neodporucala, lebo socialna zrelost este nebola na skolu. Dievcatko sa ucilo vyborne, len trpelo, boli na nu spoluziaci "vychcani". Mala potom aj psychicke problemy. Tiez som poznala mamu, co nasilu, napriek odporucaniam psychologicky, tlacila maleho do skoly a po mesiaci ho znova brala naspat do skolky. Kazde dieta ma svoj cas zrenia.
@veronika3110 môj je narodený 14.9. a išiel do školy skôr, mal odporúčanie psychológa, a neľutujem teraz je siedmak, všetko ok, ak by bol žil mimo slovenska ide do školy riadne v tom roku v ktorom sa narodil to len tu je že do 31.8.

@zuz_ka vieš čo prvá reakcia keď sme povedali že čakáme druhé dieťa a rozdiel bude rok a 3 m ,že jej to budú môcť chodiť do jednej triedy na ZŠ, a odvtedy to stále počúvame a teraz jak to rátam tak to moc nevychodi dobre.
A ty si ho dala keď bol 6+11 m ? Neľutujem že si ho nedala skôr (5+11m ) ? Títo septembrovy,októbrový,novembrový sú taký že buď budú moc malý alebo moc veľký v tej triede.