Mám dať súrodencov naraz do školy?
Ahojte, jeden syn bude mať teraz v októbri 6rokov, druhý je o rok aj tri mesiace mladší. Ten starší by mal ísť už o rok do školy, ten druhý o dva roky. Myslíte že je dobré dať ich naraz ? Že buď pôjde ten starší neskôr alebo ten mladší skôr do školy ? Alebo každý tak ko má ísť ? Čo je podľa vás lepšie alebo máte nejaké skúsenosti ?
Dala by som naraz, mam v okoli taky pripad a napriek tomu, ze ma kazdy vlastnych kamosov su super partaci. Vzdy su tam jeden pre druheho co sa v zivote vzdy hodi a maju kopu spolocnych zazitkov, predsalen v skole clovek travi kopu casu.
Ale asi vela zalezi aj od toho aky maju surodenci medzi sebou vztah.
Čítala som len úvodný príspevok, tak neviem ako tu žienky radili, ale ja za seba neodporúčam dávať ich spolu, len z toho dôvodu, aby chodili spolu do školy. Ja mám rozdiel medzi deťmi 14 mesiacov a neviem si predstaviť, že by staršia dcéra chodila do triedy so svojim bratom, ono ten rok na deťoch dosť poznať.. okrem toho sa môže stať, že mladší bude potrebovať z nejakého dôvodu odklad a čo potom so starším? Takže za mňa nie. Drzim palce pri rozhodovaní
Skoda ze sa to prepaslo, starsi mohol nastupit uz teraz v septembri a mladsi potom o 2 roky po nom ako 7 rocny. Ved aj to by bolo riesenie ak by to psychlog oddobril.
@kaktusik007 obdivujem tvoj pristup, skor stretavam mamicky, co zdoraznuju kazdy naznak uspechu. Tvoj pristup mi pride taky, ako od normalneho cloveka, ktory to ma v hlave usporiadane
A este poznam opacny pripad...dvojicky chlapec a dievca, tusim januarovi, chlapec sikovny, dievcatko malo Adhd, spoliehalo sa velmi na brata...dievcatku dali odklad a tu zase rodina nechapala, ze preco nejdu spolu.
@catlyn to nás veru nenapadlo no. A to môže ako 5a 11 mesačný nastúpiť ? Jaze musí mať k 31,8, 6 rokov a až potom nastúpiť môže. On je až koniec októbra
Ja nechapem preco nie, ved vy sama ste pisali v prispevku z 05.10. ako jednu z moznosti, ze ak by sli spolu v 09/2023 tak by mal mladsi 5 rokov a 8 mesiacov. Tak preco by teda starsi nemohol nastupit skor ako 5 rocny a 11 mesacny?
@catlyn ale či sa to berie ako skóre nastúpenie alebo že ide normálne ? Pre toho 5 a 8 mesiacov by to bolo vraj skoro a pre toho druhého 5 a 11 mesiacov by to bolo akurát a škoda že som ho nedala.uz tento rok a až na rok ide.
A to je načo dobré?
Ja by som tiež dala každé vtedy, keď má ísť....nerob zbytočne odklad....a ojrem vyššie spomenutého ber ohľad aj na výdavky....na prváka minieš viac € lebo potrebuješ komplet výbavu... takto by si to mala x2....a zase keď jeden bude vo vyššom ročníku bude samostatnejší aj v učení a budeš sa môcť venovať mladšiemu ak to bude potrebovať....
kazdeho tak ako ma ist, starsi potom moze pomahat mladsiemu… my sme traja surodenci po roku, kazdy siel vtedy kedy mal a nijako sme tym netrpeli…
Ja mám medzi deťmi rozdiel rok a 4mesiace. Dcéra januar išla normálne do školy, krpoš jun dala som mu ešte odklad. Neľutujem teraz sú medzi nimi dva roky rozdiel v škole.
Pokiaľ nieje dieťa nadané a emóčne vyspelé tak psychológ ( ktorý musí predčasne zaškolenie odobriť ho nedá ) každé dieťa je iné a treba k nemu pristupovať individuálne.
urcite kazdeho zvlast...ak by bol vekovy rozdiel do 1 roka, to by este bolo na zvazenie..ale takto ako to mas urcite nie.
Ale to nie len o prvom rocniku. To sa so starsim potiahne aj na strednu skolu. A pojde na VS. Kedy ju skonci? Treba mysliet aj trochu do buducnosti, nie len par mesiacov napred.
@proximaa dakujem za kompliment, potesil ;) mne velkym vzorom ako sa nespravat k detom s nadanim bolo paradoxne moje clenstvo v Mense Slovensko 🤣 velmi ich poburil moj nazor, ze inteligencia je ista forma mentalneho postihnutia - kdezto ludia z Mensy CZ so mnou nemali problem suhlasit ;) aj preto su moje deti clenmi ceskej mensy a nie slovenskej - a preto to upratanie v hlave asi ;) akurat teda ked mi psychologicka hovorila mladsieho vysledky, chytala som sa za hlavu... lebo teda je to brutalna zodpovednost - moje dieta ma obrovsky potencial - a je na mne, jeho matke, mu to v zivote nespackat a motivovat ho k vykonom - narocna uloha. Lebo ak to necham tak - moze jeho talent zakrnut a stratit sa. Ak to tak nenecham, moze ziskat nobelovku - zjednodusene obrazne povedane.
@kaktusik007 Presne s tymto pristupom sa stotoznujem! Je dolezite, aby deti mali prehlad z kazdej oblasti, nielen zo svojej profilovej. Nikdy nevedia, kedy sa im co hodi, a patri to k vseobecnej vzdelanosti. 👍
Daj mu spokojne odklad,7 ročne deti sú už inak vyspelejšie a aj to vidno v triede.Teraz by som skôr povedala, že rodičia zbytočne tlačia deti čím skôr do školy.Deti o nič neprídu a aj dozrejú.
@kvietocek87 To nie je pravda, že deti o nič neprídu.. Niektoré deti sú na školu zrelé a v škôlke potom len zbytočne trpia rok navyše. Môj syn mi v škôlke plakal každé ráno celé tri roky. Aj som bola z toho zmätená, ako to bude vyzerať v škole, keď nezvláda ranné odlúčenie celé tri roky. Učiteľky ma však prehovorili, že by sa tam nudil, vie už čítať, čo by robil ďalší rok v škôlke. Odkedy začal v škole, za celý mesiac a pol nezaplakal ráno, keď príde zo školy, chce robiť úlohy hneď, ani sa nechce prezliecť, baví ho starať sa o svoje veci, pripravovať si veci na druhý deň, povedal, že ho baví robiť si domáce úlohy. V škole je úplne iné dieťa. A pritom každý si myslel, že je nezrelý, keď to v škôlke nedával... Jemu len ten škôlkársky systém jednoducho nevyhovoval.
Ja by som nedala. Bude to vzdy o porovnavani. Janko to uz vie a ty nie. Janko ma 1 a ty nie. .... jeden bude lepsi a ten druhy to bude tazko znasat to porovnavanie.
@veronika3110 Nieje podmienka ze do 31.8.musi mat 6 ale do 19.9.
@michalka4193 môžem vedieť zdroj odkiaľ to máš? Ministerstvo ma jasne pokyny, ktoré hovoria o dátume 31.8.
@veronika3110 tak to funguje tu u nas na školách predstav si skúsenosť ziadne pokyny
@michalka4193 tak si predstav, že sa máte riadiť pokynmi ministerstva a nie svojimi vlastnými..takže veľmi sa tým nechváľ a nekomentuj ľuďom, ktorí sa riadia platnými usmerneniami, vyhláškami atd, lebo neuveríš, ale takto to funguje, že sa treba riadiť zákonmi 🙂 a poprosím neopravuj ma, keď uvádzaš chybné údaje ty.. to že vy tak fungujete neznamená, že to tak majú všetky školy..
@skarleta_kaizerova teraz si o Tom môžu myslieť že súper, bude tam brat a o pár rokov úplne iné ,alebo keď začne škola a to porovnávanie,ako tu píšu. Ich som sa na názor nepýtala,ten sa môže zmeniť kedykoľvek,ale skôr má skúsenosti zaujímali že či je to vhodné. A áno,pre nás by to bolo fajn,že obaja rovnaký rozvrh a všetko,čiže menej riešenia, rovnako zo školy,rovnaké úlohy. V tomto by to bolo fajn, ale po skúsenostiach a radách tu žien nejdem páchať krivdu na svojich deťoch,radšej sa ja potrapim

@veronika1754 tak ono tých 14 dní ešte nie je až taký rozdiel ako tri mesiace ako má autorka. niekedy je naozaj dieťa šikovné a pripravené, takže ten 14 dňový rozdiel by som nebrala tragicky