Mám dať syna do škôlky?

27. aug 2023

Ahojte, sme madari, zijuci na Slovensku, ale museli sme prist do zahranicia kvoli robote na cca rok/dva.
Kedze syncek sa mi musi naucit po slovensky, neviem, ci ho mam dat este do francuzskej skolky na 1 rok....
Po slovensky rozumie, nie vsetko, vie uz spievat kolo-kolo mlynske, kukulienku (sice nerozumie podla mna), vie farby, casti tela, zaklady uz ovlada, proste vidim na nom, ze ho to bavi. V madarcine mi uz pekne rozprava.

Teraz ma 2,5r, od 4 by uz chodil na SK do slovenskej. Podla vas mam ho dat na ten jeden rok na francuzstinu? Bojim sa, ze bude mat mis mas. Zatial to vyzera tak, ze bude chodit tu na slovenske a madarske kruzky parkrat do tyzdna na hodinu-hodinu aj pol. 🙏🏻

Prosim, nepiste mi, ze manzel ma nanho po slovensky, on je tiez madar, nie je pre nas prirodzene sa rozpravat IBA po slovensky. Aj my sme sa naucili v skolke/ v skole po sk. Rozpravame sa s nim po SK niekolkrat do dna, ale od nas sa nenauci perfektne, to az v skolke v 4.

Tu je teraz otazne, ci syna mam dat alebo nemam dat do francuzskej skolky od 3r... Je to brutal tazky jazyk aj vo vyslovnosti.

ropucha6
27. aug 2023

Ja by som osobne dala, nikdy nevies, ci neostanete nahodou dlhsie atd. Ze syn nevie zatial po slovensky poriadne by som neriesila. Ma kopec casu. Mam kolegynu, co sa naucila az na VS a v robote ako tak, kedze predtym chodila na madarske skoly a nic nezameskala.

januska12323
27. aug 2023

Daj ho do francúzskej, čím viac jazykov bude vedieť tým lepšie.

autor
27. aug 2023

@ropucha6 a oustia ho do skoly, ak nevie normalne po sk? Lebo uz som citala aj take nieco, ze z predskolskej triedy kto nebie po sk, tak ho nepustia do 1. triedy...

mogaa
27. aug 2023

tak ak budete na Slovensku a dáte ho do slovenskej školy, tak samozrejme bude musieť vedieť po slovensky......ono záleží aj kde na Slovensku budete bývať, v takej BA sa mu deti v škole môžu smiať že nevie poriadne skloňovať, na južnom Slovensku to v škole problém byť nemusí....musí rozumieť a vedieť základy....

autor
27. aug 2023

@mogaa v Ba...

autor
27. aug 2023

@mogaa zas on v 4 uz ide do sk skolky, len ten 1 rok potrebujem vykryt, a teda, nechat ho doma, ci ho dat do francuzskej.

heni79
27. aug 2023

@autor Ty nepracuješ, že ho môžeš nechať doma? Ja by som zrejme volila škôlku a pre mňa prácu. Aspoň na pol úväzku/pol dňa škôlky, ak je taká možnosť. Deti sa jazyky učia rýchlo, možno budeš sama prekvapená. Pokiaľ by to nešlo a ty môžeš zostať doma, vždy sa dá vrátiť k tejto možnosti. A čo sa týka slovenského jazyka, skús mu napr. púšťať rozprávky v slovenčine. Bude počuť reálnu výslovnosť, možno pochytí aj nejaké slovíčka. Rozprávky sú spravidla jednoduché, takže dieťa prirodzene rozumie textu. A zapájať slovenčinu aj doma.
@mogga 4-ročné deti sa nebudú vysmievať kvôli skloňovaniu. Možno nepochopia na prvý raz, čo chce ten druhý/nový povedať, ale deti si porozumejú rýchlo.

januska12323
27. aug 2023

Kedy má narodeniny? V sk škôlke bude 1-2 roky za ten čas sa naučí aj keby nechcel.

monika4487
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pinkgirl
27. aug 2023

Neboj sa a daj ho do škôlky, deti sú v tomto veku veľmi prispôsobivé a ľahko sa zaradí pri hre v cudzom jazyku.

luccija
27. aug 2023

Nechať doma, ak môžeš a v 4 r do slovenskej.
Ale rozprávajte s ním doma aj po slovensky.