Bojím sa učiť angličtinu

11. jún 2023

Ahojte...

Stahujeme sa s rodinou do Anglicka. Avsak, mam nejake bloky v sebe, co sa tyka jazyka. Ja som madarka, a dodnes mam na moju osobu poznamky kvoli madarcine. Mam totiz silny madarsky prizvuk.

V robote pred materskou ma doslova sikanovali kvoli tomu, ze som madarka. Na zakladnej sa mi smiali, ze neviem normalne po slovensky a zacala som aj koktat. Nemala som odvahu sa ozvat po slovensky spontanne, vsetko som si najprv napisala a tak hovorila nahlas. 😏

Bojim sa zas posmeskov v Anglicku... 😏

januska12323
11. jún 2023

Blbcov stretneš všade. V Anglicku sú na cudzincov zvyknutý, tam často nerozumieš ani rodenému angličanovi 😁

zuzinka888
11. jún 2023

Nemusis, UK je multikulturna krajina myslim,ze stav domacich a cudzincov je pomaly 1:1. Niektore stvrte su skoro uplne narodnostne. Toto posmievanie koli jazyku sa povacsine deje v jednokulturnych krajinach ako je Slovensko a pod. Ved aj heslo- na Slovensku po Slovensky je este hlboko zakorenene v nasich hlavach. Za Slivakov sa ti ospravedlnujem, zrejme slo o ludi ktori nevytiahli paty zo svojej"dediny".

lelelienka
11. jún 2023

Vobec sa neboj a z prizvuku si nic nerob - pocula si uz po anglicky hovorit Nemca, Francuza, Inda ci uplny top aziatov? Horsie to uz byt asi nemoze…a pamataj, ak sa chces dohovorit, zvladnes to a je uplne jedno s akym prizvukom, nikto sa ti urcite smiat nebude, to nie je zakladna skola. A presne ako uz zaznelo, v Anglicku su na cudzincov zvyknuti.

marianarem
11. jún 2023

Praveze tam sa ti konecne nikto posmievat nebude. Budes uplne bezny ukaz s hocijakym prizvukom.

lubkovaandrejka
11. jún 2023

Je mi luto,cim si si presla. Ono, primotivni ludia si vzdy nieco najdu. Ku mne mali na zapade zase poznamky,ze som z vychodu, prizvuk stale ktosi riesi...obmedzenych ludi si nevsimaj a neboj sa. Ako ti vravia vyssie,uk je multi kulti, su zvyknuti 🙂

beata_k
11. jún 2023

Ved tam si obcas ani miestni nerozumeju 😃

svetlonos
11. jún 2023

Hmmm... ludia su rozni. Ja by som sa skor s detmi nikdy v zivote do Anglicka nestahovala.

lapersefona
19. jún 2023

@svetlonos preco?

svetlonos
19. jún 2023

@lapersefona
pretoze ti dieta spadne ma zopar modrin a uz ta riesi socialka. Jednej slovenka tak vzali chlaoceka, neviem ci mal 3-5 rokov, bola aj tehotna este. Urady sa jej vyhrazali, ze sa ho ma vzdat a odist na sk, inak jej hned po porode vezmu aj to druhe!
Az ked sa dovtoho zapojila skovenksta televizia a myslim ze este niekto, vratili jej dieta.
Bolo to zverejnene, ja som to videla myslim na youtube. A takychto pribehov je viac, zial nie s happyendom 😢...
A to jovorim o blbych podozreniach, nie o rodicoch, ktiri realne blizia svojim detom.
Napriklad tu v AT ked ma dieta vyklbene rameno, tiez to musia hlasit na socialku, aby prezistili ci nejde o fyzicke tyranie.
A to sa moze rychlo stat, ked take male zachytis trebars z preliezky aby si zabranila padu, aby nevyletelo ti na cestu a podobne.
A v Anglicku su fakt hrozny, nepresetruju prevelmi. Vezmu a hotovo.
Precitaj okolo toho nieco. Povedali mi to aj ludia zijuci v Anglicku.
Preto by som tam nesla s detmi ani za milion. A to deti nebijem.

tanyag
19. jún 2023

@svetlonos Ja som žila 15 rokov v Anglicku a to som sa za tie roky stretla s kopou ludí a kopou národnosti, rodiny s deťmi a nikdy ale nikdy som o taktomto prílade reálne nepočula. To, čo bolo odvysielané v telke a na youtube atď. tomu určite niečo predchádzalo, nikto ti len tak napríde a nevezme dieťa, pokiaľ na to nemajú vážny dôvod. A o Slovákoch v Anglicku by som pomlčala.Nie všetci samozrejme ale dosť veľké percento podľahlo drogám a iným svinstvám a potom sa čudujú, že im poberú deti. Slušnej rodine deti brať nebudú. A to som tam porodila dieťa aj ja.

svetlonos
19. jún 2023

@svetlonos
Kamoskyn maly si naoriklad v 7 rokoch zacal vymyslat, ze ho mama s otcom biju, co je blbost. Si oredstav, ze to ten maly povie v anglickej skolke.
Dalsej sestrinej kamaratky maly - povedal v skole ze ho otec dusil. Otec je vojak, vies aky mal z toho pruser v usa kasarnach? Tam si nikto nedovoli na decko ruku polozit, kedze okrem ineho mozu okamzite byt vyhodeny a omnoho rychlejsie a tvrdsie sudne stihani ako cuvili. Zabudla pani ucitelka, ze chlapec ma zopar dg, kde klamanie a vymyslanie k romu patri. Maly mal zachvat hnevu, nevedel sa spratat do koze, hadzal sa o zem. Otec ho drzal aby si svojim konanim chlapec neublizil a nerozbil hlavu - ake nie za krk!
Podlozil mu ruku pod krk na zabranu. Chalan to blbo povedal a az ked sa ho pytali ako to bolo, povedal dotycnym vysetrovatelom co sa stalo.
Si predstav, ze ti toto pivie dieta v anglicku. Si ani neskrtnes a uz ho neuvidis!

svetlonos
19. jún 2023

@tanyag
no ano, ale by tak bolo nedali by jej ho okamzite po zapojeni slovenkej televizie a pravnikov. Tam nebol hacik ale riadny hák z uk strany. Nevravim, ze vsetci slovaci su svati ale toto bolo moc. K propadu sa pre istotu velmi nevyjadrovali potom.

tanyag
19. jún 2023

@svetlonos Beriem, ja som len písala svoju skúsenosť. A to som tam poznala veľa rodín s deťmi, Maďarov, Poliakov, Slovákov, Čechov atď. a reálne o takomto prípade neviem. Čo netvrdím, že sa to nestalo. Ale na druhej strane, toto nemôže byť odstrašujúce pre iných, ktorí chcú skúsiť život v Anglicku.

limoncino
19. jún 2023

Och úplne Ta chápem... Ja síce prízvuk nemám, ako spolužiakom na strednej stačilo moje maďarské priezvisko aby mi robili peklo.
A naozaj sa neboj tam sú zvyknutí, držím palce

vesimelonimarsista
19. jún 2023

V Anglicku su zvyknuti na ludi zo zahranicia, tam ti nebudu komentovat tvoj prizvuk. Neviem, na akej pozicii tam budes pracovat, ale je mozne, ze tam budete tiez skoro vsetci cudzinci...

svetlonos
19. jún 2023

@tanyag
preto je dobré, ze si napisala o svojoch skusenostiach 🙂 Ja som zila v Londyne pol roka a bolo tam krasne 🙂 Chodila som na kurz, ucila sa anglicky, spoznavala mesto, muzea, galerie 😀 Bolo to nadherne obdobie. To som bola vtedy bez zaväzkov. Zle tam nebude urcite, pokial maju ludia zaistenu pracu, dobre byvanie atd. U cudzincov isto neriesia gramatiku a vyslovnost, su mili a zvyknuti na cudzincov, to je pravda 🙂