icon

Mám strach o synovu budúcnosť

6. okt 2023

Syn má 4r, chodí do škôlky. Od narodenia je veľmi živý, nemáme šancu na oddych pri ňom. Nezahrá sa sám, nenaje sa sám. Treba pri ňom stále sedieť a povzbudzovať ho, inak by sa nenajedol. Je mu jedno, že je hladný. Stále mu dobieha pozornosť k niečomu inému. Niektoré hry sa vôbec nehrá, nedokáže skladať puzzle, lego, nechce kresliť ani sa hrať s plastelinou. Má aj časté výbuchy hnevu, keď niečo nie je po jeho, tak vrieska. Počas dní, keď je doma, nič neurobím, lebo neustále musím riešiť jeho. S manželom sme čakali, že keď už bude mať 4 roky, starostlivosť nebude taká náročná, bude sa napríklad vedieť sám zahrať a nie non stop na seba upútavať pozornosť. Samozrejme , že sa mu venujeme, hráme sa s ním atď, ale nedá sa to celý deň.
V škôlke sa zatiaľ nesťažujú, ale od začiatku roka tam bol len 5 dní. Ale napríklad videli sme v škôlke na nástenke výtvory detí a obrázky nášho syna boli zďaleka najhoršie, nedokončené, hala bala pokreslené, len aby bolo.
Má aj mladšieho brata a ten je absolútne bezproblémový, sám sa hrá, nekričí, plače len keď mu niečo je. Po jeho narodení sme si začali viac všímať, že jeho starší brat je strašne náročný. Nechceme ich porovnávať, ale nedá sa to.
Baví ho behať po vonku, hrať sa v záhrade, bicyklovať sa. Ale veľké obavy mám z toho, čo bude v škole. Keď ho absolútne nebaví sedieť pri stole a kresliť alebo niečo tvoriť, alebo len tak sa sústrediť na akúkoľvek hru, neviem, ako ho prinútim písať si úlohy. Neverím ,že sa to zlepší, keď od narodenia je taký náročný. Bojím sa, že bude robiť problémy.
Ti, čo máte takéto deti, ako je to v škole a ďalej, keď sú starší?

Strana
z2
maminkadeticiek
6. okt 2023

Ja by som sa vykaslala na tie tanecky okolo jedla.Hlad je hlad.Pud sebazachovy nepusti,od hladu nezomrie.Nezje,naje sa neskor,alebo neskor ale takto mu len ukazujes co vsetko nemusi riesit lebo to riesite zanho.

pepereina
6. okt 2023

Verím, že to máte ťažké, nie je to jednoduché podľa Vašich slov, každé dieťa je osobnosť, je iné... Niektoré sú náročnejšie, niektoré nie. Ak sa Vám zdá, že niečo nie je v poriadku, určite treba ísť za pediatrom a uvidíte čo bude ďalej. Ale zatiaľ by som Vám odporučila knižku od Anny Bykovovej, knižka sa volá Samostatné dieťa alebo ako sa stať lenivou mamou. Táto pani je psychologička, pracovala v škôlke, má veľa skúseností s prácou s deťmi a ľuďmi. Sú tam veľmi dobré nápady, ako napríklad dieťa naučiť samé papať, ako mu pomôcť k samostatnej hre, problémy so zaspávaním, ako upratovať hračky... Možno by Vám to pomohlo aspoň trošku. Ja mám 2 synov a niektoré veci sa snažím aplikovať aj doma a celkom to funguje...

akvi
6. okt 2023

V prvom rade začni od seba, pracuj so svojím strachom a obavami. Ničomu nepomôže strachovať sa dopredu. Môj bol podobný, prvé roky v škôlke nekreslil vôbec, absolútne ho to nebavilo. No a čo, robil kopu iných vecí. V 4 rokoch je to úplne ok, chlapci sa potrebujú hýbať podstatne viac, ako dievčatá, fungujú proste inak a bohužiaľ, škôlku tvoria väčšinou ženy a tak sa niet čo diviť, že chlapci mávajú problém, pretože by potrebovali oveľa viac akčných činností a nie sedieť a kresliť a pod. To isté potom v škole. Btw mozog pre svoj vývoj potrebuje pohyb, deti intuitívne vedia, čo je pre ne dobré. A naše školy ignorujú vedecky dokázané veci a robia presný opak, nútia deti väčšinu času sedieť. A to je proste zle. Na tvojom mieste začnem uvažovať o komunitnej škole, kde budú rešpektovať prirodzené potreby dieťaťa. Ešte máš kopu času si pozistovat veci a pripraviť sa aj na inú možnosť, ako je klasická škola. A za odborníkom sa neboj zájsť, máš síce veľkú pravdu v tom, že to nič nezmení, dieťa treba prijať také, aké je, bez ohľadu na diagnózu, ale ak mu nejakú nálepku dajú, bude to pomôcka jednak pre teba , jednak pre skolu - existuje už kopa kníh a článkov na nete, ktoré ti pomôžu pochopiť, budeš vedieť, čo hľadať, na čo sa zamerať. A tiež ak bude klasická škola jediná možnosť, tak "papier" od odborníka je pre učiteľa záväzný, bude musieť dodržať opatrenia, ktoré odborník navrhne, aby pomohli dieťaťu zvládnuť to tam.

taja244
8. okt 2023

Urcite zajdite k neurologovi a klinickemu psychologovi. My riesime nieco velmi podobne, syn (5r) mal pred rokom hyperaktivitu na hranici s ADHD. Dalsie vysetrenie nas este caka...
Ak by vam to aj zistili, tak sa postupuje tak ze dostane asistenta do skolky/ skoly.

taja244
Autor odpoveď zmazal
ukulela
8. okt 2023

Psycholog ti leky nebude davat. Vysvetli ti, ako s dietatom pracovat. A asistent sa da ruesit aj cez projekty, vtedy skola nan peniaze ziska... mozno z toho maly vyrastie. Ale mozno mu ten pstcholog, odboenik, neurolog pomoze... ak by tm boli nejaje dys- diagozy, a zanedba sa to, vtedy bude problem. Ja aom s mensim bola aj u logioeda, aj u psychologa, lebo nerozpraval. Ziadna hanba, ziadne lieky, pomohlo.

pkgirl30
8. okt 2023

myslím že už je zbytočne písať , autorka neodpovedá čiže buď ju to už nezaujíma alebo našla riešenie

Strana
z2