icon

Máme doma drzú päťročnú dcérku

8. máj 2025

Ahojte, od cca 4 rokov je naša dcéra strašne drzá. Odvrava, papuluje, všetko neguje..uolne sa bojím už teraz ako zvládneme pubertu keď už teraz to nezvládame a aj nám prasknú nervy.. Napíšte mi prosím vaše skúsenosti, bude puberta niekoľkonásobne horšia? Počula som už aj názor, že ak je dieťa v detstve náročné tak je puberta ľahšia a zase naopak, ak je v detské kľudne, v tinedzerskom veku je náročné..

Strana
z2
sandra151
8. máj 2025

Naša má 4 roky a máme momentálne veľmi ťažké obdobie. Bojím sa s ňou niekam chodiť lebo keď nieje tak ako ona chce spraví strašný cirkus nech sme hocikde. Nezaberá na ňu nič teda zatiaľ sme nenašli riešenie.

doriiis
8. máj 2025

Dieťa je odrazom svojich rodičov a ich výchovy.Ak nezvládate 5 ročné dieťa,robíte niekde obrovskú chybu a keď dôjde do veku puberty,už bude neskoro na čokoľvek.
V puberte najviac vidíš,ako ne/dobre si dieťa vychovala v prvých rokoch

lenkatomaskova
8. máj 2025

Môj ma 7 a tieš je drzi samozrejme sme sa snim rozprávali či si uvedomuje že s kim sa on baví že my sme jeho rodičia a ked nepomaha tak zakážeme mu ist von alebo telku alebo si musi vyupratovat izbu a ked nie pripomeniem mu že sa može stat že budem hluchá ak niečo bude chcieť on a že nepôjdeme kúpiť co chce on bohužiaľ ak sa polepší nemam problem lebo tieš ras mal s toho strašnú srandu vyžgieral sa no ked trebalo ho obskakovať musel sam rožteky si natrieť nachystať na tanier večer si chystať vsetko sam bez pomoci aj sa sam poumyvat to sa mu nepáčilo a sme naňho dvaja s priateľom sa podporujeme ked sa nieco povie aj to platy občas skúša bit drzi ale o chvilu s tim vždy prestane lebo už vie čo by bolo. Ale vy mate 4 roky to je take riadne vzdorovite obdobie bolo by fajn nepolavovat a stat za tim čo poviete a určit si hranice že toto už ty ja tolerovat nebudem takto sa správať nesmieš

denkabemommy
8. máj 2025

Keďže mám dvoch chalanov, neviem ako to majú dievčatá. Ale teda prvorodený bol drzí neskutočne do cca 6r, druhorodený mi zas dáva totálny fuckup, keď mu niečo poviem, čakám tiež, že ho to čoskoro prejde. Ono tie deti kadečo počujú v škôlke, na ihriskách, občas rozhovory niekde medzi dospelými, tak skúša potom na vás, čaká na reakciu a chce preraziť hranice. Súčasne do cca 7-8r deti nevedia pochopiť abstrakt, takže daj aj dôraz na to, ako vysvetluješ 🙂. Či to bude horšie alebo lepšie v puberte ešte neviem, ale utešujem sa tým, že budem môcť potom byť sarkastická a pochopia to 😂

autor
8. máj 2025
@denkabemommy

Keďže mám dvoch chalanov, neviem ako to majú dievčatá. Ale teda prvorodený bol drzí neskutočne do cca 6r, druhorodený mi zas dáva totálny fuckup, keď mu niečo poviem, čakám tiež, že ho to čoskoro prejde. Ono tie deti kadečo počujú v škôlke, na ihriskách, občas rozhovory niekde medzi dospelými, tak skúša potom na vás, čaká na reakciu a chce preraziť hranice. Súčasne do cca 7-8r deti nevedia pochopiť abstrakt, takže daj aj dôraz na to, ako vysvetluješ 🙂. Či to bude horšie alebo lepšie v puberte ešte neviem, ale utešujem sa tým, že budem môcť potom byť sarkastická a pochopia to 😂

@denkabemommy veď a tomu nerozumiem, že najpodstatnejšia je výchova do tých 6 rokov.. Ale práve do tých 6 rokov to je dosť náročné a je fakt ťažké vychovávať tak ako chceme

denkabemommy
8. máj 2025

Noo je, ale teda skôr preto, že dieťa sa najviac formuje v rannom veku a všetko to naučené z tohto obdobia ho bude celý život ovplyvňovať 🙂

simca06022011
8. máj 2025

Vies ako sa hovori, ohybaj ma mamko, pokial som ja Janko... cize nie, vobec to tak nemusi byt, ze bude horsie, deti maju rozne obdobia, kludne to za rok dva moze byt zlaticko, proste teraz skusa a ako to zvladnete , tak to bude dalej. A okrem toho, do puberty este daleko.. este bude mat xy faz to dievcatko 🙂)) To sa tak meni strasne stale, ja do dnes spominam ako som musela vrieskat, aby si vobec zuby umyla a dredy rozcesala ako 9-10r a o dva roky na to stala hodinu kazde rano pred zrkadlom...
Ja by som sa len drzala urcitych hranic, vybuchne niekde?no a co? moja dosla hubovu polievku, ked do mna zacala vyskakovat vonku, dokonca na mna zvysila hlas jednu som jej flasla, ver ci nie, bolo to prvykrat a malo to taky neskutocny efekt na nu, ze hned sa ukludnila. proste odtial potial. Oznamila som jej potom, ze este raz takto bude sa spravat, proste ju tam necham kde je, a moze ist domov ako chce (to bolo na zaciatku prveho rocnika). Proste so mnou nebude dieta zametat. Ja som ok ked frfle a somre (to robi furt), ale nejake cirkusy a este smerom ku mne, v ziadnom pripade nebudem tolerovat. Vonku sa bude spravat slusne, nebude nikomu ublizovat, to boli pravidla od malicka u nas, slusne sa dokazala spravat vsade od restauracii, ulice atd... ak by nie, islo by sa domov. V 4r sme mali asi najvacsie amoky pri obliekani, a kracani do skolky... nikdy som nepolavila, kludne som ju nechala hucat, a obliekla som ju ja, ked sa nechcela... revala po ceste do skolky, doma, v chodbe, ... dovod si vzdy nasla aj xy, od ineho tricka, inej ciapky, potom nechcela ist schodami, potom nechcela ist vytahom, prsalo/neprsalo :DD Prezili sme... ako mavnutim prutika amok presiel prekrocenim brany skolky... do dnes nechapem co to bolo :DDD tesila som sa do prace, ze sa ukludnim. A priznam sa, ze proste v najhorsich situaciach uz som na nu zvreskla aj ja, a bolo vybavene.
Neprezivajte to tak, ze dieta robi cirkus, tak robi.. ak niekto bude tvrdit, ze "ich deti to nerobili", ma kratku pamat, alebo je jeden z vyvolenych par ludi.. :DDD alebo nema deti... za naozajstne preslapy, treba aby prisiel riadny trest podla mna ( ublizovanie, umyselne nicenie veci a take tie preslapy co robia, ze vyletia na cestu a pod, ze fakt ide o zivot.. tam proste tutulickovanie ide bokom). Inak toto trvalo tak pol roka, potom vymyslacky zacali na zaciatku ZS, a potom take etapky kratke = neumyvat sa, necesat sa, len cierne oblecenie, len velke mikiny... odbor k domacim uloham a pracam sa tiez rozne meni :D
A ano, niekto povie, ze som hnusna krkavcia mater :D nevadi.. dieta mam samostatne, sikovne a podla mna aj bez traum 🙂))

sissy27
8. máj 2025

Pri 4r by som sa v prvom rade zamyslela nad tym, ako sa spravam ja k manzelovi a ostatnym clenom domacnosti a oni ku mne. Lebo v tomto veku nema kde inde velmi pobrat vzorce spravania ako prave doma. Pripadne porozmyslaj kde a s kym travite vela casu a ake su tie vztahy tam. Lebo toto bude akurat tak nastavene zrkadlo…

deti95060810
8. máj 2025

nezvládate 4 -5 ročné dieťa? ak nemá dieťa závažné diagn, tak sa maminka treba zamyslieť kde nastala chyba....
15 r pub. vedia byť omnoho náročnejší.

kiki68
8. máj 2025

Tak nas 4,5 rocny vie byt sladky ako med, ale vie to byt aj hrozne monstrum, co vie povedat neskutocne veci, prekrucat situacie, proste to vie byt az prekvapivo dospelacke. Vzdy mu poviem, ze takto dalej a vidim to na karieru v politike. Bo tam take moralne pjasatka maju vyhrane. Podla mna z toho vyrastie, ale bude taka povaha trosku

autor
8. máj 2025
@simca06022011

Vies ako sa hovori, ohybaj ma mamko, pokial som ja Janko... cize nie, vobec to tak nemusi byt, ze bude horsie, deti maju rozne obdobia, kludne to za rok dva moze byt zlaticko, proste teraz skusa a ako to zvladnete , tak to bude dalej. A okrem toho, do puberty este daleko.. este bude mat xy faz to dievcatko 🙂)) To sa tak meni strasne stale, ja do dnes spominam ako som musela vrieskat, aby si vobec zuby umyla a dredy rozcesala ako 9-10r a o dva roky na to stala hodinu kazde rano pred zrkadlom...
Ja by som sa len drzala urcitych hranic, vybuchne niekde?no a co? moja dosla hubovu polievku, ked do mna zacala vyskakovat vonku, dokonca na mna zvysila hlas jednu som jej flasla, ver ci nie, bolo to prvykrat a malo to taky neskutocny efekt na nu, ze hned sa ukludnila. proste odtial potial. Oznamila som jej potom, ze este raz takto bude sa spravat, proste ju tam necham kde je, a moze ist domov ako chce (to bolo na zaciatku prveho rocnika). Proste so mnou nebude dieta zametat. Ja som ok ked frfle a somre (to robi furt), ale nejake cirkusy a este smerom ku mne, v ziadnom pripade nebudem tolerovat. Vonku sa bude spravat slusne, nebude nikomu ublizovat, to boli pravidla od malicka u nas, slusne sa dokazala spravat vsade od restauracii, ulice atd... ak by nie, islo by sa domov. V 4r sme mali asi najvacsie amoky pri obliekani, a kracani do skolky... nikdy som nepolavila, kludne som ju nechala hucat, a obliekla som ju ja, ked sa nechcela... revala po ceste do skolky, doma, v chodbe, ... dovod si vzdy nasla aj xy, od ineho tricka, inej ciapky, potom nechcela ist schodami, potom nechcela ist vytahom, prsalo/neprsalo :DD Prezili sme... ako mavnutim prutika amok presiel prekrocenim brany skolky... do dnes nechapem co to bolo :DDD tesila som sa do prace, ze sa ukludnim. A priznam sa, ze proste v najhorsich situaciach uz som na nu zvreskla aj ja, a bolo vybavene.
Neprezivajte to tak, ze dieta robi cirkus, tak robi.. ak niekto bude tvrdit, ze "ich deti to nerobili", ma kratku pamat, alebo je jeden z vyvolenych par ludi.. :DDD alebo nema deti... za naozajstne preslapy, treba aby prisiel riadny trest podla mna ( ublizovanie, umyselne nicenie veci a take tie preslapy co robia, ze vyletia na cestu a pod, ze fakt ide o zivot.. tam proste tutulickovanie ide bokom). Inak toto trvalo tak pol roka, potom vymyslacky zacali na zaciatku ZS, a potom take etapky kratke = neumyvat sa, necesat sa, len cierne oblecenie, len velke mikiny... odbor k domacim uloham a pracam sa tiez rozne meni :D
A ano, niekto povie, ze som hnusna krkavcia mater :D nevadi.. dieta mam samostatne, sikovne a podla mna aj bez traum 🙂))

@simca06022011 ďakujem, to som potrebovala čítať 🙂

mantilka
9. máj 2025

U nás cirkusy v obchode. Mala tiež tak ako tvoja cca 4-5 r. ..hovorím si už musí byť rozumná, pochopiť čo sa robí a čo nie. V aute pred obchodom pred každým nákupom preventívna prednáška ako sa správa a ako nie...inak ideme preč bez nákupu.
Prvý raz samozrejme počúvala. Keď už boli náznaky nepočúvania, napomenul a som ju slovami..v aute sme si povedali. Od vtedy anjelik.
Ale moja dcéra vedela, že čo sľubim, urobím.
Raz bola drzá ku nám....zrušili sme akciu...bolo nám to veľmi ľúto, ale bola to pre ňu veľká lekcia.
Párkrát som to slovne použila, že neoplatí sa byť drzý lebo mi nie sme fackovacie bábiky, ktoré plnia priania aj keď sa k nim zle správajú.
Myslím, že sme si zažili úplne normálne správanie, keď dieťa sa snaží posúvať hranicu.....rodič musí tu hranicu vrátiť na správne miesto.

jesenzima
9. máj 2025
@doriiis

Dieťa je odrazom svojich rodičov a ich výchovy.Ak nezvládate 5 ročné dieťa,robíte niekde obrovskú chybu a keď dôjde do veku puberty,už bude neskoro na čokoľvek.

@doriiis dovolím si nesúhlasiť, alebo aspoň čiastočne nesúhlasiť, pretože máme doma tiež dieťa, ktoré je extrém, a veru výchove by som to nepripisovala. Je to skôr povaha, ktorú tiež neviem, kde pobrala 🤦

domak2
9. máj 2025

Skus reagovať na každý náznak drzosti hneď. Nenechaj to rozvit. Aj keď viem ze sa to ľahko hovorí, pri dcere mi to fungovalo, už len škaredý pohľad bola debata, že nech mi povie co je za problém ale nebude zazerat. Teraz ma 13 a klop klop zatiaľ sa drží . Ako to zvládnem so synom, ešte neviem, ten je ako malý diktátor a ťažko sa s nim rozumne debatuje bez vyhlásenia vojny. 😅

mariynka
9. máj 2025
@doriiis

@doriiis toto moze napisat len mama deti s dobrymi povahami. Pri prvom som si to myslela tiez. Druhy ma vsak zobudil z mojho sladkeho sna...

mariynka
9. máj 2025
@jesenzima

@doriiis dovolím si nesúhlasiť, alebo aspoň čiastočne nesúhlasiť, pretože máme doma tiež dieťa, ktoré je extrém, a veru výchove by som to nepripisovala. Je to skôr povaha, ktorú tiež neviem, kde pobrala 🤦

@jesenzima suhlasim. Mam 2deti s uplne odlisnymi povahami. Rodicia aj vychova rovnake. Povahu sa neda zmenit. Iba formovat, vysvetlovanim..

mariynka
9. máj 2025

Po niekom musi byt. Povahou. Sledujem to vsade. Nebojovat s nou. Uznat pocity. Bezpodmienecna laska. Nech vie, ze ju lubite, aj ked sa hneva. Prirucka od vanesy legat. Na ig tisictvariradosti-ako zvladat hnev.

nikaeli
9. máj 2025

Takže sa vlastne spoliehaš, že neposlušné 5-ročné dievča si jedného dňa povie 'dosť' a vstupom do puberty sa z neho stane milá a pomáhajúca slečna? nie.. takto to nefunguje.. vstupom do školy sa to zhorší - prídu povinnosti, ktoré si bude musieť splniť, či sa jej chce alebo nie. Keď máte teraz za všetko odmietanie a cirkus, je najvyšší čas začať s ňou pracovať a nastavovať hranice. Dať jej požiadavku a trvať na splnení, cirkus, necirkus. Neustúpiť. A postupovať rovnako v každej situácii ty, aj manžel Ak si neviete sami poradiť, oslovte psychológa, poraďte sa v škôlke (tam sa správa ako?). Ale určite sa neutešuj tvrdením, že náročné dieťa má pokojnú pubertu.. aby vás potom neprekvapil opak..

scila
9. máj 2025
@doriiis

@doriiis to si akú sprostosť napísala? Mám doma dvoch bezproblémových chalanov a dievča, ktoré sa od malička hádzalo o zem, je neskutočne tvrdohlavé a papulnaté. Vo výchove sme nikdy rozdiely nerobili. Žiadne všeobecné: "Dieťa je odrazom svojich rodičov a ich výchovy" neplatí! Pri niektorých ťažkých a tvrdohlavý povahách sa aj na hlavu môžeš postaviť a nezmeníš nič.
@autor tiež sa desím čo bude v puberte. Vyzerá, že moja dcéra podelila v mnohom povahu svokry, ktorá ide životom ako tank. Som z toho dosť zúfalá, ale predpokladám, že v živote sa nestratí.

andymi
9. máj 2025

No podla mojej osobnej skusenosti si dovolim nesuhlasit s nazorom od @doriiis. Kazde dieta je individualne a potrebuje aj individualny pristup a veru nie vsetko je ziskane vychovou či chybou rodicov. Samozrejme dolezite su hranice podla daneho obdobia, ale co v pripade, ze tie hranice nie su potrebne? Moja dcera do priblizne 9 roka bola dieta "za odmenu". Uzasne vesele usmiate dieta, ktore nepotrebovalo ziadne hranice. Nikdy detom v skolke/na ihrisku neublizovala, nebrala hracky, nevyvolavala komflikty. Ucitelky ju chvalili. O osmej sa sama pripravila do postele, precitali sme rozpravku a spala. Po hrani vzdy upratane hracky. Mohla so mnou chodit na nakupy, nikdy ziadna scena kvoli hrackam ci sladkostiam. Domace ulohy a ucenie brala ako povinnost, aj ked nebola nadsena urobila si ich bez problemov. Podotýkam, že vsetko robila prirodzene, bez prikazov. No ako v 10 rokom zacala puberta je s nou na nevydrzanie, je drza, kruti ocami, ucenie bokom, v izbe bordel....! Tak kde konkretne sme urobili chybu??? Mali sme "tvrdsie" vychovavat vychované a poslusne dieta? Ja verim, ze, ked puberta ustupi, vrati sa mi ta uzasna dcera, lebo ten zaklad tam je a aj ked sa teraz buri, viem ze ma dobre srdiecko. Takze mila autorka, vy ste asi ten druhy pripad, zariadte sa podla potreby, nastavte prisnejsie hranice (kedze si to situacia vyzaduje), usmernujte a stale je tam sanca, ze sa vyburi teraz a puberta bude miernejsia (prinajhoršom si tym prejdete 2x) 🙂

autor
9. máj 2025

Ďakujem mamičky, ste úžasné 💗 podľa môjho názoru sme skôr prísny rodičia, veľa jej doprajeme ale zároveň má hranice. Vie, čo nesmie. Za trest nesmie sladkosti pár dní. Ale je naozaj veľmi temperamentná. Už v pôrodnici mi hovorili sestričky, že si s ňou užijeme. Povahovo nie je ani po mne ani po manželovi, skôr jeho sestra asi..
Čo sa týka výstupov vonku, okrem plaču sa nikdy nehadzala ani nevystrajala kvoli nejakej veci napríklad v obchode. Skôr tá slovná drzosť, odvrávanie. V škôlke to nerobí, možno opakuje po deťoch a tým ich dráždi, lebo jedno dievčatko ju bije.. Už to riešime.. Ale nechá sa biť aj od mladšieho súrodenca aj keď jej hovoríme, nech si to nenechá aby ju bili (súrodenec napríklad)

nikaeli
9. máj 2025

A keď sa v takej situácii otočíš? dáš jej najavo, že niečo také nebudeš počúvať? (aj by som to okomentovala - keď sa budeš so mnou takto rozprávať, nebudem ťa počúvať).. neviem si predstaviť tú situáciu, ktorá ťa ťaží.. ako to prebieha.. len skúšam nápady 😉 zmeniť taktiku - nedať jej pozornosť (keď nemá pár dní cukríky, asi jej to nevadí -> asi to nie je dostatočná motivácia (trest) - hľadala by som niečo iné - niečo, čo má pre ňu tú silu, že je ťažké sa toho vzdať).

mariynka
9. máj 2025
@scila

@doriiis to si akú sprostosť napísala? Mám doma dvoch bezproblémových chalanov a dievča, ktoré sa od malička hádzalo o zem, je neskutočne tvrdohlavé a papulnaté. Vo výchove sme nikdy rozdiely nerobili. Žiadne všeobecné: "Dieťa je odrazom svojich rodičov a ich výchovy" neplatí! Pri niektorých ťažkých a tvrdohlavý povahách sa aj na hlavu môžeš postaviť a nezmeníš nič.
@autor tiež sa desím čo bude v puberte. Vyzerá, že moja dcéra podelila v mnohom povahu svokry, ktorá ide životom ako tank. Som z toho dosť zúfalá, ale predpokladám, že v živote sa nestratí.

@scila presne.nas mladsi je cely jeden clen nasej rodiny. Tvrdohlavy, nepohnem s nim.. vychovavam ich rovnako. Co sledujem, je to mladsi surodenec aj inde..

ema22270
9. máj 2025

U nas starsi ako tak, aj ked mal obdobie vzdoru tiez okolo 3 rokov, kedy sme mali s manzelom infarktove stavy, teraz bude mat 8 uz ovela lepsie a nie su s nim nejake problemy ani v skole, ale mladsi je celkom oriesok bude mat 3 a celkom teda niekedy na nervy aj sa zduva, aj zapara do starsieho dost, do zachoda pohadzal veci (auticka..) vyslovene naschval zle urobil a este povedal clup a bezal 😀 chvalabohu ho to preslo, toto hadzanie, vie sa ale aj pekne hrat k cudzim detom si nedovoli, len do brata a ked sa mu niekto prihovorí v obchode tak zuri. Popritom niekedy sa sam pozdravi, to je v pohode, ale ked jemu sa prihovaraju starsie tety, zle je. Ale to ma obdobie a myslim ze ho to prejde.

biglovemom
9. máj 2025

Mam doma 6,5rocnu .

Povie si svoj nazor ,povie si NiE ,vie co chce a co nie , ma svoje hranice .
je „drza „ a tak je to skvele !!!

Som rada ze nemam doma zlomene decko co skace Ako niekto piska !

A Vies co ? Psycholog povedal ze mam dieta ktore sa nenecha Len Tak ohybat ,co je skvele do jej buducnosti.😊

Dieta co poslucha na jedno slovo a je ticho - nie je stastne dieta !

bielasovicka
9. máj 2025

Ja hovorím vždy každému ze je to o výchove. Vychovávať od malička, nie od troch, štyroch rokoch, ale od narodenia.

maya_hi
9. máj 2025

Moja nepapuľovala ale bolo to náročné dieťa. Puberta v tichosti, o to horšie sa mi to zdá teraz, keď má 22 😁 asi si to odložila na neskôr 🤦🏻‍♀️ A áno, bola som prísna, ale dopriali sme jej co sme vedeli

autor
9. máj 2025
@biglovemom

Mam doma 6,5rocnu .

Povie si svoj nazor ,povie si NiE ,vie co chce a co nie , ma svoje hranice .
je „drza „ a tak je to skvele !!!

Som rada ze nemam doma zlomene decko co skace Ako niekto piska !

A Vies co ? Psycholog povedal ze mam dieta ktore sa nenecha Len Tak ohybat ,co je skvele do jej buducnosti.😊

Dieta co poslucha na jedno slovo a je ticho - nie je stastne dieta !

@nikaeli keď ju ignorujem tak chodí za mnou s plačom a hovorí, mama rozprávaj.. Ale zaujímavý pohľad mi dala
@biglovemom , možno mám najväčší problém so sebou.. Že ju neviem prijať takú aká je a presne by som chcela ako si napísala - aby bola poslušná a tichá

biglovemom
9. máj 2025

Autorka : Mne povedal Psycholog pred odchodom domov - verte v nu . (Snad som to spravne napisala )

Tiche a poslusne deti su deti zlomene .

Neni to lahke dieta prijat ake je ,obcas je to u hubu (moja skusenost ) ale ja viem od Profika ze moje dieta je v poriadku , vychovam spravne , neboli sme tam prvy x .

Autorka chces dieta co je sebavedome a vie co chce ,kde ma hranice a neboji sa povedat svoj nazor ?
Alebo mat dieta co Bude robit bez okolkov co sa mu nakaze , co sa odrazi neskor vo vztahoch,praci a podobne ?

biglovemom
9. máj 2025

Ja to pisem vseobecne hej ? Je rozdiel ci je dieta samostane a „Drze“ Alebo Dieta ktore obskakuje rodic a je drze (to je zle )

Strana
z2