icon

Máte strach z nástupu dieťaťa do škôlky?

28. aug 2024

Najde sa tu nejaka maminka,ktora ma strach ,ako to dietatko v skolke po prvykrat zvladne?Dietatko mladsie ako 3r....mne nastupuje prvy krat a to co prezivam sa neda ani opisat,ani jest mi nechuti :(
Ked vidim ako bude plakat ,ide ma roztrhnut.Musi do skolky,hoc ma len 2.5r ,lebo som sama nanho a musim nastupit do prace

Strana
z3
lubina
29. aug 2024

obidve dcerky zacali v skolke ked este nemali tri roky, na zaciatky boli aj place, ale to preslo a potom sa uz do skoly tesili. Deti potrebuju deti, na hranie, na socializovanie, prosto byt spolu. Len neukaz dietatu, ze sa ty bojis, lebo aj dieta to bude tazsie znasat.Drzim palce.

11bodka11
29. aug 2024

@lubina preco by deti potrebovali deti?

evkatk
29. aug 2024

Moje všetky tri nastúpili ako 6 mesačné do jaslí. Syn mával ráno výhrady, ktoré ho medzi deťmi zakrátko prešli. Keď nastúpil do škôlky, tiež mal 2,5. Musel aj so svojim kamarátom, lebo v jasliach brali malým deťom cumlíky a hádzali ich do WC. Môjmu sa to doma stalo a myslel, že tam musia všetky cumlíky. Oboch preložili hneď do škôlky (boli to jasle so škôlkou). Ráno plakal. utekal za mnou, učiteľka ho nasilu brala dnu. Celý deň som ledva žila, čo je s ním. Keď som pre neho už o 3. hod. prišla, vyšiel ako veľký hrdina a povedal: " Tak tu budem chodiť, je tu dobre". A odvtedy ráno neboli problémy. Dieťa v tom veku už potrebuje zmenu, kolektív a rôzne výchovné aktivity pod vedením učiteliek, ktoré sa celý deň venujú iba im.

lenka2232
29. aug 2024

Prosim ta nestresuj..moj tiez ide do novej skolky ale ja mu rozpravam ako sa tam bude mat dobre,najde si kamaratov a ze hned ako pridem z prace,pojdem prenho..a ze sa mu budu vysmievat alebo robit si zle? Nevadi,to patri k detom,musi sa naucit to dieta branit aj samo,nie s mamou za zadkom..a na margo toho vysmievania,take male deti to este nepoznaju to uz skor starsie okolo 4-5r

autor
29. aug 2024

@lenka2232 ved to ze bude v mix triede

pohodacka03
29. aug 2024

Moj siel na 2r4mes. A to je neskutocny mojkos a lepidlo. Ale skolku zvladol a rad tam chodi. Pyta sa cez prazdniny. A starsiu sme tak namotivovali na skolku, ze sme pocas sk.roka zhanali skolku, lebo ona chcela ist. Nalad sa pozitivne, porozpravaj malemu, ze sa budu vela hrat, kreslit, chodit von... 🙂

autor
29. aug 2024

@pohodacka03 ano vravim to,ale on stale ze neide ;(

zorkahorka
29. aug 2024

@tbd ja urobim presne to iste 😃

evkatk
29. aug 2024

Prečo deti potrebujú deti? Aby neboli izolované, naučili sa vychádzať s inými deťmi, spolu sa hrať, vzájomne sa vyrozprávať, spoločne absolvovať aktivity pod vedením učiteliek, vzájomne sa tolerovať. Dieťa neskôr musí do kolektívu - do školy. Ak neabsolvoval škôlku, sú s ním problémy. Mnohé odmietajú robiť to, čo ostatní, nevyberú si potrebné veci, ale hračky, ktoré si donesú, veľa detí nedokáže tolerovať ostatné, ak sa im niečo nepáči, udrú ho bez príčiny, čomu škôlkari nerozumejú, lebo v kolektíve boli vedení inak, odmietajú komunikáciu s deťmi, vyžadujú neustálu pozornosť učiteľov, tak ako to mali doma,.... Proste potrebujú deti, aby sa socializovali a pripravili na školu, kde to správanie je dôležité. Aj Komenský to veľmi dávno povedal: "Bez disciplíny niet vzdelania" A to je čistá pravda. V škole sme mali veľmi vážne problémy s deťmi, ktoré sa prvé roky vzdelávali doma, lebo rodič ich nechcel dať do školy. Okrem značnému zaostávaniu v učivách všetkých predmetov, nedokázali udržať tempo s ostatnými, nedokázali sa v kolektíve správať, v prípade neúspechu a nepohodnutia sa so spolužiakmi boli agresívne,... Rodič nechápal prečo, veď jeho dieťa doma všetko vedelo a denne sa učili až 3 hodiny. No nestačilo to. Nestačí absolvovať iba prípravný ročník v škôlke. My to v škole hneď vidíme. Dieťa na socializáciu a prípravu do školy potrebuje dlhšiu dobu.

ivanavin
29. aug 2024

Ahoj, skúsim trošku ukludniť. Ja som svoju staršiu nechcela vôbec dávať do škôlky kým nebude treba, lebo som bola tehotná s druhou. Lenže ostatné deti z bytovky do škôlok a škôl nastúpili a ona vždy ostala taká smutná keď sme vyšli von a nikto tam nebol, že som to prehodnotila a prihlásila ju. Nastupovala od septembra ako 2r10m... Mala som z toho stres, bolo mi smutno že som ju tam dala, prvé dva dni sme si fixkou kreslili srdiečka na ruku, aby sa nan mohla v škôlke pozrieť keby jej bolo smutno a aby vedela že pre ňu prídem. 😅 Potom sme s kreslenim prestali... Ja som po ňu prišla prvý deň na obed, aby tam nemusela spinkať. Iné deti samozrejme ostávali a ona mi revala celú cestu domov že sa tam chce vrátiť. Mám fotky ako reve(doslova) na chodníku a nechce ísť ani za svet domov . Ešte doma sa snažila odísť naspäť von 😃 potom sa mi podarilo jej vysvetliť, že tam ešte pôjde a ukludnila sa... Celý týždeň som si ja po ceste domov poplakala a ona sa proste hrala... Bol to skutočne veľký a skutočne zbytočny stres 😅 ale teraz mi už raste ťa druhá a je mi jasné, že si to prežijem s rovnakými pocitmi. Našťastie až budúci rok. Držím palce 🙂

ivanavin
29. aug 2024

@evkatk tak to s tými cumlami je super 😂👌 misia oddudlikovať všetky deti 😅

evkatk
29. aug 2024

Jemu spadol do WC, keď sedel na detskom nástavci. Bol veľmi chudý a keď pozeral do WC, vypadol mu rovno do vody. Manžel pohotovo ho spláchol a povedal, že záchod spapal dudku. Malý ešte týždeň, keď prechádzal okolo WC , zlostne kopol do dverí a povedal "škajedý." Potom to už bral tak, že tak to má byť. Vyriešila sa bezbolestne "dudka" aj prechod do škôlky.

lubina
30. aug 2024

@11bodka11 ved predsa na hranie. Rodicia nikdy nenahradia kolektiv deti, aj keby sa s detmi hrali cele dni 😉

autor
30. aug 2024

@ivanavin kiezby to tak bolo aj u nas

maciatkolulu
30. aug 2024

@evkatk neskôr musí do kolektívu - do školy. Ak neabsolvoval škôlku, sú s ním problémy.

Koľko detí si dala neskôr do kolektívu? Vlastných? Teda do škôlky. Lebo ja dve z troch. A žiadne,absolútne žiadne problémy neboli. Stredná nastupovala so sestrou. Úplne bezproblémové deti ,bezproblemova adaptácia. Žiadne choroby. Malý dokonca nastupoval v cudzojazycnej skolke a nič. Je spokojný stvrtak. ATB mal raz v živote,keď ho kúsol pes. Takže ja ako matka troch detí stojím za názorom
@slovakboy
ALE autorka,nič sa neboj,zvládnete to,ja ti rozumiem,ale skús to brať ako novú etapu a pozitívnu,budete mať viac financií,budete si voľné dni užívať,držím vám palce

autor
30. aug 2024

@maciatkolulu dakujem ,dam vediet

evkatk
31. aug 2024

Moje všetky 3 nastupovali 6 mesačné, po 26 týždňoch MD. Neboli choré, lebo také malé majú vrodenú imunitu silnú a v kontakte s chorobami sa zosilňuje. Ja som písala z pedagogickej praxe o deťoch, čo vôbec nechodili do MŠ, resp. tam išli tesne pred školou. S týmito deťmi je to naozaj ťažké. Väčšina z nich bola jedináčkovia, ktorí nechápali, že nie sú sami na svete a vyžadovali neustálu pozornosť učiteľky. Ak sa niečo neurobilo po ich vôli, dostávali hysterické záchvaty, nadávali, pľuli na učiteľku aj deti, kopali do učiteľky, rozhadzovali všetko okolo seba,... Nezniesli, aby sa od nich niečo vyžadovalo. Všetko odmietali.

zuzuliatko18
1. sep 2024

Nam nastupivali v priebehu roka, do triedy, kde boli deti od 2.5 do cca 4 rokov. Prve dni boli tazke, ani teraz skolky nema rad, ale zvykol si a niektore veci sa uz tesi, v skolke ma aj megasuper kamarata Matka. Ale kazdy den mu musime potvrdit, ze ponho pridem ked sa napapa a vyspinka.
Prvy den som ja Bola na prasky, drobec Mal tazky start do zivota (ozivovany po porode, silna zltacka, predcasne narodeny) a kedze a narodil na zaciatku COVID opatreni, velku cast jeho zivota bolo vsetko zavrete alebo obmedzene, takze bol naozaj stale so mnou.
Ja som Bola prvy den na prasky, nastastie ma necakane vzali na vysetrenie (Isla som.sa.len objednat, no zrovna sa niekto v ten den odhlasil), takze mi to zbehlo. Doteraz sa bojim, co s nim je, ked nie je so mnou, no robim vsetko preto, aby to jeho zivot neovplyvnovalo.
Bude to fajn, zvladnete. Obaja. Drzim palce.

autor
1. sep 2024

@zuzuliatko18 dakujem

Strana
z3