icon

Moje dieťa sa začalo v škôlke pocikávať

demartka
11. sep 2013

Drobec má tri roky,prvý týždeň v škôlke spal-zaspal cca o 14 00,čiže spal asi 20-30 minút,nepocikal sa.Tento týždeň už ráno neplakal,v pondelok som ho brala naobed k lekárovi na prehliadku a od včera to začalo.Považovala som to za náhodu.Doma nespáva,plienku nemá od 18 mesiacov ani cez deň,ani v noci.Na wc chodí bez pýtania,sám.Keď som sa ho pýtala,prečo sa pocikal,smial sa-bude bábätko,dajú mu plienku...musíš sa vypýtať-idem cikať,vieš,pani učiteľka povedala,že nepôjdem zas...z toho som usúdila,že nevedel zaspať a bol cikať a keď sa pýtal znova,tak ho nepustili.Dnes som ich slušne poprosila,že ak bude v posteli a povie,že potrebuje ísť,nech ho pustia.Vraj si dieťa vymýšĺa,chodia cikať aj z lehátka...Dnes mi p.uč.podala plachtu na chodbe plnej rodičov s poznámkou-bol cikať 3krát,prines mu plienku..A to ja odmietam-mám ho po vyše roku znova naučiť,že sa ciká do plienky?Zaráža ma tiež,že dieťa,ktoré nezaspí,musí ležať 2 a pol hodiny-do pol tretej.Prečo nemôže povedzme po hodine vstať a ticho sa hrať vedĺa-v herni oddelenej zasúvacími dverami? Ak sa to nezlepší a jemu sa to fakt páči,že mu povedali,že dostane plienku,som rozhodnutá brať ho naobed domov,aj keď to bude problematické.Máte nejaké skúsenosti?Ďakujem

dai
12. sep 2013

hm... a ja som si myslela ze sme uz vsetci trosku dalej😉
dovolim si len skusenost z nasej skolky a teda aj skoly, lebo podla niektorych funguju tie nase asi uplne divno🙂 ja som s nimi ale velmi spokojna😉
dcera je prvacka - pokracuje v skole, ktora je spojena so skolkou do ktorej chodila skoro 4 roky a zacal tam teraz chodit aj moj 2rocny syn... Dcera ma denne napriek tomu ze je to len prva trieda 5-6hodin - ucitelky spolupracuju s druzinou, kazdu prestavku okrem 5minutovych deti travia vonku na dvore, vonku su vlastne stale ked to pocasie dovoli - zaco som ja vdacna... pocas hodiny casto menia skupiny v ktorych pracuju, vela sa hybu, nesedia na zadku - napriek tomu si dovolim napisat ze 90% deti je velmi disciplinovanych a vychovanych... Samozrejme ze pri pohybe deti kricia😉
co sa tyka skolky, tak moja dcera v skolke nikdy nespala - v najmensej triede sa ju ucitelky uspat pokusali ale nepodarilo sa - moja dcera je totiz nespac - spanok nevyzadovala od mimina a poobede spavat prestala asi v roku a nejakych 3och mesiacoch... cize ked nastupovala do skolky tak uz viac ako rok nespavala cez den, skolka v tom nic nezmenila - nechapem osobne ako si to niektore zeny predstavuju ze vychovavat dieta k tomu aby poobede spalo - to sa prosim ako robi?😀 pytam sa lebo ani ja som ako dieta spanok nepotrebovala - v skolke som nikdy nespala, napriek tomu som patrila k najlepsim ziakom stale len s jednotkami😉 ja som ten poobedny cas neznasala, skoro vsetci spali, ja som sa tak snazila a nic - proste spanok si nenanutim - mam normalne spomienky ako som pozorovala deti co spali a zavidela im, potom som ich napodobnovala, slintala vankus a tak😀 len aby som vyzerala ze akoze spim... moja dcera to tiez niekedy zo srandy robila😉 ona aj v noci potrebuje len malo spanku , pritom normalne prospieva a je velmi sikovna, motoricky velmi zdatna etc. ... nikdy sa mi na nu ucitelky nestazovali, vzdy ju len chvalili a davali aj ostatnym za priklad...od asi 4roch rokov jej umoznili v case obedneho spanku ist do triedy predskolakov kde sa normalne s nimi venovala inym cinnostiam...spinkajucich nerusila a ona bola tiez spokojna... nechapem co by malo byt na tomto tak tazko zrealizovatelne a take akoze disciplinu narusajuce...
co sa cikania tyka u nas chodia s malkacmi ucitelky individualne, mnohi su este plienkovi, tak normalne prebaluju... starsie deti chodia same podla potreby, samozrejme ze nehody sa stavaju, u nas sa nikdy nerobili okolo toho tragedie, deti maju veci na prezlecenie - prezliekli sa a bolo...

@tinika moje obe deti chodia do sukromneho zariadenia a este sa nestalo zeby neboli poriadne obleceni, zeby ich ucitelky niekde odlozili etc. ...

ja sem znovu napisem to co pisem do vsetkych takychto tem - maminky by si mali skolky a skoly pre svoje deti vyberat - proste nedam dieta do skolky kde nie som s postupmi spokojna - toto je samozrejme na nas rodicoch si preverit dopredu a nie nadavat nasledne...
ja by som napr. do skolok s ucitelkami ako tu niektore popisuju deti nedala...

demartka
autor
12. sep 2013

No ani vo sne som netušila,ako sa zvrtne táto téma....Chcela som poznať názory a skúsenosti mamičiek a tiež názor učiteliek.Viem,že každá škôlka funguje inak,v tej našej o pol tretej deti len vstávajú a mamičkám sa nepáči,keď príde o trištvrte na tri pre dieťa-poďte si ho zobudiť...nevedia večer zaspať-napríklad....
Inak k téme-dnes sa nepocikal,hovorila som s riaditeľkou,že zvažujem len do obeda,povedala,že mám počkať ešte týždeň,uvidíme,v žiadnom prípade sa nesmie stať,že dieťa nepustia na WC-pohovorí si s nimi...Mne učiteľky povedali,že spal 20 min,polhodinu a jedenkrát vôbec-jej povedali,že zaspí hneď...Plienku som nedala,ani ju nedám,dostal igelit pod plachtu a bol sklamaný-nedali mi plienku-jemu by sa to fakt asi páčilo...
A ešte-sú tam dve 4 ročné slečny,ktoré nespia-strážia detičky,keď musí p.uč.odísť.Ak môže odísť počas spánku detí-prečo si nemôže sadnúť medzi dvere a sledovať spiace deti a mať pod dohľadom aj deti,ktoré si napr.kreslia,ak sú skutočne oddýchnuté a stresujú sa tým,že nevedia zaspať?Predsa sa nemôžeme vrátiť do socializmu,kde sme všetci všeko museli?Veď práve s tým boli ľudia nespokojní,nie?
Písala som,že som učiteĺka-nedovolím si z triedy odísť na WC,kávu nepijem-čaj si dám po vyučovaní a v dňoch,keď mám dozor na chodbe,idem na WC až po skončení vyučovania...A môžem povedať,že by to nenapadlo ani jednu z nás a naša riaditeľka by to rozhodne netolerovala.Veci potrebné na vyučovanie si chystám večer doma-nie počas vyučovania,keď si deti kreslia....
Podľa mňa prístup k deťom je aj výrazom charakteru človeka-robím všetko preto,aby sa prváci a ani ich rodičia nestresovali,určite nesedia 45min,nepíšu ani nekreslia 45 min-neviem si to ani predstaviť...každé dieťa je iné,má iné nároky na pozornosť učiteľa a aj rodiča a preto si myslím,že ak sa má pristupovať k odpočinku detí v škôlke individuálne-a to sa má,tak by sa to mohlo aj praktizovať...Prajem všetkým maminkám aj pani učiteĺkám usmiate,spokojné detičky🙂

katrinka8
12. sep 2013

@juliana77 - to nesuvisi s tym, ze "toto si praje moje dieta" - potreba pitia a vylucovania (konkretne teda) je podla mna teda uplne prirodzena ludska potreba, ktoru treba respektovat. Predpokladam, ze obvykle sa jedna o tie najmensie deticky, ktore si len zvykaju na skolku. Mnohe z nich prave takto prejavuju stres - a ten by sa mal eliminovat. Ak si myslis, ze my sme boli ine deti - neboli. Tiez boli deticky, ktore plakali v skolke, aj sa pocikavali atd. Len bola uplne ina doba, a ta nas - bohuzial - poznacila prave v tom zmysle, ze sa bojime otovrene povedat svoj nazor v skolke, v skole, v praci... cokolvek proti systemu... Len byt ticho, aby sme nebodaj nenarusili system, aby si niekto nemyslel, ze ziadame nieco mimoriadne pre svoje deti. Ale mnohe z tych veci, co ziadaju rodicia, nie su mimoriadne, mali by byt samozrejme pre vsetky deti, aj pre tie, ktorych rodicov mozno nenapadne, ze by veci mohli fungovat inak.
Nepisala som o tom, ze si kazdy ma robit v skolke, co chce. Urcite pravidla fungovat musia, to je hadam kazdemu jasne. Ale ked sa da zabezpecit napr. to nespanie v jednej statnej skolke k spokojnosti deti, ale v inej to "nejde" - natiska sa mi otazka, ako to je. Lebo vsetko je len o ludoch, ich ochote. Ked existuju skolky, ktore dokazu vyjst v ustrety detom, rodicom, tak to asi nebude take nemozne. A podla mna by to malo byt tak, ze takto skolky funguju bezne. Ved skolky maju "sluzit" detom (ja ako rodic predsa platim dane, z nich su tie skolky financovane, ked uz ide o to), nie deti skolkam. Skolky su pre deti, nie deti pre skolky. Lenze v tomto state proste mnohe institucie (nielen skolky, ale aj urady a ine institucie), bohuzial, funguju presne opacne ☹ Chvalabohu, nie vsetky 🙂
Mimochodom, ja si zo skolky pamatam 2 ucitelky - jedna nas nutila spat, prip. lezat bez pohnutia s rukami pod licom (1). Ruky prec mohli len vtedy, ked sme spali, chodila okolo nas ako striga s dlhym zelenym pravitkom (doteraz si ho pamatam, aj po tych rokoch - to pravitko) a kontrolovala, kto spi. Nikdy v zivote nezabudnem, ako raz tym pravitkom zbila chlapca po zadku, volal sa Peto. Nic ine si o nom nepamatam, len ze velmi plakal. Zbila ho preto, ze si dovolil dat tie ruky prec, ked nespal. Vzdy, ked nas mala na starosti pocas poobedneho spanku, bala som sa pohnut, dokonca aj zaspat. Lebo som sa bala, ze si dam ruky prec a zbije aj mna. A to som nemala problem spat v skolke, ked nas nestrazila ona. Druha pani ucitelka bola jej opak. Ked niekto spat nechcel, tak len lezal, alebo sedel vo vedlajsej triede s vacsimi detmi. Pred 30-mi rokmi...
Mojej kamosky mamina pracovala vyse 30 rokov v MS ako ucitelka. Uz pred tymi xz rokmi jej deti inak ako "Maja" nepovedali. Od nej tiez viem, ze to ide aj inak ako tym povestnym systemom - teraz okamzite musime toto, lebo sa to proste musi... Viem, ze takych uciteliek je vela, ktore su ucitelky s velkym U, kde to nie je o praci, ale o poslani. Take, ktore aj to "musi sa" vedia splnit tak, aby to proste bolo pre tie deticky bezbolestne. Ja si myslim, ze to cele je o ludoch, na jednej aj druhej strane.
Mimochodom, preco tak velmi zalezi na tom, aby vsetky deti poobede spali pripadne lezali 2 hodiny v posteli, ale ked ich polovica odmieta cele dni jest, to nevadi. Ked odmieta polovica pit, to nevadi. Iba zvestuju rodicom, ze dieta nechcelo. Tam opatrenia nie su? Ked dieta niekolko dni neje a nepije niekolko hodin (vyse 7), to je o zdravi, ale to sa neriesi. Ale ked nelezi dieta 2 hodiny v posteli, tak zrazu ma kopec skolok problem... Preco?
Moje dieta odmieta v skolke jest a pit. Upozornila som ucitelku hned v prvy den, ze caj nevypije (osladeny uz vobec nie), ci by jej nemohli dat miesto neho obycajnu vodu z vodovodu. Flasu (podpisanu) s cistou vodou, ktoru som jej doniesla, odmietli v ten den zobrat, vraj maju zabezpeceny pitny rezim. Prvy den sa najedla doma o 07:00 rano, obed jedla az doma po navrate zo skolky, o 15:00 hod. (co som samozrejme netusila, ze cely den v skolke nic nejedla), to iste pitie. Ale nikomu nenapadlo jej proste dat aspon tu vodu z vodovodu. Ako teda dohliadli na ten pitny rezim? Viem, ze pri tolkych detoch to je asi problem, ale zase na druhej strane, boli na to upozornene specialne plus co keby im tam tie deti proste skolabovali z dehydratacie? Viac deticiek odmietalo jest a aj pit - stretla som este 2 maminy s tym istym problemom - ze odmietli zobrat detom flasky (nemyslim dojcenske flasky s cumlami) . Na druhy den uz flasu akceptovali, zrazu to uz problem nebol a uz mozme detom davat do skolky aj flasu s vodou. Preto tvrdim, ze je to proste o ludoch. Vsetko sa da riesit, ked sa chce. A som tomu rada, ze u nas to funguje, ze nikto nenuti deti (aj ked su este malicke a ocividne spat potrebuju, ale v ramci adaptacie nechcu) lezat v posteli, nechaju ich sedkat na stolickach, nemusia sa ani obliect do pyzamka. Ked sa pocikaju, tak ich prezlecu, nik nerobi paniku (maminka prisla pre dietatko, akurat jej povedali, ze dcerka mala malu nehodu a mokre veci ma v skrinke, ale ze inak bolo vsetko v poriadku), ze maju nosit podlozky a pod. Ze kazde jedno placuce dietatko pani ucitelka vezme rano na ruky a utesi ho. Dcerka mi povedala aj to, ze cez den plakal len 1 chlapcek, nechcel spat, lebo plakal za maminkou, tak sedeli spolu na stolickach pri pani ucitelke, pocuvali rozpravku a ostatne deticky spali. Nik nemal s tym problem. Preco to niekde ide a inde nie?

juliana77
12. sep 2013

@katrinka8 No trochu pritiahnuté za vlasy. Takže ješitnosť vlastných detí, ktorú tolerujú rodičia treba nechať doma. Ja som vyrastala tiež v tej divnej dobe, ktorú spomínaš, kedy sa každý bál niečo povedať, no tento komplex z tejto doby som si určite nepreniesla práve naopak. Ale nemám potrebu narúšať systém tam, kde musí byť a hlavne pri malých deťoch.
Svojím príspevkom si mi len potvrdila, ale ľudia zmenou doby nesprávne pochopili, čo treba nechať a čo treba zmeniť.

Učme svoje deti dupať nohou, nech v päťnástich nemajú problém poslať hocikohy na ulici do pi... . Ak bude v autobuse plno, tak nečakaj , že ťa dieťa učené od svojich rodičov, že vždy si môže presadiť svoju vôlu a potreby, pustí sadnúť.

Táto rozplakaná diskusia o cikaní je fakt trápna, nájde sa tu polovica mamičiek čo si nevedia rady ani s vlastným jedným alebo dvoma deťimi ale moralizovať ako to má učiteľka zvládnuť s päťnástimi vedia na MK.
Pred spaním idú všetky deti cikať, nik im nebráni v ich potrebách a ked sa niakemu chce o desať minút, samozrejme, že to je psychika dieťa si musí zvyknúť na nové pravidlá. Choré ako to tu niekto zvrtol na to, že deti majú zakázané si vykonávať potrebu.

Ked sa Vám nepači , že deti musia spať, tak máte slobodnú vôľu zoberte si ich domov a doma spať nemusia a nesnažte sa kvôli roztopaši vlastného dieťaťa narúšať zabehnutý systém a oberať deti o spánok, ktoré ho ocenia v troch rokoch a je pre tie deti potrebný.

ginger_fox
12. sep 2013

@tatiana1985 takto na úrovni komunikuješ aj s matkami detí v škôlke, či to len ten "anonymný" MK spôsobuje hustotu Tvojich vyjadrení? A len tak na okraj, Tvojim vyjadrením o 19,14 si urobila naozaj reklamu učiteľkám v MŠ a "určite" sa pri Tvojom spôsobe komunikácie budeš môcť oprieť o podporu rodičov, keď budeš kuvikať aké ste platovo podhodnotené...

tatiana1985
12. sep 2013

@ginger_fox 🙄 🙄 🙄 amen... dajte mi uz svaty pokoj, uz na to nemam naladu 🙄 🙄 🙄
Zakladatelka temy si to sama poriesila,aj mudro to napisala,,, co este ty do mna dalej rypes? 🙄 🙄 🙄

dai
12. sep 2013

@juliana77 fuuu... no som stastna ze clovek ma moznost vyberu😉 akoze ked sa dietatu chce cikat tak ty to beries ako protest proti discipline? ked nespava cez den tak detto? ty si nejaky tyran id prirody ci? ty chodis vzdy na yoaletu ked to nariadia a inokedy nie? ked sa ti chce inokedy tak si nevychovana a neprisposobiva? ked idete niekde cestou autom a kazes detom vycikat sa a oni to spravia a nasledne po 10tich minutach ti zacnu mrncat ze chcu ist cikat tak ich nechas pocurat sa aby sa ich vylucovaci system prisposobil tvojim potrebam? to si fakt myslis ze to ako pomoze? alebo skor privodis svojim detom traumu?
som velmi stastna ze zeny tvojho typu neucili v skolke ked ja som bola mala a mozes si byt ista ze z nasej skolky by si letela rychlostou blesku😉 a nie preto lebo rodicia svoje deti rozmaznavaju ale preto lebo od uciteliek ocakacaju nejaku zakladnu ludskost ktoru ty v tejto diskusii absolutne nrprejavujes☹

wadja
13. sep 2013

@juliana77 krasne napisane a HLAVNE PRAVDA 🙂

juliana77
13. sep 2013

@dai Ked má tvoje dieťa problém s cikaním a robí to každých desať minút tak navštív urologa a nie MK.
Ke chce dieťa cikať každných desať minút tak to nie je protest proti disciplíne, ale ovplyvnená psychika na zmenu prostredia a niečo nové, a toto musí učiteľka usmerniť, a ked dieťa nechce spať nemusí, ale musí ležať, a alternatívne spôsoby riešenia nespavosti vlastných detí si treba riešiť doma.
Ja nie som tyran o prírody, ale tvoje myslenie a postoj k tomuto "problému" naznačuje, že tvoje myslenie zostalo niekde v škôlke.

Mamičky s deťmi by nemali vchádzať do školky s deťmi štýlom, prišla som ja a moje dieťa a pridelte nám učiteľku, ale mali by vojsť do zariadenia kde je zabehnutý režim dňa a prispôsobiť sa a hlavne nehysterčiť, ked tam má ich dieťa iný program a povinnosti ako doma.

Ešte niečo k tomu ľudskému prístupu. Prešlo mi rukou viac detí, než si ty vieš zapamätať nemá, neviem o žiadnom, ktoré by pri mne plakalo, alebo sa nechcelo ku mne vrátiť, ak niekto potrebuje postrážiť dieťa, príde ku mne. A dokonca pri mne deti aj cikajú.

Ale ľudský prístup v tvojom preklade znamená, dovoľme deťom skákať nám po hlave, nech nemajú traumu.

dai
13. sep 2013

@juliana77 urazas - prva vec ktora by mala byt pedagogovi cudzia - tebe zjavne nie je - vela to o tebe vypoveda ako o clovekovi , o tom co to o tebe vypoveda ako o ucitelke radsej pomlcim...
nikde som nepisala o cikani kazdych 10minut - ale 2-3rocnemu dietatu sa moze stat ze a mu zacne chciet cikat zrazu a vtedy ho treba pustit , ziadne dokazovanie si svojej moci na malych detoch...
to s tym spankom fakt myslis vazne? to ako ked 3rocne dieta nema potrebu spanku tak ma problem s nespavostou? skus prosim ta trosku komunikovat aj s odbornikmi - v pripade toho cikania s tebou spominanym urologom, v pripade potreby spanku napr. s pediatrom - nie si od mna o moc starsia a ja mam tiez vysrudovanu aj psychologiu aj pedagogiku takze nepotrebujem poucovat od niekoho kto si svoje ego pptrebuje dokazovat na detoch a rodicoch☹ ja sa rada necham poucit a s nasimi ucitelkami v MS vzdy spolupracujem - nastastie ide tam o ludi ktori deti miluju a dokazu komunikovat na urovni - na rozdiel od teba

dai
13. sep 2013

@tatiana1985 celkom by ma zaujimalo v akej skolke ucis - verim ze tie hlupe zaostale matky by sa s tebou radi porozpravali😉

stanka02
13. sep 2013

@dai deticky sa nikedy pocikaju zo vzdoru. Rozpravala som sa o tom s pani ucitelkou a hovorila, ze su deticky, ktore sa proste trosku zatnu a robia to, no ako to pride, tak to aj prestane. Neriesila by som ziadneho urologa, chce to len cas. Pre deti je to zmena a kazdy reagujeme na zmenu inak. Cas a klud vsetko vyriesi. 🙂

tatiana1985
13. sep 2013

@dai ja som povedala ze matky co ste tu,polovica z vas nevie o co ide..matky na MK...nie ze moje matky v skolke su zaostale!!! ja mam v skolke skvelych rodicov 🙄 🙄 a daj mi uz pokoj,nemam zaujem s vami "perfektnymi" komunikovat..lebo vy mate svoju pravdu,ja svoj nazor

dai
13. sep 2013

@stanka02 ja s tebou suhlasim - ja som tu dostala odporucanie od juliany ze akonahle ma dieta potrebu cikat inokedy ako ona prikaze tak treba riesit urologa☹
inak doplnim ze deti sa pocikavaju aj kvoli zaujatiu hrou, kvoli zmene etc. ... proste prichod do skolky je pre ne obrovska zmena - od sposobu prace s nimi, travenia casu, prisposobeniu sa kolektivu a novym ucitelkam etc. ... pride mi chore ak toto nevie jedna ucitelka na zaciatku skolskeho roka pochopit a ide tvrdo za svojou disciplinou s tym ze ak dieta nevie chodit cikat kedy ostatny tak ma urologicky problem a ak nevie poobede spat tak ho matka zle vychovala☹ takyto postoj je od jednej ucitelky v MS velmi nestastny... ale tak vidime tu casto temy kde rodicia riesia nespravne postoje uciteliek.... ja opaet len mozem napisat ze u nas sa takyto material nastastie nevyskytuje - ucitelky su velmi laskave, chapave a profesionalne - ziadna potreba riesit svoje ego a vyvrsovat sa na detoch ci rodicoch😉

dai
13. sep 2013

@tatiana1985 😀 ja som ti prvykrat napisala, tak prepac ze ta to nenormalne otravuje... predpokladam ze vaecsina mamin ktore maju deti uz v skolke ci v skole na MK chodili ci chodia... ja mam dieta v skole a jedno v skolke - s mojimi ucitelkami si velmi rozumiem - ale teda od nich by nikdy nevysli vety toho rangu ako od teba ci juliany☹

tatiana1985
13. sep 2013

ked tvoje dieta v 1.rocniku ZS zacne behat,lebo jeho mamka mu v skolke vybavila aby nemusel spat, co na to potom povies? Ked tvoje dieta chce do ruky nozik,lebo sa mu paci, daj mu, preco mu ho nedas? ved sa mu paci,,,,,neurc mu hranice, nech si robi co chce.. o tom ja pisem ,,,o tom ze niekt.matky uz nevedia ako/kam by tie hranice posunuli aby ich dietatku nebollo ukrivdene..ale haloooooo, bude mu ukrivdene,pretoze zijeme v zlej dobe... a vyprosim si prekrucanie mojich slov co pisem... lebo uz ma tu prekrucate vo vetach/veciach kt.som NIKDY NENAPISALA! 🙄 😠 😠

dai
13. sep 2013

@tatiana1985 ak si pises so mnou tak skus reagovat nato co pisem - ja som tvoje slova ani raz neprekrutila, takze klud... nikde myslim ze ziadna matka nenapisala ze sa ma dovolit jeho dietatu behat a hulakat ked sa ma odpocivat - pisalo sa tu o alternativach pre deti ktore nespia lebo tu potrebu nemaju - ty mas len jedno dieta a to ju asi ma, kedze sa k tomu takto rezolutne stavias - ja mam 2 - jedno ju nema od 1ho roka, druhe ju ma - jedno v skolke nikdy nespalo a nikdy s tym problem nebol - malinka bola bud poslana do vaecsej triedy kde sa hrala, alebo ticho lezkala s ucitelkami a pozerala si knizku a podobne - nechapem preco ta knizka je taka zla, ved dieta je ticho... skus ty lezat 2 hodiny potichu ked sa ti vobec nechce spat - aj dospely s tym ma problem, nieto este 3rocne dieta...
ja nepatrim medzi rodicov ktorych popisujes - ano, su aj taky, poznam osobne, ale v tvojich prispevkoch detto v julianinych su urazany rodicia normalni, ktori vedia ze ich dieta nespi tak hladaju alternativu, ktori vedia ze ich dieta dlho nevydrzi drzat moc, tak chcu spolupracovat s ucitelmi a najst riesenie aby sa ich dietatu nestavali nehody - to fakt to ze rodic hladda moznosti pri takychto zasadnych neurologickych a prirodzenych veciach ako je vylucovanie a spanie, ktore detom nenanutis... treba hladat nevychovanost, rozmaznanost etc.? a spajat to s tym ze dieta bude neskor vystrajat v skole? 😲 moja dcera je prvacka , momentalne presadena medzi 2och chlapcov ktori cuduj sa svete celu skolku poobede prespali a teraz ich ucitelka potrebuje ukludnit a preto tam posadila moju dceru ktora nespala v skolke ani raz - pretoze moja dcera pocuva, dokaze sa koncentrovat etc. ... pricom aj ta hravost tych chlapcov nesuvisi moc s nevychovanostou, skor s tym ze este nie su uplne adaptovani na skolu, nie uplne pripraveni...
preto ma tu zarazaju taketo prispevky kde sa fakt ze biologicke potreby chcu dosahovat nasilim a porovnavaju sa s tym ci dieta je rozmaznane alebo nie☹

stanka02
13. sep 2013

@ginger_fox asi ozaj nemas predtavu o plate uciteliek v skolke. Za ten plat by si urcite nestrazila tolko deticiek.
Ja obdivujem baby, ktore su v skolke a venuju sa nasim detom, za ten plat by som to urcite nerobila a este je tu stale kopa rodicov, ktory si o tieto baby obtieraju usta a nepozru sa na seba a na to co maju doma. Ako mozete hodnotit niekoho pracu po prvom tyzdni v skolke, kedy sa to detickam este nepaci a nemali cas sa adaptovat. Kazda ste vedela, ze v skolke sa sprava, nerozumiem preco ste si doma na to deticky nepripravili a chcete aby to riesik niekto za Vas.

tatiana1985
13. sep 2013

a prosim vas dajte mi uz svaty pokoj!!! 😢 😢 povedala som svoj nazor,svoj pohlad aky na vec mame v skolke..a idete ma ukrizovat,,, vkladate mi do ust vety ktore som ani nemyslela,nieto povedala ... nemam rada matky,kt.si myslia ze jej dieta rano prislo do skolky tak čata nastupime a skaceme mu okolo dupky,utirame pierkom ritku, krmime ho, nosime na rukach a "velebime"...nie,nerobime to...pretoze je ich 25 v triede... a chceme sa venovat kazdemu,s kazdym sa zahrat,kazde potulkat,kazde vypocut a nastavit si rezim aby to so vsetkymi 25timi fungovalo..nie je to vase na 1.mieste a ostatne az za tym vasim perfektnym co ani spat nepotrebuje 😔 😔 😔
S vynimkou mojej dcery kt.v skolke nespi(ale tam je iny problem)... mi vsetky deti spia,lebo to potrebuju... ze 3rocne nespi som este nevidela,mam este malo praxe,ale nevidela...ale vy vehementne mi tvrdite ze NE! a ty ucka hnila,rob s tym daco..to ma vytaca do nepricetna :/

juliana77
13. sep 2013

@dai No cicka uražaš ty, na základe môjho príspevku si ma nazvala tyranom, trochu neprimerané, Nie?

Ja som nikde nenapísala, že dieťa nemá učiteľka pustiť cikať, ale deti Skúšajú a najprv chce jedno potom, druhé a potom tretie, lebo pani učiteľka pustila aj prvé a zo spania sa stane cikacia olympiáda. Takže ak má niekto vyštudovanú pedagogiku a psychologiu , toto by mohol vedieť.

A kde som písala o problémoch s nespavosťou? Ked dieťa nechce spať, tak nech leží!!!!! Napísala Jula.

katrinka8
13. sep 2013

@dai - suhlasim s Tebou vo vsetkom 😉 Ja tiez dakujem Bohu, ze nase ucitelky su schopne ochotne a s usmevom zvladat aj placuce deticky, aj nespiace deti, skratka zvladaju deti, ktore su prvykrat v skolke a maju trpezlivost. Som presvedcena o tom, ze ich skusenosti s prvymi tyzdnami ci mozno aj mesiacmi v skolke (najma co sa tyka tych najmensich) im hovori, ako sa maju zachovat tak, aby tie deti boli spokojne a vsetko slo tak ako ma. Nemaju to lahke, ale zvladaju to s prehladom. Tie deti jednoducho potrebuju cas naucit sa nabehnut na nejaky system - ved su malicke, musia sa najprv naucit fungovat bez rodicov, nieze dodrziavat hned "nejaky cudny system, ktoremu vobec nerozumeju", musia sa naucit spracovat uplne novu emocnu situaciu. Az potom sa mozu naucit nejakemu rezimu. Ale myslim, ze mnohe ucitelky to proste vedia, ze to takto funguje. Proste dokazu tym detom dat cas a postupne im pomozu sa naucit chapat a zit skolkarsky zivot. Nase to tak robia, preto je pre mna proste nepochopitelne, ze niekde to funguje a inde je s tym problem...

dai
13. sep 2013

@juliana77 ok, snaha bola ale uz nie je 😉 pekny den vam prajem pani ucitelka, nastastie na mile vzdialena mojim detom 🙂 dufam, ze s detmi vam zverenymi komunikujete inak ako sa tu prave predvadzate ☹

@tatiana1985 nastastie moje deti chodia do skolky kde su v najmensej triede, kde sa deti adaptuju na 10 deti 4 ucitelky - 2 doobeda a 2 poobede, v case spanku vsetky spolu, cize nie je problem pomojkat, ist cikat, ci spravit alternativny program pre nespave deti ked to tieto potrebuju... ked tieto postupia do triedy vaecsej tak ich uz vaecsinou ucitelky poznaju - ak jedno dieta ani raz v skolke cely den nespalo a vidia ze je aj tak plne energie, tak chapu ze tuto potrebu dieta nema a vedu ho bud k tym knizkam alebo mu ponuknu iny program...
ja som ti pisala ze nie som matka ktora ma take ocakavania ako popisujes, ale som matka, ktora chce aby sa jej dieta co najlepsie adaptovalo, aby bolo v skolke co najspokojnejsie - myslim ze toto chcu obe strany, nielen ja ale aj ucitelia - preto spolupracujeme, nebrojime proti sebe...

dai
13. sep 2013

@katrinka8 presne ako pises - ja si tiez myslim ze nase pani ucitelky to maju velmi tazke, sama by som to asi nezvladla... nastastie ich pristup k detom, ktore sa adaptuju je uplne iny aky tu popisuju niektore ucitelky - co som ja teda velmi rada 🙂
beriem ale ze starsie deti, ktore v skolke uz co to pobudli, by mali byt vedene k skolkarskemu stereotypu a discipline... ale proste nie 2-3rocne, ktore maju problem s tym byt bez maminky...

juliana77
13. sep 2013

@dai Ale ja nie som učiteľka. 🙂 🙂

Nepredvádzam sa, ale reaguješ na niečo som som ani nenapísala.

Syn chodil do škôlky štyri roky, spal tam asi cca tri krát, nikdy som učiteľky nežiadala, aby mu robili alternatívny program, pripadalo by mi trápne niekomu zasahovať do jeho práce, lebo ja som mamička a ja si to želám inak. . Dnes má trinásť rokov, bez traumy, rehoce sa na tom, ako to nenavidel a dnes si spánok prijal aj v škole.

dai
13. sep 2013

@tatiana1985 hore malo byt ak dieta ani raz cely ROK nespalo, nie den😉

dai
13. sep 2013

@juliana77 co robis ak nie si ucitelka , ked ako pises: Prešlo mi rukou viac detí, než si ty vieš zapamätať nemá, neviem o žiadnom, ktoré by pri mne plakalo, alebo sa nechcelo ku mne vrátiť, ak niekto potrebuje postrážiť dieťa, príde ku mne.

anexis
13. sep 2013

aj mojmu synovi sa stalo, ze sa pocas spanku pocikal...za cele dva roky co bol v skolke ani raz, az pred koncom pripravky, bolo to preto, ze ucitelka pustila na zachod 4 a jeho uz nechcela, lebo jeden chce ist a uz potom by vsetci len pobehovali namiesto spania
u nas sa na rodicovskom riesil tento problem s poobednym spankom a bolo nam vysvetlene, ze nieje mozne deti ktore nechcu spat, nechat hrat sa kvoli tomu, ze pod nimi bola trieda s mensimi detmi, ktore by mohli rusit pocas spanku a ani nemali tiedu rozdelenu na dennu cast a cast na spanie
v niektorych skolkach sa to proste neda, v tych v ktorych je taka moznost, treba spisat peticiu rodicov a riesit s vedenim, nie sa na konovi hadat

juliana77
13. sep 2013

@dai To musia len učiteľky?

Prajem Ti pekný den, nesúhlasím s tvojím názorom a nežiadam to ani od teba. To vše.

dai
13. sep 2013

@juliana77 nastastie svet nestoji na nasich nazoroch na tuto vec😉 predpokladam ze si to kazdy vyriesi tak ako pise anexis a jednoducho ked nesuhlasi s nazorom ktory je v skolke preferovany tak tam svoje dieta neda😉
inak okrem opatrovateliek a uciteliek v ms nepoznam zamestanie kde by deti boli pod celodennym dohladom niekoho pri kom by teda mali poobede spat ( ani v nemocnici nie su pod takym...)

katrinka8
13. sep 2013

@juliana77 - uz len 3 slova - empatia, toleranica a pochopenie dusi, srdiecok a potrieb najmensich deticiek, ktore sa ucia byt bez rodicov s cudzimi ludmi - to je to, co Ti chyba - sudiac podla Tvojich prispevkov v tejto diskusii.