icon

Môže škôlka nútiť dieťa na popoludňajší spánok?

22. jan 2025

Riesil niekto nutenie skolkou do poobedneho spanku? Existuje nejaka opora v zakone, podla ktorej by skolka mala ponuknut alternativny oddychovy program?

Strana
tehulka2011
22. jan 2025

neviem presne co je v zakone, ale u nas sa nedalo, maju si "lezkat", ked nechcu spat. 2 hodiny, 6 rocni predskolaci.

nika23t
22. jan 2025

Ono to aj pre tie učiteľky môže byť náročné, že niekto má spat a ine dieťa má mať alternatívny oddychový program. Vysvetlí dieťaťu, že nemusí spat, len nech potichu leží a oddychuje. U nás je jedna učiteľka a bolo nam povedané, že jednoducho nemôže byť aj pri spiacich deťoch, aj venovať sa tým, ktorých rodičia si prajú, aby nespali, lebo potom doma maju veľa energie a zaspávajú neskoro.

jaskolka
22. jan 2025

U nás nemusia spať,ale musia ticho ležať,prípadne sa potichu na lôžku hrať s plysakom napríklad (nehlučna hračka). Predškoláci už môžu byť v herni s učiteľkou s tým,že tam majú v spalni veľké presklené okná a učiteľka na spiace deti vidí .Tiež ale musia byť potichu, kreslia si, modeluju z plastelíny,proste nesmú vyrušovať.

januska12323
22. jan 2025

Nie je povinný spánok ale oddych, ak nevedia zabezpečiť iné stráženie ako jednou učiteľkou tak inú aktivitu nedovolia. Dieťa nemôže byť samé ale je to na ochote. Ale neviem ako si predstavuješ povinný alternatívny program, majú zaplatiť ďalšiu učiteľku?

chrobak7
22. jan 2025

Náš syn (teraz má už 30 rokov), keď chodil do škôlky, tiež nechcel spávať. Tak aby nebudil ostatné deti, tak ho zobrali do vedľajšej triedy, aby sa tam zahral.

Ale nie každá škôlka má povinnosť robiť náhradný program. Raz si dala dieťa do kolektívu, kde je program spoločný, tak ak nechce spať, tak nech si len ticho leží.

A nechaj to na škôlku, neangažuj sa do toho, pokiaľ to sama škôlka nechce s tebou riešiť. A určite nehľadaj oporu pre také banality v zákone. Snáď si nemyslíš, že zákon bude riešiť, či dieťa v škôlke spí alebo nie.

11bodka11
22. jan 2025

Nemusia spat ale ticho lezat musia. Poobede je len jedna ucitelka cize sa nemoze rozdvojit do dvoch miestností

mima172
22. jan 2025

Majú predpísaný čas, ktorý majú stráviť deti na lôžku. Spať ich nenúti nikto (celkom dobre si neviem predstaviť ako sa dá nútiť k spánku). Moja dcéra tiež veľa x v škôlke nespí ale vie, že musí tíško ležať na posteli a vstať až vtedy, keď to pani učiteľky dovolia.

tehulka2011
22. jan 2025

vidim, ze sa tu ani tak skoro nic nezmeni, ked su s tym skoro vsetci v pohode a nenamietaju :( tento spankoteror je snad len na Slovensku

nika23t
22. jan 2025

@tehulka2011 no veď zmeň to. Alebo čo, snáď súhlasíš aj Ty? Alebo máme dať protestne pochody proti poobednajsiemu oddychu v škôlke? Kiežby toto bol najväčší problém Slovenska.

autor
22. jan 2025

@mima172 das mi paragraf, kde je to prosim predpisane?

autor
22. jan 2025

@tehulka2011 predovsetkym ani necitaju, co sa pytam. Citanie s porozumenim nula bodov. Tak co by sme chceli viac.

monicka144
22. jan 2025

Nemyslím si, čo viem, tak aj keď deti nespali, nechceli spať, tak museli ležať v posteli. A bolo jedno, že rušia alebo čo. Proste im nedovolili robiť niečo iné.

pininka1
22. jan 2025

Chcela by som vedieť ako si ty predstavuješ alternatívny spankovy program kde 19 deti leží a tvoje bude akože kde. Keď je tam jedna učiteľka??? Nikdy sme nenutili spať, ale oddýchnuť si a polezat áno. A je somarina že sa to inde nerobí. My sme ale nútiť nikoho nemuseli, davova psychóza robí svoje, bez problémov všetci ležali a väčšina zaspala. Inak si stačí pozrieť školský vzdelávací program. Neviem o akom terore sa tu bavíme, odborníci odporúčajú obedňajši odpočinok v rámci psychohygieny dieťaťa. A učiteľkam to vyhovuje asi tak ako matkám ktoré nedajú dieťa na obed spať len aby večer spalo už o 7mej a mali svaty pokoj. Cest vynimkam

lily246
22. jan 2025

Nútiť ležať 2 hodiny deti, ktoré dávno cez obed nespia keď nastúpia do škôlky, je čistý teror, čo sa tu vo veľkom praktizuje celé desaťročia. Doteraz si to pamätám zo škôlkarskych čias, bolo to na zbláznenie. Moje dieťa prežíva to isté, trápi sa, nič sa nezmenilo v tomto ani za 30 rokov. Ešte ho vždy aj z núteného ležania rozbolí hlava. Presne ako mňa, cez deň proste nechcem a neviem spať.
Autorka, neporadím ti čo s tým, lebo škôlkam (učiteľkám) to vyhovuje a v zákone je, že majú odpočívať (nie vyslovene spať).

stanzi
22. jan 2025

Viacere tu pisete, ze pocas spanku je s detmi len jedna ucitelka. Vie mi niekto vysvetlit, preco je to tak? (mozno hlupa otazka, ale nemam skusenost so statnymi skolkami, takze neviem ako funguju)
Brala som to tak, ze vacsinu dna su tam tie ucitelky proste dve, a jedna teda rano prichadza skor a potom aj odchadza skor...ale to asi neznamena na obed, nie? Ved to nie je plna pracovna doba potom...Tak preco je tu tolko odpovedi, ze pocas spanku je v triede len jedna ucitelka?

januska12323
22. jan 2025

@stanzi prvá učiteľka je s nimi od rána, cez desiatu po pobyt vonku, až vtedy príde druhá pani učiteľka, obidve sú počas pobytu vonku, obeda, prezlečú deti spať a prvá učiteľka odchádza, zvyšok dňa je už len tá druhá. Samozrejme hovorím o bežnej štátnej škôlke.

mima172
22. jan 2025

Paragraf ti nedám, no zástupkyňa škôlky to riešila na poslednom rodičovskom, keďže sa našlo zopár rodičov, ktorí "skákali", že im nútia deti spať. Vtedy čítala z tabuliek, koľko musia byť na lôžku malkáči, stredňáci a koľko veľkáči (viem, že to nie sú spisovné slová). Mňa by len zaujímalo, ako si to rodičia ako ty predstavujú. Ze 18 detí bude pokojne ležať a 1, ktoré nevie počúvať autority budú mať nejaký špeciálny program? Nerýpem, len ma to naozaj zaujíma.
Mimochodom, u nás zástupkyňa jasne povedala, že kto má problém s obednym oddychom si kľudne môže dieťa brať pred spánkom.

biba_18
22. jan 2025

@mima172 áno, rodičia si to presne tak predstavujú - a niektorí, ako napr. ja, to aj dostali. tiež syn nespal a pekne sedel a hral sa v učiteľskej miestnosti ..

11bodka11
22. jan 2025

@pininka1 moja dcera doma nespava cez obed od 2,5 roka. Aj ked bola totalne unavena proste som ju nedonutila lahnut. Ani len na gauci si hlavu neoprela aby nahodou nezaspala. Ani do kocika nesadla lebo uz vedela ze ju chcem uspat 😀 Pritom unavena bola. Potom okolo 17-18 chytila uplnu unavu,uz som ju len udrziava hore. To vzdy prekonala a do 22 vecera vystrajala. Bola som zufala. Nastupila do skolky ked mala 3 roky a 7 mesiacov a ona tam bez problemov zaspi medzi prvymi. Nebrani sa, presne ako vravis davova psychoza. A poobede sa s nou da do vecera normalne fungovat. Cize ja som rada za ten spanok.

domak2
22. jan 2025

Mne príde scifi, že je možné, že je tam len jedna učiteľka na toľko deti do 6 rokov. Keď náhodou odpadne, tak ju budú deti zachraňovať? Ci keď ma jedno dieťa problém, musí ísť na WC atď tak ostatne sú samé? To je fakt nejaké zvláštne. Tiez nerozumiem tomu nasilu spaniu. Ale zas tu v UK spia deti pomaly na zemi, lebo spoločný spánok nemajú. Ani jedna možnosť nie je ideálna a pritom by sa to vyriešiť dalo keby sa chcelo.

mima172
22. jan 2025

@biba_18 Neviem, koľko učiteliek je počas spánku vo vašej škôlke. U nás, spravidla, už len jedna. Neveim si celkom dobre predstaviť akoby lietala medzi deťmi, čo spia a kontrolovať "výnimky". Je povinná strážiť všetky deti. Moja dcéra spí tak 1x do týždňa, inak len leží. Vie, že to tak ma byt a iná cesta nie je.

nika23t
22. jan 2025

@stanzi u nás bola jedna učiteľka do 11tej, potom sa k nej pridala druhá, a prvá odchádzala po obede deti. Príprava na oddych aj počas oddychu ostala už na druhej učiteľke. Prečo je to tak, na to neviem dať odpoveď. Píšem o štátnej škôlke.

11bodka11
22. jan 2025

@biba_18 to ho tam nechali sameho? U nas keby to dovolia jednemu tak by chceli vsetci

11bodka11
22. jan 2025

@domak2 su tam dve ale jedna odchadza v case ked deti spia. Ta co je tam od rana. A ta co pride o 10 je tam potom do 16:15 ked sa zarvara skolka. A je tam vzdyb upratovacka,ktora aj pomaha deti prezliekat,obuvat...

matkahelka
22. jan 2025

@biba_18 a kto bol s tvojim synom v ucitelskej miestnosti? bol tam sam? ci s nim bola ucitelka a dalsich 20 deti nechala samych? pocas spanku je v statnej skolke len 1 ucitelka, nevie sa rozdvojit aby bola naraz s 20 detmi, kt. spia a s 1, ktory spanok odmieta

biba_18
22. jan 2025

@matkahelka neviem či ak deti 2 hodiny spia že tá učiteľka nad nimi stojí. možno stojí .. a možno sedí v svojej miestnosti a má otvorené dvere a vidí do triedy ..

matkahelka
22. jan 2025

Autorka, ak ti rezim v statnej skolke nevyhovuje, paci sa, sukromna skolka. Tam dieta spat ani lezat nenutia, bude sa pocas obedneho spanku hrat. V statnych skolkach je pocas obedneho spanku vzdy len jedna ucitelka a ta logicky nevie byt naraz na dvoch miestach sucasne. Nemoze predsa nechat 20 spiacich deti, aby davala pozor na jedno nespiace.

kuggis
22. jan 2025

Prečo je to tak , že jedna učiteľka je počas oddychu? Pretože učiteľka má úväzok 7,5 hod. Priamu činnosť s deťmi, potom zväčša pol hodinu na pedagogickú dokumentáciu...nezabudnime na pol hodinu na obed a hodinu a pol práce na doma, si myslíte, že tie veci , ktoré s nimi učiteľka robí jej padnú do lona samé? Z neba ? Učiteľka si musí pripravovať pomôcky, plány prípravy, najmenej v hlave si musí premyslieť krok po kroku ako bude viesť vzdelávaciu aktivitu... keďže deti sa v škôlke nehrajú len tak ako sa im zachce...ak učiteľka príde na 6:30 tak má prácu s deťmi do 12.00 , potom ma prestávku na obed, pol hodinu na pedagogickú dokumentáciu, ak treba porobiť výzdoby, zariadiť akcie ostáva ešte dlhšie..potom ide domov, kde vykonáva a vykazuje prácu na doma....preto od 12.00 je učiteľka na deti sama...a čo s týka predškolákov, učiteľka je sama aj počas pobytu vonku.. kolegyňa čo prichádza na poobednú zmenu, buď má posunutú pracovnú dobu kôli dlhšej otváracej doby škôlky alebo je na PV s kolegyňou s inou vekovou kategóriou

matkahelka
22. jan 2025

@biba_18 a ty si myslis, ze kazda skolka ma ucitelsku miestnost vedla spalni deti? u nas trebars je medzi tymi dvoma miestnostami velka chodba a ucitelka by na deti zo svojej miestnosti ani nevidela. plus deti sa pocas spanku zobudia, alebo chcu ist na wc, ta ucitelka tam pri nich musi byt.

autor
22. jan 2025

@pininka1 prosim relevantne podklady. Dakujem ti.

Strana