Môže škôlka nútiť dieťa na popoludňajší spánok?
Riesil niekto nutenie skolkou do poobedneho spanku? Existuje nejaka opora v zakone, podla ktorej by skolka mala ponuknut alternativny oddychovy program?
@mima172 aka drza riaditelka. Len aby este mala pracu, ked rodicia odhlasia deti.
Na Slovensku mame právo volby.. do štátnej skolky davas dieta s tym, ze respektujes pravidla, cize oddych cez obed. Kazda skolka ma inak priestory, moznosti, počet uciteliek.
25 deti pri 1 ucitelke ma pravidla asi jasne dane, cize lahnut a oddychovat, nevyrusovat. Viem si predstaviť co by nastalo, kebyze janko s marienkou zrazu sa postavia, ze nespia, chcu sa hrat potichu. Aj tie deti, co by spali, by sli s davom, ze aj oni chcu sa hrat.
Ja obdivujem, ze tie ucitelky to zvladaju. Za ten plat a podmienky je problem vôbec zohnať osoby, co by sli ucit. Mame syste aky mame, na iny nemame. Ale mozes zmenit skolku, ak to nevyhovuje. Mozno v súkromnom sektore najdes iny pristup.
Nemyslim si, ze toto ma oporu v zakone. Sukromne skolky su v tychto veciach omnoho benevolentnejsie a pokial dieta cez obed nespi, vacsina to akceptuje a maju to zariadene. Neviem si predstavit, ze ak dieta uz nespi, vydrzi len tak dve hodiny lezat a pozerat do blba. To by som nedala ani ja. Radsej by som v tom pripade riesila sukromnu skolku, ktora by s tym nemala problem. A teda nutit spat 5-6 rocne deti mi pride uz totalne mimo, ale toto je v systeme, sam rodic to nezmeni.
@matkahelka neviem prečo si myslíš že ja si to myslím. ja som napísala ako to bolo u nás...
Ahoj, vo vyhlaske ms je povinny odpocinok 30 minut. Odpocinok sa nesmie stotoznit so spankom. Tzn. mozu od neho ziadat, aby lezal, ale nemozu ho nutit spat. Su ms, kde sa realizuje odpocinok v alternativnych verziach... Vela vody nenamutis, lebo nikde vo vyhlaske pre ms nie je explicitne uvedene, ze skolka nesmie odpocinok realizovat na lozku a stanoveny je iba minimalny cas 30 minut. Maximalny je uz v kompetenciach skolky...
@matkahelka s takymto postojom sa necudujem, ze skolstvo je tam kde je
@tanuuulka dakujem, takze predsa nieco existuje
Bez ohladu na temu spanku. Tolke sa tu zastavate skolskeho systemu. Nebojite sa dat dieta do skoljy, ked je tam jedna ucitelka? Ak odpadne, alebo bude pomahat inemu dietatu, to vase sa pomoci nedovola. Treba tlacit na zmenu a nie ako ovce na vsetko pritakavat
Autorka, ja len zo zvedavosti. Prečo nedáš dieťa do inej škôlky? Alebo prečo ho nevezmes domov po obede? Alebo niekto z rodiny. Veď po prebudení už deti nič také nerobia.
:D držím ti palce, snáď to zmeníš...a to ani nevieš o prípade, o ktorom písal denník N , učiteľka v triede odpadla a zomrela...a našli ju po dvoch hodinách...a deti sa spokojne hrali...
Ale nie je tam uvedene nic, cim "donutis" skolku zmenit pravidla. Ver mi, dva roky sme v spore s jednou ms pre diskriminaciu nasho syna a riesilo sa tam aj toto (v inom kontexte ale), mam prestudovane zakony aj vyhlasky. Ked deti v ms poobede oddychuju a ucitelky im neponuknu iny program, nerobia nic v rozpore so zakonmi. Tvoja jedina moznost je pobehat s nim psychologov, spec.pedagogov a neviem koho, ktori mu jasne odporucia zahrnut do vychovy a vzdelavania alternativny sposob odpocinku.
@kuggis na Slovensku?
Autorka vybijas si tu nervy na diskutujucich, nazyvas riaditelku drzou, ale jedina co je protivne a drze si ty... musi byt radost mat deti takych rodicov ako si ty... vsade na svete, v kazdej sfere musia platit urcite pravidla, inak by nastala anarchia... pokial nie si stotoznena s pravidlami skolky, mas moznost ju zmenit, alebo si nechat dieta doma a venovat sa mu ako uznas za vhodne... plutie siry na fore nie je riesenie...
učiteľka tam určite nie je sama, je tam ešte upratovačka, kuchárka.
Prosim ta, s akym postojom? uvedom si, ze je to statne zariadenie, platene statom. mne trebars absolutne nevyhovuje stravovanie v MS. radsej by som platila hoci aj dvojnasobok, ale chcela by som, aby moje dieta jedlo zdravsie. navrhla som to viackrat, bez uspechu, z 25 matiek s tym okrem mna suhlasili 3, zvysok odmieta viac platit. mne nevyhovuje jedlo, tebe spanok, dalsej matke nieco ine... je tam 25 deti a nie je jednoducho mozne vyjst v ustrety kazdemu. alternativou je sukromna skolka, tym, ze platis nemale €, snazia sa rodicom vyjst v ustrety.
A co urobia prvaci ak ucitelka na hodine odpadne? Co urobia novorodenci ak sestricka na novorodeneckom odpadne? Co urobia nevladni ludia v DSS ak sestra odpadne? Je vela situacii ked je len jeden dospely, nie len v skolke.
Ano, ideal by bol keby boli cely den dve, ale ak to nejde, tak ti ostava sukromna skolka.
Pri tej by som si dala velky pozor aby to bola naozaj skolka a teda zaradena do siete ministerstva skolstva, pretoze je vela takych co sa ako skolka tvaria ale zamestnanci nemaju potrebne vzdelanie, nejdu podla schvalenych vzdelavscich planov, atd. Su to akesi denne centra...
@pininka1 keď to ide v niektorých škôlkach, prečo nie vo všetkých? Len všetci chcú šetriť na personálne. Poznám deti, ktoré si mohli na začiatku roka nahlásiť, či cez obed správajú, alebo chcú mať pohybový krúžok a všetko fungovalo na parádu. Lenže samozrejme, nič nevyžadujme, len držme hubu a utešujme sa, že na tom nezáleží
Áno na Slovensku, niekde na severe
Autorka, je to presne tak, ako pise @tanuuulka. Vyhlaska nariaduje len minimalnu dlzku odpocinku 30 minut. Odpocinok nerovna sa spanok. Ale, vacsina skolok proste vyzaduje spanok a nie 30 minut, ale podstatne viac. Vo vacsine skolok bohuzial neuspejes so svojou poziadavkou, ucitelkam vyhovuje, ze 2 hodiny maju klud, preco by to menili. Existuju skolky, kde to maju inak, ale je ich naozaj velmi malo. Ja som taku jednu zazila, ked som robila seminarku na VS a bola som na par dni v tej skolke. Ucitelka to mala perfektne zorganizovane aj preto, ze tam boli heterogenne triedy, cize boli v jednej triede deti rozneho veku. Uz spalna bola upravena tak, ze mensie deti a tie, co spanok potrebovali, mali vyhradeny svoj kutik, vacsie deti a tie, co nechceli spat, mali svoj kutik. Predskolaci vacsinou uz vobec nespali, ucitelka im citala rozpravku, oni lezali, sedeli, valali sa po matracoch,ktore boli na zemi a tak vlastne si oddychli, ale nemuseli spat. Ked vacsina deti zaspala, ucitelka zobrala tych, ktori nespali do herne, ktora bola vedla. A tam si dalej bud citali, alebo kreslili, alebo sa hrali, jedine, co museli dodrzat, bolo, ze nesmeli nahlas rozpravat, aby nerusili tych, co spia. Krasne to tam fungovalo, ucitelka obcas kukla do spalne, ci sa niekto nebudi a ked sa niekto zobudil, tak ho pekne vzala a riesila opertivne, ci mu bolo treba len na Wc, alebo proste uz bol vyspaty.. Do toho sa stihla venovat este aj mne, takze tie kecy, ze ked je tam jedna ucitelka, ze to nezvladne, su len vyhovorky. Ak si to dobre zorganizuje, vsetko sa da.
@akvi krasne
@kuggis presne tak
@akvi niektoré škôlky nemajú priestorové riešenie, ani stabilné spálne nie sú tak bežné, väčšinou sa rozkladajú lehátka na celú triedu...
A nie sú len rodičia, ktorým vadí spánok, sú aj rodičia ktorým vadí, že dieťa sa nemôže v kľude vyspať..nie každé dieťa zvládne byť hore už od 5. Hodiny ráno.....v mojej triede spia všetci, okrem jedného chlapca... o ostatných ani neviem , niekedy sa tak dobre tvária, že ich načapem na hruškách, keď potrebujem ísť si niečo zobrať do triedy...a oni začnú vystrkovať rožky....a toto je také kydanie na učiteľky, že im to vyhovuje...ak by systém celkovo inak fungoval ako v danej škôlke, človek nemá problém sa prispôsobiť... lenže systém nefunguje tak , že niekde prídem a začnem ako najmenší nepodstatný článok niečo systémové meniť..
@stanzi záleží aj od toho, aká je veľká škôlka a koľko je celkovo učiteliek. U nás (škôlka na dedine) sú tri triedy, každá má dve učiteľky plus asistentku. Ráno funguje od 6.00 zberná trieda,kde sú deti spolu do 7.00,keď prídu aj ostatné učiteľky, ktoré majú rannú zmenu,deti sa rozdelia už do vlastných tried(aktivita,jedlo, spánok)a potom od 16. 00 do 17.00 sú deti opäť v zbernej triede,kde je s nimi len jedna učiteľka.
Čiže u nás je v podstate 7 učiteliek na tri osobitné triedy detí,no každá z nich má vlastnú herňu, šatňu aj spálňu.
Je to oddych dieťa spať nemusí ale lezať v postielke áno 🙈 Ak nechces aby dieta bolo v postielke počas obedného spánku tak si ho bet na obed domov.Ak si predstavuješ že všetci budu v spalni a tvoje dieťa sa bude hrať vedľa tak to take jednoduche nieje 😉
Jedna mamicka to u nás aktívne riešila, bolo jej vysvetlené, že nemajú zamestnanca, aby sa staral o deti, ktoré nechcu spat(lezat a oddychovat). Prihlásením do skolky si akceptovala ich poriadok, takze si bola oboznámená s režimom. Tá mamina to potom robila tak, že brala dieťa pred spánkom domov. Moje dieťa napr doma od roka nespali cez deň vôbec (od 4 mesiaca len jeden denný spanok) a vraj si v škôlke aj pospi. Tam sú predsalen deti extrémne prestimulovane podnetmi, tak veľa detom padne vhod odpocinok
@hubka51 rozkazuj u seba doma
u nas v skolke sa tiez burili rodicia aby deti nespali, a to uz boli predskolaci a na rodicaku ucitelka hovorila, ze na zaklade paragrafov v zakone tie deti jednoducho musia odpocivat. a ani ona sama s tym nic robit nemoze a musi robit veci podla paragrafov. ake to su paragrafy netusim, treba pohladat
Neviem kde v mojom príspevku vidíš rozkazovací tón ale ok🤣

@biba_18 nemusi tam stáť. Moze aj sediet. Ale urcite je v spalni. Ved tie deti nespia nonstop. Budia sa. Nam ucitelky vzdy presne vedia povedat ktore dieta spalo.