Môže učiteľka v materskej škôlke odmietnuť vziať dieťa, ak má iba riedky sopeľ?

macik34
16. okt 2020

Synovi sa pustil soplik, smrka asi 5x za den. Učiteľka mi ho nezobral a do škôlky. Lebo je to prejav ochorenia. Má negatívny covid test. Nemá teplotu, nekasle, soplik riadky, priesvitny. Môže to učiteľka spraviť?

natikasim
16. okt 2020

@macik34 ahoj ja som mala taký istý problémdieza môže mať aj alergickú nádchu vtedy je priesvitný soplik bez zafarbenia. To nieje choroba. Išla som ta riaditeľkou školy problém bol vyriešený a na druhy deň už mohlo ísť. Treba ddi to len v klude všetko vysvetliť. Držím palce

irusa
16. okt 2020

áno môže...covid opatrenia

magdusaaa
16. okt 2020

@macik34 u nas sa to robi bezne ,hlavne v zaciatkoch ked sa soplik spusta ,lebo male deti ostatne to hned pochytaju,a moze sa aj dueta horsie citit aspon prve dni by som dieta do skolky nedavala ,ty jed si nachladnuta sa citis dobre?kludovy rezim by mal byt..

macik34
autor
16. okt 2020

@irusa aj toto je v opatreniach?

zuzkavladko
16. okt 2020

@macik34 samozrejme. My sme dostali zo skolky 12 stranovy dokument o opatreniach. Hned na prvej stranke sa pise, ze hocijaky priznak (soplik, pokasliavanie, teplota nad 37,3...) je dovod aby rano dieta do skolky nevzali. Dokonca ak clen v jednej domacnosti, v ktorej dieta zije, prejavuje nejake priznaky virusoveho ochorenia MUSI rodic o tom informovat skolku a dieta do skolky ani nevozit.

zuzkavladko
16. okt 2020

To posledne podla mna BTW nikto nedodrziava, ale hold museli to tam napisat....

mogaa
16. okt 2020

@macik34 môže.....do školky/školy môže ísť len zdravé dieťa, bez náznakov akéhokoľvek respiračného ochorenia - či už teplota, kašel, sopel, prechladnutie.....záleží už od samotnej učiteľky ako k tomu pristúpi - u nás napr.v jednej škôlke bežne zoberú soplavé deti (pokiaľ má priesvitný sopel a vie sa vyfúkať samo), v inej zavolajú mamičke aby si pre dieťa prišla a aby sa doma preliečilo 3-5dní a až potom do škôlky....ono či je korona alebo nie, do škôlky by mali deti chodiť zdravé, bez soplov.....viem že kamarátke aj pred koronou volali ak mal syn soplík aby ho nechala doma alebo priniesla papier o bezinfekčnosti....

bafka
16. okt 2020

Presne ako píše @mogaa ja stále nechápem, ako sa môže niekto pozastavovať nad tým, že dieťa má LEN soplík a nevzali ho do škôlky/školy. Chválim danú škôlku. Lebo pre vaše dieťa to môže byť len soplík, lebo má lepšiu imunitu, pre iné dieťa, ktoré to chytí od vášho, to môže byť angína, poriadna chrípka. A ešte teraz v čase korony a opatrení, takáto otázka....

macik34
autor
16. okt 2020

@mogaa a co my pracujúce matky?

zuzkavladko
16. okt 2020

@macik34 my pracujuce matky si musime poradit 😉

lucmirka124
16. okt 2020

@macik34 a potom sa cudujem ze sme v kuse chori lebo niekto takto rozmysla🤦‍♀️ Dieta so soplom do skolky nepatri ci je zeleny ci vodavy ci alergicky...si pooptiera vodave sople do ruky potom o spoluziaka a zrazu mame 6 soplavych miesto jedneho. A co vy pracujuce matky??? No tak necham nech nakazim dalsie deti lebo ja pracujem. No moja draha aj ja pracujem a furt musim zariadit lebo chodime do skolky na 3-4 dni a potom 2 tyzdne liecba.popripade to chytime cela rodina🤷‍♀️ Kvoli takymto maminkam...

kubkovamama
16. okt 2020

@macik34 ale veď to je normálne,u nás škôlka nevezme ráno prechladnute dieta bez ohľadu na nejaký covid.Bolo to tak pred rokmi keď bol syn krpec,prešlo 10r a stále to tak v škôlkach funguje.Ved ani ty sama nevieš,či sa.mu nerozbieha prechladnutie,bežná viroza,chrípka.Mozno večer bude mať cez 38 teplotu?A zatiaľ stihne nakaziť xy detí..A čo ich pracujúci rodičia?Alergia je niečo iné.Tiez som bola pracujúca matka,2x,sama,rozvedená,musela som si poradiť.Ale uznaj,že pre dieťa je lepšie nechať si ho 2-3dni doma v kľude,tým možno aj chorobu zastavis a máš pokoj ako ho po preňho ťažkom dni v škôlke(lebo pochybujem,že sopliace dieťa sa cíti tip-top)necháš doma 2 týždne čo ho to skolí.Ani ty sa necítia dobre,keď na teba čosi lezie,boli ťa hlava,stipu oči,tečie ti z nosa,bla,bla.Mamicky by mali myslieť na dieťa v prvom rade.Ja nechávam doma bez debaty sama pri náznakoch prechladnutia.Ci starších,či krpatu.Lepsie doma 3 dni ako 2-3 týždne.😉

magdusaaa
16. okt 2020

@macik34 hm aj v minulisti boli nase mami ,babky pracujuce a vzdy si to zariadili ,proste si matka musis sa vediet zariadit ,tak ako aj nase nami ,babky ,v prvom rade mysli na zdravie svojho dietata ,ze aj nachladnute dieta do skolky nepatri,moze sa zle citit a moze nakazit ine deti..do nasej skolky by chore dieta nezobrali ,chvalim pani ucitelku.

macik34
autor
16. okt 2020

@lucmirka124 moj ai neistota do rukáva a o spolužiaka, neviem ako u Vás....

macik34
autor
16. okt 2020

@magdusaaa občas tam sú kaslajucich deti, mali tam všelijaké vírusy, vždy sme boli doma. Mamy tam nosia občas choré deti. Neznášam to. Ale soplik?ktorý mu tečie minimálne?

kittykat22
16. okt 2020

@macik34 a co my pracujuce matky ktorych tvoje soplave dieta nakazi? Pojdes do prace aj za nas? A skvele, ze ohras nos na mamickami ktore tam davaju kaslajuce deti, ale to ze ty tam das soplave je v poriadku. Si presne taka ista ako oni.

magdusaaa
16. okt 2020

@macik34 tieto male deticky nemaju este dobru imunitu a ten soplik hned chytia aj druhe deticky..u nas neberieme ani takyto soplik,ziadny..preto mame skoro stale plny pocet v triede..kazde soplikove dietatko posielame spat domov.teraz sa nato dba este viac.

fiafia
16. okt 2020

Na toto môžem povedať len KONEČNE. Dieťa s "len" soplom, "len" kašľom do škôlky a školy nepatrí. Je to problém pre rodičov, tiež mám dieťa viac doma ako v škôlke,no je to spravne. Konečne to v škôlkach mlcky neprehliadaju a deti nevezmú. Nie všetky deti majú rovnakú imunitu a pre niekoho len sopel môže znamenať dvojtýždňovu chorobu.

lucmirka124
16. okt 2020

@macik34 deti su deti neviem ako u vas....inak sa chovaju ked nemaju maminku za chrbtom.a ked su chore maju sa liecit ci odychom doma, a nie strkat do skolky. A nie sa tu budes osopovat na ucitelku.sopel kasel teplota hnacka...= nepatri dieta do skolky.

mogaa
16. okt 2020

@macik34 ale gro matiek čo má deti v škôlke chodí do práce....no treba si to poriešiť ako sa dá - niekde je umožnená práca HO, niekde pomáha babka, niekde opatrvateľka alebo sa striedajú rodičia na OČR......

gagik
16. okt 2020

@macik34 teraz sa vrece roztrhlo s roznymi pravidlami lebo covid. Nova doba prisla.

daisylucky
16. okt 2020

No co ja mam skusenost tak každé prechladnutie (myslím vírusove) začína riedkym soplom a ako sa choroba vyvíja, tak prejde do hustého zeleného, potom do hustého bielo žltého (vtedy už dieťa začína vykasliavat), pripadne to do takéhoto vykasliavacieho ani neprejde a ďalej zateka, z čoho môže byť aj zápal priedusiek, zápal pluc alebo kadejaka divocina. Takže mne príde bielo žltý hustý sopeľ (keďže vtedy je dieťa na konci choroby a pravdepodobne uz nie je infekčné) oveľa viac v pohode ako číry sopeľ, z ktorého nikto nevie co bude a v škôlke to môže chytiť polovica triedy. Dieto so soplom proste nepatrí do škôlky!

ukulela
16. okt 2020

@macik34 ja ti rozumiem, ale teraz je na to skratka davany vacsi pozor. ak si si ista, ze dieta je OK, zavolaj doktorke, ak ti da potvrdenie, ze dieta moze ist do kolektivu a nie je infekcne ,tak by to skolka mala respektovat. (u as ziadaju potvrdenie od lekara vzdy, ked dieta prerusi na 5 dni dochadzku) ... druha vec je, ze dnes to moze byt len soplik a o 3 dni zeleny hlien.